Dodaj do ulubionych

Remont ulicy Stanisława Chudoby

22.09.13, 13:38
Proszę o wyjaśnienie takiej zagadkowej dla mnie sprawy:
Dlaczego, przy tysiącu innych znacznie pilniejszych problemów, wykonuje się kapitalny remont czwartorzędnej uliczki, na dodatek w bardzo dobrym stanie. Na kilkusetmetrowym odcinku między Berensona a mostkiem nie tylko zbudowano chodniki (w niektórych miejscach po obu stronach!!), ale także położono kilka warstw nowej nawierzchni.
Dodam, że uliczką tą przejeżdża na dobę może za 30 samochodów, a jedyni piesi, to 3-4 osoby z psami.
A uliczka jest wąska, z trudem wymijają się tam dwa większe samochody.
A może to zrzutka właścicieli posesji?
Obserwuj wątek
    • ladny33 Re: Remont ulicy Stanisława Chudoby 22.09.13, 18:45
      żółć z ciebie przemawia, skąd tyle nienawiści do wpływowych i zaradnych mieszkańców ulicy
      • freya Re: Remont ulicy Stanisława Chudoby 13.10.13, 13:43
        Nie, nie żadna żółć (przy okazji, to nie po polsku "Żółć z ciebie przemawia"), tylko zwyczajny strach.
        Bo ja i moja rodzina codziennie maszerujemy lub jeździmy rowerami ulicą Berensona od Głębockiej do Oknickiej z duszą na ramieniu. Nie ma tam nawet centymetra chodnika, a ulicą tą jeżdżą autobusy czterech linii, ciężarówki budowlane, TIR-y i setki samochodów, które w szczycie omijają zatkane skrzyżowanie ulicy Lewandów z Głębocką.
        Cieszy mnie zaradność mieszkańców, ale przyznam się, że pomyślałam, że raczej nie chodzi o to, że są ZARADNI, ale że po prostu mieszkają tam jacyś RADNI. Tak zwyczajnie, po peerelowsku.
        No więc, dlaczego wywala się ogromne pieniądze na zupełnie czwartorzędną uliczkę z kompletnie niezniszczoną nawierzchnią lekceważąc ważniejsze potrzeby?
        • sibeliuss Re: Remont ulicy Stanisława Chudoby 13.10.13, 21:44
          Może remont kawałka Berensona zafunduje deweloper budujący Lykke?
          (to taki żart)
          • diyer Re: Remont ulicy Stanisława Chudoby 13.10.13, 21:57
            Może przy okazji, naprawi wał przeciwpowodziowy? wink Dokładnie dwa lata temu wraz z sąsiadami przyłapaliśmy firmę Lykke, na rozkopaniu wału. Rury instalacji odwadniającej wykopy, zamiast zostać poprowadzone przez koronę wału, zostały wpuszczone w wykop, a następnie zasypane piachem.
            Trochę spanikowaliśmy, i w szybkim tempie powiadomiliśmy Gminę, i Straż.
            Nie wiem, jakie konsekwencje zostały wyciągnięte. Rury usunięto (teraz spust odbywa się przez koronę wału), ale w tym miejscu wał nadal jest w znacznym stopniu osłabiony. I nie trzeba być specjalistą, aby to zauważyć.
    • sibeliuss Re: Remont ulicy Stanisława Chudoby 23.09.13, 13:07
      freya napisała:

> Proszę o wyjaśnienie takiej zagadkowej dla mnie sprawy:

A nie możesz napisać zapytania do Urzędu Dzielnicy Białołęka?
      • bialoleka.jest.jedna Re: Remont ulicy Stanisława Chudoby 23.09.13, 13:48
        Jakiej odpowiedzi od urzędu się spodziewasz?
        • sibeliuss Re: Remont ulicy Stanisława Chudoby 24.09.13, 11:30
          bialoleka.jest.jedna napisał:

> Jakiej odpowiedzi od urzędu się spodziewasz?

Na forum będzie wiarygodniejsza?
    • diyer Re: Remont ulicy Stanisława Chudoby 29.09.13, 20:06
      Widzę, że nie jestem jedynym "oszołomem" wink który zwrócił uwagę na ten dziwny fakt:

forum.gazeta.pl/forum/w,36264,146915293,146915293,Ulica_przy_SP112_vs_ul_Chudoby_absurd_.html
    • piotrusx Re: Remont ulicy Stanisława Chudoby 20.10.13, 10:53
      Gdy zarząd wspólnoty mojego osiedla (Lewandów Park II) wystąpił o wykonanie sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu ul. Lewandów z ul. Głębocką odpowiedziano, że jest owszem planowanie, ale na razie nie ma no to funduszy !!!
      Każdy kto jedzie tym skrzyżowaniem, wie jak to wygląda w godzinach szczytu. Gdyby nie życzliwość części kierowców podróżujących ul. Głębocką korek mógłby być do Marek...
      No ale w sumie może takie rozwiązanie organizacji ruchu na tym skrzyżowaniu jest o wiele bezpieczniejsze niż podróż niewyremontowaną Chudoby...

Jak widać są pilniejsze sprawy... i wydaje mi się, że wspomniana powyżej inwestycja bardziej ułatwiła by życie mieszkańcom Chudoby...
      • sibeliuss Re: Remont ulicy Stanisława Chudoby 20.10.13, 11:24
        A dlaczego z Waszego osiedla ogrodzonego płotem jest tylko jeden wyjazd?
        • diyer Re: Remont ulicy Stanisława Chudoby 20.10.13, 17:52
          sibeliuss napisał:
          > A dlaczego z Waszego osiedla ogrodzonego płotem jest tylko jeden wyjazd?
          Pytanie z rodzaju: a u was to biją Murzynów...
          A jaka to wina Mieszkańców tego osiedla, że to właśnie Gmina pozwala na takie zagospodarowanie terenu, iż w efekcie powstają tasiemcowe osiedla z jednym wyjazdem (patrz dawne Skarbka z Gór)?

Wszyscy przyzwyczaili się krytykować developerów za takie inwestycje, a nikt nie zwraca uwagi na absurdalną politykę zagospodarowania przestrzennego urzędników z Gminy.
          Developer, to developer. Przedsiębiorca, który będzie dążył do maksymalizowania swoich zysków. Można pleść bajki, że powinni mieć misję, i dążyć do zrównoważonego rozwoju, i takie tam..

A prawda jest taka, że to jak wygląda ZB: chaotyczny układ ulic, niespójna zabudowa, braki w infrastrukturze, "dziwne" (o ile nie "inspirowane" wink ) decyzje inwestycyjne o zrywaniu asfaltu na mało uczęszczanych ulicach, kiedy w innych miejscach brak chodników, oświetlenia, sygnalizacji świetlnej, a breja z kałuży zalewa pieszych.

Według mojej oceny, decyzja o wydaniu 700 tysięcy na "ulepszenie" Chudowy, w czasie kiedy na skrzyżowani Lewandów/Głębocka stoją długie korki (podobnie Berensona/Ostródzka), kiedy rodzice dzieci ze SP112 nie mają jak dojechać i zaparkować pod szkołą, a pozostałe dzieci lawirują pomiędzy kałużami błota, kiedy Oknicka to kiszka z asfaltem bez chodników, A burmistrz zbywa Mieszkańców, którzy chcą się umówić w tej sprawie na spotkanie jest skandaliczna.
          Świadczy to o braku odpowiedzialności biurokratów z Gminy, i skandalicznym zarządzaniu finansami. Takie sprawy to powinny być zgłaszane do NIKu.
          Przesadzam? Przypominam ten wątek:
          forum.gazeta.pl/forum/w,36264,133117372,133117372,skrzyzowanie_Berensona_Zaulek.html
          W tamtym poście, Pani Agnieszka Borowska obiecuje, że "a najbliższej sesji Rady Dzielnicy tj. 9 lutego, jeśli większość Radnych pozytywnie zaakceptuje, zostanie przeznaczonych 700 tys zł na przebudowę skrzyżowania Zaułek - Berensona"
          TO było w lutym, 2012. TO było też 700tyś PLN. Zbieg okoliczności? Nie sądzę
          • bialoleka.jest.jedna Re: Remont ulicy Stanisława Chudoby 20.10.13, 20:26
            Dobrze napisane.
            Ja bym jeszcze tylko dodał, że jakiś rok temu ul. Chudoby była frezowana (czy odbudowywana) na odcinku jakiegoś 1 km od mostku w kierunku Zdziarskiej. Nowe pobocza, nowy asfalt, nowe spowalniacze.

Ruch na Chudoby? Jest bardzo duży. Głównie rowerzyści, spacerowicze, młode mamy z dziećmi w wózkach, biegacze, fascynaci modelarstwa.

Jak to możliwe? Odpowie ktoś z władz? Ma odwagę?
            • piotrusx Re: Remont ulicy Stanisława Chudoby 20.10.13, 20:32
              Trochę kolejność się im pomyliła.
              Skoro obecnie aby się dostać do Chudoby z Centrum trzeba dojechać amfibią... to póki co ten nowy asfalt ma małe zastosowanie smile)))
        • piotrusx Re: Remont ulicy Stanisława Chudoby 20.10.13, 20:18
          sibeliuss napisał:

> A dlaczego z Waszego osiedla ogrodzonego płotem jest tylko jeden wyjazd?

Byłyby już dwa, drugi na ul. Geodezją, ale niejaki "główny inżynier ruchu" rzuca kłody pod nogę właścicielowi ulicy Geodezyjnej, z którym to nasza wspólnota dogadała się co do używania tej drogi, bo wg niego rondo się rozwali jak zaczną jeździć samochody z Osiedla Lewandów 1 i 2.
          Nieważne ile samochodów pokonuje to rondo w weekend wyjeżdżając z zakupów przy M1, nieważne ile liczy parking pod Decathlonem, nieważne co dzieje się tam codziennie rano... ale samochody z tych osiedli dobiją rondo... zupełny bezsens...
          A gdzie był inżynier ruchu jak wydawano pozwolenia na budowę osiedli, których mieszkańcy będą jeździć przez owe skrzyżowanie Lewandów z Głębocką? Gdzie jest inżynier ruchu jak wydaje się pozwolenia na budowę osiedli, którymi mieszkańcy będą jeździć Głębocką??
          Tu jest wszystko OK?
    • zb_chudoby Re: Remont ulicy Stanisława Chudoby 10.03.14, 21:34
      Ulicą Chudoby jeździ codziennie dużo samochodów. Skrót od Lewandów w kierunku Kobiałki. Dzięki remontowi jeszcze więcej. Domów i bloków tez trochę jest więc więcej niż 4 właścicieli psów. Chodzą też tędy całkiem licznie dzieci, wiec przebudować trzeba całą ulicę, a nie tylko kawałek. Oczywiście na ulicę Zaułek też powinny być środki.
      • olidaa Re: Remont ulicy Stanisława Chudoby 18.03.14, 13:43
        Ja pozwolę sobie mieć inne zdanie na temat remontu tego odcinka. Nie znaczy to że kwestionuję potrzebę remontów w innych miejscach, po prostu widzę uzasadnienie tego remontu. Mieszkam w okolicy, i często tamtędy jeżdżę samochodem. Przed remontem jazda tamtędy to była jazda z duszą na ramieniu - czy z zza zakrętu i zza krzaków nie wyskoczy dziecko na rowerze, a może para idąca obok siebie, a może pies; kompletnie nie było tam widoczności. Kiedyś nawet wycinałam sekatorem krzaki, żeby cokolwiek było widoczne. Drzewa w świetle ulicy co oznacza że jeśli wydarza się coś niespodziwanego (patrz powyżej) to ląduje się na drzewie. Ja tę drogę dobrze znałam i wiedziałam jakie są realia, więc jeździłam 30 km/h ale inni..
        Więc dla mnie ten remont to nie fanaberia, tylko realna poprawa bezpieczeństwa. Czego życzę nam również w innych miejscach (dla mnie kosmos to np ulica Zdziarska pomiedzy Ostródzką a Ruskowym, tam to jest dopiero adrenalina, i oby decyzja o remoncie i chodniku nie pojawiła się po pierwszym śmiertelnym wypadku)
        pozdrawiam
        • freya Re: Remont ulicy Stanisława Chudoby 22.03.14, 15:21
          Widoczności nadal nie ma, bo oświetlenie ulicy kończy się na numerze 14. A stosowny znak, ostrzegający, że po ulicy mogą się szwendać piesi (cóż to za straszne utrudnienie dla kierowców!) pojawia się dopiero na wysokości posesji 22. I tonie w całkowitej ciemności.
          Poza tym "cywilizacja" istotnie wkroczyła na ulicę Chudoby: chodniki są niemal całkowicie zanieczyszczone psimi kupami, pożal się Boże trawniczki, którymi zastąpiono owe okropne krzewy, są już kompletnie rozryte przez samochody, śmieciarki i szambiarki. I zamieniły się w grzęzawiska.
          Nie jestem przeciwko samemu remontowi, ale ten był zrobiony wyjątkowo idiotycznie.
      • diyer Re: Remont ulicy Stanisława Chudoby 22.03.14, 17:33
        Wybaczcie. Ale peany na temat remontu ulicy Chudoby, w czasie, kiedy skrzyżowanie Zaułek/L.Berensona jest komunikacyjnym koszmarem, kiedy dzieci muszą czekać na zmiłowanie samochodów, aby dotrzeć do szkoły, kiedy rodzice parkują w błocie, kurzu, niszcząc zawieszenia samochodów na dojeździe do szkoły są dla mnie nieuzasadnione.

Tak się składa że często biegam i ulica Chudoby jest dla mnie "dolotową" do terenów naszych lasów.
        Nigdy nie zaobserwowałem tam takiego ruchu jak na ulicy L. Berensona, wspomnianej Zaułek, Kątach Grodziskich czy Ostródzkiej. Ci z Was, którzy rano stoją w korku na L. Berensona, wiedzą jak bardzo by rozładował ten problem remont skrzyżowania L.Berensona z Ostródzką... A podobno nie ma na to pieniędzy....
        Moja opinia, że remont słabo obciążonej ulicy w chwili kiedy ZB będę! przeżywa koszmar komunikacyjny jest bizantyjskim zbytkiem, lub wręcz przykładem niegospodarności może być uznana za nieobiektywną, ale wiem że moje zdanie podziela wiele osób. Nie trzeba pytać okolicznych mieszkańców. Wystarczy zapytać rodziców dzieci z SP 112 o ich opinie....
        ... No a Pan Roszak, dalej brnie w swoim Science Fiction na temat "Tramwaj na ZB!" ...
        wink
        • bialoleka.jest.jedna Re: Remont ulicy Stanisława Chudoby 22.03.14, 18:12
          Pozdrawiam kolegę biegacza z trasy smile

Powiem tak. Jeśli będę mógł biegać po ulicy Głębockiej, Lewandów, Berensona (ale po jezdni, nie chodniku), to wówczas przybiję piątkę każdemu, kto będzie chciał robić chodniki i latarnie przy Chudoby na odcinku kanałek-Zdziarska.
          Póki co na Chudoby się biega bezstresowo, a przebieganie przez Głębocką (nie mówiąc już o bieganiu po jezdni!), Lewandów, Berensona grozi śmiercią.
          • sibeliuss Re: Remont ulicy Stanisława Chudoby 24.03.14, 08:46
            Biegasz po tak twardej nawierzchni?
            • bialoleka.jest.jedna Re: Remont ulicy Stanisława Chudoby 24.03.14, 08:55
              czasem trzeba, bez przesady smile W lesie jest już miękko.
              BTW, jeśli startuje się w biegach po asfalcie (10, półmaraton, maraton), należy trenować także na asfalcie.
              • freya Re: Remont ulicy Stanisława Chudoby 12.04.14, 15:46
                Miękko to już macie, drodzy biegacze, na chodniku wzdłuż Chudoby. Gdy wam się zdarzy wdepnąć w jedną z licznych psich kup...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka