ddusia 18.01.06, 20:18 Czy ktoś coś wie na temat budowanego kościoła? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ostrodzka Re: Kościół przy Ostródzkiej 18.01.06, 20:23 Witam nowego goscia! Powiedz, prosze, jak sie dowiedziałaś/-łeś o tym forum? Odpowiedz Link
ostrodzka Re: Kościół przy Ostródzkiej 19.01.06, 09:14 ddusia napisal: > Czy ktoś coś wie na temat budowanego kościoła? Rozumiem, że mówimy o nowym kosciele przy ul.Ostródzkiej, znajdującym się w pobliżu naszego lokalnego źródełka (czyli ujęcia wody oligoceńskiej). O ile mi wiadomo, w tej chwili już działa prawie gotowa kaplica. Odbywają się regularne msze itd. Przy kosciele rozpoczęłą też działalność nowa parafia, która obejmuje ul.Ostródzką i okolice. Za jakiś czas, na terenie przy kaplicy, ma być budowany duży kościół. Ddusia, jakich informacji potrzebujesz? Odpowiedz Link
ddusia Re: Kościół przy Ostródzkiej 19.01.06, 22:29 Z forum Białołeka w portalu gazeta.pl. Czy granice nowej parafii obejmują ul Mochtyńska? We wrzesniu tego roku mam zamiar przeprowadzić tam (jak fundusze pozwolą) Odpowiedz Link
ostrodzka Re: Kościół przy Ostródzkiej 19.01.06, 22:42 ddusia napisała: > Czy granice nowej parafii obejmują ul Mochtyńska? We wrzesniu tego roku mam > zamiar przeprowadzić tam (jak fundusze pozwolą) Postaram sie sprawdzić. Nie mam co prawda wymaganych kontaktów, ale spróbuje je zdobyć. Odpowiedz Link
ostrodzka Re: Kościół przy Ostródzkiej 22.01.06, 19:18 Dzisiaj niedziela, więc miałem okazję otrzymać informację z "pierwszej ręki". Nasza parafia kończy się przy ul.Zdziarskiej, czyli tam, gdzie ul.Mochtyńska właśnie się zaczyna. Obszar bardziej na północ, to już podobno oficjalnie parafia w Stanisławowie. Ciekawostka! To nie jest już nawet Warszawa, tylko gmina Nieporęt. Odpowiedz Link
ddusia Re: Kościół przy Ostródzkiej 24.01.06, 00:00 Mimo iż administarcyjnie nie będę nalezała do tej parafi, mam nadzieję, ze spotkamy się na mszy św w którąś słoneczną niedzielę. A kupując działkę myślałam, że to jeszcze Warszawa Odpowiedz Link
diesel11 Re: Kościół przy Ostródzkiej 16.03.06, 11:55 nasza Parafia nie kończy się na Ździarskiej ale nieco dalej, napewno obejmuje jeszcze ulicę Ostródzką za Ździarską w kierunku Kobiałki do końca czyli do ul. Mochtyńskiej, ten rejon to też jest jeszcze Warszawa, nawet dalej ulica Kobiałka (dawna miejscowość Kobiałka) to też Warszawa fakt, że jest to już chyba Parafia Stanisławów. Odpowiedz Link
mistrzu-1 Re: Kościół przy Ostródzkiej 05.03.06, 22:54 Chciałbym zbudować stronę internetową naszej parafii. Czy moja inicjatywa spodka się z zainteresowaniem mieszkańców okolicy? Odpowiedz Link
mistrzu-1 Re: Kościół przy Ostródzkiej 05.03.06, 23:04 mistrzu-1 napisała: > spodka o kurde ! Oczywiście SPOTKA!!! FCJP patrzy! Odpowiedz Link
compet_pl Mistrzu-1, przeczytaj maila 06.03.06, 09:24 Witaj! Przeczytaj maila w tej sprawie na Twojej skrzynce "gazetowej". Odpowiedz Link
zbogdanca Re: Kościół przy Ostródzkiej 06.03.06, 11:49 mistrzu-1 napisała: > Chciałbym zbudować stronę internetową naszej parafii. Czy moja inicjatywa > spodka się z zainteresowaniem mieszkańców okolicy? Jestem za, mimo, że po wczorajszej pierwszj mojej mszy w tym kościele byłam rozczarowana. Wracam do ŚW.JACKA na Stare Miasto. Tam list pasterski można sobie przeczytać w przedsionku a kazanie jest prawdziwie katechetyczne i w związku z odczytanymi fragmentami Pisma Św. Odpowiedz Link
koziolkowo Re: Kościół przy Ostródzkiej 07.03.06, 21:47 Kościół św. Jacka na Starówce, to kościół Oo. Dominikanów, oni nie muszą czytać listów duszpasterskich. W parafiach prowadzonych przez księży djecezjalnych jest taki nakaz. Odpowiedz Link
koziolkowo Re: Kościół przy Ostródzkiej 07.03.06, 21:48 No ba!!! Jak najbardziej! Takich ludzi nam tu potrzeba Odpowiedz Link
a.p.ugarte Re: Kościół przy Ostródzkiej 17.03.06, 20:51 Yes, yes, yes. Sam o tym myślałem. Stronka parafialna to jest to. Tym bardziej, że to nowa parafia i warto się jakoś, choćby wirtualnie, integrować. Ja też (tak jak "zbogdanca") nie jestem bardzo zachwycony tutejszą mszą świętą, ale nie wypada przecież wybrzydzać. Po prostu co parę tygodni wybiorę się na 13.30 do św. Benona na Stare Miasto, żeby odetchnąć starą mszą. Polecam i innym. Odpowiedz Link
zbogdanca Re: Kościół przy Ostródzkiej 18.03.06, 11:50 a.p.ugarte napisał: > nie jestem bardzo > zachwycony tutejszą mszą świętą, ale nie wypada przecież wybrzydzać. Po prostu > co parę > tygodni wybiorę się na 13.30 do św. Benona na Stare Miasto, żeby odetchnąć star > ą mszą. > Polecam i innym. Na jakiej ulicy znajduje się kościół św. Benona? To prawda, nie można wybrzydzać tylko trzeba tworzyć lokalną społeczność chrzescijańską. Marzą mi się spotkania małych grup biblijnych, na których można byłoby poznawać Boga poprzez analizę Pisma ŚW. Jeśli rzeczywiście proboszcz jest człowiekiem światłym i otwartym może to się udać. Odpowiedz Link
a.p.ugarte Re: Kościół przy Ostródzkiej 18.03.06, 21:09 Co do grup biblijnych, to chyba jako katolikom powinny nam wystarczyć homilie i rekolekcje, nieprawdaż? Jeśli zaś chodzi o msze u św. Benona, to metryczkę podaję poniżej: KOŚCIÓŁ REKTORSKI POD WEZWANIEM ŚWIĘTEGO BENONA 00-230 WARSZAWA, UL. PIESZA 1, TEL. 0 22 569 63 81 e-mail: benon@cssr.pl MSZA ŚWIĘTA: NIEDZIELA I ŚWIĘTA NAKAZANE ORAZ WOLNE OD PRACY GODZ. 13.30 (ADWENT, WIELKI POST RÓWNIEŻ O GODZ. 18) Odpowiedz Link
zbogdanca Re: Kościół przy Ostródzkiej 19.03.06, 10:02 a.p.ugarte napisał: > Co do grup biblijnych, to chyba jako katolikom powinny nam wystarczyć homilie i > > rekolekcje, nieprawdaż? >Pismo Św. zastępuje ludziom wierzącym bezpośredni kontakt z Bogiem. Nie mamy takiej możliwości jak pierwsi chrześcijanie, aby słyszeć słowa Boga w osobie Jezusa Chrystusa, ani nie znamy bezpośrednich relacji jego uczniów. Dobrym katolikiem, moim zdaniem, można być tylko wtedy gdy zna się Boga i stosuje się do jego nakazów i wskazówek. Homilie i rekolekcje są bardzo ważne, ale opierają się na fragmentach, tego co chciał powiedzieć nam Bóg. Od czasu kiedy czytam Pismo Św., to co słyszę podczas nabożeństw w kościele staje się bardziej zrozumiałe. Nie można też w pełni docenić dzieła odkupienia opisanego w Nowym Testamencie nie znając Starego Testamentu. Tak jest z całą historią świata, nie można zrozumieć tego co się dzieje współcześnie nie znając historii ubiegłych wieków. Poznawanie Pisma ŚW. jest jak poznawanie historii rodziny w szerokim znaczeniu, bo tej chrześcijańskiej. Gorąco polecam i serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link
zbogdanca Re: Kościół przy Ostródzkiej 18.03.06, 12:33 mistrzu-1 napisała: > Chciałbym zbudować stronę internetową naszej parafii. Czy moja inicjatywa > spodka się z zainteresowaniem mieszkańców okolicy? Mistrzu-1, czy masz jeszcze jakieś wątpliwości? Jeśli nie,to przystąp do dzieła, życzę powodzenia i czekam na wiadomości w tej sprawie. Odpowiedz Link
olo06 Re: Kościół przy Ostródzkiej 12.04.06, 10:37 Czy ktoś wie jakie są godziny rozpoczęcia uroczystości triduum paschalnego w tym kościele? Odpowiedz Link
mieszkaniecb Re: Kościół przy Ostródzkiej 11.05.06, 10:24 Widzę, że kościół na Głębockiej próbuje jakoś działać, a jakie macie opinie nt. Kościoła na Ostródzkiej? Może tam też przydałoby się coś wprowadzić, zmienić? Co o tym myślicie? Odpowiedz Link
gutex Re: Kościół przy Ostródzkiej 16.05.06, 15:13 wydaje mi się, że storzenie tu prawdziwej społeczności parafialnej nie ma szans. W naszych okolicach mieszkaja ludzie zbyt pochłonięci swoimi sprawami.Ktoś jakiś czas temu wspominał o stworzeniu parafialnej strony www. Czy ktoś coś wie na ten temat? Odpowiedz Link
mieszkankaostrodzkiej Re: Kościół przy Ostródzkiej 29.05.06, 15:29 Ludzie, czy do tego kościoła ktoś chodzi? Czy nie macie ochoty aby to był Nasz kościół? Było tyle planów...strona i nternetowa i co? Odpowiedz Link
qql Re: Kościół przy Ostródzkiej 29.05.06, 16:31 ja jestem w Kościółku naszym co niedziele a nawet częściej mogli by zainwestować w stojak rowerowy Odpowiedz Link
gutex Re: Kościół przy Ostródzkiej 06.06.06, 13:11 Czy ktoś może napisać jaki jest nasz proboszcz.Czy jest to ktoś, kto potrafi zasoczyć czymś pozytywnym? O której godzinie odprawiane są msze dla dzieci? Odpowiedz Link
lora2 Re: Msze dla dzieci 07.06.06, 22:32 gutex napisał: > Czy ktoś może napisać jaki jest nasz proboszcz. > O której godzinie odprawiane są msze dla dzieci? Witam O mszach dla dzieci wiem tyle, że mają się odbywać raz w miesiącu o godz. 12.00, (chyba w pierwszą niedzielę m-ca). Ksiądz twierdzi, że cotygodniowa msza dla dzieci obniżyłaby poziom katechizacji wśród dorosłych. Na ostatniej mszy dla dzieci proboszcz przygotował wiele chrztów. Dzieciom kazał stanąć przed ołtarzem, a następnie powiedział, żeby się odsunęły. Rozmowy (kazania) dla dzieci nie było wcale. Dopóki inny ksiądz nie będzie prowadził lepiej chodzić z dziećmi, choćby do kościoła Marii Magdaleny- po przeciwnej stronie TT. Odpowiedz Link
gutex Re: Kościół przy Ostródzkiej 08.06.06, 08:54 Dzięki za informację. Właśnie do Marii Magdaleny chodze z moim najmłodszym dzieckiem. Córka lubi te msze ale myśleliśmy, że może coś dobrego dzieje się w "naszym" kościele. Widzę jednak, że póki co trzeba zostać w tamtej parafii Odpowiedz Link
agmo1 Re: Kościół przy Ostródzkiej 08.06.06, 13:28 W pierwszą niedzielę m-ca o godz. 12 odbywały się msze dla dzieci komunijnych. Uważam, że były ciekawie prowadzone, chociaż proboszcz twierdzi, że nie bardzo umie się z dziećmi "obchodzić")) Mszy ze specjalnym kazaniem dla dzieci w tym kościele w chwili obecnej nie ma. Odpowiedz Link
anulka_74 Re: Kościół przy Ostródzkiej 14.06.06, 14:45 Witam, czy ktoś wie o której odbędzie się procesja w kościele przy Ostródzkiej? jeżeli tak to proszę o informacje.Dziękuje. Odpowiedz Link
marasia Re: Kościół przy Ostródzkiej 14.06.06, 15:16 witam, o ile dobrze zapamiętałem, to po mszy na 12. I nie ma jutro mszy o 18. Odpowiedz Link
ibla Re: Kościół przy Ostródzkiej 05.07.06, 10:09 Witam, czy ktos z Was wie kiedy czynna jest kancelaria lub ma numer telefonu do kancelarii/proboszcza? jesli tak to porosze info tutaj lub ibla@gazeta.pl Odpowiedz Link
maartta1 Re: Kościół przy Ostródzkiej 12.07.06, 06:30 a jak wam się podoba nowa organistka jestem ciekawa, proboszcz nieszczędzi jej złośliwości, a w sumie jakoś daje rade, chociaż poprzedni grajek prowadził to wszystko jakoś lepiej.. Odpowiedz Link
compet_pl Re: nowa organistka 12.07.06, 08:54 maartta1 napisała: > a jak wam się podoba nowa organistka jestem ciekawa, proboszcz nieszczędzi > jej złośliwości, a w sumie jakoś daje rade, chociaż poprzedni grajek > prowadził to wszystko jakoś lepiej.. Wydaje mi się, że pani organistka jest mamą poprzedniego organisty. Zmiana na tym stanowisku jest czasowa. Mama zastępuje syna tylko na czas jego wyjazdu (szkoła?). Po jego powrocie wszystko ma powrócić do poprzedniego stanu. Trzeba jednak przyznać, że Pani organistka radzi sobie coraz lepiej, prawda? P.S. Proboszcz, to chyba nikomu nie szczędzi złośliwości… Odpowiedz Link
gutex Re: Kościół przy Ostródzkiej 12.07.06, 09:36 Czy ktoś może podać mi godziny niedzielnych mszy w kościele przy Ostródzkiej? Odpowiedz Link
compet_pl Re: godziny niedzielnych mszy 12.07.06, 10:08 gutex napisał: > Czy ktoś może podać mi godziny niedzielnych mszy w kościele przy Ostródzkiej? Jest klasycznie: 9:00 10:30 12:00 18:00 Pozdrawiam Odpowiedz Link