Dodaj do ulubionych

InPrivate a prywatność

07.09.10, 13:56
witam
czy jesli przeglądam strony interentowe korzystajac z przegladania InPrivate możliwe jest sprawdzenie przez pracodawcę jakie strony przeglądam?
poszczególne komputery są ze soba połączone, tworza sieć komputerową
z góry dziękuję za odpowiedż
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: InPrivate a prywatność 07.09.10, 14:45
      inprivate oznacza jedynie skasowanie historii i ciasteczek po zakończeniu sesji (zamknięciu przeglądarki lub wyłączeniu trybu inprivate).

Pracodawca może zainstalować sprzęt lub oprogramowanie które przechwytuje transmisje pomiędzy przeglądarką a serwerem www (tak zwany serwer proxy). Tego nie przechytrzysz zwykłym trybem inprivate
      • Gość: Samosia1331 Re: InPrivate a prywatność IP: *.goleniow.vectranet.pl 07.09.10, 16:42
        tak myślałam...
        a czy moge jakos sprawdzić czy takie oprogramowanie lub sprzet jest zainstalowane?
        czy nie ma mośliwości sprwdzenia tego na moim komputerze?
        • Gość: ufff Re: InPrivate a prywatność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.10, 16:50
          Gość portalu: Samosia1331 napisał(a):

> tak myślałam...
          > a czy moge jakos sprawdzić czy takie oprogramowanie lub sprzet jest zainstalowa
          > ne?
          > czy nie ma mośliwości sprwdzenia tego na moim komputerze?

Nie ma potrzeby instalowania niczego na twoim komputerze. Jesli komputery są połączone w sieć a pracodawca ma uprawnienia administratora sieci to może oglądać w czasie rzeczywistym wszystko co robisz.
          • galtom Re: InPrivate a prywatność 07.09.10, 17:31
            Chyba, ze skorzystasz sama z posrednika czyli wlasnie serwera proxy czy VPN. Wtedy Twoj admin/dostawca internetu widzi tylko (teoretycznie - wszystko zalezy od tego jak bardzo admin jestuparty) ten wlasnie komputer, skad laczysz sie dalej to juz trudniej wysledzic.
            Z reguly firmy ograniczaja sie do dosc prostych zabezpieczen i polaczenie VPN w zupelnosci wystarcza by odwiedzac "zakazane" strony czy korzystac ze Skype.
            Skoro udaje sie tak obchodzic cenzure Chinczykom to i w Twoim wypadku to najprawdopodobniej wystarczy.
            • Gość: uff Re: InPrivate a prywatność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.10, 18:24
              galtom napisał:

> Chyba, ze skorzystasz sama z posrednika czyli wlasnie serwera proxy czy VPN. Wt
              > edy Twoj admin/dostawca internetu widzi tylko (teoretycznie - wszystko zalezy o
              > d tego jak bardzo admin jestuparty) ten wlasnie komputer, skad laczysz sie dale
              > j to juz trudniej wysledzic.
              > Z reguly firmy ograniczaja sie do dosc prostych zabezpieczen i polaczenie VPN w
              > zupelnosci wystarcza by odwiedzac "zakazane" strony czy korzystac ze Skype.
              > Skoro udaje sie tak obchodzic cenzure Chinczykom to i w Twoim wypadku to najpra
              > wdopodobniej wystarczy.

Chłopie, co za bzdury opowiadasz...

Jeśli w sieci firmowej komputer jest włączony na końcie "gościa" a tak zapewne jest w tym przypadku, to administrator tej sieci może nie tylko oglądać co się dzieje na pulpicie tego komputera i z kim się ten komputer łączy, ale zupełnie przejąć nad nim kontrolę. Tak więc żadne vpn-y i proxy nic nie pomogą. One tylko ukrywają połączenia ale nie chronią przed kontrolą administratora.
        • Gość: 802.11n Re: InPrivate a prywatność IP: *.multimo.pl 07.09.10, 22:44
          Gość portalu: Samosia1331 napisał(a):

> tak myślałam...
          > a czy moge jakos sprawdzić czy takie oprogramowanie lub sprzet jest zainstalowa
          > ne?

Jeśli pracodawca praowadzi taki monitoring, powinien Cię o tym poinformować. Inaczej łamie prawo. Jednocześnie fakt nielegalnego monitorowania nie chroni Cię przed karą pracodawcy w momencie wykrycia Twojego nadużycia.
          • Gość: ufff Re: InPrivate a prywatność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.10, 08:21
            Gość portalu: 802.11n napisał(a):
            > Jeśli pracodawca praowadzi taki monitoring, powinien Cię o tym poinformować. In
            > aczej łamie prawo. Jednocześnie fakt nielegalnego monitorowania nie chroni Cię
            > przed karą pracodawcy w momencie wykrycia Twojego nadużycia.

Kolejna bzdura. Jeśli prowadzi monitoring pomieszczenia w którym pracujesz to pwinien poinformować, ale nie że prowadzi monitoring maszyny na której pracujesz.
            • Gość: 802.11n Re: InPrivate a prywatność IP: *.tpnet.pl 08.09.10, 10:13
              Nie pisałem nigdzie o monitoringu pomieszczeń. Wydawało mi się, że kontekst (temat wątku) jest czytelny i zrozumiały.
        • user0001 Re: InPrivate a prywatność 08.09.10, 09:17
          Nie wiem jak to wygląda u Ciebie, kiedy pracowałem jako helpdesk, dawaliśmy nowym pracownikom regulamin sieci, były tam też zapis informujący, że użycie sieci firmowej może być monitorowane (tuż obok zapisu, że sieć firmowa powinna być wykorzystywana do celów służbowych).

Jeśli w firmie jest więcej niż kilka komputerów i macie coś na kształt serwerowni, to przeciętnie kompetentny administrator może ustawić przeźroczyste proxy, które jest niezauważalne dla użytkowników końcowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka