Dodaj do ulubionych

Nowe iPody i muzyczny telefon Motoroli i Apple'a

IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.09.05, 21:18
Jak to jest - słyszałem opinie, że ok 4zł (czyli w przybliżeniu tyle co w
iTunes Music Store) za utwór w formacie MP3 lub AAC to trochę za dużo jak na
polskie warunki, a jednak ciągle widzę czy to w sieci, tv czy w gazetach
oferty dzwonków jakości midi za prawie 11zł brutto. Wydaje mi się, że te
serwisy jakoś prosperują, skoro tyle kasy wydają na reklamę w mediach. Czy w
ogóle istnieje granica dla nas Polaków, od której "opłaca" się być legalnym?
Obserwuj wątek
    • at_work Re: Nowe iPody i muzyczny telefon Motoroli i Appl 08.09.05, 23:06
      Używam iPoda Photo 60. Zapomniałem już co to CD. Mam tyle muzy, ile zechcę.
      Dodam, że w pracy zastępuje mi laptopa. Robię zdjęcia zrzucam na iPoda i nie
      myślę o tym, że może się więcej nie zmieści. Praca - rozrywka, rozrywka -
      praca. To faktycznie rewolucja!

_
      Pies, czyli kto?
      • Gość: kolo cingular najwiekszy?a verizon to co?eh gazeto :/ IP: *.ny325.east.verizon.net 09.09.05, 05:02
        • tekameka 0,3 Megapiksela aparat - głąby z was 11.09.05, 07:55
          ech szkoda słów
    • Gość: lukka polski rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 00:11
      Słabe nasycenie internetem szerokopasmowym i wielkie piractwo to jednak trochę wykluczające się
      rzeczy... Przecież przemycanie płytek tłoczonych w Bułgarii lub Rosji to już jest margines, którym
      zajmują się imigranci. Prawdziwe piractwo kwitnie przez net.

Nie będzie polskiego iTunes dopóki SAD będzie działał w swojej obecnej formie. Jego szefostwo celowo
      bagatelizuje potencjał lokalnego rynku - sami mają z czego żyć a większą działalność pozorują. Po co
      powiększać rynek, po co budować markę, po co sprzedawać iPody i Maki, po co importować software
      po ludzkich cenach - jeszcze ktoś zacznie kupować i trzeba będzie cztery litery ruszyć i wziąć się za
      robotę. Albo znajdzie się inny przedstawiciel Apple na Polskę, albo w SAD'zie będzie wreszcie jakaś
      rewolucja. Na razie SAD działa tak, że jego serwisanci muszą sobie kupować na eBay'u za własne
      pieniądze koszulki z logo Apple, bo nie wypada bez niej iść do klienta, a ich pracodawca nie widzi
      takiej potrzeby.
      • Gość: tralalalala W Polsce nie ma Apple'a !!! To tylko franszyza !!! IP: 212.75.114.* 09.09.05, 09:15
        Zgadzam się. Z własnego doświadczenia wiem, że SAD to banda kretynów i złodzei.

Ludzie nie łudźcie się, że kupujecie w Polsce u Apple. Te wszystkie salony, to
        błazenada! To jest tylko znaczek i licencja. Polski rynek dla Apple'a nie
        istnieje i mają go w dupie. Kupując cokolwiek Appla w Polsce nabijacie kabzę
        firmie SAD, która działa wg etyki stadionowego handlarza z polówki i w dupie ma
        wszystko oprócz krótkoterminowych wyników sprzedaży. Banda nomenklaturowych
        cwaniaczków.

Po pierwsze s..syny sprzedali mi używany komputer jako nowy za niebagatelne
        pieniądze. Po drugie, debile nigdy nie wiedzieli dokładnie co sprzedają, czyli
        jakie cechy ma dany sprzęt. Zapomnij o serwisie na jakimkolwiek przyzwoitym
        poziomie. Matoły nawet nie potrafią dobrać pamięci do danego sprzętu wg
        specyfikacji Appla. Totalna amatorszczyzna.

Nic nie wiedzą i niczego nie potrafią. Działają wg zasady sprzedać i zapomnieć.
        W trakcie prezentacji sprzętu przed klientem odnosi się wrażenie, że sprzedawca
        po raz pierwszy ma okazję widzieć sprzęt na oczy! No i te ceny !

S K A N D A L !!!!!!!!!!!!!!!
        • sacerdote Re: W Polsce nie ma Apple'a !!! To tylko franszyz 09.09.05, 09:45
          Dobrze gadasz gościu. Potrzebowałem małego maka do roboty więc ściągnąłem sobie
          minimaka (1.42, 80GB, Supedrive) z Japonii za 349$ (tak dla porównania w USA 599
          $ he he he). Pamięci było 256MB więc ja głupi polazłem do SADu coby mi kość
          pamięci 512 MB sprzedali. Nie spojrzałem w spec więc nie wiedziałem do końca
          jaka ta pamięć ma być no ale w salonie, myślę, to dadzą mi to co trzeba. No i
          dali mi pamięć do notebooka 200 pin, bo nie mieli pojęcia co do mini maka się
          wkłada...
        • Gość: Marek Re: W Polsce nie ma Apple'a !!! To tylko franszyz IP: *.aster.pl 14.09.05, 00:45
          dystrybutorzy sprzętu PC jak ABC Data, Tech Data, California etc rzeczywiście
          tworzą konkurencyjny rynek, SAD ma monopol na znaczek Apple, jako dystrybutor
          powinien zająć się dystrybucją. Reselerzy są w większości przypadków lepiej
          przygotowani do obsługi klienta końcowego. Ale największą konkurencją dla nich
          jest SAD.
          Swojego sprzętu po gwarancji nigdy nie oddałbym do SADU, serwisuję w firmie
          pronet. tyle i nie mam problemów z niekompetentnymi osobami
    • Gość: CHOMSKY GRUNT TO BRANDING IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 07:02
      czym sie takim wyroznia ipod czego nie ma zwykly player z allegro ? niczym,
      tylko ze to apple, cool design, nie ma to jak placic za nazwe... kurde, ale
      ludzie lykaja takie bzdety...
      • Gość: borzar Re: GRUNT TO BRANDING IP: *.pfizer.com 09.09.05, 08:48
        tak... czym się różni mercedes od trabanta? niczym, tylko że to mercedes, cool
        design, nie ma to jak placic za nazwe... kurde, ale ludzie lykaja takie
        bzdety...
      • Gość: bałagan Re: GRUNT TO BRANDING IP: *.acn.waw.pl 09.09.05, 23:40
        Zamiast lektury "No logo" polecam przyjrzenie się kilku bezmarkowym odtwarzaczom
        "z Allegro" i porównanie ich z iPodem.
        • Gość: mhdeck Gorliwość wyznawcy... :) Mam Nomada i dobrze mi IP: 81.213.174.* 10.09.05, 10:16
          z nim :P
      • Gość: cala prawda tym czym sie rozni bmw od malucha baranie IP: *.hsd1.wa.comcast.net 11.09.05, 08:56
        przede wszyskim apple's I-pod jest fenomenalnie skonstruowany, precyzja tego
        pieprzonego pokretla i nowatorskie i super wygodne software nie mowiac o
        wygladzie i uzytych materialach robia z Ipoda prawdziwy rarytas, wszystkie inne
        gowna to prymitywne nasladownictwo. wez baranie do reki Ipoda i potem jakies
        inne gowno, zrozumiesz roznice. Ipod to bmw nagrywarek mp3. koniec kropka, ku..
        bez dyskusji.
        • Gość: ja Re: tym czym sie rozni bmw od malucha baranie IP: *.chello.pl 11.09.05, 13:47
          Miałem w ręku iPoda i irivera no i musze przyznać że jest duża różnica. iRiver
          jest po prostu lepszy :)
          Ma radio, dyktafon, odtwarza więcej formatów plików, filmy, lepszej jakości
          dźwięk i wyświetlacz, a i moim zdaniem czarny design jest zdecydowanie lepszy
          niż te kolorowe brzydactwa.
        • Gość: ogilvy Re: tym czym sie rozni bmw od malucha baranie IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 11.09.05, 15:14
          wszystko jakoś uzasadnić swoją wypowiedź? np. co rozumiesz opprzez "nowatorskie
          i super wygodne software"?
    • Gość: Ohyda Obrzydlistwo - apple mnie rozczarował na maxa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 09:44
      Ale zaśmierdziało z tego Apple - ten telefon to wstyd, jest obrzydliwy.
      • Gość: jaxa Boś dureń i analfabeta IP: *.crowley.pl 09.09.05, 09:55
        Gość portalu: Ohyda napisał(a):

> Ale zaśmierdziało z tego Apple - ten telefon to wstyd, jest obrzydliwy.

Boś dureń i analfabeta. Telefon zrobiła Motorola (sama sobie go zaprojektowała, sama go sobie
        sprzedaje itd.). Apple dla Motoroli zrobił aplikację muzyczną: oprogramowanie "z iPoda" zainstalowane
        w tym telefonie.

Ale, oczywiście, każdy może popisać się bucolstwem.
    • Gość: piozet Re: Nowe iPody i muzyczny telefon Motoroli i Appl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 09:59
      Jest słabo i tak pozostanie dopóki SAD będzie sprzedawał Apple w Polsce. Kosmiczne ceny i
      praktycznie nieistniejący serwis. Apogeum niekompetencji i arogancji. Swoją drogą ciekawe, czy ciągle
      okradają komputery z klawiatur i mysz? Mam wrażenie, że SAD zatrzymał się na etapie
      szczękoblaszakowego handlarza straganowego z końca lat osiemdziesiątych. Dane o sprzedaży są
      mylące, bo ,tak jak większość powerbook'ów w Polsce, także duża część iPodów to prywatny import.
      SAD, tak jak Fidel Castro ma swoją wizję rzeczywistości i tak jak Fidel nieźle sobie radzi. Fidel jednak
      kiedyś odejdzie i SAD zajmie się w końcu tym, do czego jest predysponowany, czyli sprzedawaniem
      warzyw i owoców na podmiejskim targowisku. Klijenci będą jednak omijać ich budkę, bo na targowisku,
      w przeciwieństwie do polskiego rynku komputerów Apple, panuje zdrowa konkurencja!
      • Gość: tralalalala Re: Nowe iPody i muzyczny telefon Motoroli i Appl IP: 212.75.114.* 09.09.05, 10:19
        Popieram. Dokładnie to samo napisałem prawie w tym samym czasie w wątku
        powyżej.

Jestem byłym, podkreślam -BYŁYM klientem SADu i w Polsce od ponad dwóch lat
        niczego nie kupiłem Appla. Potrzebne mi rzeczy kupuję przez internet, lub przy
        okazji pobytu za granicą. SAD - pazerne s...syny, prowadzą biznes typowo po
        polsku: max pazerności i minimum komptenencji i poszanowania klienta i jego
        pieniędzy.
      • blq oleje sie dystrybutora - od czego sa aukcje? 09.09.05, 10:55
        SAD, nie SAD - jak produkt bedzie dobry, ludzie beda go kupowac. Jak bedzie
        drogi w salonach, to jedni zaczna sprowadzac, drudzy zaczna kupowac. A jak bylo
        pol roku temu z Motorolą c975? W Polsce ona oficjalnie nie istnieje,
        dystrybutorzy jej jakos nie docenili. Ale klienci docenili, bo za 400zł można
        było miec telefon z dwiema kamerami, UMTS i mp3. Więc sprowadzaliśmy je z UK i
        sprzedawaliśmy i kupowaliśmy (my, Polacy) lejąc na tych wszystkich złodzieji z
        Germanosa itp, czy nawet na dystrybutorów - niech sobie 4litery podetrą tą swoją
        Nokią 6610i z technologią roku 2002.

Prawdopodobnie tak samo będzie z tą muzyczną Motorolą, dla marketingowego efektu
        upiększoną softem i-poda.

(swoją drogą i-pod fajna przejsciowka była, co niektorym otworzyła oczy na
        przenosne mp3; ale przyszlosc i tak nalezec bedzie do zintegrowanych urzadzen
        komorka-mp3-aparat cyfrowy)
    • Gość: piec&huta Re: Nowe iPody i muzyczny telefon Motoroli i Appl IP: 81.15.198.* 09.09.05, 11:50
      BTW iTunes Music Store jak kupujesz hurtem (czyli cala plyte) placisz mniej niz
      0,99$
      • asterekpl Re: Nowe iPody i muzyczny telefon Motoroli i Appl 09.09.05, 17:51
        $0,99 Za płytę czy za utwór?

Jak za utwór to wolę kupić normalną płytę. Wychodzi ponad 4 zł za utwór czyli
        średnio ponad 40 zł za płytę.

Jak za płytę to super! Idę kupować! :-)
        • Gość: kosa Re: Nowe iPody i muzyczny telefon Motoroli i Appl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 22:59
          jak ci wyszlo PONAD 4 ZŁ za utworek?? dolar stoi miedzy 3.1 a 3.3 zl... a nie
          sadze, zeby nasz rzad byl tak fenialny i opodatkowal mp3:p
          nawet jak to jest 3,5 zl za piosenke to sie oplaca - za 35 zl to moge sobie
          backstreet boys kupic;) a przeceiz moge wybrac tylko te kilka piosenek, ktore
          mi sie najbardziej podobaja
    • Gość: tymek Re: Nowe iPody i muzyczny telefon Motoroli i Appl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 21:56
      to jest prawda, ze dzwonki polifoniczne sa duzo drozsze od muzyki z sieci, ale nie mozna tego tak rozumiec. rzadko ktory posiadacz komorki wie w ogole ze moze sobie sciagnac za darmo (legalnie badz nielegalnie) dzwonek z internetu, a potem przy pomocy podczerwieni czy przez kabelek wgrac na komorke. to jest po prostu zbyt skomplikowane. w przypadku mp3'jek sprawa wyglada juz inaczej. wszyscy dookola wiedza doskonale ze za muzyke nie trzeba placic bo istnieje wynalazek o nazwie p2p. w ten sposob cena 3.99 za piosenke jest zbyt wysoka, a 11 zl za midi to juz nie taki wydatek.
      druga sprawa - dzwonek polifoniczny sciaga sie raz na jakis czas, a jesli chodzi o muzyke to co poniedzialek mamy kilka(nascie) premier
    • Gość: abc Re: Nowe iPody i muzyczny telefon Motoroli i Appl IP: 66.167.20.* 10.09.05, 22:54
      jak to jest z tymi iPodami i iTunes, przeciez nie trzeba kupowac tych piosenek
      z tego serwisu tylko przekopiowac dowolne mp3 ze swojego kompa, czy tak?
      bo juz sie pogubilem
      • blq Re: Nowe iPody i muzyczny telefon Motoroli i Appl 11.09.05, 00:48
        Gość portalu: abc napisał(a):

> jak to jest z tymi iPodami i iTunes, przeciez nie trzeba kupowac tych piosenek
        > z tego serwisu tylko przekopiowac dowolne mp3 ze swojego kompa, czy tak?
        > bo juz sie pogubilem

Motorola ROKR E1 (bo tak brzmi pełna nazwa tego cacka) ma zarówno bluetooth, jak
        i złącze USB. Poza tym - posiada zewnętrzne karty pamięci microSD (transflash)...

wniosek? są przynajmniej 3 sposoby, by olać i-Tune i po prostu wgrać sobie
        muzykę ze swoich zbiorów.

PS. Telefonik niezly, ale slaby aparat VGA - to praktycznie taka e398 z i-tune
        (zbędnym jak dla mnie) i 265tyś kolorów na wyświetlaczu. mały postęp. SE robi o
        wiele lepsze muzyczne telefony (mam na mysli rzecz jasna k750i/w800, lecz takze
        w/s600 w550 itd).

• Gość: tak Re: Nowe iPody i muzyczny telefon Motoroli i Appl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 10:20
      nie wiem czemu ale na poczatku przywiozlem sobie ipoda ze stanow i itunes nie
      pozwalalo mi sie podlaczyc do sklepu a teraz nagle moge sie podlaczyc i nie ma
      problemu z muzyka. podlacza mnie automatycznie do itunes store w usa
    • at_work Nie chcą otworzyć sklepu? 11.09.05, 10:23
      To trudno. Obejdzie się. Traci tylko koncern.
      Na swojego iPoda wrzucam tyle ile chcę (z płyt) i jeszcze zostaje duuuuużo
      miejsca na zdjęcia.

A co do iTuna, to wystarcza mi ostatni ugrade.

_

Pies, czyli kto?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka