Dodaj do ulubionych

Osiedle Regaty

31.07.07, 01:37
Budowę nad Kanałem Żerańskim rozpoczyna spółka Dom Development. Pierwszy z
sześciu etapów osiedla Regaty będzie oddany do użytku na początku 2009 roku -
zapowiada deweloper. Łączna wartość inwestycji wynosi 335 mln zł.
www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_070730/nieruchomosci_a_29.html
Obserwuj wątek
    • volak68 Re: Osiedle Regaty 31.07.07, 10:03
      no to widzę, że w stosunku do wstępnych informacji ilość mieszkań wzrosła ponad dwukrotnie. Kiedyś była mowa o 5 tys. - dziś 11 tys.
      Ciekawe, którędy dojedziemy do centrum - cały ruch pójdzie Ostródzką i Płochocińską. A to będzie z 8 tys samochodów
      • slavecky4 Re: Osiedle Regaty 09.08.07, 00:42
        DŻIZAS!!!....
        Jak to dobrze, że kupuję żoną trochę ziemi na Mazurach... Będzie gdzie uciec...
        S.

volak68 napisał:

> no to widzę, że w stosunku do wstępnych informacji ilość mieszkań wzrosła ponad
        > dwukrotnie. Kiedyś była mowa o 5 tys. - dziś 11 tys.
        > Ciekawe, którędy dojedziemy do centrum - cały ruch pójdzie Ostródzką i Płochoci
        > ńską. A to będzie z 8 tys samochodów
    • jogger007 Re: Osiedle Regaty 31.07.07, 13:21
      Widać DD ostro zaczyna się promować bo w dzisiejszym dodatku nieruchomości
      do "Dziennika" jest też artykuł i to nieco obszerniejszy, a w nim m.in.
      informacje iż:
      - Teren osiedla będzie ogrodzony i strzeżony przez cała dobę.
      - Na terenie posesji znajdzie się patio, alejki z ławeczkami i plac zabaw.
      - Mieszkańcy osiedla będą mieli do wyboru trzy rodzaje miejsc parkingowych: 46
      w podziemnym parkingu, 22 ze schowkami w halach pod budynkami oraz 80 miejsc
      postojowych na zewnątrz.
      - na działce wielkości 12,4 tys. m kw stanie siedemnaście 3-piętrowych bloków
      mieszczących ponad 1000 mieszkań.
      Zastanówmy się zatem co to oznacza dla nas, obecnych mieszkańców.
      Przede wszystkim atrakcje (ławeczki, plac zabaw itp) nie dla nas bo osiedle
      strzeżone i zamknięte.
      Poza tym liczba miejsc parkingowych minimalna - nawet jeżeli zrobione będą
      ponadto normalne parkingi zgodnie ze standardami to samochody zastawią wszystko
      (patrz przykład os. Derby).
      Przeliczając w sposób b.uproszczony - dom na 1000-metrowej działce to
      przeciętnie 4 osoby czyli 250 m kw. na osobę. Ponad 1000 mieszkań czyli około 5
      tys. osób na 12,4 tys m kw to mniej więcej 2,5 m kw na łeb czyli 100-krotnie
      więcej. Rezultat: zadeptanie i zaśmiecenie (bo tego się nie uniknie) okolicznej
      zieleni i samochody stojące gdzie się da. O utrudnieniach w ruchu nie ma co
      mówić.
      Ciekaw byłbym dowiedzieć się co otrzymamy w zamian - ktoś pisał kiedyś bodajże
      na tym forum, że DD ma na swój koszt uporządkować teren nad kanałkiem i uczynić
      z niego miejsce rekreacyjne dla mieszkańców z okolicy. Wiecie coś na ten temat?
      Czy jest to jeszcze aktualne wobec planów utowrzenia na osiedlu
      zacytuję: "patio, alejki z łąweczkami i placu zabaw".
      • mepss Re: Osiedle Regaty 31.07.07, 17:06
        czyli witamy na Białołęckim "Ursynowie
        • jogger007 Re: Osiedle Regaty 01.08.07, 11:24
          Załamać to się dopiero można widząc wizualizację tych bloków - paskudne długie
          szeregowce.
        • slavecky4 Re: Osiedle Regaty 09.08.07, 00:45
          mepss napisał:

> czyli witamy na Białołęckim "Ursynowie
          A mógł to być Żoliborz XXIwieku ;-/
          • volak68 Re: Osiedle Regaty 09.08.07, 10:25
            No dobra - doczytałem w innym miejscu (albo źle zobaczyłem w poprzednim) - BĘDZIE 1100 mieszkań (Jeden tysiąc sto)
            Ale patrząc na wizualiację osiedla jestem ciekawy czy zmieszczą się w 12m wysokości (przynajmniej w części warszawskiej) czy troszeczkę naciągną...
      • mk_2 Protest 09.08.07, 08:13
        A może zrobimy protest? Tak na prawdę to co się ostatnio wśród nas
        dzieje to musi się jakoś fachowo nazywać - coraz bardziej
        narastające poczucie zagrożenia, brak wsparcia ze strony władz,
        poczucie odizolowania, zagrożenia, katastroficzne wizje nad którymi
        nikt nie panuje. Ludzie, jesteśmy na skraju załamania, albo paniki.
        Te 8 000 samochodów na Ostródzkiej mnie przeraziło. Co z tym można
        zrobić? Bo tylko teraz jest na to chwila - przed rozmową z
        developerami. Jest czas na dyskusje, wnioski i działanie. Odnoszę
        wrażenie, że dyskusję już mamy opanowaną.
        • jogger007 Re: Protest 09.08.07, 13:10
          Raczej jestem za. Tylko mam na myśli jakiś konstruktywny protest. Bo
          oflagowanie i marudzienie na forum niczego nie zmieni.
          • sawicewa1 Re: Protest 12.08.07, 13:37
            Protest - chyba najlepiej na spotkaniu developerów z Burmistrzem ?
            • sibeliuss Re: Protest 14.08.07, 01:45
              sawicewa1 napisała:

> Protest - chyba najlepiej na spotkaniu developerów z Burmistrzem ?

Spóźniliście się o 2 lata.
      • dskowronski 1000 mieszkań? Coś się chyba komuś pomyliło! 17.08.07, 17:34
        Chwileczkę, to chyba jakiś błąd w druku: 1000 mieszkań w 17 trzypiętrowych budynkach? I to wszystko na działce o powierzchni 1,24 ha? Ja mieszkam na Derby 6, działka u nas ma podobną powierzchnię, budynki też są trzypiętrowe, a mieszkań jest 172 (plus minus kilka, nie nie pamiętam ile jest w ostatnim budynku). Tak więc jak DD miałoby upchnąć na podobnym obszarze w trzypiętrowych blokach 1000 mieszkań???
        Poza tym nawet wg standardów DD 46+22+80 = 148 miejsc parkingowych na 1000 mieszkań to chyba za mało. Inna sprawa: 17 budynków razy 4 kondygnacje (trzy piętra + parter) = 68 kondygnacji: średnio wychodzi 14,7 mieszkania na kondygnację w jednym budynku.
        Moim zdaniem albo się tu komuś zero dodało, albo przecinek przesunął - innego wyjścia nie ma smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka