Dodaj do ulubionych

Gry komputerowe mogą uszkodzić mózg

31.12.07, 21:50
A wiecie, jak bardzo uszkadza mózg słuchanie mszy w kościele? Strasznie!
Obserwuj wątek
    • Gość: J23 Re: Gry komputerowe mogą uszkodzić mózg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 06:57
      Tylko tym, którzy są poddani praniu mózgu przez ideologię
      komunistyczną
      • rysiek.ochudzki Re: Gry komputerowe mogą uszkodzić mózg 02.01.08, 08:49
        masz racje;)
        nie ma nic gorszego niż słuchający mszy komuch.
        • mistrzkungfu Re: Gry komputerowe mogą uszkodzić mózg 02.01.08, 11:07
          Otóż w święta włączyłem telewizor. Nim zdążyłem przełączyć na Discovery
          ujrzałem program pt. "Łatwa kasa". Oglądanie tego programu zafascynowało mnie do
          tego stopnia, że zapomniałem już o moim ulubionym programie na Discovery jak to
          różne rzeczy się wytwarza.

Po paru minutach obudził mnie dźwięk gwizdka gotującej się wody. Ocknąłem się
          chyba w ostatniej chwili... wyrwany z tego dziwnego stanu poszedłem zalać
          herbatę. I powoli powoli wracalem do siebie.

Oglądanie tego programu było jak granie w najbardziej brutalną grę na świecie -
          nie że krew nie dopływa do jakieść części mózgu, oglądając jak to biedna pani w
          szklanym ekranie czeka jakże niewinnie na kogoś kto zaweźmie zaoferowane
          pieniądze niemałe - potocznie taka osoba nazywana ofiarą dopijałem swoją herbatę.

A gdy skończyłem pić herbatę, zmieniłem program. Z jednej strony żałuję, że nie
          obejrzałem do końca, bo nie wiem, czy ktoś wziął te pieniądze, czy ktoś został
          tym szczęśliwcem. Ale z drugiej strony żal mi się zrobiło na tyle tej biednej
          pani, do której nikt nie dzwoni nawet za kase, że i nawet sam bym do niej
          zadzwonił, tak wprawiony w ten dobry, świąteczny nastrój, ażeby ludzi wspierać.
          No ale nie zadzwoniłem i jeżeli ta pani to czyta to ją bardzo bardzo przepraszam.
          • tetlian Re: Gry komputerowe mogą uszkodzić mózg 02.01.08, 13:12
            Z tego by wynikało, że każda wciągająca rozrywka, to powoduje. Bzdura jednym słowem.
            • Gość: zumek Nie dopisali jednej rzeczy... IP: 62.148.79.* 02.01.08, 13:30
              .. ze taki efekt powoduje granie we wszystkie gry oprocz HALO 3 :].

A takie badania to zadne badania. Nie napisali czy inne obszary sie w tym czasie
              dokrwiaja. Byc moze niedokrwione sa pewne obszary ktore uzywamy w codziennym
              zyciu a przy grach nie sa nam potrzebne?
              • Gość: Jasio Re: Nie dopisali jednej rzeczy... IP: *.agora.pl 02.01.08, 19:04
                Oczywiscie skutki tego niedokrwienia może zniwelować zalogowanie sie
                na "nasza-klasa" gdzie znajdziemy m.in fake-foty J. Kaczynskiego w
                kompromitujacych sytuacjach z wieku szkolnego.

;]
      • Gość: mizma Re: Gry komputerowe mogą uszkodzić mózg IP: *.eranet.pl 02.01.08, 11:55
        Taipei to nie komunistyczny reżim...
    • Gość: Edmundosław Przepraszam, myślałem że czytam Gazetę Wyborczą... IP: *.chello.pl 02.01.08, 07:29
      A nie FAKT czy SuperEkspress!
      • Gość: emiel Re: Przepraszam, myślałem że czytam Gazetę Wyborc IP: *.devs.futuro.pl 02.01.08, 09:22
        dokładnie, to zakrawa na pranie mózgu.
        gazeta.pl pierza nam MÓZGI informacyjną entropią!
    • Gość: bzdziny Gry komputerowe mogą uszkodzić mózg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 07:42
      A pierdzenie zmniejsza przepływ w innym rejonie, drapanie po dupie w jeszcze
      innym, podobnie jak masaż pleców, jazda samochodem, rozmowa przez telefon, nie
      wspominając o "robótkach ręcznych".
      • maaac Re: Gry komputerowe mogą uszkodzić mózg 02.01.08, 08:09
        Kulturalnie mówiąc brak odpowiedniego "tła" względem, którego
        należało by odnieść uzyskane wyniki badań.
        Zresztą pytanie jaki był to fragment mózgu - za co odpowiedzialny i
        czy przypadkiem nie oznacza to że stan większej aktywności wywołany
        przystapieniem do eksperymentu nie powodował zwiększenie ukrwienia w
        całości, a podczas grania (gdy wciagnięty w grę obiekt zapominał
        o "Bozym Świecie") następował spadek do normalnego stanu tylko w
        niektórych rejonach w innych pozostając dalej hiperaktywny.
    • Gość: gracz ostawcie MGS ale bierzta w zamian Marlboro:D IP: 213.199.198.* 02.01.08, 08:03
      na takie "badania" to mi sie nawet kału nie chce oddać
    • Gość: max Gry komputerowe mogą uszkodzić mózg IP: *.azoty.pulawy.pl 02.01.08, 08:42
      Zgadzam się, a potwierdzeniem są powższe komentarze.
    • Gość: max Zgadzam się a potwierdzeniemsą powyższe komentarze IP: *.azoty.pulawy.pl 02.01.08, 08:43
    • Gość: max Zgadzam się, potwierdzeniem są powyższe komentarze IP: *.azoty.pulawy.pl 02.01.08, 08:45
      Niestety to jest prawda, a potwierdzeniem są poprzednie komentarze
      • rysiek.ochudzki nie ma nic lepszego niz samokrytyka ;) 02.01.08, 08:52
        ale chyba pomyliłes epoki <lol>
    • Gość: jebłomunałeb Dlatego twórcy gier są roślinami i zarbiają milion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 09:02
      -y dolarów hehehe . Co do agresji to pewnie I i II wojna światowa została wywołana przez gry komputerowe ,a gangsterzy wychowali się nie na brutalnych filmach ,ale na grach hahahaha . Mohery ,faszyści i komuchy też się wychowywały na grach ?
      • and_nowak Tworzenie gier to nie granie - nie wiedziałeś? 02.01.08, 19:49
        Miliony dolarów zarabiają:
        - właściciele firm produkujących gry (nie muszą grać)
        - handlarze narkotyków (nie muszą ćpać)
        - piłkarze, koszykarze, modelki, itp.
        - Doda, Wiśniewski i inne beztalencia (chyba za sam fakt istnienia)

Programiści, a zwłaszcza testerzy gier nie zarabiają milionów. To raczej dolna
        kasta. Jeżeli chodzi o jakość oprogramowania, to gry są na dnie. Wiadomo, że to
        nie oprogramowanie do elektrowni jądrowej, ale też może świadczyć o parciu na
        koszty, czas, zyski.

Argument o wojnach jest całkiem do du*py. Błąd logiczny na poziomie małego Kazia.
        Skoro nie było gier, to wiadomo, że nie miały one złego wpływu, nie były powodem
        wojen itp.
        Tylko nikt nie mówił, że gry są JEDYNYM czynnikiem wywołującym agresję. Po
        prostu, (być może) doszedł kolejny czynnik.
        Wypadki komunikacyjne zdarzały się przed wprowadzeniem samochodów. Czy samochody
        zwiększają ryzyko wypadków?

Aha, już dawno zrobili badania - kazali badanym grać cały dzień. Potem były
        testy - zachowania jak po jednym głębszym. Wniosek był jednoznaczny: don't play
        and drive. ;-)

Dlatego teraz na grach jest "legal disclaimer" zalecający robienie przerw w grze.
    • Gość: fastviper Gry komputerowe mogą uszkodzić mózg IP: *.e-point.pl 02.01.08, 09:35
      O ja cię! Ależ trzeba być debilem...
      Nie pomyśleliście, że mniejszy przepływ krwi w jednym miejscu może oznaczać
      większy w innym? Że uaktywniają się inne części mózgu?

Może przestańmy uprawiać seks, bo to niszczy mósk!!!111?
      • Gość: fsufkacz Re: Gry komputerowe mogą uszkodzić mózg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 09:46
        Ja tesz mam mósk!
    • lava71 badania 02.01.08, 10:15
      Widzę, że astrolodzy, "czarodzieje" i "naukowcy" wzięli się do roboty;)
      Najlepiej w ogóle przestać myśleć bo to szkodzi zdrowiu.
      • Gość: titta Re: badania IP: *.botany.gu.se 02.01.08, 14:43
        Raczej dziennikarze...
        Na podstawie tych badan naukowiec moze stwierdzic tylko jedno: podczas gry
        zminia sie przeplyw krwi w mozgu u 30 osobowej grupy w danym wieku, wiec
        prawdopodobnie u innych graczy tez. Przeplyw krwi maleje przy roznych
        czynnosciach - gdy dane obszary nie sa wykozystywane. Ale to jeszcze nie sa
        uszkodzenia mozgu....
    • Gość: Defekt muzgó Gry komputerowe mogą uszkodzić mózg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.08, 10:22
      Czytanie bzdurnych artykułów może prowadzić do uszkodzeń mózgu xD
    • Gość: lol Gry komputerowe mogą uszkodzić mózg IP: *.1.102-84.rev.gaoland.net 02.01.08, 10:57
      co za brednie...szkoda slow....
    • mondokane Gry komputerowe mogą uszkodzić mózg 02.01.08, 11:29
      Ta notka jest niepoważna. Badanie dotyczylo zmian czynnosciowych, a tytul
      sugeruje trwale uszkodzenie mozgu.

Wydaje mi sie, ze uszkodzic mozg moze raczej czytanie doniesien naukowych
      przetrawionych przez mozgi dziennikarzy GW. Jak dla mnie to jest kompromitacja -
      przeciez, ktos kto sie nie zna na rzeczy, moze w to uwierzyc.
    • Gość: sphinx Gry komputerowe mogą uszkodzić mózg IP: *.icpnet.pl 02.01.08, 11:37
      ciekawe z której części mózgu krew odpłynęła przeprowadzającemu to badanie... ;)
      • lava71 Re: Gry komputerowe mogą uszkodzić mózg 02.01.08, 13:23
        ... pewnie z okrężnicy. Gościu doszedł pewnie do tych cudownych wniosków w
        czasie stawiania klocka. W końcu to czynność skłaniająca do skupienia;)
    • Gość: loco Czy to złudzenie, czy tez jest to czaszka IP: *.aster.pl 02.01.08, 11:41
      Homera Simpsona?
      • Gość: ser pleśniowy Re: Czy to złudzenie, czy tez jest to czaszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 13:21
        Tak, to czacha Homera :) To na potwierdzenie słów w newsie :P
    • Gość: marek Gry komputerowe mogą uszkodzić mózg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 13:43
      niestety dzieci i młodzież już nie zauważa brutalności w tych grach
      najważniejszy dla producentów i dystryb.jest zysk,szkoda że nie ma jakiejkolwiek
      "cenzury",np.pismo cd-action umieszcza ohydną grę hitman na swoim dvd ,i nie ma
      informacji na okładce tego pisma że jest przynajmniej od lat 16...Takich
      przykładów można podać setki,ale kogo to obchodzi
      • Gość: ja Re: Gry komputerowe mogą uszkodzić mózg IP: *.chello.pl 02.01.08, 19:33
        jakbyś trochę poczytał na ten temat z psychologicznego punktu widzenia, to
        bardzo byś się zdziwił, że takie gry zamiast wzbudzać agresję to ją niwelują.
        ale Ty pewnie należysz do tych ludzi, co wszystko biorą dłosownie: gra o
        mordercy = gracz będzie mordercą.

ciekawe czemu książek się nikt nie czepia.
      • nikodem_73 Re: Gry komputerowe mogą uszkodzić mózg 03.01.08, 00:31
        Oszywiście. Dzięki hitmanowi będziemy mieli po prostu tony płatnych morderców na
        ulicach.

Rany! Jak mnie wkurzają ci wszyscy "zabezpieczacze" życia. Nie pomyśli jeden z
        drugim, że po prostu istnieją ludzie "mentalnie niestabilni" i na nic się zda
        zrzucanie winy na gry/filmy/programy telewizyjne. Kuba Rozpruwacz nie grał, nie
        oglądał filmów ani programów telewizyjnych. Psycho i socjopaci po prostu istnieją.

Ludziom się WYDAJE, że obecnie jest ich więcej. A to po prostu przekaz (złych)
        informacji jest wydajniejszy. To tak jak z samolotami. Jest to de facto
        najbezpieczniejszy sposób podróżowania, ale nieeee... "Czy boisz się latać?" -
        ile razy słyszałem to kretyńskie pytanie. Zawsze odpowiadam "Tak - boję się, że
        w drodze na lotnisko jakiś debil wyjedzie mi z podporządkowanej".

Wystarczy, że jakiś gó..arz weźmie karabin i wystrzela pół szkoły i zaraz
        pojawiają się "zabezpieczacze" co to dumają czy to wina gier, czy jednak filmów.
        Kurcze! Przecież ten chłopaczek, gdyby nie gry/filmy to wcieliłby się w postać z
        książki i efekt byłby ten sam. Ewentualnie wmówiłby sobie, że jest
        żołnierzem/szpiegiem/inną personą.

A jakakolwiek cenzura jest zła w założeniach. Zgadzając się na nią pozwalasz
        innym decydować za siebie.
    • Gość: pocalujta_wujta Na podstawie moich badan... IP: 204.153.88.* 02.01.08, 14:36
      ... a przy koputerze siedze codziennie mniej wiecej od 20 lat
      zawodowo (od uczelni) to noszenie cieplych skarpet zima powoduje
      wzmozony lupiez.

Pozdrawiamm badaczy.
    • Gość: ss Przeciez to jest kutwa zart IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 14:53
      patrzcie na ta czache wyglada jak simpsona
    • nikodem_73 Gry komputerowe mogą uszkodzić mózg 02.01.08, 16:14
      ...pod warunkiem, że odpowiednio mocno wciśnie się płytkę w
      potylicę.
    • Gość: RaptoR rofl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 16:14
      IMO kazda aktywnosc jednej czesci mozgu powoduje spadek aktywnosci innej.
      Czlowiek nie jest komputerem, zeby obslugiwac procedure multitaskingu XD
      • grix Re: rofl 02.01.08, 20:11
        Seks. Seks najbardziej uszkadza mózg. No przynajmniej mężczyznom.
        Zamiast do mózgu krew płynie do prącia.

A - i jedzenie. Zamiast do szarych komórek krew płynie do kiszek. Na
        pewno da się znaleźć na to jakieś naukowe dowody, może nawet
        niekoniecznie z Tajpej. Ja myślę, że najbardziej szkodliwie z
        jedzenia to działa alkohol. Ma dużo pustych kalorii więc musi byc
        szkodlliwy.

A jeszcze słuchanie muzyki, sądzę że to bardzo szkodliwe, nie dość
        że demoluje okolice błędnika (to własnie tam gdzieś w okolicach
        błednikia jest aparatura odbierająca dźwięki, więc na pewno
        słuchanie muzy niszczy to ważne miejsce umożliwiające nam zachowanie
        równowagi w życiu) - to jeszcze absorbuje płaty skroniowe mózgownicy
        i wygasza aktywność jakże ważnych innych jej okolic.

Należy więc w trosce o przyszłośc naszej planety zakazać słuchania
        muzyki, spozywania alkoholu i uprawiania seksu. Tak myślę że gry
        komputerowe same wtedy przestaną być potrzebne.
    • Gość: b ?? IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.01.08, 20:56
      to po co o tym pisać? jak to nie wiarygodne?? tylko cenne kb na waszych serwerach się marnują, a i mi PC sie cookies'ami zapycha od takich rewelacji...
    • Gość: PS Czytanie Gazety moze uszkodzic mózg IP: *.net.autocom.pl 03.01.08, 00:58
      jak w temacie
    • Gość: Michał Żółtko Gry komputerowe mogą uszkodzić mózg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.08, 17:26
      Nie zesrajcie się!!!
    • Gość: Kszysztof Zwarycz Gry komputerowe mogą uszkodzić mózg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.08, 17:29
      banan klape

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka