Dodaj do ulubionych

Szpiegujemy na potęgę

IP: *.sympatico.ca 28.08.05, 17:07
Czyli w dziedzinie "nowych technologii" jestesmy w scislej swiatowej czolowce?
Obserwuj wątek
    • Gość: marcin postep IP: *.sympatico.ca 28.08.05, 17:08
      Czyli w dziedzinie "nowych technologii" jestesmy w scislej swiatowej czolowce?
      • Gość: Kiepski Polak potrafi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 17:31
        • Gość: SuSE 9.3 Prof Mogą mi skoczyć na pukiel!!! Mam LINUXA!!! IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.05, 18:32
          I wszystkim serdecznie polecam!!!

Amen
          • Gość: zenek U mnie: `uname` daje Linux IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 19:31
            A tym co tak nie mają składam serdeczne kondolencje
          • Gość: maciek Re: Mogą mi skoczyć na pukiel!!! Mam LINUXA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 20:55
            Serdecznie współczuję.
          • Gość: tomo78 Re: Mogą mi skoczyć na pukiel!!! Mam LINUXA!!! IP: 212.87.241.* 28.08.05, 21:12
            nie trzeba miec linuksa, wystarczy nie uzywac internet explorer...
            • Gość: Thea do tomo 78 Re: Mogą mi skoczyć na pukiel!!! Mam LINUXA!!! IP: *.arcor-ip.net 28.08.05, 22:20
              Gość portalu: tomo78 napisał(a):
              > nie trzeba miec linuksa, wystarczy nie uzywac internet explorer
              =====================================================================
              nie uzywam ani outlook ani internet explorer.
          • Gość: laughter Re: Mogą mi skoczyć na pukiel!!! Mam LINUXA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 00:00
            HEhehehehehehe
            i do tegoś głupi jak but.
            Masz szpiega u siebie nawet o tym nie wiedząc.
            Wchodzac na Gazete onety i inne interie wszedzie
            jestes szpiegowany. kazde Twoje zachowanie,
            głupi hit.gemius.pl zbiera o tobie mase informacji
            a juz nie mowie o samych informacjach portali o Tobie.
            • Gość: Paweł Kierski Re: Mogą mi skoczyć na pukiel!!! Mam LINUXA!!! IP: 213.17.171.* 29.08.05, 11:43
              W pliku hosts:

127.0.0.1 hit.gemius.pl

Kilka takich wpisów i już człowiek czuje się lepiej 8-)
              nospam-pl.net/e-pluskwy.php
              • Gość: tomek Blokowanie Gemiusa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 13:12
                Gość portalu: Paweł Kierski napisał(a):

> W pliku hosts:
                > 127.0.0.1 hit.gemius.pl
                > Kilka takich wpisów i już człowiek czuje się lepiej 8-)

Dobra, ale gdzie się to wpisuje, np. w Mozilli czy w IE?
                • Gość: anty-TP Re: Blokowanie Gemiusa? IP: 193.194.68.* 01.09.05, 19:54
                  Gość portalu: tomek napisał(a):

> Dobra, ale gdzie się to wpisuje, np. w Mozilli czy w IE?

Nie o przegladarke chodzi, lecz o OS. Z Microsoftowych:

Win 9x/ME -> C:\Windows\hosts (plik ukryty bez rozszerzenia, tekstowy)
                  WinNT 4-5x (XP itd.) -> C:\Windows\System32\Drivers\etc\hosts (j.w.)

W linuxach: /etc/hosts

Jednak (!!!) "hit.gemius.pl" to jedynie DOMENA, ktora generuje tysiace
                  subnazw typu: "xxxxxx.hit.gemius.pl". Wpis w hosts NIC tu nie da.
                  Polecam osobiscie zawsze to: www.proxomitron.info/
                  Blokuje to cale domeny, np. "tpnet.pl" - nie przejdzie nic z taka
                  koncowka, czy tez "gemius.pl" - to samo. Polecam sprawdzic to testem,
                  np. IE to: View -> Privacy Report.. -> Web sites in curent web page.
                  • Gość: anty-TP gazetaprod.122.2o7.net/ - o wilku mowa IP: 193.194.68.* 01.09.05, 20:09
                    Kolejny tu szpicelek: gazetaprod.122.2o7.net/
                    Ziemia robi sie ciasna ;-)))
      • Gość: Thea Re: postep w ktörym kierunku? IP: *.arcor-ip.net 28.08.05, 18:30
        Gość portalu: marcin napisał(a):
        > Czyli w dziedzinie "nowych technologii" jestesmy w scislej swiatowej czolowce?
        ================================================================================
        Tak sadze ze to prawda ze Polacy pod tym wzgledem maja jedno przednich miejsc w
        czolöwce swiatowej.
        Jak sie komus odpowiedz na topik nie podoba zaraz pröbuje dobic sie do cudzego
        compa. Tolerancja po polsku.
        Widze po dziennym protokole i meldunkach. Dobieranie sie do cudzych compöw
        podlega surowej karze, provider moze taka osobe pozwac do sadu. Nie wiem czy to
        w Polsce dotarlo wielu osobom do swiadomosci, sadze ze jeszcze nie.
    • Gość: Gall Anonim radio Erewan.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 18:09
      Po pierwsze nie "szpiegujemy" tylko "szpieguja nas", a to subtelna roznica. Po drugie raport powstal na zamowienie Webroota, a autorzy ani Microsoftu (konkretnie to co bylo Giantem) ani Lavasoftu tego nie potwierdzaja. Po trzecie, wiecej i dokladniej jest tu: di.com.pl/news/11070,0.html Po czwarte, jesli to prawda to majlepszy przyklad, ze dobrze jakby administracja panstwowa i biura przeszly na linuksa, bo spyware sie go slabo ima, a ten sektor jest instnym rozsadnikiem wiruchow, trojanow i rootkitow (bynajmniej nie uzytkownicy domowi!!!). Proponuje temu sektorowi aby sprobowal np. Ubuntu - milo sie klikacze zdziwia.
      • titaniczek Re: radio Erewan.... 28.08.05, 18:50
        Ubuntu jest bardzo klikalną dytrybucją ale i jedna z najszybszych.
        To, że jakby nie ma konta root-a utrudnia pracę dla przyzwyczajonych do roota
        ale z drugiej strony podnosi bezpieczeństwo systemu.

• Gość: Ziggi Re: radio Erewan.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 11:46
        Gallu Anonimie !

Obecnośc wszelkiego paskudztwa w Internecie zależy przede szyskim od
        rozpowszechnienia platformy. Jak tylko Linux się upowszechni, to pojawią sie
        wirusy, trojany i syf wszelaki i na tę platformę. Ja potrafię zabezpieczyć
        swoje domowe XP i nie mam tych problemów a zaznaczam, że nie stosuję jakiś
        bardzo oryginalnych zabezpieczeń a mój komp jest na stałe wpięty do netu.
        Uważam, że mój komp jest w miarę bezpieczny, ponieważ - jak mi się wydaje -
        należę do dość wąskiego grona "bardzo wyrobionych" użytkowników. Obecnie Linux
        używany jest przede wszystkim przez zapalonych entuzjastów (jako workstation)
        lub profesjanalnych adminów (jako serwer). Obie grupy to właśnie owi "bardzo
        wyrobieni" użytkownicy, którzy wiedzą jak system skonfigurować, aby spełniał
        ich oczekiwania a nadal był bezpieczny. Jak tylko (jeśli w ogóle) Linux
        rozpowszechni sie masowo, pojawi się rzesza użytkowników, którzy będą
        oczekiwać, że wszysko można łatwo zainstalować bez znajomości zasad działania
        systemu, że wszystko będzie działać bez zarzutu natychmiast po instalacji a
        równocześnie - no bo przecież to Linux - będą przekonani, że to wszystko jest
        bardzo bezpieczne. Obawiam się, że nie ma wyboru: żeby spełnić oczekiwania
        masowego odbiorcy (czyli komputerowego debila), trzeba by obniżyć poziom
        zabezpieczenia systemu (ponieważ w przeciwnym wypadku użytkownik taki
        stwierdzi, że taki system jest do bani, skoro np. nie udaje mu się w 5 minut
        uruchomić nowego, modnego komunikatora, co wymaga odblokowania jakiś portów w
        firewallu a być może też nadania odpowiednich uprawnień dostępu do zasobów
        dyskowych).
        Nakłanianie rządów do przejścia na Linuxa jest akcją polityczną. Widziałem
        różne wyliczenia i nie wydaje mi się, aby były jednoznaczne, przekonujące
        argumenty za takim ruchem. Nie robię tu za obrońcę Microsofu, ale chociaż koszy
        licencji są niemałe, platforma i serwer Windows ma niskie koszty
        eksploatacyjne, co w przypadku dużych systemów rozproszonych ma ogromne
        znaczenie. Problemy z bezpieczeństwem pojawiają się w dużych instytucjach na
        ogół dlatego, że systemy komputerowe rozwijały się w nich ewolucyjnie,
        poszczególne warstwy połączone były ze sobą niejednokrotnie ad-hoc, na dziko i
        bez refleksji na temat wpływu danego rozwiązania na bezpieczeństwo. Np. gdzieś
        w kadrach stoi staruszek piec na Windows 95, który normalnie nie jest używany,
        ale spis pracowników za rok 2000 jest właśnie na nim i dlatego czasem się go
        włącza na godzinkę, ale pan administrator o nim nie wie a on nie ma żadnego
        firewalla, ale ma modem, więc kiedy sieć pada, to się przydaje, bo wtedy tylko
        na nim jest Internet, tak tam jest Explorer, chyba w wersji 3, nie pamiętam...
    • Gość: Kirył A po jaką cholerę ... IP: *.telia.com 28.08.05, 18:19
      A po jaką cholerę ktoś z poza Polski mialby wchodzić na polskie strony?
      Wyobrażam se n.p. Amerykanina, który chciałby o Cimoszewiczu i Kaczyńskich
      poczytać.... :)))))
      • Gość: Thea Re: A po jaką cholerę ... IP: *.arcor-ip.net 28.08.05, 18:31
        Gość portalu: Kirył napisał(a):

> A po jaką cholerę ktoś z poza Polski mialby wchodzić na polskie strony?
        > Wyobrażam se n.p. Amerykanina, który chciałby o Cimoszewiczu i Kaczyńskich
        > poczytać.... :)))))
        =============================================================================
        Polskie strony sa dla wszystkich nie tylko dla tubylcöw.
    • Gość: r. A moze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 19:37
      A moze polskie strony najlatwiej shackowac i podlozyc oprogramowanie szpiegujace?
    • Gość: bxb_chicago Biarac pod uwage 9-krotnie wieksza populacje USA IP: 65.59.202.* 28.08.05, 20:09
      w stosunku do Polski, oraz liczbe komputerow przypadajacych na
      glowe/gospodarstwo, powiedzialbym raczej ze Polska jest w liderem w ilosci
      tego "nieszkodliwego" gówna jakie rozprzestrzeniamy w internecie. Pierwsi na
      swiecie. Kto chociaz raz musial okaleczyc polowe systemu zeby usunac to gó..
      ten wie jak bardzo nieszkodliwy jest spyware.
      • t324911 Re: Biarac pod uwage 9-krotnie wieksza populacje 29.08.05, 00:09
        Jako przyklad kto podrzuca nam te kukulcze jaja proponuje odwiedzic strone :
        www.mswia.gov.pl/download.php?s=1&id=46
        Jak najbardziej rzadowa . Prosze sobie nastepnie sprawdzic antywirusem
        zawartosc . Przyjemnej zabawy . (Wystepowanie o paszport ma swoje ujemne
        strony :)) )
        • Gość: Antek Re: Biarac pod uwage 9-krotnie wieksza populacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 00:25
          No i co ma sie niby zdarzyc? Zapisal sie jpg z jakims wnioskiem chyba.
    • Gość: asia Re: Szpiegujemy na potęgę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.08.05, 08:21
      no fajnie wy coś macie a ja mam tylko biednego kasperskiego a tu jeszcze jakieś
      szpiegi na kompie fantastycznie.....opanujcie sie ja nie chce tylu reklam :D:D
    • Gość: rudy Re: Szpiegujemy na potęgę IP: *.mofnet.gov.pl 29.08.05, 09:38
      Będąc w pracy szukałem w necie przepisu na pizze, znalazlem odpowiednią strone
      i przekopiowałem przepis do skrzynki pocztowej otwartej przez www i wysłałem
      maila do znajomej, następnego dnia otrzymałem maile reklamowe książek
      kucharskich - dostarczony zgodnie z regulaminem bezpłatnej poczty. Wniosek jest
      jeden - maile są czytane nie tylko przez osoby do których je wysyłamy. Super
      nie!!!
      • user0001 Re: Szpiegujemy na potęgę 29.08.05, 12:35
        Stało się tak dlatego, że nie używasz PGP lub GPG, gdybyś cenił swoją prywatność
        i przyłożył się do jej ochrony, to nie byłbyś tak łatwym celem dla "speców" od
        reklamy.
        • Gość: anty-TP Re: Nie musi byc Linux. Uzywam :) m.in.: IP: 193.194.68.* 01.09.05, 19:25
          (i kulku setek jeszcze innych z losowego, symulowanego IP).
          Tym ktorzy zdobyli ta "informacje" ta droga gratuluje :):

Mozilla/2.0 (Compatible; AOL-IWENG 3.0; Win16))
          Mozilla/2.0 (Sextant v3.1.1 c1.0 Win32 Alis))
          Mozilla/1.1N (Macintosh; I; 68K)
          Mozilla/1.1N (Windows; I; 16bit))
          Mozilla/1.22 (Compatible; MSIE 2.0e; Windows 95))
          Mozilla/1.22 (Windows; I; 16bit))
          Mozilla/1.22 (Windows; I; 32bit)))
          Mozilla/4.5 (compatible; OmniWeb/4.1-v422; Mac_PowerPC))
          Mozilla/4.75C-CCK-MCD {C-UDP; EBM-APPLE} (Macintosh; U; PPC))
          Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.1a))
          Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows NT 4.0; National Grid
          Company plc custom built browser 32 bit))
          Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.01; Windows 95; FreeSurf tmfweb.nl v1.0.1))
          Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98; DBPH; MSIECrawler))
          Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; AIRF; Q312461; .NET CLR)
          Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98; Win 9x 4.90;
          fs_ie5_04_2000_preload))
          Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.01; Windows NT 5.0; GasNet IEAK Setup))
          Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; Supplied by blueyonder))
          Mozilla/5.0 (compatible; Konqueror/2.2.1; Linux))
          Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt; UKPORTAL))
          Mozilla/5.0 (Macintosh; U; Darwin Power Macintosh; en-US; rv:1.0.0))
          Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 95; DigExt; btclick.com Build BTCFUNFD1))
          Mozilla/2.0 (TuringOS; Turing Machine; 0.0))
          Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.01; Windows 95; FreeSurf tmfweb.nl v1.0.1))
          Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98; DBPH; MSIECrawler))
          Mozilla/1.22 (compatible; MSIE 2.0d; Windows NT))
          Mozilla/2.0 (compatible; AOL 3.0; Mac_PowerPC))
          Mozilla/2.0 (Compatible; AOL-IWENG 3.0; Win16))
          Mozilla/2.0 (compatible; MSIE 2.1; Mac_PowerPC))
          Mozilla/2.0 (compatible; MSIE 3.0; AK; Windows 95))
          Mozilla/2.0 (compatible; MSIE 3.0; Update a; AK; Windows 95))
          Mozilla/2.0 (compatible; MSIE 3.0; Update a; Windows 95))
          www.proxomitron.info/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka