Dodaj do ulubionych

Wireless Internet

12.07.06, 13:34
W moim laptopie mam funkcje bezprzewodowego internetu - wireless, czy jakos
tak :) Nie mam stalego lacza i chcialabym uzywc internetu ta wlasnie droga.
Jaki sprzet musialabym dokupic aby moc z tego korzystac?

Z tego co sie orientuje, chodzi tutaj o internet droga radiowa. Na prawde nie
wiem na czym to wszystko polega...
slyszalam tylko ze trzeba cos dokupic jak sie nie jest w obszarze gdzie jest
zasiag.

Obserwuj wątek
    • hanna811 Re: Wireless Internet 12.07.06, 13:43
      Znalazlam ten artykul wireless.idg.pl/artykuly/45396_1.html
      ale teraz juz zupelnie nie wiem na co sie zdecydowac aby miec dostep do
      internetu mniej wiecej o predkosci i dzialajacego na poziomie DSL
    • negevmc Re: Wireless Internet 13.07.06, 00:36
      hanna811 napisała:

> W moim laptopie mam funkcje bezprzewodowego internetu - wireless, czy jakos
      > tak :) Nie mam stalego lacza i chcialabym uzywc internetu ta wlasnie droga.
      > Jaki sprzet musialabym dokupic aby moc z tego korzystac?

Postaram się to prosto wytłumaczyć.
      Jeśli masz w laptopie funkcje bezprzewodowego internetu (w Control Panel -
      Wireless Network Setup Wizard lub podobnie zależy od producenta) to
      prawdopodobnie oznacza, że masz już zainstalowaną bezprzewodową kartę sieciową.
      To pierwszy warunek, rozumiem, ze spełniony.
      Drugi warunek to połączenie z internetem, rozumiem, że nie spełniony.
      Chyba, że źle interpretuję Twój brak "stałego łącza". Nie znam dobrze
      polskiej nomenklatury komputerowej ale jeśli nie masz stałego to jaki masz ?
      Dail-up, tzn przez telefon ?
      Żeby spełnić drugi warunek musisz wykupić u providera (np Neostrada) dostęp do
      internetu. Nie wiem czy w Polsce taki provider daje modem za darmo jesli nie to
      musisz go kupić. Jeśli masz już wykupione złącze, modem i komputer z kartą
      sieciową lub złączem USB możesz połączyć te trzy rzeczy i masz internet ;-).
      Na razie "przewodowy".
      Teraz potrzebujesz urządzenie, które z jednej strony podłączone do modemu wyśle
      z drugiej strony - drogą radiową dane do Twojego laptopa a ten odbierze je za
      pomocą bezprzewodowej karty sieciowej.
      Takie urządzenie nazywa sie wireless router.
      Jest całe multum tego rodzaju urządzeń i tu radzę się spytać w sklepie o
      odpowiedni do Twoich potrzeb. Najważniejszymi parametrami takich routerów jest
      prędkość transferu danych oczywiście im większa tym lepsza ale niekoniecznie
      bowiem istotna jest ona tylko w sytuacji gdy router obsługuje więcej niż jeden
      komputer i tworzy lokalną sieć. Prędkość komunikacji miedzy takimi komputerami
      zdeterminowana jest wtedy przez tę cechę. To nie jest "twój" przypadek.
      U Ciebie praktycznie nie ma znaczenia (tzn. dobry będzie każdy znajdujący się
      na rynku) bowiem i tak prędkość połączenia internetowego jest o wiele mniejsza
      niż transfer najwolniejszych routerów. Zasięg standardowego routera to jakieś
      kilkanaście może kilkadziesiąt metrów. Oznacza to, że możesz
      sobie "internetować" siedząc np w ogrodzie Twojej willi bez konieczności
      ciągnięcia wszędzie kabla. Instalacja takiego urządzenia jest dość prosta choć
      zeby ją samemu przeprowadzić musisz znać szereg paramterów, które powienien Ci
      zapewnić provider.
      Reasumując: jeśli Cię dobrze zrozumiałem cała "bezprzewodowość" dostepu do
      internetu wyglądała by u Ciebie tak:

Abonament Neostrada --> modem --> router -> ))))))max.20-30m))))-> laptop.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka