Dodaj do ulubionych

Stanisław Lem wymyślił pendrive'y?

• pw2221 nie bądźcie śmieszni ludzie ! Kopernik to on nie 05.04.06, 12:46
      był ha, ha
    • Gość: abc a w TV Lem przegrał z Janem Pawłem II... IP: *.acn.waw.pl 05.04.06, 12:57
      Mógł się jeszcze wstrzymać z tym umieraniem ;)
    • Gość: topek Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.zchpolice.com 05.04.06, 13:07
      Lem wymyślił też samoodnawialne mikro roboty, które grupowały się w dowolnych
      ilościach w celu zwalczania innych komputerów. Toż to "żywa" nanotechnologia!
    • Gość: majsterek Lem - my hero!!! The besciak!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 13:23
      ten mial wizje, a nie jak o.ryczyk telewizje,
    • Gość: Jazz Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 13:27
      LEM to dziś tylko garska popiołu w popielniczce. Zachwycać się nim mogą tylko
      lewaki i wykolejeńcy. W istocie jego twórczość jest pusta i jałowa.
      • ssselena Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? 05.04.06, 13:33
        Jazz a co Lema czytales(as)ze masz tak ciekawe wnioski?:)
        • Gość: Jazz Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 15:18
          W muszce owocówce (jest ulubionym przedmiotem badań naukowców) czy radosnym
          merdaniu psim ogonem jest więcej tajemnicy wszechświata, niż w całym dorobku
          LEMA. Cały jego dorobek jest w istocie dowodem bezsilności człowieka, a nie
          jego wielkości. Mechanistyczne, zimne zgrzytanie urojonych mechanizmów, oto
          cały LEM. Dlatego na końcu tylko popielniczka i brak księdza.
          • Gość: erg samowzbudnik Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.spray.net.pl 05.04.06, 17:17
            > cały LEM. Dlatego na końcu tylko popielniczka i brak księdza.

O to brak ksiedza na pogrzebie jest jakims wyznacznikiem zyciowej kleski?
            Ciekawe bardzo, a smieszne na pewno...
            Czyli zwyciestwo wiary w gusla nad wiara w rozum ludzki...
            Chyba niczego z tworczosci Lema nie czytales, a nawet jesli i tak nie zrozumiales...
      • Gość: Lehoo Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: 212.14.31.* 05.04.06, 14:11
        Chęć zaistnienia niektórych jest godna podziwu
    • Gość: eptesicus ale roli komputerów w nawigacji nie przewidział IP: *.biology.univ.gda.pl 05.04.06, 14:07
      Mimo, że w jego książkach są komputery nawigacyjne, choć powodują one -
      łagodnie mówiąc - kłopoty. Pamiętacie twarde lądowanie na Marsie w "Ananke"
      (opowiesci o pilocie Pirxie)?

Ale wszedzie, doslownie wszedzie, nawigacja opiera się na... mapach
      gwiazdowych. I w "Niezwyciężonym" i w "Pirxach". Gdzies tam nawet oficerowie
      skarżą się, że pokój nawigacyjny jest za mały i... depcze się po mapach. Pomysl
      dosc osobliwy, skoro mówimy o poruszaniu się w trójwymiarowej przestrzeni (a
      nie w plus/minus dwuwymiarowej jak na powierzchni planet, gdzie mapy papierowe
      maja sens) a w żegludze międzygwiezdnej rzadko kiedy jest okazja na natrafienie
      na jakąkolwiek gwiazdę. Kosmos to jednak głównie pustka :-))
    • Gość: PL Zawsze smieszy mnie takie doszukiwanie sie w ... IP: *.chello.pl 05.04.06, 14:14
      literaturze scie-fi jakiegos wizjonerstwa. W ten sposob mozna powiedziec , ze
      autorzy mitow greckich wymyslili Supermena, albo, ze bajka o kijach samobijach
      to wizja zdalnie sterowanych modeli samolotow. A buty siedmiomilowe to
      teletransportacja przez dziury podprzestrzenne. Kot w butach to to kot domowy z
      przeszczepionymi ludzkimi genami czyli wizja rozwinietej genetyki. To samo
      tyczy sie wilka co zjadl Kapturkowi babke.
      Dlatego moze sobie odpuscmy ten belkot. Lem pisal ksiazki, bo taka mial
      wyobraznie i tak zarabial kase. I tyle. Czy jezeli ja napisze teraz jako
      pierwszy, ze niedlugo przed smiercia fizyczna ciala bedzie przepisywalo sie
      swoja swiadomosc do internetu, to jest wizja geniusza czy pomysl wydumany
      podczas grzebania sobie w nosie siedzac na kiblu?
      • Gość: KR$ Idz do lustra, IP: *.riz.pl 05.04.06, 16:47
        stan przed nim tak bys mogl sie widziec i napawaj sie widokiem - jesli nie wiesz
        o co chodzi to ci podpowiedm - tak wyglada typowy okaz glupka.
        • Gość: PL szkoda ci nawet odpowiadac downie! Nie wiem... IP: *.chello.pl 05.04.06, 19:13
          co robila twoja matka bedac z toba w ciazy, ale robila to najwyrazniej z tlumem
          i bez kondoma, bo mozg masz wyraznie przestawiony!
    • rudy102_t_34_85 Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? 05.04.06, 14:18
      Lem nie "wymyślił" pendrive-ów ani dyskietek.On po prostu przedstawił koncepcję
      działania pewnego sposobu magazynowania danych,techniczna wizualizacja tej idei
      wynikała z wymogów gatunku tworzonego dzieła-była to powieść S-F a nie
      koncepcyjny esej więć wynalazek MUSIAŁ PRZYBRAĆ JAKĄŚ KONKRETNĄ FORMĘ
      MATERIALNĄ żeby bohaterowie mogli wziąść go do ręki i użyć.Podobnie rzecz się
      ma z innymi proroczymi koncepcjami Lema jak np.nanomechanika czy "virtual
      reality".To co faktycznie powstanie w przyszłości nie będzie WYGLĄDEM
      przypominać techniki opisanej przez Lema ale EFEKT DZIAŁANIA będzie taki jak w
      jego książkach! No i o to chodzi bo próba dokładnej technicznej wiwisekcjii
      wynalazku przyszłości przy obecnym poziomie tejże wiedzy będzie niedługo
      wyglądać tak śmiesznie i nieporadnie jak szczegółowy,poparty wyliczeniami opis
      podrózy na Księżyc w pocisku armatnim a'la Juliusz Verne...
    • Gość: Analord Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 14:22
      Stanisław Lem wielkim człowiekiem był i basta. Szkoda, że jego smierć przeszła
      niezauważona. Za to w rocznice śmierci JP II mieliśmy prawdziwą histerię. A czy
      Lem nie zasłużył na podobne uwielbienie. Moim zdaniem załużył i to na znacznie
      większe niż w przypadku JP II.
      p.s. Zdaje sobie sprawe, że za ten wpis zostane nieco zrugany przez szanownych
      rodaków - katolików. Ale mam to głeboko w dupie. Staniław Lem był wielki.
      Największy.
      • Gość: Ksiadz_Leon Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: 83.238.100.* 05.04.06, 15:08
        eee tam, od razu zrugany,

trudno porownywac obie osobistosci, ale Lem rowniez i dla mnie byl wiekszym
        autorytetem niz JP2... Jego uymysl nie byl ograniczony zadnymi barierami, w
        przeciwienstwie do osob wychowanych i zyjacych w sztywnych ramach dogmatow
        teologicznych...
      • Gość: kazal Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 05.04.06, 16:02
        Jestem z Tobą Analord! Żadne pleplanie JPII nie da się porównać z wizją Lema i
        jego oceną człowieka wraz z całą jego cywilizacją (im dalej, tym gorszą - i
        słusznie), tym bardziej że Lem nie wymagał od nikogo wiary w siebie i nie
        rościł sobie pretensji do jedynie słusznej i niepodważalnej prawdy, którą
        później jak u JPII - nazwano by "nauczaniem" - czyli setkami stron bełkotliwych
        frazesów wymagających egzegezy, interpretacji i dostosowywania do bieżących
        potrzeb, bynajmniej nie związanych z religią czy etyką. Nie chce mi się ciągnąć
        dalej tego wątku, bo mogę o tym rozmawiać godzinami, a tu nie czas ani miejsce.
        Ta dyskusja jest tyleż zabawna, co jałowa, bo przecież Lem nie wymyślał
        gadgetów czy technologii,a tylko wskazywał pewne możliwe kierunki rozwoju
        cywilizacyjnego, m.in. w jego aspekcie technologicznym. Jak ktoś tu wspomniał -
        Lem "wymyślił" internet. W pewnym sensie, ale też dał wizję internetu jako
        totalnego informacyjnego śmietnika (por. zbójcę Gębona i demona II rodzaju).
        Na wiadomość o Jego śmierci zastanawiałem się że zostawił po sobie jakiś
        testament (oczywiście takim testamentem jest cała Jego twórczość). Doszedłem do
        wniosku,że zrobił to już w latach 60-tych - zobaczcie tekst o maszynach
        opowiadających króla Genialona, a konkretnie opowieść czarnej maszyny o
        Chloryanie. Jestem pewien, że pod tym tekstem podpisałby się dzisiaj obiema
        rękami. Uprzedzając ew. krytyków - powołanie na Cyberiadę nie oznacza, że nie
        znam nic innego. Znam praktycznie wszystko, i to dobrze.
        Uff, wypyszczyłem się! Pozdrowienia dla wszystkich fanów, wyznawców i
        głosicieli słowa Lemowego!
        PS - co do wczorajszego pogrzebu; byłem pewien że kościół kat. byłby ciężko
        chory, gdyby nie wsadził swoich lepkich paluchów w tę ceremonię. Bredzenie tego
        ojczulka o Bogu na pogrzebie St. Lema było totalną bezczelnością, typową
        zresztą dla tej bandyckiej instytucji. Z właściwą sobie hipokryzją udawaliśmy
        że nie wiemy, że Lem był osobą, która przez całe życie i każdym słowem negowała
        istnienie Boga, i to w sposób o niebo lepszy, niż jakakolwiek argumentacja na
        rzecz jego istnienia.
        • rudy102_t_34_85 Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? 05.04.06, 18:00
          Lem do końca życia pozostał ateistą ale jego stosunek do religii
          (zw.chrześcijaństwa) uległ z czasem istotnej zmianie.We wczesnych utworach jest
          ona przedmiotem kpin jako "przesąd który trzeba zastąpić wiedzą" (Cyberiada) a
          klerycy to ludzie "marnujący życie na praktyki całkowicie bezużyteczne".Potem
          jednak postępujące rozczarowanie kondycją naszej moralności kazało Mu widzieć w
          religii rolę kulturowego stabilizatora i nośnika uniwersalnych wartości
          humanistycznych niezależnie od faktu istnienia/nieistnienia Boga.W powieści
          FIASKO (pocz.lat 80-tych) dominikanin Arago jest jedynym członkiem kosmicznej
          ekspedycjii który stara się zrozumieć i uszanować odmienność obcej cywilizacjii
          gdy tymczasem pozostali dązą podświadomie do jej zniszczenia kierując się
          mieszanką chłodnego racjonalizmu i głęboko skrywanych prymitywnych instynktów
          drapieżnych małp człekokształtnych.Sam Arago to postać dosyć zagadkowa,wiadomo
          że był kiedyś człowiekiem nauki,lekarzem-zajmował się badaniem ludzkiej
          psychiki (a więc pogranicze "art" i "science").Prawdopodobnie związane z tym
          doświadczenia skłoniły go do wstąpienia do zakonu.Być może to-do pewnego
          stopnia-alter ego samego Lema w schyłkowym okresie twórczości...
        • comrade Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? 05.04.06, 21:20
          Pod prawie całym listem podpisuje sie - tez Lema cenie znacznie bardziej niz
          JPII i tez uwazam ze jego wplyw byl znacznie wiekszy (inna tez byla grupa
          docelowa jego przesłania. Nie bojmy sie powiedziec - chodzi o elitę, moze z 2%
          populacji, które potrafi dostrzec i docenic geniusz jego tworczosci), ale co do
          pogrzebu mam inne zdanie... Pogrzeb był typowo świecki a ze poprowadził go
          ksiadz, podejrzewam ze bylo to wolą rodziny. Zresztą padre prowadzacy ceremonie
          nie "sprzedawał" obecnym swojej wiary w zaden sposob, uczciwie podkreslil nawet
          z kilka razy ze Lem do wierzacych nie należał. Gosc był wywazony w słowach,
          znalazł sie dobrze w miejscu w jakim go postawiono i chwała mu za to (zreszta
          nie występował nawet jako kapłan - jego strój na to wskazywal, a sama ceremonia
          nie była mszą) - wsrod ksiezy tez sa porządni ludzie szanujacy odmienne
          swiatopoglady (sam znam takich), mysle ze x. prowadzacy pogrzeb do takich
          nalezal, tedy nie unosiłbym sie tak jak kolega w swym poscie ("bredzenie",
          "bezczelnosc", "bandycka instytucja"), to nie przystoi.
      • Gość: gaz4 Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.olsztyn.mm.pl 05.04.06, 18:42
        Przystawiasz jedną miarę do dwu różnych osób. Gdyby śmierć Lema znaczyła dla
        milionów tyle co śmierć Jana Pawła II, to byłaby "histeria". A że Lem jest znany
        w wąskim gronie jego czytelników śmierć przebiegła cicho. I nie przesadzajmy -
        Lem nie był siłą opiniotwórczą jak papierz. Możemy się co najwyżej pośmiać i
        zadumać przy jego książkach. Wywieść z nich jakiejkolwiek postawy życiowej się
        nie da.
        Co do "wizjonerstwa" Lema - dla mnie szczytowym osiągnięciem był "Katar".
        Przypadek śmierci w wyniku używania hormonów wyhodowanych przy pomocy bakterii
        GMO to 100% "Katar".
    • ederek Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? 05.04.06, 14:23
      Najpiękniejszym jego pomysłem jest "papiroliza"!!!:)
    • Gość: wow Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 16:02
      Aplauz dla Lema za przewidywalność i pomysłowość :))
      Wielki czlowiek i takim pozostanie w moich oczach <wow>
    • Gość: dziubek Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.sie.vectranet.pl / 81.15.177.* 05.04.06, 16:32
      Orliński, jak zwykle, bredzi - zapis kryształkowy to pamięć holograficzna.
      pl.wikipedia.org/wiki/Pami%C4%99%C4%87_holograficzna
    • otis_tarda Poczytaj Lema, Orliński 05.04.06, 17:05
      Choćby "Niezwyciężonego". To zobaczysz, że nawet u Lema występują atlasy
      gwiazdowe w formie papierowej.
      Lem wielkim pisarzem był, ale nie przesadzajmy z uwielbieniem.
      • seduced_by_night Pozałowania godny artykuł 05.04.06, 18:04
        TO tak jakby o Miłoszu napisać że nie robił błędów ortograficznych,albo o
        Ghandim ze propagował zdrowy tryb zywienia. Pan redaktor wykazał sie nie lada
        ignorancja i kregiem zainteresowan 10 latka. Taka papke to ja znajde w ulotkach
        z tesco. Coz dzieło swiadczy o autorze. Szkoda tylko ze nawet po smierci ten
        WYBITNY UMYSŁ I OSOBOWOSC jest przez popkulturowe media tak lekcewazony. (-100
        pkt. dla pana redaktora)
    • Gość: turtlezzz Lem wymyślił także maszynę do liczenia.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 17:55
      ...która upierała się, że 2 i 2 to 7. Przyszłość to zweryfikuje ;)
      • badjuk Re: ...również automat... 05.04.06, 22:33
        ...taki jak np. do kawy, słodyczy lub prezerwatyw...
    • Gość: Stary Programista Re: Stanisław Lem wymyślił skladanie gazet w komp? IP: .1P3D* / 167.127.24.* 05.04.06, 18:26
      Konczylem studia informatyczne w roku 1972, jedna z propozycji tematow na prace
      magisterska bylo napisanie programu do skladania gazet, z wklejaniem w srodek
      tekstu zdjec itp. Wide obecny Word. Jak widac Lem skladanie gazety wzial z
      czasopism informatycznych, tak jak moj promotor tematy prac. Autor pisze o
      pierwszym programie na PC towym komputerze, a istnieja i istnialy inne
      komputery co to robily wczesniej.
    • Gość: Krzysiek Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: 81.15.180.* 05.04.06, 20:07
      Cudowne opowiadania, o kryształkach z książkami marzyłem całe dzieciństwo teraz
      mam. Jedyne w czym mistrz się mylił to było zbyt duże oddalenie w czasie tych
      wynalazków,rzeczywistość jednak zdecydowanie przewyższa s-f.
    • Gość: Kalif Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.244.135.26.mielec135.ptc.pl 05.04.06, 21:40
      przecież nie chodzi w zapisie kryształowym ani o dyskietki ani o CD romy ani o
      pendrive, lecz o zapis informacji przy użyciu zjonizowanego bądz
      niezjonizowanego atomu. Informacja miałabybyć zapisywana także systemem
      dwójkowym chyba..:)
    • badjuk Re: Lem wymyślił Matrix'a 05.04.06, 21:59
      Po ostatnim opisie dochodzę do wniosku że to Lem wymyślił Matrix'a ;)
    • Gość: Pjetja Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: 194.246.107.* 05.04.06, 22:05
      Tekst ciekawy, ale.... sonda mnie rozbawiła: "Co Twoim zdaniem miał na myśli
      Lem?"
      • badjuk Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? 05.04.06, 22:14
        Jeszcze taką opcje wymyślił Chmielewski (Papcio Chmiel).
        w jednej z ksiąg "Tytusa..." pojawiły się żywe kryształy.
    • Gość: mikeb Re: Stanisław Lem wymyślił pendrive'y? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 09:50
      ach, co tam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka