av-7 Re: Apple vs Adobe - wojna o Flasha 13.05.10, 11:10 Nie, po prostu bawi mnie bełkot który wypisujesz pozując na eksperta. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Apple vs Adobe - wojna o Flasha 13.05.10, 11:50 @av-7: Rozumiem ze ten belkot mozesz latwo osmieszyc, podajac jakies argumenty? A moze nazywasz go belkotem bo takowych nie masz? Odpowiedz Link Zgłoś
av-7 Re: Apple vs Adobe - wojna o Flasha 13.05.10, 11:57 Mam. Ale mam tez co robić. Szkoda czasu na to: static0.blip.pl/user_generated/update_pictures/669659.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Apple vs Adobe - wojna o Flasha 13.05.10, 12:25 @av-7: Patrz, to ciekawe. Niby nie masz czasu, a jednak czytasz i komentujesz - odpowiadasz znacznie szybciej ode mnie. Na dodatek masz argumenty, tylko ich nie podasz ;) Spoko loko, nie przejmuj sie - internet jest pelen ignorantow z czerwonymi ryjami i cegla w dloni. Nie jestes ani pierwszym takim ktorego spotykam ;) Milej zabawy w "nie mam czasu na argumenty" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fajny-losiu Re: Apple vs Adobe - wojna o Flasha 13.05.10, 12:56 Kto tu bzdury pisze to zaraz zobaczysz Jpg we flashu istnieje OBOK krzywych, czy to zmienia fakt ze pozostaje jpgiem ? Flash nie ingeruje w jpga, tylko go embeduje, osadza. Tak ciezko to zrozumiec ? Jpg zaembedowany do ilustratora przestaje byc jpegiem (moze nim przestac byc ;) ale nie musi) ? JS wydajniejszy od flasha ? ecodazoo.com/ Zrob to w js. Lub np to www.unitzeroone.com/labs/alchemyPushingPixels/ A pozniej powiedz ze js jest gdziekolwiek blisko wydajnosci flasha. Pewnie, jest JIT dla js. Tyle ze dla Flasha tez jest. I pare innych zabawek o których js moze sobie marzyc. SVG - o CZYM ty mowisz ? Cytat: SVG images and their behaviours are defined in XML text files. Co oznacza, gdybys nie załapał, ze svg jest plikiem TEKSTOWYM, XMl-em. W takiej postaci jest wysyłaby do przegladarki i w takiej jest przez nia interpretowany. Tak okresla go specyfikacja, co z nim zrobisz po drodze, twoja brocha. Tyle ze jesli zamienisz go na inny, wydajniejszy format, np binarke, to juz nie bedzie js. Flash jest w stanie uzywac zipa, rar i co my przyjdzie do głowy. Js podobnie ? -SVG jest martwy. To ze html5 probuje reaniowac trupa wcale my nie pomaga. Ciezko juz znalesc narzedzie które exportuje svg. - Base64 Ło matko, a co ma tutaj Base64 do gadania ? Algorytm które DE FACTO zwieksza DWUKROTNIE wielkosc danych binarnych ? Krecisz sie w miejscu i krecisz ale jak na wykształconego IT specjaliste nie za bardzo wiesz wokół czego. Narzedzia pomagaja generowac poprawnego xhtmla, zazwyczaj ze spora iloscia hacków, ale jednak. A ile czekalismy na te narzedzia ? No powiedz mi ? I teraz tyle samo bedziemy czekac na podobne narzdzia dla html5, uczyc sie jak interpretuja go przegladarki i czego sie po nim spodziewac. Byc moze ty przyszedłes na gotowe, ale niektorzy z nas siedza w tym troche dłuzej i sporo pracy włozyli w rozwój takich narzedzi. Daruj sobie idiotów, dupy i inne tego typu teksty. Argumentów poszukaj. Odpowiedz Link Zgłoś
fajny-losiu Re: Apple vs Adobe - wojna o Flasha 13.05.10, 13:02 Moja wina ze przeoczyłem o co chodziło ci z Base. W mojej wypowiedzi miałes wyraznie "VS", Binarne versus XML. Gdybys miał ciagle problem, juz tłumacze. Wielkosc XMLA w porownaniu do CZEGOKOLWIEK jest co najmniej MAŁO WYDAJNA. Panimali ? Widac ze bardzo jarasz sie faktem ze wiesz czym base jest. Trzeba cieszyc sie z małych osiagnięć. Odpowiedz Link Zgłoś
fajny-losiu Re: Apple vs Adobe - wojna o Flasha 13.05.10, 13:14 Moja wina ze przeoczyłem o co chodziło ci z Base. W mojej wypowiedzi miałes wyraznie "VS", Binarne versus XML. Gdybys miał ciagle prob Wielkosc XMLA w porownaniu do CZEGOKOLWIEK jest co najmniej MAŁO WYDAJNA. Panimali ? Widac ze bardzo jarasz sie faktem ze wiesz czym base jest. Trzeba cieszyc sie z małych osiagnięć. -Flash OSADZA jpg, czy to czyni go mniej jpgiem ? Tak trudno to zrozumiec ? Czy jpg zzipowany przestał byc jpgiem ? Jesli ustawisz svg nad jpgiem, na stronie html, sprawiasz ze jpg juz nie jest jpgiem bo został osadzony w htmlu ? - Zrob to w js ecodazoo.com/, albo to www.unitzeroone.com/labs/alchemyPushingPixels/ i powiedz ze js jest gdziekolwiek blisko wydajnosci flasha. To sa fakty, pokaz mi takie fakty dla js, taka noby optymalizacja frameworkiem ma sie nijak do aktualizacji silnika js. - SVG JEST plikiem xml, plikiem tekstowym. Kiedy przekodujesz svg na inny format to juz to svg nie jest. Flash obsluguje zip, rar i co tam tylko chcesz (obsluguje w sensie moze z nimi robic co sobie zazyczy). Czy js tez ? - Svg mozna zrobic szybciej w relacji do czego ? Do narzedzi Adobe ? Kpisz ? - czytac sie naucz, napisałem "VS". VERSUS, wielkosc xmla do danych binarnych, skompresowanych to jak słon do mrówki. Poza tym Base to bardzo zły przykład bo zwieksza 2krotnie wielkosc danych binarnych. - Narzedzia do wypluwania poprawnego htmla sa, ale ile czekalismy na nie ? Byc moze ty przyszedłes na gotowe, ale niektoryz włozyli sporo pracy w to aby takie nrzedzia powstały. Nie wspominaja o tym ze i tak korzystaja z setek hacków, aby osiagnac relatywnie proste rzeczy. Jak na speca z szerokim wykształceniem IT krecisz sie wokoł czegos, tylko nie do konca wiesz co to jest. lem, juz tłumacze. Wielkosc XMLA w porownaniu do CZEGOKOLWIEK jest co najmniej MAŁO WYDAJNA. Panimali ? Widac ze bardzo jarasz sie faktem ze wiesz czym base jest. Trzeba cieszyc sie z małych osiagnięć. Odpowiedz Link Zgłoś
fajny-losiu Re: Apple vs Adobe - wojna o Flasha 13.05.10, 13:53 Moje 3 komentarze powyzej sa najlepszym przykładem jak to swietnie zwyczajny html reaguje na co bardziej egzotyczne przegladarki ;) Wybaczcie bałagan, nie był zamierzony. Odpowiedz Link Zgłoś
av-7 Re: Apple vs Adobe - wojna o Flasha 13.05.10, 15:08 @fajny-losiu - moim zdaniem nie warto angażować się w dyskusję z kimś, kto sufix "fil" ma tylko przez przypadek. Dla twojej informacji tylko powiem, że SVG nie jest jednolitym standardem - parę lat temu pisałem parser dla SVG i implementacji tego było kilka. Mam wrażenie że właśnie po przygodzie z SVG i wykupieniu Macromedii, Adobe postanowiło nie upubliczniać standardu Flash. Adobe Illustrator do dziś zapisuje w SVG, jak i w SVGZ. Wydajność JS zależy od implementacji. Zresztą to jest prawie identyczny język co AS2. Co do 3d - są pasjonaci którzy to robią w JS, ale umówmy się - to są fanatycy. Różnicę robi dopiero Unity3D, korzystający z wspomagania sprzętowego, ale to jest kolejny plugin. Upieranie się przy jednej, prawdziwej, słusznej technologii to objaw braku wiedzy. Wyzywanie interlokutorów - kompletnego gówniarstwa. A podsumowując artykuł: www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2010/05/weheartapple1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
fajny-losiu Re: Apple vs Adobe - wojna o Flasha 13.05.10, 15:28 Faktycznie masz rację. Pamietam ze Indesign porzucił export svg bodajze w cs2 jesli nie starszej i stąd mój bład. Pardon ;) As2 to juz zupełna przeszłosc, js jest podobny do as1, as2 jest (powinien byc uzywany) stricte obiektowy, czestym błedem jest uznawanie typowanego as1 za as2. Tak wiec niestety js ma sie nijak do AS3, mimo ze sa oparte na tej samej specyfikacji. OOP JS opiera sie na prototypach, AS3 znacznie blizej do javy czy C#. I to jest własnie kolejna przewaga flasha, w ciagu 1-2 lat przeszedł z jednego standardu na drugi, zupelnie transparentnie dla uzytkownika. JS zeby przejsc na tradycyjny oop bedzie potrzebował kilku i wiecej lat, a i to nie daje pewnosci, ze zadziała jak trzeba. Flash jest technologią dynamiczna i nowoczesną, js nie jest tragiczny, ale wciaz nie ma dobrego modelu na zapewnienie jego stablinego rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Apple vs Adobe - wojna o Flasha 14.05.10, 11:26 @fajny-losiu: Widze, biedne dziecie, ze dalej nie rozumiesz. Najpierw o SVG, XML itd. Po pierwsze, dalej nie zrozumiales o co mi chodzilo. Zeby przegladarka wyswietlila obraz SVG wcale nie musi dostac z serwera kompletnej tekstowej reprezentacji XML danego obrazka. Wystarczy ze dostanie dane ktore konkretny obrazek ma zawierac. Jesli to bedzie pie chart - wystarczy ze dostanie informacje o wielkosci wycinkow (49%, 21%, 30%) - a JS bierze na siebie wygenerowanie konkretnych tagow SVG i przekazanie ich do przegladarki. I tak dzialaja narzedzia Google Visualization API. Po drugie, zakladasz ze dowolna odpowiedz z serwera przyjdzie zawsze do przegladarki w formacie XML - i to jest najpopularniejsze rozwiazanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie zeby te dane skompresowac na serwerze i w postaci skompresowanej przeslac je do przegladarki, tam dokonac dekompresji i dalszego przetwarzania. A co do narzedzi - wlasnie w tym rzecz ze tych narzedzi jest duzo i naprawde sa sporo starsze niz Ci sie wydaje. To ze nie potrafiles nigdy z nich korzystac - nie zmienia faktu ze istnieja od dawna a "problemy z interpretacja przez przegladarki" to urojenia kogos kto przyzwyczail sie do technologii (albo raczej: do konkretnych narzedzi) i nigdy nie probowal niczego innego. A co do powtarzania komentarzy - jakbys sie tak nie zapienil i poczekal chwile to bys zobaczyl ze komentarze sie pojawiaja z opoznieniem bo taka jest polityka forum gazety - i z HTML nie ma to nic wspolnego... @av-7: Wydajnosc JS zalezy od implementacji - tak, i tak samo jest z flashem. Rzecz w tym ze od jakichs dwoch lat zaczal sie "wyscig przegladarek" ktory sprowadza sie do porownywania wydajnosci JS - bo to jest technologia na ktorej beda budowane strony internetowe. Piszesz o 3D w przegladarce. Abstrahujac od tego na ile to jest potrzebne, to akurat przyklady spokojnie znajdziesz - jesli tylko poszukasz. www.chromeexperiments.com/detail/2d-cloth-simulation/ www.chromeexperiments.com/detail/colorscube/ www.chromeexperiments.com/detail/liquid-particles/ To akurat gorszy przyklad (nie ma nic wspolnego z 3D), ale tez dobrze ilustruje to o czym mowie: www.chromeexperiments.com/detail/normal-mapping/ "Upieranie się przy jednej, prawdziwej, słusznej technologii to objaw braku wiedzy. " I wlasnie dlatego smiesza mnie Wasze wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
romarrio Re: Apple vs Adobe - wojna o Flasha 14.05.10, 15:49 @kretyn zbuduj w HTML5 jakakolwiek ze stron roku z FWA to pogadamy: www.thefwa.com/soty Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Apple vs Adobe - wojna o Flasha 14.05.10, 16:14 @romarrio: Dzieki za linka. Dodalem sobie do ulubionych pod haslem "wku*wiacze we flashu" - wiekszosc stron stamtad atakowala mnie jakims kretynskim wrzaskiem, muzyczkami, oczojebnymi animacjami - i zadna nie miala zadnego zastosowania. Bardzo ladne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fajny-losiu Re: Apple vs Adobe - wojna o Flasha 14.05.10, 19:46 Dema fajne, ale dowodza tylko jednego - wydajnosc js ma sie nijak do wydajnosci flasha, czy to w grafice czy w czym innym. Wydajnosc fplayera nie zalezy od implentacji, flash jest jeden, na wszystkie platformy działa identycznie, i jest podobnie wydajny (plus minus). Teraz przegladarki poprawiaja wydajnosc js, i prowadzi to do rozbieznosci, w jednej jest szybciej, w drugiej wolniej. Z punku widzenia biznesu - koszmar, bo bierzesz pod uwage najslabsze rozwiazanie. Czyli zwyczajowo - najgorsza przegladarke, najmniej wydajny silnik, najsłabsza architekture. Cieszy mnie ze lubisz narzedzia googla, czy inne. Zrobienie w tym jakiejs zabawki na pewno jest zabawne i przyjemne. Tyle ze ma sie nijak do porzadnego workflow i standardów korporacyjnych. Gdzie tu wydajnosc pracy w zespole ? Mowisz ze js moze wygenerowac svg, tylko czy ja o tym mowie ? pie chart, słupek, mozna wygenerowac, ale czy w ten sposob wyeksportujesz cos innego ? Najpierw mowisz o standardach, a teraz o rozwiazaniach typu "kazdy sobie co mu wolno". Zero konsekwencji. Flash wymienia dane z serwerem tez w postaci binarnej, skompresowanej, a jednoczesnie zachowuje ich typy danych (AMF). Ty przeslesz do serwera swoj ulubiony base64, text lub cos w tym stylu i juz masz radoche ze tak dobrze ci poszło. As3 obsluguje e4x, binarne sockety, RTMFP (gdybys miał watpliwosci co to, umozliwia min P2P w przegladarce) i paredziesiat innych technologii i standardów. A ty sie cieszysz bo js moze wygenerowac piecharta ... 3d jest niepotrzebne ? Pewnie, ze nie jest. Kiedys nawet kolory w monitorze nie były koniecznoscią. Masz typowo masochistyczne podejscie sfrustrowanego programisty, ktory nie ma najmniejszego pojecia i nie przykłada wagi do niczego poza tym jak jest zajebisty bo robi wszystko naokoło i nikomu innemu tak sie nie chce. Strasznie trendy. Tylko ze praca to wydajnosc, czas to kasa. Zabawa w geeka i bezsensowne dłubanie w kodzie (nie mowie o dłubaniu w kodzie w ogole) konczy sie zle dla zdrowia i dla kariery. Skoro idziemy do przodu to trzeba byc szybszym i wydajniejszym. Proste. Strony internetowe bede budowane za pomoca html i css, tylko ze flash nie słuzy do budowania stron, a do tresci multimedialnych, w czym raczej nie ma szans zeby cokolwiek pokroju html5/js go wyprzedziło. Zreszta, zamiast w idiotyczny sposob rozwijac przestarzały standard html, z milionem rozwiazan, www powinno byc zreorganizowane np do modelu MVC, taka moja dygresja. Odnosnie moich komentarzy - oczywiscie ze mogłem sie zorientowac, wywiedziec, tylko ze jesli cos nie działa w sposob oczywisty, jest zle zaprogramowane. A zle jest zaprogramowane bo wymagałoby dodatkowego wysiłku/czasu, a terminy gonią... W ten sposob tylko user traci. I masz racje, 3D NIE JEST potrzebne. Tylko ze im wiecej rozwiazan, tym wiecej mozliwosci. Ciesze sie ze cie to bawi. Mnie nie. Kiedy ktos nie wie o czym pisze, smiejac sie głupkowato nalezy tylko zastanowic sie jaka przyszłosc czeka IT. Odpowiedz Link Zgłoś
h4r4d4 Re: Apple vs Adobe - wojna o Flasha 14.05.10, 22:19 "to nie flash tak "cudownie" kompresuje palete kolorow tylko biblioteki Adobe." - flash jest produktem Adobe i we flashu jpg jest kompresowany kodem napisanym albo kupionym od macromedii przez adobe. zresztą przyczepiłeś się tego jpega, chyba tylko po to, żeby się czegoś przyczepić i za wszelką cenę wykazać, że ktoś jest kretynem (w takiej sytuacji zapewne zacząłbyś mnie lubić, na co wskazuje twój nick, ale ja nie mam ochoty być przez twoją dziwną osobowość lubiany). we flashu importując bitmapy można skorzystać z danych bitmapy w formacie jpeg włączając ją do flasha bez żadnych zmian z importowanego pliku - albo flash sam dokonuje kompresji włączanej do swf-a bitmapy (ustawia się to w bibliotece flasha) z dowolnego formatu - jpg albo co innego - w tej sytuacji lepiej importować z plików nieskompresowanych bądź o kompresji bezstratnej - jak png - żeby nie dublować stratnej kompresji jpega - chyba, że jpeg dużo waży i lepiej jest go powtórnie skompresować we flashu, aby ważył mniej. otóż kiedy flash sam kompresuje bitmapę do jpega robi to całkiem wydajnie i tylko o to mi chodziło - przy w miarę wysokiej jakości kompresji masz dosyć niską wagę - flash robi to zapewne podobnie jak photoshop - umiejętnie ograniczając paletę kolorów. podejrzewam, że biblioteki do kompresji bitmap we flashu mogły zostać niezmienione od czasu jak został on kupiony przez adobe od macromedii - więc w takim wypadku to nie biblioteki napisane przez adobe kompresowałyby jpega. zresztą znaczenie ma to nie wielkie - pisząc o bitmapach we flashu chodziło mi tylko o to, że masz we flashu pewien w miarę wydajny standard - w miarę wysoka jakość przy w miarę niskiej wadze (jeśli flash korzysta z bitmap osadzonych - jak dzieje się np w bannerach - stąd tak niska waga tych reklam)- w html takiego standardu nie masz - tam każda bitmapa może być skompresowana innym programem - jedne bardziej optymalizującym ich rozmiar - inne wręcz przeciwnie - stąd często waga bitmap w html jest wyższa niż we flashu - choć nie musi - zależy kto i jak wrzuca obrazki na stronę - i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
tomesio Re: Apple vs Adobe - wojna o Flasha 10.06.10, 14:56 Ciekawe, co by się stało, gdyby Adobe w zamian ogłosiło, że wycofuje się z lokalizacji pakietu CreativeSuite na Apple. Odpowiedz Link Zgłoś
macqbat Re: Apple vs Adobe - wojna o Flasha 18.07.10, 20:19 flash to podstawa internetu, czy komuś się to podoba, czy nie. Wyskakujące wku...acze i, przede wszystkim, reklamy to podstawa internetu. Gdyby nie było czegos takiego jak flash, to trzeba by to było wymyśleć. Bez tego witryna AOL byłaby warta zawsze 100 tys $ i nigdy centa więcej, a my żylibyśmy z "kuronia". Ciekawe który debil (czyt. klient) zrezygnowałby z otwieranych gówien, wiejskich animacji i tego typu pierdoł. Dla nich to jest najwazniejsze: żeby błyszczało jak małpie lusterko i się ruszało i przyciągało wzrok. A jak baterie mobili siadają, to mus kombinować na nie wersje stron bez tego.. Odpowiedz Link Zgłoś
bunulla Re: Apple vs Adobe - wojna o Flasha 23.08.10, 11:22 hehehe fajny pomyśl (ta fotka). nie mam zielonego pojęcia, która firma może być lepsza. to znaczy, że nie wiem, która będzie mieć Flasha w przylości. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
runrunrun Re: Apple vs Adobe - wojna o Flasha 18.10.10, 11:04 Prawda pierwsza jest taka, że obsługa flasha na iPhonie i iPadzie zabiłaby rynek mini gier i aplikacji w applowym sklepie AppStore. Prawda druga jest taka, że flash rzeczywiście może być zasobożerny, ale i tak jest najwydajniejszą i dającą programistom największe możliwości technologią na rynku. Nie czarujmy się, jeżeli flash by zniknął pojawi 10 nowych technologii do wyświetlania reklam. Prawda trzecia jest taka, że flash jest najlepszą na rynku technologią do tworzenia aplikacji webowych (tzw. RIA) przykład: pixlr.com/app/ Odpowiedz Link Zgłoś
pangea_ultima Re: Apple vs Adobe - wojna o Flasha 06.11.10, 22:59 Na technologiach flash nie znam się, ale zgadzam się w kwestii prądożerności, obciążenia komputera. Nie lubię go, ponieważ nie raz sprawił mi wiele problemów. Mają z nim problemy przeglądarki, szczególnie wtedy, gdy jest go dużo. Za chwilę może być nie tylko po flashu ale i po Adobe, ponieważ to chce kupić Apple, a wtedy..? Odpowiedz Link Zgłoś