Dodaj do ulubionych

Kierowca w tesco

IP: *.chello.pl 04.08.08, 17:16
Większość tematów i narzekań ewentualnych jest na pracę w magazynie i na nocki.
Obecnie bardzo myślę nad wyjazdem do UK i podjęcia pracy jako
Dostawca Zakupów - Kierowca (kat. B) i poszukać czegoś dla mojej połowy.
Mam pytanie wynagrodzenie 7,10 - 7,70 funtów na godzinę to dużo??
I czy ciężko się dostać na to stanowisko.
Język angielski komunikatywny? To znaczy,że wystarczy się z kimś dogadać nie
do końca "czysto gramatycznie" i zrozumieć co ktoś do mnie mówi.

I jak wygląda ta praca,skoro na forum nikt nie narzeka tzn. że jest bardzo
dobrze czy wszyscy pracują na magazynach itd?

Obserwuj wątek
    • tesco_worker Re: Kierowca w tesco 04.08.08, 17:26
      Bierz tą pracę...
      Jak ci się nie spodoba to się trochę pomęczysz, podszkolisz angielski a jak już
      nabierzesz doświadczenia to znajdziesz inną pracę z lekkością, jako kierowca vana...
      Nie traktuj tego miejsca jako stałe miejsce pracy tylko jako coś na rok może
      więcej a potem już tylko z górki...
      • Gość: niezdecydowany Re: Kierowca w tesco IP: *.chello.pl 04.08.08, 21:09
        Słowa otuchy też się przydadzą i dziękuje za nie.

Ale chciałbym,żeby ktoś mniej więcej napisał co i jak?
        Czy ktoś ostatnio się zatrudnił jako taki kierowca,czy nadal jest nabór?

I jak wygląda z pracą dla kobiet też powiedzmy z językiem na poziomie komunikatywnym.
        Do magazynu raczej moja żona się nie nadaje bo drobinka waży z 43kg i coś po za nocnymi zmianami?
        Czy lepiej jechać sam na jakieś 6 miesięcy zaaklimatyzować się i w między czasie rozejrzeć się za pracą dla niej i dopiero niech przyjedzie?
        • Gość: cda Re: Kierowca w tesco IP: 78.146.0.* 04.08.08, 21:56
          Czesc.
          Nie wiem jak z naborem w PL, ale tu rotacja kierowcow vanow bardzo duza. I
          ciagle brak chetnych. W czesci dla zalogi wszedzie wisza ogloszenia "zostan
          castomer delivery assistant". To spore Tesco w Londynie.
          Placa ok 300F/35,5 godz tygodniowo, brutto, co daje 1000F netto/m-c.
          Robota ciezka, uwazana za jedna z ciezszych w Tesco. Angielski prawie
          niepotrzebny :), po 2 miesiacach okazuje sie ze wszedzie uzywasz kilku tych
          samych zdan. To oglupiajace. No i jezdzisz sam, wiec zostaje tylko radio lub
          odtwarzacz :) Ale ja wole to niz nocne wykladanie na polki. Wielu narzeka na
          kregoslup.
          Ogolnie traktuj Tesco jako start point i po 6 m-cach powinienes wiedziec czego
          szukasz.
          Pozdr...
          • Gość: niezdecydowany Re: Kierowca w tesco IP: *.chello.pl 05.08.08, 14:01
            Jeśli ciężkość pracy polega na tym,że trzeba dźwigać to nie powinno być
            problemu.Spory ze mnie chłop 105kg przy ponad 190cm.Do tego pracuje jako
            listonosz więc wierz mi z dźwiganiem jestem na TY.

• Gość: qweer Re: Kierowca w tesco IP: 92.0.250.* 05.08.08, 22:22
              Ladna z was para, 105 kg i 43 kg :)
            • Gość: mentet Re: Kierowca w tesco IP: *.range86-147.btcentralplus.com 06.08.08, 09:29
              Ogólnie kolego napiszę Ci tak...

Nie wiem czego oczekujesz od Anglii ale tu kokosy się już skończyły wraz ze
              spadkiem wartości funta do 4 zeta. Ogólnoświatowe spowolnienie gospodarcze
              sprawiło, że i ceny w Anglii poszły w górę (zdrożał wynajem mieszkań i artykuły
              spożywcze). Coraz ciężej coś odłożyć. Tesco jako firma należy chyba do
              najgorszych na rynku, totalne ogłupianie pracowników, inwigilacja w pracy
              (przynajmniej u mnie tak jest) i zero szans na awans i perspektyw na lepsze
              zarobki. Ale to nie tylko Tesco, niestety ale co lepsze posadki jakie były w
              Anglii do zdobycia już są zajęte przez emigrantów którzy tu pojawili się w
              latach 2004-06. Obecnie pozostał najgorszy kanał, więc nie wiem czy nie warto
              się rozejrzeć za czymś w Polsce. Dla zdolnej osoby w Polsce da się znaleźć pracę
              za 2500 zł miesiecznie. A tyle mniej więcej tutaj Ci zostanie w Tesco. Tylko że
              w Polsce będziesz sobie normalnie żył (spotykał się ze znajomymi, imprezował) a
              tu żeby nie roztrwonić tej kasy będziesz żył jak warzywo, poza tym Anglia jako
              kraj do życia wcale fajna nie jest (rasizm, pogoda do bani, inna kultura).
              Zadecydujesz jak podpowie Ci Twój własny rozsądek.

pozdrawiam
              • Gość: niezdecydowany Re: Kierowca w tesco IP: *.chello.pl 06.08.08, 15:14
                Tylko ja nie jadę z myślą o zarobku i powrocie do Polski.Więc kurs funta mnie w
                ogóle nie interesuje i jest mi obojętny.

Tak para z nas dobrana ;)

W Polsce za 2500zł niestety nie żyję normalnie.Po części ma na to wpływ moja
                sytuacja osobista, o której się nie będę rozpisywał.

Moje oczekiwania co do Anglii to zarobić na początek te 1000 funtów plus żona
                niech zarobi z 800-1000 i mam nadzieję,że to pozwoli mi normalnie żyć i pozwolić
                sobie na wiele więcej niż w Polsce.

Więc czy te oczekiwania są do spełnienia?
                • Gość: niezdecydowany Re: Kierowca w tesco IP: *.chello.pl 06.08.08, 17:57
                  Dzwoniłem nas infolinie i powiedzieli mi,że jest rekrutacja 2 etapy itd.

Mam pytanie kto był na tej rekrutacji w Krakowie na kierowcę/dostawcę zakupów?

Pani przez telefon poinformowała,że w sumie na kierowcę trzeba znać j.angielski na poziomie dobrym bo ma się kontakt z klientami?

Jak to dokładnie jest z tym językiem?Jakie są pytania i jak to jest w tym Krakowie z tym językiem i sprawdzaniem jak kto jeździ?

Z góry dziękuje za odpowiedź,
                  • Gość: driver London Re: Kierowca w tesco IP: *.mia.three.co.uk 06.08.08, 18:14
                    zorientuj się jeszcze nad emigracja do Kanady. Obecnie jestem w
                    Londynie, kiedyś pracowałem jako tesco driver, teraz myśle nad
                    stałym wyjazdem do Kanady. Wszędzie waluty teraz nisko stoją do zł,
                    więc zostaje wyjazd na stałe
                • Gość: galax1996 Re: Kierowca w tesco IP: *.40.250.57.sub.mbb.three.co.uk 07.08.08, 13:51
                  Jako kierowca w tesco, spokojnie bez nadgodzin zarobisz okolo 950 na
                  4 tygodnie. Jeśli żona zna angielski, to tez prace znajdzie. Można
                  zawsze pracować przy sprzątaniu za 6 na godzine i wychodzi okolo 700-
                  800 w 4 tygodnie.

Najprawdopodobniej trafisz do Londynu. Tu stawki na godzine kierowcy
                  maja powyżej 8 Ł (chyba 8,10Ł w ciągu dnia, a po 22 masz o 1 funta
                  więcej-ale to tylko jedna godzina, bo zmiany koncza sie o 23).

jak juz tu przyjedziesz, to uważaj na jedna rzecz. Sklep do którego
                  trafisz, zaoferuje ci jakieś tam godziny pracy, dopilnuj, zeby nie
                  było ich mniej niż 35 i dobrze jest mieć niedziele, bo płatna jest
                  półtora stawki.
                  Daj znać kiedy przyjeżdzasz i dokąd.
                  • Gość: niezdecydowany Re: Kierowca w tesco IP: *.chello.pl 07.08.08, 17:32
                    A był ktoś ostatnio na tej rekrutacji?
                    • galax1996 Re: Kierowca w tesco 07.08.08, 19:43
                      no ja byłem
                      • Gość: niezdecydowany Re: Kierowca w tesco IP: *.chello.pl 07.08.08, 20:27
                        I ciężko się dostać ?
                        Długo to trwa?
                        I jak tam test (jakieś szczegóły)?
                        • Gość: galax1996 Re: Kierowca w tesco IP: *.mia.three.co.uk 08.08.08, 12:38
                          Jeśli znasz język komunikatywnie i masz jakieś pojęcie o jeździe
                          vanem, to bez problemu sie dostaniesz. Uważaj, tylko nie przekraczaj
                          prędkości na jeździe próbnej i trzymaj się wyznaczonego pasa ruchu a
                          będzie spoko.
                          Ja na wyjazd czekałem około miesiąca, może troche krócej. Z tego co
                          słyszałem, to do Londynu sporo ludzi potrzebują, więc raczej szybko
                          możesz dostać propozycje.
                          Jak tu jest?
                          To zależy na co liczysz, albo będzie Ci dobrze, albo będzie lipa. Mi
                          sie osobiście Londyn nie podoba (jeżdze po centrum półtora roku i
                          zbyt nerwowo już czasem reaguję), myśle o przeniesieniu poza Londek,
                          a docelowo jakiś inny kraj, może troche bliżej Polski.
                          Jest sporo Polskich sklepow, wszystko mozna tu kupic, tak jak
                          pisałem wcześniej, z pracującą żoną bez problemu sie utrzymacie.
                          Pozdrawiam
        • Gość: mk Re: Kierowca w tesco IP: *.range217-44.btcentralplus.com 12.08.08, 07:25
          nie wiem jak w innym tesco ale u nas pracuje tylko jeden polak dostac sie jest
          bgardzo trudno i watpie zeby przyjeli kogos z marszu, angielski trzeba znac w
          miare, wez pod uwage ze jesli myslisz w polsce ze znasz go dobrze to tutaj okaże
          sie ze jednak go znasz slabo, i przede wszystkim musisz miec angielskie prawo
          jazdy co najmniej od roku
          jesli bedziesz pracowal na nocki mysle ze latwiej bedzie ci sie transferowac na
          dostawce
          • Gość: antysmród Re: Kierowca w tesco IP: 194.246.124.* 12.08.08, 12:17
            i myj się kolego, najwazniejsze to myj sie, bo nie obrazając
            wszystkich kierowców niektórzy to nie wiedzą chyba jak sie mydła
            używa
            • Gość: galax1996 Re: Kierowca w tesco IP: *.40.97.129.sub.mbb.three.co.uk 14.08.08, 18:24
              Jeśli biuro w Krakowie wysyła go do pracy w UK jako kierowca, to
              moze miec Polskie prawko, nic tu nie przeszkadza. Z angielskim jest
              tak jak piszą, jeśli uważasz, że znasz dobrze, okaże się, że musisz
              poznać lepiej.

Generalnie z Polski łatwo dostać sie do pracy w Londynie (tam tesco
              ma podobno duze zapotrzebowanie).
    • silver.london polskie prawo jazdy 17.08.08, 08:28
      Rekrutacja w Krakowie pozwala ci jeździć w firmie
      mając polskie prawko - to jest plus, bo inne firmy
      domagają się angielskiego prawka.
      Oni tu mają świra na punkcie referencji. Żądają
      referencji od ostatnich trzech pracodawców,
      pytają o pracę w wolontariacie itd.
      Twoja żona może zbierać towar (pickować) w dzień,
      albo wykładać towar w nocy - i wtedy na zacieśnianie
      więzi małżeńskiej pozostają poranki... Nie wszędzie
      są ciężkie paczki, a menedżer musi brać pod uwagę
      możliwości pracownika. Z menedżerem można dyskutować
      i wykłócić się o swoje.
      Mając dostateczną znajomość języka można podjąć pracę
      w barze albo przy sprzątaniu. Płaca minimalna trochę
      przekracza 5 funciaków za godzinę. Możecie dostać od
      Jej Królewskiej Mości wyrównanie w postaci tax creditu.

Dodam jeszcze, że zakup samochodu, podatek drogowy,
      ubezpieczenie i przegląd zmieściłem w półtora tysiąca
      funtów. Auto lepsze od malucha i nie z komisu/salonu.

Nie wiem jakie macie kwalifikacje, ale warto poczytać
      oferty pracy na www.gumtree.com i zorientować się,
      czy znajdzie się dla was coś lepszego niż nocna zmiana
      w Tesco.
      No i jeszcze polecam stację radiową LBC on-line
      na lbc.co.uk/listen-to-lbc-3576/ - jeśli
      wszystko rozumiesz, to jest nieźle. Oczywiście
      cockneye mówią inaczej, coś jakby po kaszubsku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka