Dodaj do ulubionych

neo+ kilka pytan motazowo technicznych

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.02, 21:05
Czesc
Jutro przychodza zalozyc mi to cudo. Mam w zwiazku z tym kilka pytan, bo juz
sie pogubilem, jedni mowia tak a drudzy inaczej.
1. Czy ja musze miec swoaj karte sieciowa i kabel z koncowkami RJ45 czy to
wszystko juz jest w komplecie tym montazowym, ze tak powiem
2. Czy gosc ktory to zaklada (to, to znaczy to urzadzenie na scianie) zaklada
to zaraz przy gniazdku telefonicznym, czy moze to zalozyc gdzies indziej i
sobie pociagnie kabelek do gniazdka? To dla mnie wazne bo gniazdko
telefoniczne mam na korytazu, a komputer w pokoju i to po drugiej stronie od
wejscia.
3. Czy to urzadzenie wymaga jakiegos zasilania czy tak jak telefon starej
generacji wystarczy podlaczenie do linni telefoniczne? (przypuszczam ze
wymaga zasilania, ale nie jestem pewien). Czyli czy wymaga podlaczenia do
gniazdka elektrycznego?

Pozdrawiam
Rafal

Obserwuj wątek
    • Gość: Irenka Re: neo+ kilka pytan motazowo technicznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.02, 22:28
      Gość portalu: Rafal napisał(a):

> Czesc
      > Jutro przychodza zalozyc mi to cudo. Mam w zwiazku z tym kilka pytan, bo juz
      > sie pogubilem, jedni mowia tak a drudzy inaczej.
      > 1. Czy ja musze miec swoaj karte sieciowa i kabel z koncowkami RJ45 czy to
      > wszystko juz jest w komplecie tym montazowym, ze tak powiem
      ___odp:kartę sieciową 10/100 musisz sobie sam zainstalować

> 2. Czy gosc ktory to zaklada (to, to znaczy to urzadzenie na scianie) zaklada
      > to zaraz przy gniazdku telefonicznym, czy moze to zalozyc gdzies indziej i
      > sobie pociagnie kabelek do gniazdka? To dla mnie wazne bo gniazdko
      > telefoniczne mam na korytazu, a komputer w pokoju i to po drugiej stronie od
      > wejscia.
      ___odp:jakby to nie zrobił, to musi połączyć modem z komputerem, ale to nie
      twoje zmartwienie
      > 3. Czy to urzadzenie wymaga jakiegos zasilania czy tak jak telefon starej
      > generacji wystarczy podlaczenie do linni telefoniczne? (przypuszczam ze
      > wymaga zasilania, ale nie jestem pewien). Czyli czy wymaga podlaczenia do
      > gniazdka elektrycznego?
      >
      > Pozdrawiam
      > Rafal
      >
      > ---odp:Modem ma zasilacz, więc musisz mieć wolne gniazdko elektryczne
      >
      To tyle by było odpowiedzi.
      • Gość: Paweł Re: neo+ kilka pytan motazowo technicznych IP: *.toya.net.pl 17.10.02, 23:27
        Mam neo plus i teraz jestem jako tako zadowolony. Po tygodniowym trudzie z
        instalacją sieci i udostępnieniu tego przybytku.
        Instalacja pod win 98 lub milenium to koszmar i lepiej zrezygnuj
        zacznij od win 2000 i problem z głowy.
        Panowie z telekomuny przychodzą z kablem i tylko z tym czasem niemają nawet
        wiertarki żeby zrobić dziurę w ścianie a co dopiero coś innego>
        karta sieciowa niewchodzi w skład neostrady plus więc kup sobie jakąś polecam
        Intela bo te tanie po trzy dyszki działają np. Compex, Realtek lecz niezawsze
        się chcą zainstalować prawidłowo ze swoimi sterownikami, to zależy od systemu
        operacyjnego. Pudełka zakładają dwa jedno musi być przy gnieździe telefonicznym
        a drugie może być przy kompie. Instalacji też Ci nieprzeprowadzą bo ani oni ani
        nikt inny niedotkną się do kompa pozostaje zadzwonić pod nr 0801xxxxxxx jest na
        płytce instalacyjnej ale tam tylko uzyskasz informacje jak zainstalować to na
        jednym kompie. Jeśli chcesz mieć udostępnienie łącza na inne kompy to najpierw
        przeczytaj dokładnie umowę a potem zadziałaj na własną odpowiedzialność wolno
        Ci udostępnić łącze ale w ramach jednego pomieszczenia (kto by to sprawdzał)
        tak czy owak teraz zaczyna się zabawa Powodzenia.
        • Gość: Irenka Re: neo+ kilka pytan motazowo technicznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.02, 00:20
          Nie stresuj na zapas Rafała. U mnie mieli wiertarki i przewiercili się szybko i
          sprawnie. NIe nabrudzili i nie marudzili. Oprogramowanie trzeba zainstalować
          samemu . U mnie akurat zadziałało za pierwszym podejsciem i to na win98.
          Poradzili też jak można rozdzielić na 2 kompy (oczywiście w jednym lokalu).
          Więc nie warto martwić się na zapas,boco ma być to i tak będzie np. awarie
          które niestety są coraz częstsze.
          • Gość: Paweł Re: neo+ kilka pytan motazowo technicznych IP: *.toya.net.pl 18.10.02, 06:31
            Problem polega na tym, że panowie zakładający modem to zwykli technicy
            przeciągający kabelki. Jeśli poczytasz troszkę list dyskusyjnych to przyznasz
            mi rację że nasz operator jest nie FER! za dosyć wysoką cenę zainstalowania
            daje nam programową kaszanę tworem z Franc Telekom zpolszczone na potrzeby
            naszego klienta i to jest ten problem, a przecież są świetne programy typu PPP
            jak Raspppoe Polecam artykuł w Wyborczej z dnia 1 Października 2002 str 4
            dodatek Komputery powodzenie
            • Gość: Irenka Re: neo+ kilka pytan motazowo technicznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.02, 14:22
              Oczywiście Pawle, że masz rację.(U mnie neo+ to była jedyna możliwość
              posiadania stałego łącza.)
              Pozdrawiam
              • polokokt Re: neo+ kilka pytan motazowo technicznych 18.10.02, 16:10
                Czesc, to ja Rafal :)
                Dzieki za wszelkie info. Pewnie takich pytan bylo sporo , ale najwazniejsze to
                podtrzymac przerazonego na duchu.
                Wiec wlasnie jakas godzinke temu skonczylem proces instalacji.
                Rzeczywiscie panowie przyszli bez wiertarek, ale tez mi to nie bylo potrzebne,
                bo urzadzenia w przeciagu tygodnia zmienia swe miejsce na mniej widoczne. Wiec
                przykrecanie do sciany nie bylo konieczne.
                Co do samego montazu to zajelo im to okolo 15 minut. Ale roznie to bywa jak
                mowieli, bo u poprzedniej osoby zajelo m to ponad 2 godziny, bo jakies problemy
                z Polpakiem mieli.
                W kazdym razie u mnie poszlo wrecz ksiazkowo :)
                Zostawili mi plytke, wszystkie umowy i poszli sobie. A ja zostalem sam przed
                procesem instalacji. Mam XP wiec ponoc nie mialo byc tak zle :). I rzeczywiscie
                szlo jak z platka, dopuki nie kazali podac hasel, pinow itp. Bo okazalo sie ze
                wogole ich nie rozpoznaje. Po kilkudziesieciu prubach, braniu kartek pod
                swiatlo, dokladnego ogladania wszystkich kodow zadzwonilem na info-linie. Tam
                mily Pan dosc spranie wygrzebal potrzebne mi hasla ze swojej bazy i ten proces
                mialem juz za soba. A jak juz wklepalem te haselka to juz "WITAJ WIELKI
                SWIECIE" :)I jest super. Wszystko tak smiga ze hej (w porownaniu do modemu).
                Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki.
                Rafal
    • polokokt Jeszcze mam takie pytanko... 19.10.02, 16:45
      Jak gram w jakas gre, a wlasciwie to moja siostra gra to co jakis czas gra
      sie "minimalizuje" do paska i wyskakuje komunikat tego programu Neostrada " Czy
      chce sie polaczyc z internetem" . Jak sie tego pozbyc co by sie nie wyswietlalo?
      Pozdrawiam
      • Gość: Kasztan Re: Jeszcze mam takie pytanko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.02, 16:53
        Wyglada tak jakby zrywalo Ci polaczenie a komunikat pokazuje sie bo aplikacja chce Cie podlaczyc do Internetu. Ale 100% pewnosci nie mam.
        • Gość: polokokt Re: Jeszcze mam takie pytanko... IP: 80.50.61.* 19.10.02, 18:09
          Ale ja wcale wczesniej nie bylem podlaczony do netu. Wlaczam kompa, potem gre i
          po chwili wlacza sie okno od netu. Wylanczam to okno a za jakis czs znow i tak
          w kolko :)
          • Gość: Kasztan Re: Jeszcze mam takie pytanko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.02, 22:53
            Gdybania ciag dalszy - gra stara sie cos grzebnac w Sieci a to wymusz na Windzie zestawienia polaczenia z Neo. Ale to sa tylko moje domysly bo tak naprawde nie wiem jak sie Neo+ zachowuje na Windowsach (korzystam z innego OS)
            • misiek55 Re: Jeszcze mam takie pytanko... 20.10.02, 02:00
              trzeba poprostu zrobić połączenie szerokopasmowe i niekorzystać wogule z softu
              neostrady
              • Gość: Kasztan Re: Jeszcze mam takie pytanko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.02, 13:06
                > trzeba poprostu zrobić połączenie szerokopasmowe i
                To akurat raczej jest juz zrobione.

Ja post Rafala zrozumialem w ten sposob ze na czas grania polaczenie do Interneu nie jest mu potrzebne.

> niekorzystać wogule z softu neostrady
                Tu sie zgodze, osobiscie nie korzystam
                Ale nie wiem czy problem wynika akurat z rodzaju softu.
          • Gość: Kasztan Re: Jeszcze mam takie pytanko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.02, 13:09
            Ta sytuacja przypomina mi troche takie ustawienie w Opcjach internetowych ze kiedy chcesz skorzystac z zasobow Internetu to Winda automatycznie zestawia polaczenie. Ale to dotyczylo 0202122. Moze zobacz czy z Neo+ nie jest podobnie.
            • Gość: Rafal Re: Jeszcze mam takie pytanko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.02, 16:27
              Czesc
              Po woli sytuacja sie rozjasnia i nabiera nowych kolorow :)
              Otoz jest tak. Po wlaczeniu kompa po jakiejs minucie - poltorej wlancza sie z
              automatu to takie okno neostrady (tam gdzie jest przelacznik do wlaczenia netu,
              opcje, i jeszcze kilka innych przyciskow). Powiedzmy ze nie chce korzystac z
              netu to wylaczam krzyzykiem to okno i wlaczam gre. Ale to upierdliwe urzadzenie
              znow po jakiejs minucie - dwoch sie samo z automatu wlaczy i
              wylancza/minimalizuje gre i pytajac sie czy moze chcesz sie polaczyc z netem. I
              tam mozna w kolo Macieju.
              Po doch dniach doszedlem do tego ze jak sie ten panel neostrady wlaczy to nie
              wylaczac go tylko zostawic na pulpicie (ewentualnie zminimalizowac, wtedy juz
              sie nie bedzie wlaczal i przeszkadzal, bo caly czas bedzie gdzies tam sobie
              wisial. Oj strasznie skomplikowane to urzadzenie ale jeszcze z tydzien i je
              rozpracuje :) A no i neostarada jako taka nie ma w sofcie dolaczonym mozliwosci
              jakos zarzadzac tymi opcjami, wiec nie mam zielonego pojecia gdzie to zmienic.
              Jedynie istanie mozliwosc ustawienie nowego profilu polaczenia, podania dwoch
              haselek i to wszystko.
              A jak bedzie jakies dluzsze wolne w szkole to pokombinuje podmienic soft na
              inny (zgodnie z zaleceniami internautow) ale to dopiero jak bedzie przerwa w
              szkole. Bo jak znam zycie jak bym teraz zaczal grzebac to po kompie na kilka
              dni, a jest mi on bardzo potrzebny do szkoly.
              Pozdrawiam i ponownie dzieki za wszelkie sugestie
              Rafal
              PS
              Jak cos znow zauwaze to napisze co by moze przyszli uzytkownicy mieli jakies
              pojecie co sie z tym dzieje.
              • Gość: Kasztan Re: Jeszcze mam takie pytanko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.02, 22:08
                Jeszcze jeden genialny pomysl Kasztana - czy ta apliakcja od Neo nie tkwi w Autostarcie albo w HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
                • Gość: polokokt Re: Jeszcze mam takie pytanko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.02, 22:22
                  w autostarcie niema, a to drugie nawet nie wiem gdzie tego szukac. U mnie nie
                  ma niektorych takich katalogow.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: Kasztan Re: Jeszcze mam takie pytanko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.02, 22:59
                    To drugie to nazwa klucza w Rejestrze musisz uruchomic regedit.exe
    • misiek55 Re: neo+ kilka pytan motazowo technicznych 20.10.02, 01:58
      gość który przyjdzie da ci modem i kabel RJ45 ale nie da ci sieciówki,
      poprostu przyjdzie podłączy modem pod swój komp pokarze ci że działa i pójdzie.
      Ponieważ jest taki maly chaczy w umowie jak sie niedoczytałeś że instalator
      przynosi tylko sprzęt a instalacja tego sprzętu nalezy do ciebie więc sam
      bedziesz sobie musiał radzic z gniazdkiem.

pozdrawiam, misiek
      • Gość: Kasztan Re: neo+ kilka pytan motazowo technicznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.02, 13:01
        Misiek ! zaspales - Rafalowi juz zainstalowali Neo+ i nawet juz podziekowal za rady :-)

Pozdro
        • misiek55 Re: neo+ kilka pytan motazowo technicznych 20.10.02, 20:33
          sorki bo zauwarzyłem w pisów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka