hezor 22.12.10, 15:52 Już raz z letargu świat wybudzał radziecki Sputnik. Chiny sputników mają aż nadto. Lista poniżej. Ocena:słabenic specjalnegodobrebardzo dobreznakomite 5 głosów wykop Dodaj swój komentarz: ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
43mark43 Re: Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 18:26 Zamiast tracic czas na bzdurne wypociny , bierz paleczki i ucz sie jesc ,niedlugo jak znalazl. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdam53 Re: Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 18:34 Gdyby nie Chiny to amerykanie zaatakowały by Koreę, Chiny to potęga gospodarcz amerykanie nie mają z nimi szans,warto mieć Chińczyków przyjaciół!?Rząd Polski powinien się zastanowić nad polityką wobec Chin!? Odpowiedz Link Zgłoś
szymon1740s Re: Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 18:35 Chiny to ogólnie bardzo skomplikowany "problem" - i my europejczycy o Chinach ciągle nie wiemy prawie nic. Np. tegoroczny Noblista, gdyby swoje poglądy za które poszedł do więzienia w Chinach, głosił w europie, mógłby zostać oskarżony o szerzenie niedemokratycznego systemu. Dla Chińczyków dobro jednostki jest zdecydowanie mniej ważne niż dobro ogółu - i jest to dla nich czymś naturalnym, nie ze względu na komunistyczny reżim, tylko ze względu na tysiące lat historii, która ich tak po prostu ukształtowała. __ www.sky4fly.net/ Odpowiedz Link Zgłoś
43mark43 Re: Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 18:38 Made in China jest ok,gorzej :Made inPRC (peple repablick of china)albo cyrylica zdjelano w kitajcie .Ja nie lubie wyrzucac pieniedzy i chinszczyzny nie nawidze. Odpowiedz Link Zgłoś
mukazy1988 Re: Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 18:40 "mi nie musicie wierzyc" Na poczatku zdania powinno byc "mnie!!!", "mi" tylko w srodku, bando dziennikarskich durni!!! Oto efekt Giertychowej abolicji! Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 18:45 Co z tezą, że bez obalenia systemu jednopartyjnego kraj utonie w bezradności i biedzie? Z tego co się słyszy, to ustawa o gospodarce Rakowskiego i Wilczka była pierwszym krokiem w kierunku ewolucji systemu realnego socjalizmu w system wydajny gospodarczo, system kilkunastu procentowego wzrostu, a nie tego co mamy - niby kilka procent, ale dzięki jałmużnie z Unii. W przypadku Chin, to raczej one dają oddech USA skupując ich śmieciowe papiery dłużne. Odpowiedz Link Zgłoś
43mark43 Re: Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 18:45 Azjaci ktorych ja spotkalem dobitnie podkreslali ze bialy czlowiek nie ma zielonego pojecia o mentalnosci azjatow. Ale "oni"nie znali Poliaczkow ktorzy znaja sie na wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Re: Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 18:48 Nie ma co sie bac Chin. Polska jest najlepsza w oscypkach i kto sie tego w swiecie boi? Odpowiedz Link Zgłoś
bombadilwlocie Re: Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 18:50 Tak, tak, a świstak siedzi i zawija w sreberka. Autor artykułu nie wie, że poziom cywilizacyjny kraju poznaje się po rozwoju wsi. A to jest w Chinach 3 świat. Oprócz kilku rozwiniętych miast to gospodarka na poziomie europejskiego XII wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
feldkurat-katz Re: Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 18:54 W Chinach pociągi jeżdżą z prędkością 240 km /godz. Rozkłady jazdy dla takiej prędkości są precyzyjne i elektronicznie sterowane. Odpowiedz Link Zgłoś
feldkurat-katz Re: Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 18:58 Wiem bo byłem tam i jechałem takim pociągiem z Pekinu do Kantonu . W toaletach jest czyściutko i można wziąć prysznic . Odpowiedz Link Zgłoś
darmstadt2 Re: Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 19:01 fajne brdnie, zaglosuj na Tuska. Pociagi jezdza 240 budowane przez Niemcow i Francuzow. Chiny to kraj ktory brutalne lamie prawa czlowieka (wiem ze redaktor Adam by sie nie zgodzil), tlamsi jakiekolwiek aspiracje wolnosciowe swoich obywateli. Oczwysicie tak jak towarzysz Stalin mozna zamknac Zydowskich naukowcow na syberi w "osrodkach badawczych"aby tworzyli bombe , mozna, charaszo i stworzyli tylko za jaka cene? I czy bylo warto? Warto poczytac jakie to wymyslne tortury stosuje milicja chinska do wyznawcow Falung Gong albo chrzescijan. Taki kraj nigdy nie zyska przewagi lubnigdy nie bedzie liderem bo takiego lidera niewielu bedzie chcialo nasladowac (poza Muamrem Kadafim, Sywilo B no i oczywsicie El Comandante). Odpowiedz Link Zgłoś
paszobon_z_nsnu Re: Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 19:01 ". Programistów jest na pęczki, płaca miesięczna 700-800 dol., czyli taka, po którą nie tylko Amerykanin, ale nawet i Polak z jakotakimi umiejętnościami i obyciem z programowaniem się nie schyli." TO NIE JEST PRAWDĄ!!! (This is wake up call) Programista w Chinach na tym samym stanowisku zarabia więcej niż programista w Polsce!!!! (chociaż koszty pracownika i tak są tam niższe) Wiem bo pracuje w NSN (Nokia-Siemens posiada całkiem duże zaplecze w Chinach ale zapewne tego autor już nie doczytał). Widać, że autor na koniec wpadł w stereotyp "miski ryżu" ale ogólnie całkiem niezła kompilacja różnych artykułów anglojęzycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 19:16 Jedna uwaga. Jakości nauki nie mierzy się liczbą naukowców. Prawdopodobnie w Chinach wszystko idzie ku lepszemu, ale póki co np. w fizyce Chiny są poza pierwszą 20. (Polska od paru lat na 17. miejscu) www.timeshighereducation.co.uk/story.asp?storyCode=410295§ioncode=26 Odpowiedz Link Zgłoś
ada-ski Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 19:29 Ciekawe jak dlugo spoleczenstwo Chin bedzie sie godzilo na czerwona burzuazje w swoim kraju ? Jak tam dojdzie do kontrewolucji ( a dojdzie na pewno - swiat zachodni w tym pomoze ), to fabryka swiata zamieni sie w konsumenta. Odpowiedz Link Zgłoś
antypo-lityk Re: Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 19:32 Ale takiego geniuszu to nawet Chiny nie wymyślą! Usłyszałam w TVN, że wybitni fachowcy z PKP mieli na początku grudnia wycieczkę do Chin! Tam było 3 wybitnych dziennikarzy! Rozumiem syn tuśka, wybitny od wszystkiego! Ale agnieszka s. ze skurniewic to jest tylko wybitna od jednej rzeczy je..u, je...u, pier...ol, pier...ol! Kuleżanka wybitnej dorci, która stała się posłanką! A dorcia potrafi załtwić - nawet z ujazdowskim na balu nianiała coś dla chóru parafialnego. A może z kogutem (jeździł z zapijaczonymi, zarzyganymi kolegami związkowcami na trasie stolyca-udź) bzyknęła się. Bo innych związków z PKP trudno mi znaleźć!!! Boże! Broń poczciwego, frajerskiego narodu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 19:59 70 elektrowni jądrowych. Nic dziwnego, kraj rozwija się i potrzebuje energii. A jedyną sensowną energetyką jest energetyka jądrowa, niech sobie geje i ćpuny pieprzą, co chcą. W Chinach zawsze był głód energii i paliw. Kształt patelni wok został wynaleziony właśnie w celu oszczędzania drewna opałowego. Wok ma kształt zwierciadła skupiającego. Chiny jeszcze długo muszą popracować nad tym, aby każdemu z mieszkańców zapewnić dostęp do umywalki i spłukiwanego sedesu. Ale ważne jest, że działają i starają się. Odpowiedz Link Zgłoś
feldkurat-katz Re: Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 20:00 Z Kantonu do Szanghaju jechałem sześciopasmową autostradą autokarem wycieczkowym . W autokarze była toaleta czyściutka i można był wziąć w niej również prysznic . Pociąg jechał z Pekinu do Kantonu z prędkością 240 km/godz .BYŁ PRODUKCJI CHIŃSKIEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
joankb Re: Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 20:02 A polscy dziennikarze nadal mylą wolty z watami. Chińscy też? Odpowiedz Link Zgłoś
feldkurat-katz Re: Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 20:03 Kolego ZIGZAUR umywalki i spłukiwane sedesy sprzedawane w Polsce są produkcji chińskiej . W Polsce jeszcze nie wszyscy to mają . HEJ Odpowiedz Link Zgłoś
asocjacja_w Re: Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 20:06 Jak złamać potęgę gospodarczą Chin ! Należy im podesłać Balerowicza tylko on jeden w rok sprowadzi ich do poziomu Bangladeszu ! Tak jak Polskę ! Odpowiedz Link Zgłoś
feldkurat-katz Re: Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 20:17 w Chinach kupiłem ten laptop co na nim pisze jest produkcji chińskiej . Zapłaciłem za niego 2100 Juanów . w przeliczeniu 305 $. W przyszłym roku jadę do Wietnamu . Odpowiedz Link Zgłoś
protomek77 Re: Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 20:20 Informacja z pierwszej reki od krolewicza mlodego Tuska z delegacji za panstwowe pieniadze :D Odpowiedz Link Zgłoś
tulifia Re: Chiny: high-tech za miseczkę ryżu 22.12.10, 20:28 Caly Swiat odchodzi od Energii Atomowej a Chiny musza miec tyle Elektrowni zeby ich nikt nie przegonil a Ch... tam z reszta Swiata i Ch... co zrobia(zrobimy)ze smieciami nuklearnymi...po nas juz tylko potop Odpowiedz Link Zgłoś