Dodaj do ulubionych

Utopia PO w ulotkach - tramwaj na ZB

30.10.06, 22:03
Czyli projekt tramwaju na ZB zobrazowany mapą w ulotce PO kandydata W.Roszaka
to czcze obietnice.
Wobec przedstawionego listu przez „Chaladia Bolandi” śmiem wysunąć takie
twierdzenie.
PS
Panie Waldemarze może za cztery lata jak PO znajdzie dziurę w gumie
budżetowej na inwestycje na ZB.
Obserwuj wątek
    • mieszbia Tramwaj na ZB-coraz bliżej. 31.10.06, 07:49
      Witam.
      W moim programie też pragnę,aby tramwaj był dostępny dla mieszkańców Zielonej
      Białołęki.
      Nie chodzi mi tu o klasyczny "szynowiec",ale o tramwaj wodny,który latem
      kursuje od Starówki nad Zalew Zegrzyński po Kanale Żerańskim.
      Mógłby mieć on przystanek także u Nas,przy ulicy Zdziarskiej,gdzie kiedyś był
      prom,a za lat 20 planowany jest most.
      Wystarczy w tym miejscu wybudować pomosty i będziemy mieli przyjemny i łatwy,a
      nie w korkach,dojazd z jednej strony nad Zalew Zegrzyński a z drugiej na Stare
      Miasto.

Pozdrawiam serdecznie,
      Piotr Łokieć
      Niezależny kandydat na Radnego w Dzielnicy Białołęka
      z listy Prawa i Sprawiedliwości
      Okręg nr 1
      Lista nr 4
      Pozycja nr 9.

• compet_pl Re: Rozumiem, że masz konkretne argumenty 31.10.06, 08:54
      radarowiec napisał:
      > Utopia PO w ulotkach (...)
      > Czyli projekt tramwaju na ZB zobrazowany mapą w ulotce PO kandydata W.Roszaka
      > to czcze obietnice. Wobec przedstawionego listu przez "Chaladia Bolandi"
      > śmiem wysunąć takie twierdzenie.
      > PS
      > Panie Waldemarze może za cztery lata jak PO znajdzie dziurę w gumie
      > budżetowej na inwestycje na ZB.

Witam!

Radarowcu,
      widzę, że proponujesz rzeczową dyskusję na temat tej sprawy. To świetnie.
      smile))

Z Twojej wypowiedzi odniosłem też wrażenie, że nie przepadasz za populizmem i
      obietnicami bez pokrycia. To zupełnie tak samo jak ja. Poddałeś ostrej krytyce
      moją koncepcję. Rozumiem więc, że jest to konstruktywna krytyka i masz w
      zanadrzu konkretne argumenty, które rozniosą w puch mój pomysł.

Rozpocząłeś dyskusję, więc zanim ja odpowiem, zapraszam Ciebie abyś pierwszy
      przedstawił swoje argumenty.

Od populizmu i pomysłów bez pokrycia (typu zbudujemy 3 miliony mieszkań) są w
      tym kraju już inni. Zapewniam Ciebie Radarowcu, że każda rzecz w moich
      materiałach informacyjnych jest przemyślana i mogę przedstawić konkretne
      argumenty na ich poparcie.

DO CHALADII !!!
      Wiem, że masz swoją koncepcję wprowadzenia tramwaju na ZB. Moja jest trochę
      inna. Jak pewnie pamiętasz, prowadziliśmy nawet kilka miesięcy temu "uczoną
      dysputę" telefoniczną na ten temat. Chaladio, spodziewam się, że za chwilę
      będziesz chciał o tym napisać. Wstrzymaj się jednak chwilę, bardzo Ciebie
      proszę. Poczekajmy na Radarowca.

Pozdrawiam wszystkich

Waldek Roszak
    • radarowiec Re: Utopia PO w ulotkach - tramwaj na ZB 02.11.06, 12:40
      Powtórzę, moje stwierdzenie jest oparte na liście, który otrzymał „Chaladia
      Bolandi”
      Podstawowym argumentem jest/będzie brak funduszy.
      Jeśli władze PO (a na pewno do niej zalicza się p. HGW) nie zamierzają
      inwestować na razie w Zieloną Białołękę, to wszystkie projekty przedstawiane
      przez ludzi startujących z listy PO są UTOPIĄ.
      Bez kasy się nic nie zrobi.
      • barwa1 Re: Utopia PO w ulotkach - tramwaj na ZB 02.11.06, 15:00
        Nasi radni mają zabiegać o realizację naszych potrzeb.
        O ile wiem, projekt, o którym mówi Waldek, jest uwzględniony w planach miasta.
        Waldku! Napisz coś o tym, bo ja nie pamiętam dobrze.
        Kasy na nasze potrzeby nie ma nigdy.
        Możemy jednak próbować ją zdobyć.
        Radni mają o nią zabiegać.
        Ale nie tylko oni.
        Organizacje pozarządowe też.
        Potrzeba wspólnych działań.
        Jak zawsze.
        Nie wystarczy napisać, że coś jest utopią.
        To łatwe.
        Warto mieć coś do zaproponowania innego lub może spróbować włączyć się, żeby
        utopia stała się realna. W końcu to nasze wspólne sprawy, a nie tylko radnych.
      • zbogdanca Re: Utopia PO w ulotkach - tramwaj na ZB 02.11.06, 15:19
        radarowiec napisał:

wszystkie projekty przedstawiane
        > przez ludzi startujących z listy PO są UTOPIĄ.
        > Bez kasy się nic nie zrobi.

Nie wiem czemu ma służyć dyskredytowanie, ludzi którzy dla siebie innych chcą
        polepszać jakość życia w naszym rejonie? Kogo w zamian proponujesz Panie
        radarowiec?
        Personalnie jeśli można i co zrobił/a dla naszego rejonu do tej pory? Ciekawi
        mnie też o czym marzy Twój/a kandydat/ka.
        • chaladia Re: Utopia PO w ulotkach - tramwaj na ZB 02.11.06, 18:35
          To nie jest dyskredytowanie. To jest stwierdzenie faktu. W partiach
          politycznych obowiązuje dyscyplina - najlepszy dowód - Compet_pl nie odzywa się
          z jakimkolwiek wyjaśnieniem. On już jest partyjny i jemu nie wolno. Za niego
          myśli HGW i jej najbliżsi współpracownicy. Smutne to, ale tak to wygląda.
          • compet_pl Dotrwajmy bez obrażania do 12 listopada... 03.11.06, 07:39
            chaladia napisał:
            > To nie jest dyskredytowanie. To jest stwierdzenie faktu. W partiach
            > politycznych obowiązuje dyscyplina - najlepszy dowód - Compet_pl nie odzywa
            > się z jakimkolwiek wyjaśnieniem. On już jest partyjny i jemu nie wolno. Za
            > niego myśli HGW i jej najbliżsi współpracownicy. Smutne to, ale tak to
            > wygląda.

smile))

Widzę Chaladio, że wyborcza gorączka i Tobie się też udzieliła. Spróbujmy
            dotrwać jakoś wspólnie, bez obrażania do tego 12 listopada...

Powiem Ci też, tak dla Twojej ciekawości, że nie jestem jeszcze członkiem PO.

Pozdrawiam serdecznie

Waldek
    • compet_pl TRAMWAJ NA ZIELONĄ BIAŁOŁĘKĘ 03.11.06, 01:24
      Witam Wszystkich!

OK, zajmijmy się w końcu sprawą naszego tramwaju na Zieloną Białołękę.

Na ta chwilę znane mi są 3 koncepcje wprowadzenia takiej linii na nasze tereny.

1) OFICJALNA
      Wg zatwierdzonego 3 tygodnie temu Studium Uwarunkowań i Kierunków
      Zagospodarowania Przestrzennego m.st. Warszawy.
      Linia ma być poprowadzona wzdłuż Trasy Mostu Północnego. Od Modlińskiej do
      Marek. Baaardzo kosztowna impreza, więc pewnie nie powstanie wcześniej niż za
      np. 10 lat. Czyli sprawa raczej dla naszych wnuków.

2) WERSJA CHALADII
      Linia ma być poprowadzona po północnej stronie Trasy Toruńskiej, od linii na
      Annopol.

3) WERSJA BY WALDEMAR ROSZAK (z moich materiałów wyborczych)
      Czyli mój autorski pomysł, o którym mówię od pewnego już czasu.
      ZAPRASZAM TUTAJ DO PRZECZYTANIA SZERSZEGO OPISU Z MAPKAMI

Wersja 1 będzie zdecydowanie najdroższa, więc odpada. 2 jest pewnie najtańsza.
      Moja 3 ma krótszą trasę niż 2, ale trzeba zbudować nowy wiadukt nad TT.

3 będzie przedłużeniem trasy biegnącej wśród nowych osiedli na Bródnie, więc na
      pewno może przewieźć najwięcej ludzi.

Wytyczenie 2 może stanowić pewien problem, ponieważ nigdy w tym rejonie nie był
      planowany tramwaj. W niektórych miejscach jest już zabudowa. Być może będzie
      trzeba coś wyburzyć.

Wytyczenie 3 wydaje się najprostsze. Na Bródnie jest już zaklepane. Na ZB też
      jest na to miejsce.

CO O TYM SĄDZICIE?

Pozdrawiam serdecznie

Waldek Roszak
      • chaladia Re: TRAMWAJ NA ZIELONĄ BIAŁOŁĘKĘ 03.11.06, 13:09
        No to taki miałbym do Twojego projektu komentarz.

Wersja 1 (niby oficjalna i do realizacji) jest nie tylko najdroższa, ale bez
        sensu. Tramwaj to nie Ferrari, szybciej niż 70 km/godz nie pojedzie, nawet
        jeśli ma „szybki” w nazwie. Nadkładanie 10 km to (uwzględniając przystanki)
        dołożenie 20-25 minut + powrót metrem z Huty następne kilkanaście minut. Nikt z
        tego korzystać nie będzie, wyjdzie tak, jak z SKM-em. To chyba Komisarz
        Marcinkiewicz projektował, albo jego poprzednik...

Wersja 2/3
        Kasa i czas realizacji są dla Twojej Wersji 3 kilkakrotnie wyższe, nawet jeśli
        tramwaj ma do pokonania paręset metrów mniej. A termin realizacji jest tu
        najważniejszy, bo za 4 lata, po oddaniu do użytku Mostu Północnego i Trasy
        Toruńskiej po remoncie sprawa przestanie być aż tak pilna. U Ciebie trzeba
        wybudować wiadukt dla tramwaju. W środku miasta nikt nie zgodzi się na linię
        jednotorowiskową, więc trzeba będzie zrobić podwójne torowisko. To jakieś 8
        metrów pasa. Tramwaj, jako pojazd szynowy, nie potrafi pokonywać stromych
        podjazdów, więc estakada nad Trasą Toruńską musiałaby być bardzo długa, a jej
        wykonywanie nad czynną TT byłoby bardzo utrudnione. Za 50 milionów zeta nikt
        tego dziś w Warszawie nie zrobi. Wolna palownica to rzecz, jakiej nie widziałem
        od roku. Na pewno to dobry pomysł i ma szansę na poparcie Ratusza, jako że
        ułatwiałby znacznie dojazd do niego, no i zapewne też CH Głębocka, ale trzeba
        by się liczyć z wieloletnim procesem zdobywania środków na inwestycję.
        Proponowałbym połączyć obie koncepcje – zacząć w trybie pilnym od
        jednotorowiskowej linii, z trakcją napowietrzną lub bez, z Annopola wzdłuż TT z
        przystankami-mijankami Łabiszyńska, Viking, Głębocka, i pętlą na Derbach. To
        ledwo 3 km torowiska i może (tzn. mogłoby, gdyby nie niechęć HGW, która zapewne
        zostanie Prezydentem Miasta do Zielonej Białołęki) powstać w stosunkowo szybko
        i tanio. Nie stwierdziłem, żeby konieczne było jakieś wyburzanie. Pas pomiędzy
        Artyleryjską i TT chyba jest „do wzięcia”. A potem należałoby „domknąć” pętlę
        trasą proponowaną przez Ciebie. I tak musi (tzn. powinno) być połączenie ZB
        dwiema niezależnymi liniami.

Ponadto, w świetle zapowiadanych inwestycji na osi ul. Białołęckiej
        (vide „awantura o sad” na Forum) może warto by rozważyć następną „przedłużkę”
        linii tramwajowej z pętli końcowej przy Coca Coli aż do ul. Brzeziny? Na
        podobnej zasadzie.... Nic by się nie stało, gdyby tramwaj jechał aż do
        Kobiałki, a może do samego Zalewu Zegrzyńskiego. Jedyny problem – mostek na
        Rzeczce Długiej. Obecny mostek tramwaju (ok. 40 ton) nie uniesie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka