Gość: Warmiak z Niemiec IP: *.ipt.aol.com 22.10.04, 20:32 Polacy to swinie ! Nie maja nawet szacunku dla zmarlych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zioło A co z lo3 ? Ty tesh jestes POLAKIEM a wiec swinią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 21:46 Po 1 wiem cos o gim. 12... jasne ze chodza tam palić, itd.itp. Lo 3 rownież nie pozostaje bez winy, w artykule sotyczacym zjazdu "trojki", ktos sie wypowiadal ze z sentymentu poszli zapalic na cmentarz... rzeczywiscie sentyment.. co do dewastowania, skomentuje to tak: "nic w przyrodzie nie ginie" kazdego spotka kara za takie czyny, ja nie widze w tym zabawnych, czy tez finansowych aspektow... Co do Pana Warmiaka z Niemiec, soory ale to ze wyjechales z kraju, nie oznacza ze jestes wielkim niemcem, piszesz: "polacy to swinie"... ja sie za swinie nie uwazam, a polakiem jestem... ty zreshta tesh... wiec po co samego siebie nazywac swinią ?? Nie wiem, lepiej pish "sa wsrod nas swinie" bo niektorzy probuja zmienic ten okrutny siwat na lepshe... Ehhh... szkoda gadac.... Wielu jest takich ktorzy jak wyjechali z kraju i sa Polakami to teraz uwazaja sie za lepszych i wyzszych ranga.... sorry... ale mnie to wpienia... najlepiej wyjechac i krytykowac cos w czym sie nie bierze udzialu, LUDZIE pamietajcie ze z Polska lacza sie wasze korzenie, wasza historia, zycie... czyli cali WY... tak na marginesie: soory za bledy typu polak z malje litery, ale nie bawie sie narazie w ortografie... itd. itp. trzeba sie spieszyc nie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: A co z lo3 ? Ty tesh jestes POLAKIEM a wiec s IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 23.10.04, 03:25 Niepotrzebnie się unosisz. Polecam w przrwie miedzy lekcjami odwiedzić mogiłę jednego z dowóców AK wyzwalających Wilno. 100 m alej stawiacie pomniki sybirakom, wyzwolencom itd. Czy nie warto by było wcześniej zstanowić się nad czynami i akcjami"??? Co do cmentarza. Był to cmentarz parafialny Do póki ni było cmentarzy komunalnych, interes kwitł. Skończył się interes, to i proboszcz ogrodził kościół od cmentarza widocznym na zjęciu murem. Dorzucić do tego można niszcejącą kaplicę ćmentarną. Tan sam koscół i proboszcz zupełnie inaczej reagował, gdy opuszczoną kaplicę cmentarnąprzy Al. WP zagosporarowywali swgo czasu na swoje cele bodajże prawosławni. Prawd mówiąc też tego nie rozumiem i tłumaczć nie mam zamiaru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warmiak z Niemiec Re: A co z lo3 ? Ty tesh jestes POLAKIEM a wiec s IP: *.ipt.aol.com 23.10.04, 11:19 Witam "Ziolo", wypowiadasz sie na temat, na ktory chyba zbyt wiele nie wiesz. Moja rodzina zyla na Warmii (w okolicach Olsztyna) conajmniej 250 lat i byla i jest narodowsci niemieckiej. Polakami stalismy sie dopiero po 1945 roku i uwierz mi, nie dlatego bo chcielismy. Wrecz przeciwnie. Serce boli, jak sie widzi co zrobiliscie z Warmii przez te ostatnie 60 lat. Co do cmentarzy. Nie widzialem w Polsce jeszcze zadnego zadbanego cmentarza. Tylko pare dni przed 1. listopada lataja wszyscy jak ze sraczka i probuja zrobic z "gowna" cacko. Co zaniedbali przez caly rok chca nadrobic przez pare dni. Przepraszam tych niewielu porzadnych Polakow, ze tak negatywnie wypowiadam sie na temat calego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cv Re: Rozrywka na grobach IP: 5.5R* / *.iad.untd.com 22.10.04, 22:14 Prymitywizm tego narodu nie zna granic. To bydlo nawiezione ze wschodu zdewastuje wszystko. Gdzie tylko sie pokaza tam zostaje "krajobraz po bitwie". Im bardziej na wschod tym bardziej prymitywnie. Wodeczka sie liczy nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowalski Re: Rozrywka na grobach IP: *.proxy.aol.com 22.10.04, 22:52 niestety, ten krajobraz po bitwie to nasze reality. Nie trzeba jednak do tego calego narodu. Wystarczy nieduzy odsetek degeneratow. Dlatego tez wypraszam sobie ten "prymitywizm narodu"! Polskie spoleczenstwo jest chore moralnie i okaleczone kulturowo. Niestety zasluga to nie jedynie nasza a takze naszych szlachetnych sasiadow ze wschodu i zachodu, ktorzy gnebili i kaleczyli nas przez 200 lat, a i wciaz probowac nie przestaja. Jesli ktos nie jest lub nie czuje sie Polakiem a sasiadem (ze wschodu czy zachodu) to prosze okazac troche szacunku dla prawdy historycznej. Prymitywizmu (jak sasiad sam zauwazyl) mamy wystarczajaco duzo swojego. Waszego nam juz nie trzeba. Pozdrawiam i rozsadku zycze. ;-) Do pana dyrektora cmentarzy komunalnych: Prosze Pana, wstyd mi, ze jako burak zostal Pan posadzony na tym stanowisku. Wstyd mi za tych, co Pana tam posadzili, bo to straszna niekompetencja. Rozumiem tez, ze Pan sam zdajac sobie z tej paranoji sprawe woli nazywac ten teren "parkiem". Burak w paru to prawie nobilitacja, czyz nie? Wstydz sie czlowieku i wez sie do pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Rozrywka na grobach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.04, 13:57 Czy widziałeś pijących Niemców nie za swoje? Obrazów nie chcę przytaczać. Oczywiście, za swoje piją nad wyraz oszczdnie ;(( Co do sposobu zachowania się - daruję sobie komentarz - przytoczę tylko jeden obrazek tej wysokiej kultury. Gościłem swego czasu kolegę ze Szwecji i wyszliśmy sobie na kawę do dawnej Andromedy. Przy stoliku obok zagościli Niemcy w 6 osobowym składzie zupełnie nic nie rozumiejący po polsku. Na pierwszy rzut poszły koniaki - w butelkach. Czy wiesz, jak kolejne butelki wykazywały zdolności lingwistyczne w nauczanniu języka polskiego? Niedość, że szewcowi słysząc ten język opadły by uszy ale skończyły się jakiekolwiek problemy porozumienia z kelnerem :)) O taka wartość kulturowa w wydaniu niemieckim. Co do narodowości. Każdy jest tym za kogo się uważa. Skoro uważasz się za Warmiaka, to proponował bym sięgnięcie do własnego drzewa genealogicznego. Być może ze zdziwieniem znajdziesz swoich przodków jak nie na Kurpiach, to na Pomorzu Chełmińskim. Jak zapewne wiesz migracja z tych terenów na Warmię była migracją typowo germańską :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Rozrywka na grobach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.04, 13:57 Czy widziałeś pijących Niemców nie za swoje? Obrazów nie chcę przytaczać. Oczywiście, za swoje piją nad wyraz oszczdnie ;(( Co do sposobu zachowania się - daruję sobie komentarz - przytoczę tylko jeden obrazek tej wysokiej kultury. Gościłem swego czasu kolegę ze Szwecji i wyszliśmy sobie na kawę do dawnej Andromedy. Przy stoliku obok zagościli Niemcy w 6 osobowym składzie zupełnie nic nie rozumiejący po polsku. Na pierwszy rzut poszły koniaki - w butelkach. Czy wiesz, jak kolejne butelki wykazywały zdolności lingwistyczne w nauczanniu języka polskiego? Niedość, że szewcowi słysząc ten język opadły by uszy ale skończyły się jakiekolwiek problemy porozumienia z kelnerem :)) O taka wartość kulturowa w wydaniu niemieckim. Co do narodowości. Każdy jest tym za kogo się uważa. Skoro uważasz się za Warmiaka, to proponował bym sięgnięcie do własnego drzewa genealogicznego. Być może ze zdziwieniem znajdziesz swoich przodków jak nie na Kurpiach, to na Pomorzu Chełmińskim. Jak zapewne wiesz migracja z tych terenów na Warmię była migracją typowo germańską :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Rozrywka na grobach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.04, 13:59 Czy widziałeś pijących Niemców nie za swoje? Obrazów nie chcę przytaczać. Oczywiście, za swoje piją nad wyraz oszczdnie ;(( Co do sposobu zachowania się - daruję sobie komentarz - przytoczę tylko jeden obrazek tej wysokiej kultury. Gościłem swego czasu kolegę ze Szwecji i wyszliśmy sobie na kawę do dawnej Andromedy. Przy stoliku obok zagościli Niemcy w 6 osobowym składzie zupełnie nic nie rozumiejący po polsku. Na pierwszy rzut poszły koniaki - w butelkach. Czy wiesz, jak kolejne butelki wykazywały zdolności lingwistyczne w nauczanniu języka polskiego? Niedość, że szewcowi słysząc ten język opadły by uszy ale skończyły się jakiekolwiek problemy porozumienia z kelnerem :)) O taka wartość kulturowa w wydaniu niemieckim. Co do narodowości. Każdy jest tym za kogo się uważa. Skoro uważasz się za Warmiaka, to proponował bym sięgnięcie do własnego drzewa genealogicznego. Być może ze zdziwieniem znajdziesz swoich przodków jak nie na Kurpiach, to na Pomorzu Chełmińskim. Jak zapewne wiesz migracja z tych terenów na Warmię była migracją typowo germańską :)) Czy w języku niemieckim znane jest Ci powiedzenie utrzymania rozwagi o tym, co się mówi? W razie trudności mogę służyć Ci pomocą ;(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziolo DROGI WARMIAKU "NIE" WARMIAKU... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 11:47 Drogi warmiaku- czy tesh nie WARMIAKU, jesli czujesh sie Warmiakiem a nie Polakiem to cos nie gra, nie kwestionuje historii twojej rodziny, sam mam wieksza czesc rodziny poza granicami Polski, jestem w 25-50% Niemcem, jednak nie obrazam tych ktorzy tu zyja, nie krytykuje... Mowish "Lataja przed 1 jak ze sraczka", no jasne.. a niemcy sa porzadni jak nikt inny... tam jest wszystko piekne zadbane i wogole "sielankowa" wizja... ciekawe czemu... kazdy chyba wie na czym sie wzbogacili, niestety nie duchowo... bo gdy jestem w waszym lepszym kraju - Niemcy wypowiadaja sie tragicznie, sczegolnie ci przyszywani... dawni Polacy... A to ze Polska nie powinna wstapic do Unii, bo tu nic nie ma i ogólnie gówno... A to że my wam prace zabieramy, a to że nie możecie jush na nas patrzec... Ja uważam sie za kogos kto chcialby zmienic ten brutalny swiat.. lecz niestety moge go zmieniac w sposób jak robila to Amelia, wokól siebie... Nie urazjac ciebie chcialbym zwrocic ci uwage ze cos cie z tym krajem laczylo, nie wszczyscy sa tu brutalni glupi i źli... Nie urazajac Niemców, choc sam w czesci nim jestem, patrzcie an to z innej perspektywy... Ja nigdy nie bede chcial tam mieszkac, zyc, pracowac... dobrze ze moi rodzice nie zrobili tego bledu kilkanascie lat temu... Kiedy jade do rodziny widze jak zmienil ich ten dobrobyt... Mimo to prosze cie o jedno, pamietaj ze tu byles... zyles... mozesz to wszystko uwazac za wielka pomylke... ale tu tesh zyja istoty takie jak ty - ludzie i one tesh maja uczucia... Pozdrawiam... ziolo[18latek]... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Audi2 Re: Rozrywka na grobach IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.04, 20:17 Zaczne jak w bajce ... ...Dawno dawno temu ,w latach mojej mlodosci a byly to lata 70-te wpajano mi ,bratu i siostrom szczegolna sytuacje i sposob czczenia osob ,ktore to opuscily ten ziemski padol.Cmentarz jako taki jest oaza szacunku ,ciszy i spokoju i to nie tylko jeden dzien w roku !!! W latach tych ,odleglosci do cmentarzysk rozsianych po Warmii byly przeogromne(takie czasy ;brak samochodow,rowerow i innych srodkow lokomocji)Pomimo wszystko calymi paczkami udawalismy sie piechotka by czyscic i pielegnowac groby ,nawet i te w pobliskich lasach.Nigdy ,przenigdy nie przyszlo nam do glowy by demolowac ,niszczyc czy bezczescic te miejsca pamieci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Niewazne bylo kto i dlaczego tam lezy ,a na warmii pochowana jest ogromna ilosc nieznanych osob. W koncu kazdy z nas tak skonczy swe zycie . Przesadzam sadzac iz picie jaboli ,czy tez palenie i gaszenie papierosow na nagrobkach,wyprowadzanie psow miedzy groby,czy tez - o zgrozo wyrywanie krzyzy w celach pazernosci materialnej to koniec ludzkosci. I to nie sa pojedyncze przypadki- Hieny cmentarne ,lowcy skor to obraz codzienny z ktorym niestety spoleczenstwo nasze sie juz zaprzyjaznilo. To normalka,po trupach do celu . Nalezaloby apelowac Odpowiedz Link Zgłoś