Dodaj do ulubionych

IP a banowanie

IP: *.acn.pl 27.02.03, 18:11
Mam neta w Aster City, czy to oznacza ,że nie mam stałego IP ? i mnie nie
można wtedy zbanować? W ogóle czym się rózni stałe IP od dynamicznego i gdzie
jest takie i takie?
Obserwuj wątek
    • Gość: mgregor Re: IP a banowanie IP: *.elartnet.pl 27.02.03, 18:48
      Witam!

Jesli masz internet w ACN (Aster City Network) to masz stale IP. Oznacza to ze
      za kazdym razem jak laczysz sie z internetem to dostajesz ten sam adres IP.
      Dynamiczny numer IP oznacza ze za kazdym razem jak laczysz sie z internetem
      dostajesz inny adres IP (ale z jakiejs okreslonej grupy - tak bylo dawno, dawno
      temu w ACN). Jesli masz stale IP to mozna Cie zbanowac na stale. Jesli masz
      dynamiczne IP to wystarczy ze zrestartujesz komputer (otrzymasz wtedy inny
      numer IP ale mozliwe ze dostaniesz dokladnie taki sam jak przed chwila) i juz
      mozesz wejsc na zabanowana strone, czat czy kanal IRC (gdziekolwiek gdzie Cie
      zabanowali pod warunkiem oczywiscie ze dostaniesz adres IP rozny od
      zabanowanego). Nie rozumiem tylko pytania gdzie jest stale IP a gdzie
      dynamiczne?

Pozdrawiam serdecznie
      Michal Gregorczyk
      • Gość: Ciekawska Re: IP a banowanie IP: *.acn.pl 27.02.03, 19:34
        Bardzo dziękuję za wyjaśnienia.Zastanawia mnie jednak,że spamerzy z
        forum "Uroda" (obaj też z ACN)-jednego Maas zbanowała, a drugiego nie
        twierdząc,ze jest to "technicznie niemożliwe" i ten idiota pisze sobie ciągle
        mówiąc,że nic mu nie można zrobić, bo wraz z nim musieliby zbanować całe
        osiedle.Jak to możliwe ,że jedną osobę z tej samej sieci można zbanować, a
        innej nie?
        • Gość: dzik znowu Lubicz? eh...mozna cie zbanowac... IP: *.acn.waw.pl 27.02.03, 20:57
          ...wiec nie flood-uj i nie pisz wiecej glupot
          • Gość: Ciekawska Re: znowu Lubicz? eh...mozna cie zbanowac... IP: *.acn.pl 27.02.03, 21:05
            Gość portalu: dzik napisał(a):

> ...wiec nie flood-uj i nie pisz wiecej glupot
            ------
            Ja jestem Lubicz ? No bez przesady.
        • Gość: mgregor Re: IP a banowanie IP: *.elartnet.pl 28.02.03, 00:15
          Jak to jest mozliwe? Po prostu jest zrobiony router (wyjscie na swiat dla
          kazdego podpietego do niego przez siec osiedlowa komputera - wtedy cala siec
          osiedlowa jest widziana jako jeden komputer - router) ktory ma jakis adres IP.
          Jesli zbanowaliby ten adres IP to nikt z sieci osiedlowej nie moglby dostac sie
          na forum (bo tak naprawde serwer forum widzialby go jako IP routera). Jesli cos
          niejasno wytlumaczylem to pytaj dalej.

Pozdrawiam serdecznie
          Michal Gregorczyk
          • Gość: Ciekawska Re: IP a banowanie IP: *.acn.pl 28.02.03, 10:58
            Bardzo dziękuję.A jak można sprawdzić, czy mam w taki sposób podłączony net ?
            Zadzwonić do ACN ?
            • Gość: mgregor Re: IP a banowanie IP: *.acn.waw.pl 28.02.03, 13:09
              Witam!

Jesli stoi u Ciebie modem kablowy od astera to internet masz podlaczony
              normalnie (masz stale IP). Jesli masz gniazdko robione przez kogos z bloku czy
              osiedla to masz przez router.

Pozdrawiam serdecznie
              Michal Gregorczyk
              • Gość: kasztan Re: IP a banowanie IP: *.bank.bgzsa.pl 28.02.03, 16:50
                Czesć Miachał,

znowu nie mogę się z Tobą zgodzić ;-) bo z Twojej
                wypowiedzi wynika że AsterCity nie używa routerów, a tak
                na pewno nie jest. Chyba, że chodziło ci o NAT ? Ale są
                przecież sieci które nie NAT'ują tylko proxy'ują
                (poloniści mnie zabiją).

Pozdro
    • Gość: Ciekawska Re: IP a banowanie IP: *.acn.pl 28.02.03, 18:34
      Jezu, czarna magia dla mnie to o czym mówicie :)).Ja w każdym bądź razie mam
      modem (stoi na parapecie), jest podłączony do prądu.
      Ale jak to wygląda dalej to nie mam pojęcia.Czy mam jakieś wspólne wyjście z
      całym osiedlem czy nie.
      • Gość: mgregor Re: IP a banowanie IP: *.elartnet.pl 28.02.03, 19:40
        Witam!

Nie masz zadnego wspolnego wyjscia na swiat z osiedlem. Twoj modem dostaje
        jeden staly adres IP. A do Kasztana: chodzilo mi o to ze ktos w bloku wykupuje
        np. lacze 2 MB w ACN, dostaje od nich modem, robi sobie routerek np. na
        freesco, robi siec w bloku i rozpajecza internet w bloku. Wtedy caly blok jest
        widziany jako jeden adres IP. Nie mowie ze ACN nie stosuje routerow :)

Pozdrawiam serdecznie
        Michal Gregorczyk
        • Gość: kasztan Re: IP a banowanie IP: *.bank.bgzsa.pl 28.02.03, 20:39
          OK, ale zauważ że wynika to z faktu NAT'owania przez
          freesco. Jeżeli wyjście jest przez proxy (i to taki
          zgodny z normami a nie pokaleczony) to można delikwenta w
          miarę trafić (dzięki polu X-Forwarded-For). Zobacz że co
          poniektóre adresy na forum własnie tak wyglądają np:
          cośtam.cośtam.*/192.168.0.*. Czyli admin Gazety ma
          właściwie komplet informacji do zabanowania, oczywiście
          pod warunkiem że adres z sieci wewnętrznej nie ulegnie
          zmianie, co nie jest takie oczywiste ze względu na
          stosowanie DHCP.

Pozdro
          • Gość: mgregor Re: IP a banowanie IP: *.elartnet.pl 01.03.03, 14:27
            Witam!

Masz calkowita racje. Admin w takim wypadku ma wszystkie mozliwe dane do
            zabanowania klienta ale co jesli w tej sieci wewnetrznej jest wlasnie serwerek
            DHCP (tak jak naprzyklad we FREESCO)? Zabanuje na ten przyklad 192.169.1.55
            ktory dzisiaj ma uzytkownik 1 a jutro dostanie ten adres uzytkownik 2 i przy
            probie wejscia na forum dostanie informacje ze ma bana za nic...:) Zgadzam sie
            z Toba w 100% ale bycie adminem takiego forum i manie tej wladzy w raczkach kto
            moze a kto nie pisac na jego forum to naprawde duza odpowiedzialnosc...:)

Pozdrawiam bardzo serdecznie
            Michal Gregorczyk
            • Gość: Zajka Re: IP a banowanie IP: *.acn.waw.pl 01.03.03, 23:52
              fajna dyskusja...

po 1, to w ACN IP moze byc dynamiczne... sa 2 opcje...
              IP jest przydzielane przez serwer DHCP, i moze za kazdym razem przydzielac to
              samo, albo inne...

Co ciekawe uzytkownik jest rozpoznawany na podstawie numeru MAC karty
              sieciowej... czyli idac do kumpla ze swoja sieciowka mamy swoje IP...

Wkladamy inna sieciowke mamy nowy numer IP, podpinajac 2 kompa mamy dwa nr IP,
              ale zycie nie jest piekne kazdy niezarejestrowany nr MAC jest blokowany na
              bramie.... ;)

Jak sprawdzic jakie sie ma IP... wystarczy wpisac w wierszu polecenia komende
              ipconfig

pozdrawiam...
              • Gość: gork Re: IP a banowanie IP: *.hell.org / 192.168.0.* 02.03.03, 00:53
                > po 1, to w ACN IP moze byc dynamiczne... sa 2 opcje...
                > IP jest przydzielane przez serwer DHCP, i moze za kazdym razem przydzielac

To jeszcze oświeć forumowiczów kiedy DHCP przyzna Ci ten sam adres a kiedy
                inny. Na pewno wiesz jaka rządzi tym zasada, no nie ?

> Co ciekawe uzytkownik jest rozpoznawany na podstawie numeru MAC karty
                > sieciowej... czyli idac do kumpla ze swoja sieciowka mamy swoje IP...

I jak zapewne wiesz MAC adres można zmienić mając tę samą kartę, prawda ? mam
                nadzieję że nie zaczniesz mi udawadniać że MAC jest przpisany do karty ?

> ale zycie nie jest piekne kazdy niezarejestrowany nr MAC jest blokowany na
                > bramie.... ;)

ROTFL ! patrz punkt wyżej.

> Jak sprawdzic jakie sie ma IP... wystarczy wpisac w wierszu polecenia
                komende
                > ipconfig

Jestem pod wrażeniem, chakierskie sztuczki !
                • Gość: Zajka Re: IP a banowanie IP: *.acn.waw.pl 04.03.03, 00:48
                  o, widze ze komus po ambicji przejechalem... ;)
                  oczywiscie ze MAC mozna zmienic...
                  ...co sie stanie jak w sieci pojawia sie dwa takie same numery? ;P
                  • Gość: mgregor Re: IP a banowanie IP: *.acn.waw.pl 04.03.03, 17:19
                    Witam!

Widze ze kolega myli adres przydzielany przez serwer DHCP ze stałym adresem w
                    sieci internet. Owszem. Adres IP w sieci ACN jest przydzielany przez serwer
                    DHCP ale za kazdym razem jest to ten sam adres. Jest stały. O to chodzi w
                    stalym adresie IP w sieci internet. Umozliwia to postawienie wlasnego serwera
                    ktory (jesli mamy IP z klasy publicznej) jest widoczny z internetu przez
                    kazdego.

Pozdrawiam serdecznie
                    Michal Gregorczyk
                    • Gość: Zajka Re: IP a banowanie IP: *.acn.waw.pl 05.03.03, 12:09
                      jesli chodzi o mnie to ja nic nie myle.... ;)
                      Serwer DHCP przydziela IP, tylko ze za kazdym razem to samo, a dzieje sie tak
                      dlatego ze rozpoznaje uzytkownika na podstawie nr MAC...

...i teraz pytanie, czy jesli zmienie w karcie nr MAC na kogos kto juz go
                      uzywa w sieci, to co sie stanie? Sa jakies zabezpieczenia jeszcze powiazane z
                      nr modemu? Bo jesli nie, to mozna przejac zapytania idace pod konkretny
                      adres...:>
                      • Gość: lamer czatowanie a IP IP: 218.27.176.* 06.03.03, 02:58
                        Pozwolę sobie tutaj zadac pytanie:
                        dlaczego wchodząc na czat (sprawdzałem to na Polchacie) przez anonimowy serwer
                        proxy widać adres IP mojego kompa, nie chodzi mi o chęć uprzykrzania życia
                        opom, ale jakiś czas temu jeden palant z czata chwalił się, ze zna mój adres IP
                        i resetnie mi twardziela. Nie wiem czy to jego sprawka, ale po kilku tygodniach
                        faktycznie padł mi twardy dysk i żadna reanimacja nie pomogła.
                      • Gość: MareK Re: IP a banowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.03, 23:45
                        hm.. znasz sposób zmiany adresu MAC??? bo ja nie, toz to jeszt wszyte w kartę
                        sieciową.
                        Pozdr.
                        Marek
                        • Gość: Zajka Re: IP a banowanie IP: *.acn.waw.pl 12.03.03, 23:49
                          Marku... znam metode, do sieciowek Realteka jest specjalny program do zmiany
                          nr MAC :) (BIOS tez jest "wszysty" w kosc) ;)
                          • Gość: kasztan Re: IP a banowanie IP: *.bank.bgzsa.pl 13.03.03, 08:47
                            Znasz metodę na zmianę MAC na Realteka ? Oooo, to cienko
                            - ja znam metodę na wszelkie karty - patrz mój post
                            poniżej ;-P
                        • Gość: kasztan Re: IP a banowanie IP: *.bank.bgzsa.pl 13.03.03, 08:39
                          Jeżeli chcesz wysyłać pakiety z MAC adresem ustawionym
                          przez siebie zapoznaj się z biblioteką libnet. Ale jak
                          znam życie to poza Windows'em nie znasz innych systemów
                          więc :
                          1. www.klcconsulting.net/Change_MAC_w2k.htm
                          2.
                          www.google.pl/search?q=%2BMAC+%2Bspoof&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=
                          • Gość: MAreK phi.. programową :) IP: *.waw-bem.leased-e.ids.pl 17.03.03, 13:08
                            OKi, OKi, ciekawiło mnie, czy szanowny kolega "przepala" kości...
                            Marek
                            • Gość: astrzak Odnośnie adresu w ACN(tylko) IP: *.acn.waw.pl 17.03.03, 16:13
                              Przy zakładaniu stałego łacza w Asterze monterzy zapytali mnie ,czy chcę mieć
                              adres z klasy publicznej ,czy z prywatnej,tak że to zależy od abonenta.Istnieje
                              też możliwośc zmiany jednego na drugi,lub na inny w tej samej klasie.Zmiana
                              kosztuje 10zł.
                            • Gość: kasztan Re: phi.. programową :) IP: *.bank.bgzsa.pl 17.03.03, 17:56
                              > OKi, OKi, ciekawiło mnie, czy szanowny kolega
                              "przepala" kości...

Nie "przepalam" bo i po co ? Dokładnie ten sam efekt mogę
                              spokojnie osiągnąć na drodze programowej i wysłać milion
                              pakietów a każdy z innym MAC'iem. Śmieszne no nie ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka