Dodaj do ulubionych

blueconnect - proszę o opinie tego netu

21.04.05, 09:57
www.blueconnect.pl/
Obserwuj wątek
    • orissa Re: blueconnect - proszę o opinie tego netu 21.04.05, 11:04
      Już w samym opisie są nieścisłości.

"Najszybszy bezprzewodowy Internet"

- automatyczny dobór najszybszej możliwej na danym obszarze prędkości
      - szerokopasmowy dostęp w Warszawie i okolicach (do 384 kbit/s)
      - dostęp w punktach HotSpot (do 54 Mbit/s)
      - prędkości modemowe w pozostałej części kraju
      • Gość: serif Re: blueconnect - proszę o opinie tego netu IP: *.mpi.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.05, 22:49
        Blue Connect to syf. dno, kiła i rzeżączka. Koles sobie kupił i już klnie, bo
        na starym modemie TPSy działalo mu szybciej. Padlina! Won z tym ! Era do domu
        złodziejko i naciągaczko!
    • dekar Re: blueconnect - proszę o opinie tego netu 25.04.05, 11:46
      Skoro znalazłeś stonę to już z informacji na niej zawartych wynika, że jest to
      usługa, której tak naprawdę nie ma. Do końca 2005 ma objąć...Warszawę. Też mi
      okazja... Oczywiście mam na myśli UMTS, bo oferta półśrodka (EDGE) (prędkość do
      115kb/sec) ma być na większym obszarze (chociaż i tak daleko mu do zasięgu
      sieci). Generalnie kicha i pic na wodę, trzeba jeszcze sporo poczekać, aby ta
      oferta stała się atrakcyjna.
      • Gość: gość portalu Re: blueconnect - proszę o opinie tego netu IP: *.eranet.pl 26.04.05, 20:50
        No coz ja kupilem te usluge dzisiaj i wreszczie mam dostep do stalego lacza w
        domu. To wszystko a zarazem poczatek drogi przez meke bo predkosc polaczenia
        nie powala, ale jest i to tanio
        • orissa Re: blueconnect - proszę o opinie tego netu 26.04.05, 21:00
          Gość portalu: gość portalu napisał(a):

> predkosc polaczenia
          > nie powala,

No co Ty...przecież to "najszybszy bezprzewodowy internet" :)
          • umfana Re: blueconnect - proszę o opinie tego netu 26.04.05, 21:06
            Dlaczego operatorzy telefonii wszelakiej są niestety kłamcami?
            :(((
        • Gość: pawel Re: blueconnect - proszę o opinie tego netu IP: *.eranet.pl 26.04.05, 21:30
          Dobra przedstawie moje przeslanki do zakupu:
          Mieszkam na wsi: nie ma tu mozliwosci podlaczenia sie do Retela, łącza
          radiowego innego operatora, kablówki, nie ma Neostrady Tepsy (tfu...), SDI,
          ISDN-u.
          Internet wdzwaniany tepsy to 150 zł brutto za g. abonament i 30 godzin pakietu -
          chwila z kalkulatorem w reku i eureka!!! 5 zl za godzine - powinszować
          monopoliscie recepty na golenie kasiory.
          Wdzwanianie sie do sieci komorkowych to na CSD predkosc polaczenia srednia 9,6
          kb/s -żenada i drogo bo koszt wyliczany jest za minute polączenia (w erze numer
          0604.....).
          Lepiej juz wyglada transmisja pakietowa ale do tej pory np Era oferowala tylko
          3 pakiety 2,20 i 60MB - dobre tylko do odbierania poczty i to z kont płatnych
          gdzie nie ma reklam.

Od niedawna jest za to możliwość skorzystania z Uploadów Satelitarnych ale co z
          uplinkiem czyli łączem zwrotnym? No cóż od niedawna oferta SkyDsl z lączem
          zwrotnym nielitmitownym IDEI przez niektorych bardzo krytykowana za jakość
          połączenia, to to co myzlalem rozwiąze moj problem - tylko czemu tak drogo.
          Poza tym trzeba troche kasy wydac na tuner sat PCI i dodatkowy ...w zezie.

Podsumowujac Blueconnect to pierwsza usluga stalego lacza internetowego - w
          miare taniego jaka pojawila sie na naszym rynku - dostepnego dla wszystkich i
          wszedzie w kraju gdzie tylko jest "pole" :))
          Nie dajcie sie zwiesc ze jest dostepna tylko w Warszawie.
          Ja wczoraj obdzonilem okoliczne punkty sprzedazy ery i jakie bylo moje
          zdziwienie - nik nic nie wie - czeski film. Kazali mi sie zglosic do Olsztyna
          (100 km ode mnie) bo tam maja na stanie zestawy. Reszta (Mlawa, Ciechanow,
          Płońsk, Nidzica nawet nie slyszala o takiej usludze a co dopiero o zestawach.
          Szkopuł w tym, że ja nie potrzebowałem zestawu bo mam komórke z wbudowanym
          modemem klasy 10 (być może nawet 12 bo ma 2 kanaly uplinku i 4 downliku)
          Po kilkunastu telefonach okazalo sie, że w tym wypadku wystarczy ze podpisze
          umowe na usluge Blue i otrzymam promocyjna cene na abonament data czyli w sumie
          99+1 zl netto.
          I to jest odpowiedz na wasze problemy z przejsciowka - nie jest potrzebna - bo
          nie musicie kupowac modemu na PCMCIA jezeli macie byle komorke z byle modemem -
          wiekszosc ma lepsze parametry lub zblizone do oferowanych w kartach.
          Polączenie z modemem jest realizowne u mnie za pomoca IRDA (kabelek do IRDY
          kosztowal mnie 30 zl na Allegro) lub przewodu lączącego komórke z komputerem.
          Na moim laptopie sprawa jest jeszcze prostsza bo irda jest wbudowana.

Podsumowujac za 122 zl brutto, posiadajac modem gprs w komorce ciesze sie
          stalym laczem, z ktorego moge korzystac lezac na okolicznej lace w polu oraz
          nie place tepsie (wierzcie mi to duza satysfakcja).
          Poza tym moge korzystac z nowego numeru i wykonywac normalne polaczenia
          telefoniczne (nie ma w taryfie data niestety darmowych minut)
          user: erainternet, numer telefonu: *99***1# - to podstawowe parametry do
          zestawienia polaczenia.
          a jeszcze szybkosc polaczenia gprs faktycznie jest do bani ale nie o to
          przeciez mi chodzilo - wazne ze mam stale lacze.

bbbbbbbb@poczta.onet.pl - tylko prosze bez cynicznych kometarzy
          • umfana Re: blueconnect - proszę o opinie tego netu 26.04.05, 21:51
            Paweł jak tak samo zrobiłambym jak Ty więc się nie tłumacz!
            • Gość: pawel Re: blueconnect - proszę o opinie tego netu IP: *.eranet.pl 26.04.05, 22:01
              to milo mniec na forum adwersaza, polecam sie
        • m.gregor Re: blueconnect - proszę o opinie tego netu 26.04.05, 22:14
          Zapłaczesz jak przekroczysz 2 GB sciagnietych danych...
          • Gość: User Re: blueconnect - proszę o opinie tego netu IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 28.04.05, 13:25
            Uzywam internetu przez komórę Plusa. Wierz mi, że 2GB/mies. ciężko jest na tym
            osiągnąć. Zaznaczam, że nie ściagam jednak w ogóle za pomocą P2P.
            • Gość: M.W. Bardzo OK IP: 172.16.2.* 29.04.05, 14:16
              Witam ! Zakupiłem Blue Connect kilka dni temu i jestem w siódmym niebie. W
              Warszawie prędkośc jest bardzo OK, nie mam kabla i podobnie jak poprzednik
              jestem szczęśliwy bo nie płacę TP SA. Były problemy z konfiguracją modemu na
              moim sprzęcie ( wrzucał kartę nie tam gdzie trzeba ale magik sobie poradził ).
              Jestem bardzo zadowolony - ogólnie polecam.
              Marcin ( jakby co proszę pytać - marwoj@studio.tpi.pl )
            • Gość: G Re: blueconnect - proszę o opinie tego netu IP: *.idea.pl 21.05.05, 14:30
              P2P nie pójdzie na GPRS - za słaby ping. Z wyjątkiem być może BitTorrenta, ale
              oczywiście nie do filmów.

(Nie)szczęśliwy posiadacz pseudostałego łącza od półtora roku.
    • Gość: Hello Re: blueconnect - proszę o opinie tego netu IP: *.eranet.pl 01.05.05, 19:30
      Fatalna organizacja dystrybucji. W centrach Ery nic nie wiedza nigdzie niema
      kart.

GPRS wolny Edge niewiadomo gdzie i kiedy bedzie mapa zasiegu denna!!!!!

pzdr

Hello
    • Gość: kot Re: blueconnect - proszę o opinie tego netu IP: *.idea.pl 01.05.05, 22:56
      LUdzie, ja mieszkam na wsi i mam internet z IDEI. MAM stałe łącze bez limitu z
      prędkością jak standartowy model. Kupiłem to w promocji za ok. 400 zł i płace
      miesiecznie 50 zł. tak wiec jest to tańsze, ale o ile mi wiadomo ta promocja juz
      sie skonczyla, tak wiec Blue Conect nie jest pierwszy, i nie jest najtańszy
      • Gość: songo Re: blueconnect - proszę o opinie tego netu IP: *.pl / *.sfc.pl 11.05.05, 21:10
        ale czy jak kupie sobie blueconnect to pogram sobie w ukochanego wow=(world of
        warcraft} bez laggow :(
      • Gość: kapitanVon Re: blueconnect - proszę o opinie tego netu IP: *.eranet.pl 12.05.05, 13:38
        cholera, drogie. Dobre, pod warunkiem że:
        1. Mieszkasz w Warszawie lub okolicach (bliskich)
        2. Potrzebujesz miec internet w kilku miejscach, lub bedziesz biegac po miescie
        3. Masz laptop lub planujesz zakup laptopa

w innym przypadku odradzam, bo sie nie opyla.

co do działania:

1. u mnie osiąga prędkości deklarowane
        2. czasem włącza sie w trybie gprs a nie umts. znikło po zmianie programu z bc
        manager na moblinka

ogólnie polecam pod warunkiem spełnienia trzech ww. postulatów

• Gość: obcy Re: blueconnect - proszę o opinie tego netu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:32
          Mieszkam 12 km od centrum W-wy - kupiłem i zainstalowałem w laptopie - działa
          bez zarzutu.
          Filmy oglądam w kinie, do zabawy mam coś innego a do normalnego używania netu i
          poczty jest wspaniały.
          Co do ceny to w polsce nikt nie kieruje się realną wartością i konkurencją
          (która nie istnieje) tylko oceną na ile da się bydło podatkowe wycisnąć.
          • Gość: kapitanVon jeszcze... IP: *.eranet.pl 13.05.05, 07:52
            taka złota myśl.
            przypomniałem sobie, że nie tak dawno płaciłem haracz tpsa za łącze adsl 256
            kbs w wysokości coś koło 300 zł (2001 rok chyba - pierwsza neostrada).
            160 zł za Błe Konekta to jednak nie tak dużo w zestawieniu z powyższym, ale
            jednak dużo na tle obecnych cen stacjonarnych stałych laczy. W chello za te 160
            zł dawali "pakiet pełny" i jakies 2mbs.
            tylko na cholere mi to ?

pozdr

pozdrawiam!
            • Gość: wesoły romek Re: jeszcze... IP: *.chello.pl 13.05.05, 14:20
              Ale jak jest właściwie z prędkością? Mieszkam w Warszawie i tu głównie będe
              korzystał, rozważam rezygnację z chello (wersja light- w zupełności mi
              wystarcza), no bo nie ma sensu płacić 2 razy i wzięcie blue connecta. Czy
              odczuje zmianę (na plus, minus?) korzystając z tego w domu właśnie w Warszawie.
              Dzięki za odpowiedź.
              • Gość: kapitanVon Re: jeszcze... IP: *.eranet.pl 15.05.05, 13:14
                predkosc w zasiegu UMTS to ok 380 kbs. przynajmniej u mnie tak jest. w zasiegu
                gprs, poza wawą, co testowałem wczoraj, jest jakies 30-40 kbs.
                moim zdaniem Bl. connect jest dobry tylko jeżeli potrzebujesz miec internet w
                kilku miejscach. Jezeli nie potrzebujesz moblinosci, nie kupuj tego - za te
                same pieniadze masz duszo szybsze łącze z Chello.

pozdr
                • Gość: mochoc99 Re: jeszcze... IP: *.toya.net.pl 21.05.05, 14:25
                  Tylko pod warunkiem, że masz możliwość skorzystania z Chello.
                  Ja mieszkam w Warszawie w budynku oddanym przez developera 3 miesiące temu. Nie
                  mam możliwości skorzystania z usług TPSA, ASTER, UPS ponieważ nie ma jeszcze
                  infrastruktury.
                  • Gość: milek1 Blue poza stolica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 12:51
                    Ja mieszkam 25 km od rogatek warszawy w powiecie nowodworskim. Od 17 maja era
                    rozpatruje moja reklamacje dotyczaca pokrycia gprs, a wlasciwie jego braku. W
                    tym czasie dzwoniac do BOA kazdy czlowiek tam pracujacy mial rozna wersje co do
                    mojego zgloszenia. Usluga dziala zenujaco. Sa momenty, kiedy w ciagu dziesieciu
                    minut liczba przeslanych danych to 31KB!!! Zreszta podczs proby uzytkowania
                    przez 2h ilosc przeslanych danych to raptem 205 KB. Generalnie kicha, a operator
                    robi duza kupe na wszystkie zgloszenia.
                    • Gość: marcin Re: Blue poza stolica IP: *.eranet.pl 03.07.05, 13:01
                      Ja mieszkam 4 km od Piaseczna, o rzut beretem mam dwa maszty i te same problemy. UMTS nie działa (choć w BOA twierdzą że powinien). Sygnał jest tak słaby, że Merlin leży w pudełku,a w zastępstwie używam Nokii 7650 jako modemu GPRS. Musiałem powiesić telefon na maszcie. Tak, wykonałem maszt półmetrowej wysokości i na tym wisi telefon tuż obok monitora. Tylko w tym miejscu mam na tyle silny sygnał, że mogę korzystać z netu (4 - 5 kB/s). Jak mi go nie zerwie, bo zdarza się że sygnał spada do zera.
        • krzysztofoledzki Co to jest ten moblinka? 30.05.05, 10:07
          ... i gdzie go znaleść...

prosze o odpowiedź, ponnieważ nie mogę sobie poradzić z instalacją BC.

pdr
          KO
      • Gość: G Re: blueconnect - proszę o opinie tego netu IP: *.idea.pl 21.05.05, 14:34
        Wszystko prawda, tylko tamta promocja była dla firm, a ja dzisiaj już firmy nie
        mam i mi umowy nie przedłużą choćby chcieli (w końcu mnie doją równo 50 zł + VAT
        + 30 zł abonamentu za drugą komórkę, używaną sporadycznie do rozmów).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka