Gość: cooby IP: *.net.inotel.pl 22.04.09, 18:08 No i co z tego że jutro wychodzi...??? i tak nikt nie pisze do tego sterów...:-(((( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: michał Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.ds10.agh.edu.pl 22.04.09, 18:42 Ja tam używam Ubuntu i nie narzekam. Pod względem sterowników zresztą nie jest tu tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cooby Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.net.inotel.pl 22.04.09, 20:57 No dobrze wcale, jak to pod Linuxem...:-/ a to z drukarką problemy a to ze skanerem choć - nawet w przypadku urządzeń znanych producentów... :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.04.09, 22:25 Nie pomylilo ci sie z takim OS z literka "V" na poczatku? Albo inaczej - o jakich drukarkach czy skanerach mowisz? Osobiscie ze skanerami mnie mam ostatnio doczynienia ale nawet drukardka opluwanego Canona u mnie dziala. Fakt, sterowniki nie sa domyslne, musialem dociagnac TurboPrint ale, co tam, najwazniesze, ze dziala i to b. dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd A może by tak zamiast co pół roku nowy OS IP: *.xdsl.centertel.pl 23.04.09, 08:43 wypuszczać, to społeczność linuksowa wzięłaby się za pisanie oprogramowania do tego "systemu"? Po jak narazie to bieeeeda. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: A może by tak zamiast co pół roku nowy OS 23.04.09, 09:40 Heh akurat premiera co pol roku to baardzo duzy plus. Zgodnie z najlepszymi praktykami programistycznymi jak wypuszczaj szybko i testuj czesto. A co do oprogramowania to by nie ciagnac dalej dyskusji to przyznam racje system jest do bani bo photoshop nie dziala , ale nie jestem grafikiem wiec moge jednak ubuntu spokojnie uzywac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Re: A może by tak zamiast co pół roku nowy OS IP: *.cable.texel.com 23.04.09, 10:12 przecież to nie wina systemu że photoshop nie działa, tylko Adobe nie napisało photoshopa pod linuxa. przecież nie chodzi o to, żeby postał kolejny Windows, tylko żeby producenci oprogramowania dostrzegli inne systemy. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: A może by tak zamiast co pół roku nowy OS 23.04.09, 10:22 Hehe masz absolutna racje. To byla taka droba uszczypliwosc w strone tych co na forach jako argument za wyzszoscia windowsa nad linuxem zawsze przytaczaja brak photoshopa :) Jak napisalem dla mnie ubuntu to swietny system. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: A może by tak zamiast co pół roku nowy OS 23.04.09, 10:37 moj znajomy uzywa photoshopa cs2 pod linuksem. nie uwaza sie za znawce tego systemu. Wine dalo rade Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Ubuntu swietnym systemem? 23.04.09, 11:03 Zainstaluj sobie Gentoo, to zobaczysz swietny system :) A, no i fajnie ze wprowadzili domyslnie to ustawienie 96dpi, bo zawsze mnie wkurzalo ze trzeba to wlaczac, chociaz to raczej oczywiste ze user to zrobi. Jeszcze jakby czcionki poprawili, ale nie bede sie czepial, bo mnie zakrzyczycie :) A z tym photoshopem to taki sam argument jak ten, ze w windzie nie ma domyslnie gimpa albo korn shella - wiec wiesz, bez przesady... No, a zaraz to pociagne z sieci i bede sie z Was nabijal :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poke Re: Ubuntu swietnym systemem? IP: *.artnet.pl 23.04.09, 11:06 "No, a zaraz to pociagne z sieci i bede sie z Was nabijal :)" Niestety, z kazdym postem udowadniasz coraz bardziej ze jestes deklem. Szkoda, bo czasem nawet cos madrego napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Bedziesz musial poczekac - bo to Srubuntu 9.04... 23.04.09, 11:08 ...to narazie jest RC :) A, no i pamietaj ze kazdemu idiocie zdarza sie napisac cos madrego, tak jak kazdy madry czasem palnie glupstwo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poke Re: Bedziesz musial poczekac - bo to Srubuntu 9.0 IP: *.artnet.pl 23.04.09, 11:12 Zatanawiam sie, czemu się tak uczepileś akurat tej dystrybucji? Masz jakies sensowne argumenty czy tylko jej "po prostu nie lubisz"? Moim zdaniem jest calkiem ok, ma pare denerwujacych wad, jak kazda wersja dowolnego systemu, ale przyznam ze komfort pracy jest zadowalajacy. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Czemu sie uczepilem Srubuntu? 23.04.09, 11:32 Bo linuksom robi duzo krzywdy - bedac najpopularniejsza dystrybucja systemu majacego stanowic alternatywe dla Windows jednoczesnie robi wszystko zeby jak najbardziej upodobnic sie do Windows. Po pierwsze, traca na tym inne dystrybucje - bo traca swoja popularnosc. Po drugie, straci na tym sam linux - bo jesli jego "polswiatek" stanie sie monolityczny (albo prawie monolityczny), to straci on swoje zalety, ktorymi jest wlasnie wolnosc wyboru - i pojawia sie pierwsze oznaki monopolizacji linuksa. Z jednej strony bedzie to coraz wiecej odstepstw od pierwotnych idealow (otwartosc, darmowosc, zgodnosc ze standardami), a z drugiej ucierpi na tym jego niezasluzona reputacja bezpiecznego systemu. I kiedy juz do tego dojdzie to nie przekonasz uzytkownikow do linuksa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poke Re: Czemu sie uczepilem Srubuntu? IP: *.artnet.pl 23.04.09, 11:46 Pozwole sie nie zgodzić. Po pierwsze, łatwiej jest ludziom siegnać po linuxa ktoremu blisko do windowsa (ta bliskosc mimo wszystko jest pozorna i powieszchowna). Pozniej jak już się nico otrzaskają - moga wybierać w dystrybucjach. Nie wierze osobiście w to aby świat linuxowy mogł stać się monolityczny. Za wiele jest dystrybucji, za wiele się tutaj dzieje, aby można było zrobić jakiś monopol. Zauważ, że ubuntu może co najwyżej przyciągnąć nowych uzytkownikow do linuxa. Jeżeli ktoś ubuntu nie lubi, bo woli sobie przekompilować cały system od a do z to raczej nie przesiądzie się na ubuntu bo ktos mu tak kazał, prawda? PS. Jezeli ucierpi "niezaslużona reputacja" to chyba dobrze? Nie rozumiem, dlaczego prawda o tym jak niebezpieczny jest to system miałaby być skrywana? Zapewne setki tysiecy firm, ktore hostują swoje aplikacje na linuxie o tym nie wiedzą, myślę, że trzeba im to uswiadomić i rozpocząć wielką krucjatę. Tu widze pole do popisu dla Ciebie ;-). over&out. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Szybko uciekasz :) 23.04.09, 12:00 > Po pierwsze, łatwiej jest ludziom siegnać po linuxa ktoremu blisko do windowsa Oczywiscie, to jest plus wszystkich inicjatyw "cywilizujacych" linuksa. Rzecz w tym ze w ten sposob linux zawsze bedzie tkwil w niszy, nie stanowiac rzeczywistego zagrozenia dla konkurencji - a szkoda bo m.in. pod jego wplywem Windows zmienia sie na lepsze. To, czego nie rozumiesz, to to ze jesli jakis produkt ma odniesc sukces, to musi sam siebie zdefiniowac, znalezc swoje mocne i slabe strony - i na nich sie skupic, je wykorzystac do zaistnienia na rynku. I tak jak Bebo nie ma szansy w walce z Nasza Klasa, bo kopiuje nieudolnie jej funkcjonalnosc, tak linux nie ma szans w walce z windows jesli bedzie staral sie byc po prostu "troche inaczej wygladajacym windowsem". > Pozniej jak już się nico otrzaskają - moga wybierać w dystrybucjach. I znowu pojawia sie pytanie: po co? Wiekszosc ludzi nie zmienia nic w komputerze, bo ich to nie bawi. Poki dziala jest wszystko dobrze. Moim zdaniem poczatkujacy uzytkownik Ubuntu nawet nie zrozumie zalet i plusow linuksa... > Nie wierze osobiście w to aby świat linuxowy mogł stać się monolityczny. Za wiele jest dystrybucji, za wiele się tutaj dzieje, aby można było zrobić jakiś monopol. Wiesz, dawno dawno temu w garazu powstala firma, zlozona glownie z fanatykow, a ich produkty tez raczej nie mialy wielkiej szansy powodzenia w gaszczu roznych systemow (tak S/W jak i H/W). Dzisiaj 90% komputerow osobistych uzywa systemu tej firmy. Swiat potrafi zaskoczyc :) > Zauważ, że ubuntu może co najwyżej przyciągnąć nowych uzytkownikow do linuxa. Wlasnie rzecz w tym ze nie. Ubuntu moze sprawic co najwyzej ze linuks bedzie sie kojarzyl z kolejnym windowsem; kolejnym dziurawym, niedorobionym systemem. A jedyne do czego Ubuntu moze przyciagnac ludzi to Ubuntu. Twoim zdaniem cel uswieca srodki, a sam fakt odejscia czesci ludzi od Windows jest wart utraty tozsamosci linuksa - ja sie po prostu z tym nie zgadzam. > PS. Jezeli ucierpi "niezaslużona reputacja" to chyba dobrze? Nie za dobrze, bo najbardziej ucierpia na tym uzytkownicy, ktorych takie oszolomy jak Ty przekonaly ze linux jest bezpieczny. A co do tych tysiecy firm, to pamietaj ze rozmawiamy o desktopach, nie serwerach - chociaz istotnie, serwery tez oberwa. A jak juz mowa o przekonywaniu, to zapewniam Cie ze tez bedziesz mial pole do popisu, przekonujac firmy, ktore korzystaja z serwerow windows, do przesiadki na linuksa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poke Re: Szybko uciekasz :) IP: *.artnet.pl 23.04.09, 12:22 " Nie za dobrze, bo najbardziej ucierpia na tym uzytkownicy, ktorych takie oszolomy jak Ty przekonaly ze linux jest bezpieczny." Po pierwsze, nikogo nigdy do niczego nie przekonywalem. Po drugie, jeżeli nie umiesz z kimś rozmawiać nie obrażając go, to uwążam, że masz problem. Po trzecie, uzywałem i uzywam win XP (na viste zwyczajnie nie mam kasy) i niestety bez dobrego firewalla i antuwirusa, jest problem z bezpieczeństem mimo tego, że system jest w pelni zaktualizowany. I nie twierdze, wbij to sobie do głowy, że linux jest super bezpieczny, ale mojemu ojcu ktory korzysta ze stron i poczty, prędzj zainstaluję ubuntu niź widnowsa, bo mimo wszystko 98% zagrożen przestanie go wowczas dotyczyć. I nie ma obawy, że pozyczają od kogoś pendriva zainfekuje sobie kompa jakimś syfem. Wszystko po to aby mogł działać i nie przejmować się. PS. Uciekam, bo niestety nie mam calego dnia na odpisywanie ludziom, ktorzy odpisując na posty obrażają innych w merytorycznej, zdawaloby się, dyskusji. Poczytaj swoje odpowiedzi kolego, w co drugim poście wyrzucasz ludziom od idiotow, debili, oszolomow. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Czemu sie uczepilem Srubuntu? 23.04.09, 11:48 Mam pytanie czy Ty nalezysz do swiata Linuxa? Bo zaczynam wyczowac pewna schizofrenie w tym co mowisz. Z jednej strony obsmarowujesz Linuxa (piszac np ,ze nie nadaje sie do niczego procz ogladania desktopu itd itp) a z drugiej strony dajesz rady spolecznosci opensourcowej co jest dla nich dobre a co nie. Moze sie okreslisz na poczatek? Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil No to sie okreslam :) 23.04.09, 12:09 Czy ja naleze do swiata linuksa? Tak i nie. Korzystam z linuksa, nawet na swoj sposob go lubie; nie biore jednak udzialu w jego wspoltworzeniu. Co do tego obsmarowywania, to bez przesady - ja sie tylko smieje z oszolomow, ktorzy mowia ze linux jest lepszy bo ma compiza i w ogole zajebiaszczo wyglada. Dla mnie linux ma nie wygladac, tylko dzialac i rozwijac sie w tym w czym jest lepszy od windows. A dlaczego "daje rady" spolecznosci open source? Bo ja naprawde lubie takie pomysly jak linux, i strasznie nie podoba mi sie kiedy takie fajne inicjatywy laduja w koszu, albo po prostu sie psuja. Od momentu kiedy linuksowcy postawili sobie za cel dominacje nad swiatem a kazdy z nich marzy o byciu drugim Billem Brama, linux zaczal sie staczac - coraz bardziej traci swoja tozsamosc, a coraz bardziej przeradza sie w ubogiego krewnego windows. Szkoda, bo zle sie to skonczy i dla niego i dla fajnego pomyslu jakim byl darmowy, otwarty system. I wracajac do "obsmarowywania" - ja najbardziej nie lubie powtarzania glupich stereotypow bez zastanowienia - i wlasnie dlatego tak sie rzucam na tym forum, bo drazni mnie czarny PR wycelowany w produkty Microsoftu, ktore, co trzeba przyznac, sa juz naprawde porzadne. Nic mi tak nie podnosi cisnienia jak dyletant, ktory wpada na forum i opowiada wszem i wobec ze windows jest malo bezpieczny bo ma rejestr, a najlepszym rozwiazaniem na bezpieczenstwo w sieci jest srubuntu, albo inny idiota ktory porownuje obsluge sprzetu systemow z 2001 i 2009 roku (XP vs Ubuntu). To sa czyste brednie i dlatego sie z takimi spieram. Czytelnie to napisalem? Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: No to sie okreslam :) 23.04.09, 12:22 Naprawde nie prezentujesz siebie jako czlowieka ktory wspiera Linuxa. Wyzywanie innych uzytkownikow Linuxa od idiotow , "sweterkow" , osolomow itd , jest slabym dowodem Twojej sympatii. Lobbowanie technologi Microsoftu i udowadnianie na kazdym kroku ,ze jest lepsza od Linuxa tez nie jest typowe dla zwolennikow wolnego oprogramowania. Twierdzenie ,ze system nie nadaje sie do niczego oprocz ogladania pulpitu (kilkakrotnie tak twierdziles) , absolunie nie nadaje sie do pracy (spierales sie nawet zemna ,ze nie ma duzych firm uzywajacych Linuxa - mimo ze pracowalem dla takich) rowniez nie stawia Ciebie wsrod awangardy uzytkownikow pingwinka. Skoro martwi Cie czarny PR Microsoftu to moze przestan siac czarny PR Linuxowi , ktorego to na swoj sposob lubisz. A jesli martwisz sie rozwojem Ubuntu to poleacam brainstorm.ubuntu.com mozesz tam wyrazic wlasne opinie i propozycje rozwoju systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Dzieki za linka, moze skorzystam... 23.04.09, 12:51 > Naprawde nie prezentujesz siebie jako czlowieka ktory wspiera Linuxa. Wyzywanie innych uzytkownikow Linuxa od idiotow , "sweterkow" , osolomow itd , jest slabym dowodem Twojej sympatii. Mozna lubic linuksa i nie lubic jego "misjonarzy" :) > Lobbowanie technologi Microsoftu Och, to mocno na wyrost - nie jestem lobbysta :) > udowadnianie na kazdym kroku ,ze jest lepsza od Linuxa tez nie jest typowe dla zwolennikow wolnego oprogramowania. To znaczy co? Zwolennik wolnego oprogramowania to osoba, ktora wbrew wszelkim faktom bedzie dazyla do utrwalenia szkodliwych stereotypow? Wybacz, mam prawo pisac, ze nieprawda jest wiekszosc tego co "sweterki" pisza o windowsie. Okreslenie pejoratywne dotyczy ich niewiedzy, zacietrzewienia, zaslepienia. > Twierdzenie ,ze system nie nadaje sie do niczego oprocz ogladania pulpitu (kilkakrotnie tak twierdziles) I nadal twierdze, ze wiekszosc glosow swiezo upieczonych linuksiarzy dowodzi tego, ze w linuksie widza glownie fajerwerki. Przyklad masz tu - pierwszy komentarz pod nowa wersja ubuntu: www.sciagnij.pl/programy/p/Ubuntu_Desktop_Edition/1498/1 Wybacz, ale ja sobie tego "ogladania pulpitu" nie wymyslilem. I tak, mam prawo pisac ze MOIM ZDANIEM (co jest oczywiste na forum!), w obecnej sytuacji, wobec szybkiego rozwoju systemow microsoftu i coraz wiekszej ilosci dobrych portow wolnego oprogramowania na te systemy, Windows jest duzo bardziej funkcjonalnym systemem. Czasy sie zmienily - ja juz nie musze instalowac linuksa zeby moc skorzystac z jakiegos egzotycznego kompilatora; tak samo nie potrzebuje juz linuksa zeby zrobic kopie zapasowa partycji systemowej czy postawic serwer FTP. Firewall tez jest juz w winde wbudowany i (znowu, moim zdaniem) nie ustepuje w niczym linuksowemu. A cala banda sweterkow szaleje pod artykulami o systemie ktorego nie uzywaja i powtarza ciagle te same brednie o zagrozeniach, wirusach, robakach, trojanach, keyloggerach itd. Raz ze klamia, dwa ze skoro tak windy nie kochaja, to co robia na forach na jej temat?! > absolunie nie nadaje sie do pracy (spierales sie nawet zemna ,ze nie ma duzych firm uzywajacych Linuxa - mimo ze pracowalem dla takich) Pytalem Cie o konkrety i zakres migracji. Bo to, ze gdzies tam sobie linux dziala to jeszcze nie znaczy ze paniusia w finansach nie sklada raportow w excelu - i dlatego nadal pytam o konkrety. To nie musi byc nazwa firmy, wystarczy jej wielkosc, obrot, branza. Ja wiem ze jest sporo malych studiow deweloperskich/webowych gdzie ludzie sobie pracuja pod linuksem - ale to nie sa duze firmy! Nie twierdze ze w takich pracowales, ale przyklady warto poprzec liczbami, zeby bylo widac o czym mowa. Co do jednego jestem pewien - nie pracowales w firmie o rozmiarach chociaz zblizonych do moich bylych i obecnego pracodawcy - a w takich firmach windows to podstawa... > Skoro martwi Cie czarny PR Microsoftu to moze przestan siac czarny PR Linuxowi , ktorego to na swoj sposob lubisz. Jaki czarny PR? Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Dzieki za linka, moze skorzystam... 23.04.09, 13:33 kretynofil napisał: > To znaczy co? Zwolennik wolnego oprogramowania to osoba, ktora wbrew wszelkim > faktom bedzie dazyla do utrwalenia szkodliwych stereotypow? > > Wybacz, mam prawo pisac, ze nieprawda jest wiekszosc tego co "sweterki" pisza o windowsie. Okreslenie pejoratywne dotyczy ich niewiedzy, zacietrzewienia, zaslepienia. Masz prawo , ale uzywasz populistycznych argumentow do obalania takich hipotez i argumentujesz to domniemaniem ,ze inni tez pisza bzdury. Do tego tez zdarza sie Tobie mijac z prawda (np sam pisales ,ze ubuntu 9.04 wychodzi za rok ) , albo mowic pol prawde (np przytoczyles liste bugow w pewnej bibliotece i nazywales je lukami w bezpieczenstwie , z czego sie pozniej w rozmowie z kims wycofales.) Wykazujesz takie samo zacietrzwienie jakie zarzucasz swoim interlokutorom i jako zwolennik linuxa niczym rejtan rozdzieraz szaty w obronie windowsa ... jak dla mnie to nie jest typowe. > > Twierdzenie ,ze system nie nadaje sie do niczego oprocz ogladania pulpitu > (kilkakrotnie tak twierdziles) > > I nadal twierdze, ze wiekszosc glosow swiezo upieczonych linuksiarzy dowodzi > tego, ze w linuksie widza glownie fajerwerki. Wybacz ale jest roznica miedzy stwierdzeniem : " Ten system sie nie nadaje do niczego poza ogladaniem pulpitu" a stwierdzeniem ze wielu nowych uzytkownikow widzi w nim fajerwerki. Ktos kto nie zna Linuxa po przeczytaniu Twoich postow odniesie wrazenie ,ze ten system sie do niczego nie nadaje. Troche dziwne zachowanie jak dla kogos kto na swoj sposob ten system lubi. >Przyklad masz tu - pierwszy > komentarz pod nowa wersja ubuntu: > > www.sciagnij.pl/programy/p/Ubuntu_Desktop_Edition/1498/1 > No czy Ty chcesz dyskutowac o gustach? Jednemu sie compiz podoba drugiemu nie. Jeden lubi Hlasko drugi Sienkiewicza , a Ty z wolisz Lema i wyzywasz od idiotow tych ktorzy wola cos innego. > Wybacz, ale ja sobie tego "ogladania pulpitu" nie wymyslilem. I tak, mam prawo pisac ze MOIM ZDANIEM (co jest oczywiste na forum!), (...) Windows jest duzo bardziej funkcjonalnym systemem. No masz , ale czemu odbierasz to prawo innym? Zapominasz ,ze to forum jest zwyklym powszechnym forum i nie kazdy tutaj jest informatykiem. A Ty wyskakujesz z problem do kazdego kto napisze ,ze mu Linux dziala i pytasz czy nie zna takiego a nie innego windowsowego odpowiednika. Znow dosc dziwne jak dla zwolenika Linuxa. > A cala banda sweterkow szaleje pod artykulami o systemie ktorego nie uzywaja i powtarza ciagle te same brednie o zagrozeniach, wirusach, robakach, trojanach, keyloggerach itd. Raz ze klamia, dwa ze skoro tak windy nie kochaja, to co robi a > na forach na jej temat?! To moze popatrz na ten temat. Masz tutaj takie indywidua jak Macho ktory tez nie uzywa Linuxa ale chetnie sie tutaj udziel. W dyskusjach o Nokiach zawsze przewinie sie iPhone , w dyskusjach o PO zawsze pojawi sie PiS itd itp . To chyba normalne. Ludzie powtarzaja historie o wirusach trojanach itd bo te sprawy im sie przytrafily. To co maja to pomijac milczeniem bo tego nie lubisz? > Pytalem Cie o konkrety i zakres migracji. Bo to, ze gdzies tam sobie linux dziala to jeszcze nie znaczy ze paniusia w finansach nie sklada raportow w excelu - i dlatego nadal pytam o konkrety. To nie musi byc nazwa firmy, wystarczy jej wielkosc, obrot, branza. Pytales mnie o nazwe i szczegoly wdrozenia. A jak powiedzialem ,ze to lamie warunki mojej umowy to podeslales mi linka do klientow Oracla. branza - telekomunikacja , obrotow nie znam ale zyski w zaleznosci od roku od kilkuset milionow euro do ponad miliarda , kilkatysiecy pracownikow na calym swiecie. > Ja wiem ze jest sporo malych studiow deweloperskich/webowych gdzie ludzie sobie pracuja pod linuksem - ale to nie sa duze firmy! Nie twierdze ze w takich pracowales, ale przyklady warto poprzec liczbami, zeby bylo widac o czym mowa. > W takich malych tez pracowalem i tam o wiele latwiej o adaptacje linuxa , z moich powodow tylko ze wzgledow marketingowo biurokratycznych. > Co do jednego jestem pewien - nie pracowales w firmie o rozmiarach chociaz > zblizonych do moich bylych i obecnego pracodawcy - a w takich firmach windows t > o > podstawa... > Tak to podstawa , ale z powodow nie technologicznych. Ludzie podejmujacy o tym decyzje i tak nie maja pojecia o technologiach. Nie wiem gdzie pracujesz , nie interesuje mnie to ale w wiekszosci duzych firm manager podejmujacy decyzje o wyborze programowania kieruje sie jakims "raportem" albo Bog wie czym. > > Skoro martwi Cie czarny PR Microsoftu to moze przestan siac czarny PR Lin > uxowi > , ktorego to na swoj sposob lubisz. > > Jaki czarny PR? > Wybacz ale jakbym nieznal Linuxa i uwierzyl w to co piszesz to bym go nie zainstalowal.... Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Hihihihi :) 23.04.09, 14:47 Znowu sie unosisz - bez potrzeby. > Masz prawo , ale uzywasz populistycznych argumentow Jesli juz to demagogicznych. Doczytaj sobie co te dwa slowa znacza. > Do tego tez zdarza sie Tobie mijac z prawda Jak kazdemu. > np sam pisales ,ze ubuntu 9.04 wychodzi za rok I przeprosilem za ta pomylke, o czym zapomniales napisac. > np przytoczyles liste bugow w pewnej bibliotece i nazywales je lukami w bezpieczenstwie , z czego sie pozniej w rozmowie z kims wycofales Kazdy bug jest potencjalna luka w bezpieczenstwie. Ja sie z niczego nie wycofalem, tylko napisalem ze nie zetknalem sie z przypadkiem wykorzystania tej luki do wlamania. Nadal uwazam ze mozna to wykorzystac. Te bledy dotyczyly wycieku pamieci, ktory mogl spowodowac niewlasciwe zachowanie programu, ktory z tej biblioteki korzystal. Zobacz sobie na przyklad to: secunia.com/advisories/32719/ A vulnerability has been reported in the Linux Kernel, which can be exploited by malicious people to cause a DoS (Denial of Service) or to potentially compromise a vulnerable system. The vulnerability is caused due to a boundary error in the "hfs_cat_find_brec()" function and can be exploited to cause a buffer overflow via an overly large catalog name length. Successful exploitation requires that a user is tricked into mounting a specially crafted hfs image. To jest dokladnie taki sam problem - i tu zostal potraktowany jako powazny i naprawiony. > Wykazujesz takie samo zacietrzwienie jakie zarzucasz swoim interlokutorom Oczywiscie. I? > zwolennik linuxa niczym rejtan rozdzieraz szaty w obronie windowsa Tak, bo na temat windows ciagle sa powtarzane glupie mity. > Ktos kto nie zna Linuxa po przeczytaniu Twoich postow odniesie wrazenie ,ze ten system sie do niczego nie nadaje. Troche dziwne zachowanie jak dla kogos kto na swoj sposob ten system lubi. I bardzo slusznie. Linuksowi nie sa potrzebni uzytkownicy, ktorzy po prostu nie radza sobie z windowsem. Szansa linuksa sa ludzie, ktorzy doskonale znaja systemy operacyjne i ktorzy beda potrafili sformulowac rozsadne wymagania wobec tego systemu. ZU, ktory oczekuje tylko ze linux bedzie "jak windows tylko ladniejszy" jest najwiekszym zagrozeniem dla rozwoju tego systemu. Ty po prostu nie rozumiesz jednej rzeczy: ja chce zeby linux byl lepszy. Nie ladniejszy, nie bardziej zgodny z windows, nie bardziej idiotoodporny - tylko niech bedzie z niego dobry system operacyjny dla MSP, edukacji, badan naukowych - a nie kolejna udawaczka windy. Ty uwazasz ze robie to ze szkoda dla linuksa, bo dla Ciebie najlepsze co sie moze stac to to ze ludzie odejda od windows. Nie wiem co Twoim zdaniem mialby na tym linux zyskac, skoro nowi durni uzytkownicy beda tylko naciskac na nowe wodotryski, wizardy i inne samoje*atory. Tobie sie wydaje ze robisz przysluge temu systemowi, a jest dokladnie odwrotnie. Niech MS sie meczy z glupimi userami, a linux niech pokaze pazur tam, gdzie zawsze byl lepszy... > A Ty wyskakujesz z problem do kazdego kto napisze ,ze mu Linux dziala i pytasz czy nie zna takiego a nie innego windowsowego odpowiednika. No wybacz, ale jesli ktos pisze ze linux to swiatynia darmowego oprogramowania, to moze warto kogos oswiecic, ze pelno darmowego, wolnego i dobrego oprogramowania jest pod windows? > Ludzie powtarzaja historie o wirusach trojanach itd bo te sprawy im sie przytrafily. Gowno prawda. Tak samo czarna wolga sie ludziom przytrafiala. Byl tu ostatnio jeden taki kretyn, ktory pisal ze windows to same luki, problemy i wirusy. Po dokladniejszym przepytaniu okazalo sie ze tych wirusow bylo CALE DWA. > branza - telekomunikacja , obrotow nie znam ale zyski w zaleznosci od roku od kilkuset milionow euro do ponad miliarda , kilkatysiecy pracownikow na calym swiecie. I, jak rozumiem, wszystkie serwery, desktopy, laptopy, PDA itd. - wszystko chodzi pod linuksem? > Wybacz ale jakbym nieznal Linuxa i uwierzyl w to co piszesz to bym go nie zainstalowal.... Jakbys czytal moje posty w ktorych zachecam do wyprobowania linuksa pod VMWare, to moze bys zainstalowal. A z drugiej strony: naprawde sadzisz ze ludziom ten linux jest taki potrzebny, ze warto rozdzierac szaty nad tym, ze go nie instaluja? Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Hihihihi :) 23.04.09, 15:25 kretynofil napisał: > Jesli juz to demagogicznych. Doczytaj sobie co te dwa slowa znacza. > Masz racje demagogicznych i populistycznych. :) > > Do tego tez zdarza sie Tobie mijac z prawda > > Jak kazdemu. Oczywiscie , nikt nie jest nieomylny , ale to Ty odrazu zaczynasz zwymyślać ludzi którzy tak jak Ty czy ja też się poprostu czasami mylą. > > > np sam pisales ,ze ubuntu 9.04 wychodzi za rok > > I przeprosilem za ta pomylke, o czym zapomniales napisac. Oczywiscie , chodziło mi tylko o to ,że każdy się myli czasem i nie ma potrzeby odrazu mu ubliżać albo robić z tego powodu krucjaty. > > Wykazujesz takie samo zacietrzwienie jakie zarzucasz swoim interlokutorom > > Oczywiscie. I? > Chodzi o to ,że argumentujesz swoje zachowanie zacietrzewieniem innych a sam nie jesteś lepszy w tej kwestii. > > zwolennik linuxa niczym rejtan rozdzieraz szaty w obronie windowsa > > Tak, bo na temat windows ciagle sa powtarzane glupie mity. > A czemu nie stajesz w obronie mitów powtarzanych na temat Linuxa? Taki wyrywkowy superbohater? Superman ratujacy tylko blondynki i Batman walczący tylko z przechodzacymi na czerwonym świetle? > I bardzo slusznie. Linuksowi nie sa potrzebni uzytkownicy, ktorzy po prostu nie radza sobie z windowsem. Masz racje , niech tacy zostana z windwosem , ale co ze średnio zorientowanymi uzytkownikami którzy spokojnie mogli by używać Linuxa ale sie go poprostu boją bo czytaja posty takie jak Twoje? Oni nie maja prawa do darmowego systemu? Muszą płacić haracz Microsoftowi bo uważasz ,że nie są dośc dobrzy bo Linux to sytem dla hakerow? Prosze Cie ... > Szansa linuksa sa ludzie, ktorzy doskonale znaja systemy operacyjne i ktorzy beda potrafili sformulowac rozsadne wymagania wobec tego systemu. Wybacz ale Linux nie potrzebuje nic udowadniać zaawansowanym użytkownikom. To własnie tacy użytkownicy go tworzą. Pozatym pomijasz jedną ważna rzecz. Wolne oprogramowanie jest wolne dla wszystkich. Twoje poglady zaczynają przypominać te panujące w ameryce w czasach segregacji rasowej. "Czarni" nie mogą pić wody z tych samych kranów w szkole co "biali" bo są czarni. Pani Krysia nie może używać Linuxa bo go "zabrudzi". Tylko dlatego ,że interfejsy Linuxa , Maca i Windowsa zbliżają się do siebie nie znaczy ,że systemy się upodobniają od środka. > > ZU, ktory oczekuje tylko ze linux bedzie "jak windows tylko ladniejszy" jest > najwiekszym zagrozeniem dla rozwoju tego systemu. > Taki użytkownik nie ma wpływu na programistów , którzy ten sytem tworza. A przy produkcji Linuxa nie podejmuje sie decyzji rodem z działu marketingu. Ci ludzie piszą go bardzo często głownie dla siebie. > Ty po prostu nie rozumiesz jednej rzeczy: ja chce zeby linux byl lepszy. Nie > ladniejszy, nie bardziej zgodny z windows, nie bardziej idiotoodporny - tylko > niech bedzie z niego dobry system operacyjny dla MSP, edukacji, badan naukowych > - a nie kolejna udawaczka windy. Ja nie wiem w którym miejscu ubuntu udaje winde. Ten system jest już lepszy. > Ty uwazasz ze robie to ze szkoda dla linuksa, bo dla Ciebie najlepsze co sie moze stac to to ze ludzie odejda od windows. Nie wiem co Twoim zdaniem mialby na tym linux zyskac, skoro nowi durni uzytkownicy beda tylko naciskac na nowe wodotryski, wizardy i inne samoje*atory. Mnie naprawde g interesuje kto czego uzywa. Mnie tylko irytuje wciskanie na sile systemow na laptopy , bo nie zamierzam placic za cos co uwazam za szajs i tego nie bede uzywal. Mi absolutnie odpowiada niszowa pozycja Linuxa na rynku. A swoja droga juz widze jak to nazwyasz pani Krysia pisze maila do Torvaldsa "Linus naciskam na Ciebie ,zeby Linux był bardziej jak windows ..." > Tobie sie wydaje ze robisz przysluge temu systemowi, a jest dokladnie odwrotnie Ja nikomu tutaj nie robie przyslugi. TY raczej też nie. > . > Niech MS sie meczy z glupimi userami, a linux niech pokaze pazur tam, gdzie > zawsze byl lepszy... > No dokladnie. Niech "głupi userzy" zostana z windowsem. Ja nie przepadam za przebywaniem w tlumie. > No wybacz, ale jesli ktos pisze ze linux to swiatynia darmowego oprogramowania, > to moze warto kogos oswiecic, ze pelno darmowego, wolnego i dobrego > oprogramowania jest pod windows? To oprogramowanie istnieje dzieki własnie konkurencji ze strony wolnego oprogramowania do którego zniechęcasz. To tak jakbys każdego użytkownika Firefoxa nazywał idiotą i zachęcał do używania "darmowego" IE ,który swoją jakoś poprawia m.in. dzieki FF. > Gowno prawda. Tak samo czarna wolga sie ludziom przytrafiala. > > Byl tu ostatnio jeden taki kretyn, ktory pisal ze windows to same luki, problemy i wirusy. Po dokladniejszym przepytaniu okazalo sie ze tych wirusow bylo CALE DWA. Pomijajac fakt ze znow nazwales kogos kretynem to wybacz ale lista wirusow dostepna na windowsa jest chyba troszke dluższa co? > I, jak rozumiem, wszystkie serwery, desktopy, laptopy, PDA itd. - wszystko > chodzi pod linuksem? Oczywiscie ,że nie . To jest jeden departament - kilkaset osob "raptem" ale to pokazuje ,że można. > > Wybacz ale jakbym nieznal Linuxa i uwierzyl w to co piszesz to bym go nie > zainstalowal.... > > Jakbys czytal moje posty w ktorych zachecam do wyprobowania linuksa pod > VMWare, to moze bys zainstalowal. Czytalem i nadal uwazam ze głownie zniechęcasz niz zachecasz. > A z drugiej strony: naprawde sadzisz ze ludziom ten linux jest taki potrzebny, > ze warto rozdzierac szaty nad tym, ze go nie instaluja? Niech sobie każdy instaluje co chce. Czego ja niechce to wmuszania mi windowsa na każdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil No i jak zawsze - na koniec choroba psychiczna :) 23.04.09, 15:55 > Masz racje demagogicznych i populistycznych. :) To jeszcze doczytaj o populizmie :) > Oczywiscie , nikt nie jest nieomylny , ale to Ty odrazu zaczynasz zwymyślać ludzi którzy tak jak Ty czy ja też się poprostu czasami mylą. No i fajnie. A do tego swietnie tancze :) > A czemu nie stajesz w obronie mitów powtarzanych na temat Linuxa? Jakich mitow? Prosze, podaj mi jeden mit na temat linuksa? Ze trzeba z nim walczyc w konsoli? No, trzeba. Wlasnie to robie. Ze ma problemy ze sterownikami? No, ma. Wlasnie z nimi walcze. Mity na temat linuksa sa takie: ze to system bezpieczny, ze zdobywa coraz wieksza pozycje na rynku, ze za rok bedzie systemem dominujacym. I te mity staram sie obalac :) > Masz racje , niech tacy zostana z windwosem , ale co ze średnio zorientowanymi uzytkownikami którzy spokojnie mogli by używać Linuxa ale sie go poprostu boją bo czytaja posty takie jak Twoje? ALE PO CO MIELIBY UZYWAC LINUKSA? JEDEN POWOD, BLAGAM! > Muszą płacić haracz Microsoftowi bo uważasz ,że nie są dośc dobrzy bo Linux to sytem dla hakerow? Prosze Cie ... Niczego nikomu nie musza placic. A juz na pewno nie haraczu. Jak kupujesz chleb w sklepie, sweterku, to tez nazywasz to haraczem? To raz. A dwa, ze jesli to czytaja, to raczej maja juz system operacyjny, na 90% jest to system microsoft windows. Za co wiec mieliby placic? > Wybacz ale Linux nie potrzebuje nic udowadniać zaawansowanym użytkownikom. No wybacz, ale mi musi. Wyjasnic dlaczego mialbym na niego przejsc. Dla pani krysi moze compiz to wystarczajaca zacheta, ale dla mnie to za malo... > Twoje poglady zaczynają przypominać te panujące w ameryce w czasach segregacji rasowej. "Czarni" nie mogą pić wody z tych samych kranów w szkole co "biali" bo są czarni. Pani Krysia nie może używać Linuxa bo go "zabrudzi". Formalnie jeszcze dyskusji nie przegrales, bo na Hitlera sie nie powolales, ale wychodzi na to samo. Nie, kurna, chodzi o to ze ten system nie byl i nie bedzie dla wszystkich - a wciskanie go ludziom na sile "bo compiz jest ladny" jest glupie. Nie wiem jakiej muzyki sluchasz, moze Doda Ci wystarcza - ale mnie cholera bierze, kiedy fajne zespoly postanawiaja sie otworzyc na Pania Krysie i zaczynaja grac chlam. I to wlasnie sie dzieje z linuksem. > Taki użytkownik nie ma wpływu na programistów , którzy ten sytem tworza. Ach tak? I wlasnie dlatego w nowych dystrybucjach zmienia sie tylko dostepnosc dla ZU? Chyba na glowe upadles :) > No dokladnie. Niech "głupi userzy" zostana z windowsem. Ja nie przepadam za przebywaniem w tlumie. Wiesz, problem w tym zeby wychodzac z tlumu nie wpasc do sekty :) > Oczywiscie ,że nie . To jest jeden departament - kilkaset osob "raptem" ale to pokazuje ,że można. Nie, to dokladnie ukazuje ze NIE MOZNA. Bo jakby to byly takie oszczednosci, to by cala firma przeszla. A jeden departament to jakies kpiny :) > Niech sobie każdy instaluje co chce. Czego ja niechce to wmuszania mi windowsa na każdym kroku. Jesli uwazasz ze ktos Ci cos wmusza to sie lecz na glowe... Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: No i jak zawsze - na koniec choroba psychiczn 23.04.09, 16:22 Widze ,ze przechodzisz do standardowego trybu prowadzenia dyskusji. > To jeszcze doczytaj o populizmie :) Dziekuje wiem co to jest . > > A czemu nie stajesz w obronie mitów powtarzanych na temat Linuxa? > > Jakich mitow? Prosze, podaj mi jeden mit na temat linuksa? > Sam głowny watek w tym temacie jest przykladem trollowania jakos nie widze zebys prostował fakt ",że nikt nie pisze sterwoników do tego (Linuxa)". Macho az tutaj z podniecenia kipi piszac roznie bzdury. Trolli tutaj pod dostatkiem ale jakoś tylko Linuxowe Trolle Cie bola. > Mity na temat linuksa sa takie: ze to system bezpieczny, A nie jest? >ze zdobywa coraz wieksza pozycje na rynku, A nie zdobywa? >ze za rok bedzie systemem dominujacym. Ciagle powolujesz sie na to stwierdzenie ale ja go nigdy z niczyjich ust nie slyszalem. Moze powinienes je adresowac do autora a nie do mnie. > ALE PO CO MIELIBY UZYWAC LINUKSA? JEDEN POWOD, BLAGAM! Bo w wielu przypadkach , jest w pelni wystarczajacym do pracy systemem za ktory nie trzeba placic. > Niczego nikomu nie musza placic. A juz na pewno nie haraczu. Jak kupujesz chleb > w sklepie, sweterku, to tez nazywasz to haraczem? Jeśli w jednym sklepie masz chleb za darmo ale o tym nie wiesz to po co masz placic ze ten pierwszy? > No wybacz, ale mi musi. Wyjasnic dlaczego mialbym na niego przejsc. Dla pani krysi moze compiz to wystarczajaca zacheta, ale dla mnie to za malo... Przepraszam ale podobno lubisz i uzywasz tego systemu. I co wiecej znasz go , podobno , wiec jak to "miałbyś na niego przejsc"? Mi wystarcza , a czy Tobie , to juz nie mój problem. > Formalnie jeszcze dyskusji nie przegrales, bo na Hitlera sie nie powolales, ale wychodzi na to samo. To Twoje poglady nie moje. Ty sugerujesz ze nie kazdy jest dosc dobry zeby uzywac czegos nie ja. > Nie, kurna, chodzi o to ze ten system nie byl i nie bedzie dla wszystkich - a > wciskanie go ludziom na sile "bo compiz jest ladny" jest glupie. Zaden system nie jest dla wszystkich. To tylko Microsoft tak sugeruje. > > Taki użytkownik nie ma wpływu na programistów , którzy ten sytem tworza. > > Ach tak? I wlasnie dlatego w nowych dystrybucjach zmienia sie tylko dostepnosc > dla ZU? Tak np ext4 do typowy ukłon w strone ZU :) Nowy kernel to tez przeciez na potrzeby compiza zostal napisany :) Jesli patrzysz na Ubuntu to to jest dystrybucja desktopowa , wiec jak ma tam sie "usability" nie poprawiac. > Nie, to dokladnie ukazuje ze NIE MOZNA. Bo jakby to byly takie oszczednosci, to by cala firma przeszla. > > A jeden departament to jakies kpiny :) Heh , wczesniej bylo ze zadna firma , teraz ze jeden departament to za malo :) Bedzie cala firma to bedzie ze tylko jedna firma. Ot typowe podejscie "zwolennika Linuxa " :) > Jesli uwazasz ze ktos Ci cos wmusza to sie lecz na glowe... Oczywiscie nikt nie wmusza ludziom kupowania systemow razem z laptopami :) To tylko gadanie chorych ludzi :) Teoria spiskowa itd. Dobrze ze mamy tutaj takiego superbohatera jak Ty co nas przed takimi teoriami wyzwoli . Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil No i dalej jest wesolo :) 23.04.09, 17:14 > Dziekuje wiem co to jest . Wyraznie nie, skoro odnosisz to do moich wypowiedzi. > Sam głowny watek w tym temacie jest przykladem trollowania jakos nie widze zebys prostował fakt ",że nikt nie pisze sterwoników do tego (Linuxa)" Z trollami nie gadam. > A nie jest? Nie jest. Po prostu - nie jest bardziej bezpieczny od windows. To co go ratuje to maly udzial w rynku. > A nie zdobywa? Nie. Od kiedy pamietam, udzial tego systemu oscyluje wokol "nie istnieje na rynku". > Ciagle powolujesz sie na to stwierdzenie ale ja go nigdy z niczyjich ust nie slyszalem. Moze powinienes je adresowac do autora a nie do mnie. To slabo czytasz fora. > Bo w wielu przypadkach , jest w pelni wystarczajacym do pracy systemem za ktory nie trzeba placic. Zgadzam sie, jesli ktos kupuje nowy komputer i zastanawia sie nad systemem do niego. Rzecz w tym, ze ja pytam o powod PRZEJSCIA na niego, co implikuje wywalenie licencji windows i instalacje linuksa. Po co? > Jeśli w jednym sklepie masz chleb za darmo ale o tym nie wiesz to po co masz placic ze ten pierwszy? Nie ma chleba za darmo, wiec to zly przyklad. Wyobraz sobie grafika, ktory ma licencje na PS a Ty go namawiasz do przejscia na GIMPa, twierdzac ze dalsze uzywanie PS wiaze sie z placeniem haraczu. > To Twoje poglady nie moje. Ty sugerujesz ze nie kazdy jest dosc dobry zeby uzywac czegos nie ja. Tak, uwazam ze nie ma sensu, zeby linux stal sie systemem dla gospodyn domowych. Ani dla nich ani dla linuksa. > Przepraszam ale podobno lubisz i uzywasz tego systemu. I co wiecej znasz go , podobno , wiec jak to "miałbyś na niego przejsc"? "przejde" na niego, kiedy stanie sie glownym systemem, ktorego uzywam. Narazie jest tylko drugorzednym, a wiekszosc pracy wykonuje w windows. > Zaden system nie jest dla wszystkich. To tylko Microsoft tak sugeruje. Microsoft ma trudne zadanie, bo musi de facto robic system dla wszystkich - i, moim zdaniem, radzi sobie dobrze. Doklada funkcjonalnosci rodem z unixa nie tracac tego co w nim najwazniejsze - wstecznej zgodnosci oraz prostoty uzytkowania. > Tak np ext4 do typowy ukłon w strone ZU :) No i znowu. Co mi po ext4? Co mi po nowym kernelu? > Heh , wczesniej bylo ze zadna firma , teraz ze jeden departament to za malo :) Heh, wczesniej twierdziles ze pracowales w duzej firmie ktora przeszla na linuksa, a teraz okazuje sie ze to nie duza firma przeszla na linuksa, tylko jeden departament w tej firmie. Wniosek: liczba duzych firm w ktorych pracowales, i ktore przeszly na linuksa nadal wynosi 0 (slownie: ZERO). > Oczywiscie nikt nie wmusza ludziom kupowania systemow razem z laptopami :) Oczywiscie ze nie. Mozesz dostac licencje windy w cenie laptopa, albo kupic innego laptopa bez windy. Wolny wybor. Ja tez sie nie kloce ze nie moge dostac dwulitrowej szklanej butelki coca-coli i nie uwazam zeby mi ktos wmuszal ta plastikowa. Mam wybor: albo dwa litry i plastik, albo szesc butelek 0,33l w szklanych butelkach. Tylko dzieci i sweterki domagaja sie zeby caly rynek sie do nich stosowal... Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: No i dalej jest wesolo :) 23.04.09, 21:26 kretynofil napisał: > > A nie jest? > > Nie jest. Po prostu - nie jest bardziej bezpieczny od windows. To co go ratuje > to maly udzial w rynku. Po pierwsze twierdziles w ktorymś ze swoich postów ze Win Xp od 2004 jest bezpieczny , teraz jak domyslam sie stwierdzasz ze jest porownywalnie bezpieczny co implikuje ze jednak jest bezpieczny. Ja mam co prawda troche inne zdanie dlaczego jest bezpieczny ale nawet 3majac się Twojego podejscia - ratuje go maly udzial w rynku. No to super to tez jest argument. Zanim Linux osiagnie mase krytyczna by zainteresowali sie nim masowo autorzy wirusow minie pare lat , zawsze to pare lat bezpieczenstwa wiecej. > > A nie zdobywa? > > Nie. Od kiedy pamietam, udzial tego systemu oscyluje wokol "nie istnieje na rynku". Odrzucajac spiskowe teorie ,ze duze firmy w stylu Apple i Microsoftu lubia wplywac na takie wyniki , oraz fakt ,ze wiekszosc tych danych bazuje na liczbie sprzedanych komputerow przez co jest niewiarygodna ... tendencje ze statystyk webowych sa wzrostowe dla Linuxa : www.w3counter.com/globalstats.php maj 2007 : 1,26% marzec 2009 : 2,10% . w ciagu blisko 2 lat , prawie podwojenie rynku. Jesli to nie jest tendencja wzrostowa to nie wiem co to jest. Nie wiem na ile sa reprezentatywne te wyniki ale np w3schools w swoich statystykach pokazuje ok 4% udzialy w rynku - wiec to tez troszke wiecej niz ledwie istnienie na rynku. > To slabo czytasz fora. > Fakt wole Vonneguta. > Zgadzam sie, jesli ktos kupuje nowy komputer i zastanawia sie nad systemem do niego. Rzecz w tym, ze ja pytam o powod PRZEJSCIA na niego, co implikuje wywalenie licencji windows i instalacje linuksa. Po co? Ja nikomu nie sugeruje wywalania licencji. Ty zniechecasz do Linuxa wszystkich nie wazne czy maja licencje czy nie. A jest tez spora grupa ludzi którzy zmieniaja sprzet i moze warto zeby zainteresowali sie Linuxem , bo moze spelnia ich oczekiwania. > Nie ma chleba za darmo, wiec to zly przyklad. Wyobraz sobie grafika, ktory ma licencje na PS a Ty go namawiasz do przejscia na GIMPa, twierdzac ze dalsze uzywanie PS wiaze sie z placeniem haraczu. Nie wiem gdzie Ty wyczytaleś ,że coś takiego komuś proponowałem. Ja tylko mówie ,że jeśli ktoś może mieć system który spełnia jego oczekiwania za darmo to nie widze potrzeby kupować innego płatnego. > Tak, uwazam ze nie ma sensu, zeby linux stal sie systemem dla gospodyn domowych > . > Ani dla nich ani dla linuksa. > A ja nie widze tutaj problemu ani dla jednych ani dla drugich. Niech gospodynie decyduja co wola. Ja im nie bede wybieral. A Linux sie sam obroni. > > Tak np ext4 do typowy ukłon w strone ZU :) > > No i znowu. Co mi po ext4? Co mi po nowym kernelu? Heh no ja wiem czemu w sobote bede mial ext4 , ale to nie o to chodzi. Napisałeś : "Ach tak? I wlasnie dlatego w nowych dystrybucjach zmienia sie tylko dostepnosc dla ZU? " Więc dałem Ci przykład ostatnich zmian w dystrybucjach które nie mają wogle nic wspólnego z dostępnościa dla ZU. > Heh, wczesniej twierdziles ze pracowales w duzej firmie ktora przeszla na linuksa, a teraz okazuje sie ze to nie duza firma przeszla na linuksa, tylko jeden departament w tej firmie. > > Wniosek: liczba duzych firm w ktorych pracowales, i ktore przeszly na linuksa > nadal wynosi 0 (slownie: ZERO). Nie , wcześniej twiedziłem ,że pracowałem dla dużej firmy która używała linuxa. Wybacz ale jeśli dla Ciebie departament wielkosci kilkaset osob czyli małej/średniej firmy to nic to chyba sobie żartujesz. W tym roku francuska żandarmeria (ponad 100tys pracownikow) przeszła na Ubuntu. Sam proces przechodzenia trwał rok albo dwa . Tego sie nie da zrobić w jedną noc. A Ty wychodzisz z założenia ,że skoro na inny system przeszło 200 osób to nic nie znaczy ... > > Oczywiscie nikt nie wmusza ludziom kupowania systemow razem z laptopami : > ) > > Oczywiscie ze nie. Mozesz dostac licencje windy w cenie laptopa, albo kupic innego laptopa bez windy. Wolny wybor. Jakoś nie zauważyłem wolnego wyboru. Laptopów bez systemu jest jak na lekarstwo. A przeciez system to nie procesor. Dodatkowo to nawet wymaga dodatkowego nakładu pracy. Czemu w ofercie wiec nie lapkow bez systemow ? Jaki to dziwny zbieg okolicznosci ,że sytuacja na rynku pasuje doskonale jednej firmie a nie klientom. > Ja tez sie nie kloce ze nie moge dostac dwulitrowej szklanej butelki coca-coli i nie uwazam zeby mi ktos wmuszal ta plastikowa. To nie jest dobre porównanie , butelka nie jest produktem koncowym dla Ciebie. Butelke wywalasz systemu będziesz używał. To raczej jakbyś kupował nowy garnitur i musisz go kupić z niebieską koszula. Oczywiscie możesz isc do zakladu krawieckiego albo malej lokalnej firmy i kupic bez koszuli ale to nie ten garnitur który chciałeś. > Tylko dzieci i sweterki domagaja sie zeby caly rynek sie do nich stosowal... i Microsoft ... Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Ubuntu swietnym systemem? 23.04.09, 11:23 Gentoo mam na serverze. Na desktopie mam Ubuntu. Jest sporo dystrybucji do wyboru. Nikt nikogo do nieczego nie zmusza , to nie Microsoft... Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Oooo, widzisz, wpadles :) 23.04.09, 11:27 I wlasnie dlatego nazywam Was fanatykami. Artykul jest o Srubuntu, ja tez slowem nie wspomnialem o systemie Microsoftu. A Ty to co zwykle: raz ze klamiesz, dwa ze od razu wszystko kojarzy Ci sie z MS - decydujac sie na systemy MS tez masz wybor (XP/Vista/Se7en/2003/2008) - wiec to nie jest tak jak piszesz ze MS wyboru nie daje... Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Oooo, widzisz, wpadles :) 23.04.09, 11:40 Ech czlowieku wez sie w garsc. Na czym mnie zlapales? Chyba na tym ,ze wymienilem slowo Microsoft. No brawo. Mnie nazywasz fanatykiem bo uzylem slowa na M a sam piszesz o jakims "Srubuntu" ? Pewnie nie widzisz w tym odniesienia do siebie. A porownanie do M... jest moim zdaniem jak najbardziej zasadne bo wybor miedzy : XP/Vista/Se7en/2003/2008 masz chyba tylko na torrentach bo w sklepie nie kupisz juz XP. 7 nie ma jeszcze w sprzedazy wiec tez nie wiem po co porownujesz rc z licencja na x (30? 90? nie wiem na ile) dni do finalnego produktu. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil No to zaczynamy :) 23.04.09, 13:24 Pisze to z Srubuntu 9.04 RC. Instalacja zgrabna. Pol godziny (VMWare Player 2.0). Odpalam firefoxa, wchodze na gazete. Ladnie - jak zwykle wszystko rozjechane. Wchodze na forum i pierwsze zaskoczenie - font jakis ladniejszy. Niestety, brakuje Adobe Flash Player. Wchodze na strone Adobe, sciagam pakiet deb. Nie da rady, brakuje jakiejs biblioteki. Walcze pietnascie minut z googlem, kolejne pietnascie z Synapticem. Biblioteki nie ma i juz. Jest jakas inna, ale nie pasuje. Dobra, to by bylo na tyle "przyjaznosci dla uzytkownika" :) Sciagam tar.gz, rozpakowuje, instaluje z konsoli. Dziala jak zloto. Jak pani krysia z warzywniaka ma sobie z tym poradzic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usd Re: No to zaczynamy :) IP: *.artnet.pl 23.04.09, 13:43 Obwiniasz tworcow dystrybucji za to ze firma Adobe nie umie przygotować pakietu deb? Ciekawe podejscie. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Nie, oceniam distro na podstawie... 23.04.09, 14:26 ...jego rzekomej przyjaznosci dla uzytkownika. Poki wszystko dziala to jest fajnie, ale jak przestaje, to okazuje sie ze stary dobry windows jednak lepiej sie sprawuje... Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: No to zaczynamy :) 23.04.09, 14:40 Gość portalu: usd napisał(a): > Obwiniasz tworcow dystrybucji za to ze firma Adobe nie umie przygotować pakietu > deb? Ciekawe podejscie. E tam, paczka od dawna jest. Nazywa się flashplugin-nonfree i działa dobrze na x64. Choć faktycznie były jazdy z Adobe swego czasu. packages.ubuntu.com/jaunty/flashplugin-nonfree Domyślna paczka "free" zawsze była skopana. Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: A może by tak zamiast co pół roku nowy OS 23.04.09, 11:05 Tylko, że PS CS3 bardzo sobie ładnie działa pod Linuxem od momentu gdy pojawiło się WINE w wersji 1.0... caluśki pakiet Adobe'a sobie odpaliłem pod moją Mandrivą i działał pięknie, stabilnie i całkiem szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szeryff tyle, ze photoshop dziala na *nix, a konkretnie na IP: 195.64.151.* 23.04.09, 13:06 os x, ktory jest zbudowany na unixie a najlepsze, ze dziala lepiej niz na windows ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: A może by tak zamiast co pół roku nowy OS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 13:56 > Zgodnie z najlepszymi praktykami programistycznymi > jak wypuszczaj szybko i testuj czesto. Najlepsze, taaaa... to tylko świadczy o używaniu extreme programming i kompletnym braku docelowej wizji produktu. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: A może by tak zamiast co pół roku nowy OS 23.04.09, 14:19 a extreme programming to brak docelowej wizji produktu? Ciekawa teoria . Czeste testowanie i wczesne wypuszczanie produktu to nie tylko specyfika extreme programming ale kazdej iteracyjnej metodologi produkcji oprogramowania. Jesli chcesz sie spierac nad wyzszoscia iteracyjnosci nad waterfall-em to nie ze mna. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: A może by tak zamiast co pół roku nowy OS 23.04.09, 14:21 ech odwrotnie mialo byc : waterfalla nad iteracyjna produkcja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: A może by tak zamiast co pół roku nowy OS IP: 83.238.212.* 23.04.09, 16:23 > a extreme programming to brak docelowej wizji produktu? Najczęściej tak. > Czeste testowanie i wczesne wypuszczanie produktu to nie > tylko specyfika extreme programming ale kazdej iteracyjnej > metodologi produkcji oprogramowania. Co pół roku kolejna wersja to metodologia partacza, a nie produkcji oprogramowania. Bo niestety w "release often" problem leży w permanentnym braku wersji stabilnej. I zapomniałeś dodać, że testowanie odbywa się kosztem użytkowników, a wszyscy kochają być królikami doświadczalnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: A może by tak zamiast co pół roku nowy OS 23.04.09, 21:36 Gość portalu: Gość napisał(a): > > a extreme programming to brak docelowej wizji produktu? > > Najczęściej tak. Nie zgodze się z Toba. Pracowalem w takich projektach i wygladało to tak : ustala się głowne cele releasu a potem iteracyjnie precyzowało się wymagania. Na każdym etapie wiedzieliśmy co chcemy robić. Ale przez to ,że releasy były częste zdarzało się ,że klient stwierdzał ,że np dana funkcjonalność go nie interesuje. Lepiej ,że stwierdzał to np po miesiacu niz po 6. > Co pół roku kolejna wersja to metodologia partacza, a nie produkcji > oprogramowania. Bo niestety w "release often" problem leży w permanentnym braku wersji stabilnej. Absolutnie sie nie zgadzam. Mam wrażenie ,że mylisz wersje stabilna ze skonczonym produktem. Wersja może być stabilna ale nie finalna , bo produkt dalej sie rozwija. > I zapomniałeś dodać, że testowanie odbywa się kosztem użytkowników, a wszyscy kochają być królikami doświadczalnymi. Jeśli mówimy o oprogramowaniu pisanym komercyjnie to nie. Jesli mówimy oprogramowaniu rozwijanym przez spoleczność to tak. Na tym polega rola społeczności. Ktoś pisze pisze program , ktoś go testuje , ktoś pisze instrukcje obslugi , ktoś odpowiada na forum. Na tym polega wolne oprogramowanie , że każdy uzytkownik jest częscią procesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tempus Re: A może by tak zamiast co pół roku nowy OS IP: *.midd.cable.ntl.com 24.04.09, 10:18 "system jest do bani bo photoshop nie dziala" To jest sposób na ocenianie systemu operacyjnego??? Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: A może by tak zamiast co pół roku nowy OS 24.04.09, 11:40 Nie wyczules ironii. Choc z drugiej strony duzo osob odebralo to jakobym naprawde tak twierdzil , wiec moze nie najlepiej to ujolem :) Oczywiscie ,ze nie jest , jednak wiele osob w dyskusji na temat systemu ciagle powoluje sie na niedzialajacego photoshopa. Co domyslalm sie dla Ciebie jest rownie smieszna jak dla mnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hiro Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.stansat.pl 23.04.09, 02:12 Najbardziej boli Woindowsiaży, że dla nas programy i stery piszą tysiące programistów z całego świata i to za darmo, a z nich Microsoft doi kasę za takie dziadostwo jak Vista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: 213.199.193.* 23.04.09, 08:46 To o czym piszesz ostatni raz miało miejsce gdy popularna była AMIGA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dusr Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.acn.waw.pl 23.04.09, 08:47 > Najbardziej boli Woindowsiaży, Za słownik się weź dziecko a nie za linuxa. Odpowiedz Link Zgłoś
edobromila Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia 23.04.09, 09:28 > Za słownik się weź dziecko a nie za linuxa. Przyganiał kocioł garnkowi... (http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=9821) Odpowiedz Link Zgłoś
3cik <=-=-=-=-=---=-=-- 23.04.09, 09:33 CHodziło raczej o potworek językowy od słowa Windows... Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: <=-=-=-=-=---=-=-- 23.04.09, 09:48 Tak czy siak nie ma nic milszego niz sporowadzenie dyskusji technologicznej do kwestii ortografi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: 194.203.201.* 23.04.09, 10:29 a co wy dzis na forum a nie na egzaminach gimnazjanych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doctor Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: 87.205.6.* 23.04.09, 14:09 właśnie, najbardziej to boli windowsiarzy :) PS. pracuje na Win Xp i na Ubuntu 8.04 i się nie skarżę.Drukarki, Gimp, gedit, Writer, kalkulator, Firefox.Nic więcej nie potrzebuję. A frajerów którzy chcą płacić 500 zł za box XP HE polecam bank Goldman Sachs :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: 213.76.170.* 23.04.09, 08:40 No tak nikt nie pisze sterów, nie ma oficjalnych z Nvidi. Ati też już piszę. Nawet moją starą kartę Ati u1, obsługuję. Nie ma to jak narzekać bez odpowiedniej wiedzy. Zaraz tutaj będzie kolejna walka co lepsze, Windows?, Linux? Nie ma to jak porównywać 2 inne platformy ... Każdy korzysta z tego, co mu pasuję i nie rozumiem odwiecznej kłótni co lepsze. To tylko obrazuję poziom wiedzy użytkowników OS'ów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bro Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.cable.ubr05.shef.blueyonder.co.uk 23.04.09, 09:06 w końcu jakiś porządny komentarz. mam wrażenie, że o wyższość danego systemu walczą te same osoby, które od wieków kłócą się o to, czy lepsza jest konsola czy pecet. zgadzam się z Twoim zdaniem. sam z ciekawości sprawdziłem ubuntu. testowałem go przez długi czas. nie podszedł mi jednak. przede wszystkim brak pewnych aplikacji, które są mi potrzebne do pracy, a zamienniki mnie nie interesują. wróciłem do visty, którą to(o zgrozo, czekam na potępienie) uważam za najlepszy do tej pory system MS. nie znaczy to jednak, że będę zanudzał każdego na śmierć o wyższości tego systemu nad innymi. wszystko zależy od upodobań i znajomości komputera. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia 23.04.09, 10:04 No i slusznie. Uzywaj systemu ktory jest dla Ciebie najlepszy do pracy. Nie kazdemu ubuntu pasuje. Choc dla mnie osobiscie to jest swietny system :) Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Ktos tu mowil o konsolach? 23.04.09, 11:07 Konsole rzondzom a piecet jest do dupy :) I to jest moje oficjalne stanowisko! Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Ktos tu mowil o konsolach? 23.04.09, 11:53 Kazdy ma prawo do wlasnego zdania. Ja akurat nie mam za wiele czasu na granie wiec sie nie wypowiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brick Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: 94.254.253.* 23.04.09, 09:42 a ja mam xubuntu na stacjonarnym starym gracie gdzie jest tylko net i drukarka, a winde xp na netbooku bo czesto podlaczam rozny sprzet a nie chce mi sie dosysac pakietow. np digikam nie znajduje wszystkich aparatow. i nie narzekam ani na jeden, ani na drugi OS. :D Odpowiedz Link Zgłoś
monoekann Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia 23.04.09, 10:44 jak tylko wroca gimnazjalisci z testu, to oberwiesz tekstami "niestac cie na dobry komputer to uzywaj tego g*wna" ale naszczescie mamy jeszcze z poltorej godziny spokoju hehe czasem jak czytam niektore opinie to az mi sie mysz w kieszeni otwiera. porownania typu linux>windows bo serwery, bo stabilnosc. (DA sie postawic W MIARE stabilny serwer na windzie - ofc. trzeba za system zaplacic :) ) albo windows>linux bo fotoszop, bo gry. (DA sie odpalic fotoszopa/cada i inne badziwia, gry TEZ dzialaja - niezawsze najlepiej) rownie dobrze mozna porownywac ferrari do SUVa. bo jedno to terenowka (czesto pseudo terenowka, ale nie o tym dzis mowa) a drugie to sciganka.. powodzenia w porownaniach Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia 23.04.09, 11:49 Gość portalu: Gość napisał(a): > Każdy korzysta z tego, co mu pasuję i nie rozumiem odwiecznej kłótni co lepsze. > To tylko obrazuję poziom wiedzy użytkowników OS'ów Kupując komputer musiałem zapłacić kilkaset złotych polskich za system operacyjny, którego nie używam, nie chciałem go, ale laptopa bez kupić nie da. Tak, korzystam z tego co mi pasuje, ale dlaczego mam płacić za coś, co mi nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d. Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.dip.t-dialin.net 23.04.09, 08:53 "Przeźroczysty" - pisze się "przezroczysty". "Na płytce" - kolokwializm Do szkoły, analfabeci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fwerwq Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.sdm.de 23.04.09, 08:57 kolego - brak konsekwencji w tym co piszesz... nie dotrzymujesz wielkości liter. Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia 23.04.09, 11:54 Gość portalu: d. napisał(a): "Na płytce" - kolokwializm Och, och! Nie postawiłeś kropki na końcu zdania! Poza tym twój nick, czyli "d." nie określa płci, więc trudno zwracać się do ciebie w odpowiedniej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzemski Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: 212.182.35.* 23.04.09, 09:03 zainstalowałem sobie 8.04 na sprzęcie Phenom 3rdzenie. Wszystko działa i domyślnie zainstalowała się drukarka samsunga (ML2010) oraz skaner AGFA (e50), a takze Tablet graficzny (Pentagram). Trzeba było doinstalować obsługę grafiki 3D (karta Radeon 4850), ale to tylko 2 kliknięcia. W pracy mam starszą maszynę. Kubuntu 8.04. Skaner Epson v700 działa, tak samo drukarka Samsung SCX4200. Odpowiedz Link Zgłoś
vojtec_n Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia 23.04.09, 09:14 Dwa KLIKNIĘCIA przecież prawdziwy pingwin nie KLIKA. Ja choć stary zawzięty windziarz pracuje w trybie tekstowym (może nie wiecie ale w windzie też można) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NeizD Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.de.ibm.com 23.04.09, 09:50 Taaa mozna ;) Chyba obslugiwac polecania "dir" "cd" i "exit" ;-) od biedy jeszcze "copy" ;-)<br /> <br /> Jakakolwiek obsluge CLI windows bedzie mial od se7en, ale ten Power Shell, ktory widzialem w becie to ciagle kicha.<br /> No i pokaz mi w windowsie moze jakis sensowny klient gadu/jabbera z CLI - nie ma, nie ma Lynksa, Linksa i nic! Zmodyfikuj jakiekowliek ustawienia systemowe w windows z CLI. NIE DA SIE!<br /> Win nie da sie uzywac z CLI<br /> Za w Uniksach zrobisz wszystko w CLI co i wyklikasz - kwestia gustu po prostu, Masz mozliwosc a nie "jedyna sluszna droge" - Polecam poczytac o "Certyfikacji" wg. Microsoftu ;-)<br /> <br /> No i wychodze na fanboi-a :P CLI = Command Line Interface, Interfejs Tekstowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: windziarz Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.toya.net.pl 23.04.09, 09:58 miałeś chyba na myśli CMD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprzątaczka Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 11:02 > miałeś chyba na myśli CMD Miał na mysli CLI Windziarzu. CLI którego namiastka stosowana w Windows nazywa się cmd Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil A ja Ci powiem ze jestes idiota, jesli... 23.04.09, 11:11 ...uwazasz ze z powershella nie da sie zmienic ustawien komputera :) Moze to po prostu dla Ciebie za trudne - ale moze podaj przyklad czego nie da sie zrobic z CLI powershella? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Larry Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: 217.98.20.* 23.04.09, 12:26 Gość portalu: NeizD napisał(a): > No i wychodze na fanboi-a :P Nie, na niedoinformowanego głupola. en.wikipedia.org/wiki/Windows_PowerShell Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.osiedle.net.pl 23.04.09, 09:15 Na ubuntu 8.10 mi drukarka działa a na viście już nie:) chodzi o hp 5550 dość stara ale działa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychu Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 09:29 Ja też nie mam obecnie problemów z drukarką - HP1020 przy Ubuntu 8.04, z Epsonem Stylus D92 też raczej nie ( przy okazji dla zainteresowanych systemem: kursy.ovh.org/linux.html ). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piyoter Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.pub.krusz-lan.pl 23.04.09, 09:24 A ciekawe, czy poprawili wreszcie stabilność tego (k-, edu-, eee-, x-)ubuntu? czy nadal zamiast menu start pojawia się białe pole z jakimiś artefaktami, czy odtwarzacze potrafią płynnie odtwarzać pliki, jak działa "kopiuj i wklej", czy doinstalowywanie drukarek nie jest takie siermiężne... jak dla mnie ubuntu jest naprawdę niedopracowane. Zamiast gonić w numerologii nazw (mnóstwo alf, bet, rc) powinni się wreszcie wziąć za robotę. Bo przecież nie dalej jak w zeszłym tygodniu było wydane ubuntu rc. Ile poprawiono przez niecały tydzień? I nie jest to zdanie "windowsiaża" - posiadam mandrivke i tam nawet nie widać problemów takich jak mają wersje ubuntu. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia 23.04.09, 10:10 Nie wiem jakiej Ty wersji uzywales ale u mnie od 6.06 - czyli rocznik 2006 juz tych problemow nie bylo :) a co do alf bet i rc - to jest to standardowa procedura ,ze przed releasem jest rc (release candidate). >>Ile poprawiono przez niecały tydzień? Zapewne , ledwie kilka albo zadnego. Na tym polega release candidate. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piyoter Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.pub.krusz-lan.pl 23.04.09, 10:43 to nie jest wina wersji. bardziej tego, ze sterowniki masz napisane tak, aby "w miarę" działały na różnych konfiguracjach sprzętowych. Czyli to że u ciebie ubu śmiga jak wściekłe, nie znaczy że tak samo jest u wszystkich. Ale sam przyznasz, ze wydanie przez pól roku 5-6 alf, kilku bet, rc i w końcu stabla jest troche przesadzone. dojdzie niedługo do tego, że np. zmienią kształt ogonka przy "ą" i powiedzą ze dlatego kolejna alfa Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia 23.04.09, 11:33 Zgadza sie. Nie ma systemu ktory dziala u wszystkich out-of the box. Z czasow gdy uzywalem windowsa pamietam , ze po instalacji systemu spedzalem troche czasu na instalacji sterownikow z plytek. A co do numerologii to ja nie widze w niej problemu. Dla uzytkownika koncowego jest release. Wszystkie poprzednie sa dla testerow i programistow. To jest raczej wewnetrzna kwestia kazdego projektu jak rozwiazuja versjonowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia 23.04.09, 11:57 > A co do numerologii to ja nie widze w niej problemu. Dla uzytkownika koncowego > jest release. Wszystkie poprzednie sa dla testerow i programistow. No chyba, że mówimy o Windows 7 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
smutas Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia 24.04.09, 05:48 Nie rozumiesz na czym polega fenomen Linuksa. Zeby uproscic - to jest projekt spolecznosciowy, czyli testujac wersje Alfa przyczyniasz sie do tego, ze Stable bedzie 'stable' :-) Jak nie masz ochoty testowac to najnormalnie w swiecie poczekaj na wydanie finalne. Tu chodzi o dynamike. Chyba tez nie rozumiesz co to sa sterowniki - szczegolnie sterowniki w Linuksie. <(...)sterowniki masz napisane tak, aby "w miarę" działały na różnych konfiguracjach sprzętowych > Sterownik dziala albo nie. Co rozumiesz przez "konfiguracja sprzetu? Przeciez drukarke nic nie obchodzi co dzieje sie z karta graficzna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tk Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.backiel.com.pl 23.04.09, 09:32 Postarali byście się chociaż o polski zrzut ekranu skoro zachwalacie bubuntu jako przyjazną odmianę linucha. Ale generalnie nie polecam! Prędzej Debian Lenny lub Mandriva, żeby się pobawić i wrócić na Win7 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: 213.216.4.* 23.04.09, 09:45 co do zrzutu to masz zupelna racje... a do tego przepdpotopowy... co mnie ciekawi... dlaczego polecasz Debiana Lenny a Ubuntu odradzasz? jaka jest wg. ciebie miedzy nimi roznica? pozdrowka aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NeizD Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.de.ibm.com 23.04.09, 09:56 Roznica jest spora: Debiana robia FANATYCY (w zlym tego slowa znaczeniu). Debian jest "obsolete" w dniu premiery, Debian ma zupelnie niestandardowe dla calego swiata konwencje nazewnictwa pakietow - Debian to porazka pod wieloma innymi wzgledami. Ubuntu - porazka, ale znacznie mniejsza od Debiana. Canonical wzial Debiana i zrobil z tego uzywalny system dla ludzi. Deweloperzy(?) Debiana w podziekowaniu za to chodzili w miejsach publicznych w koszulkach z napisem "F**K UBUNTU" - to chyba zazdrosc, ze z ich systemu ktos potrafil zrobic cos wartosciowego, a nie tylko zabawke dla fanatykow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: 213.216.4.* 23.04.09, 10:12 od 6 lat pracuje na desktopie z roznymi linuksami i znam troche ten swiatek... od prawie 4 lat na ubu. i musze przyznac ze nie rozumiem slowa "porazka" w tym kontekscie. kazdy wybiera/uzywa tego co mu pasuje, z praktycznego doswiadczenia wiem ze Debian=Serwer, Ubu=Desktop. mysle ze dla usera ktory "probuje" linuksa nie maja znaczenia nieporozumienia miedzy developerka, ktore i tak w miedzyczasie przeszly do lamusa... najwazniejsze zeby mu na desktopie wmiare wszystko smignelo bez wiekszych cierpien. niestety wszystkich nie da sie wyeliminowac. sorka za brak pl znakow... emigracja ;) Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia 23.04.09, 12:07 Gość portalu: NeizD napisał(a): > Debian jest "obsolete" w dniu premiery, Weź poczytaj: www.debianusers.pl/articles/1 > Debian to porazka pod wieloma innymi wzgledami. Trochę się zgodzę, dlatego aktualnie nie używam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tk Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.backiel.com.pl 23.04.09, 10:07 Przede wszystkim taka, że ubuntu jest ciągle w fazie beta, Lenny w momencie stabilizacji gałęzi pakietów przechodzi na stable i dostaje tylko poprawki bezpieczeństwa. Polecam coś takiego: jakilinux.org/jaki-linux/porownanie/?distro1=Debian&distro2=Ubuntu bo pisać można dłuuugooo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: 213.216.4.* 23.04.09, 10:16 no nie do konca masz racje... nie jest "ciagle w fazie beta", a bazuje na galezi "testing" Debiana a to zasadnicza roznica. trzebaby troche zainteresowac sie polityka debiana zeby zrozumiec dlaczego.. oczywiscie ze stawiajac na calkowita stabilnosc np. w przypadku serwera bierzesz sobie "stable".. ale na dekstopie nie zda to zadania. przede wszystkim bedziesz mial stare paczki czyt. wersje programow. a pisac mozna .. dlugo i namietnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: 213.216.4.* 23.04.09, 10:34 ups wkradl sie blad... oczywiscie bazuje na Debian "unstable"... wybaczcie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia 23.04.09, 12:21 Gość portalu: aga napisał(a): > oczywiscie ze stawiajac na calkowita stabilnosc np. w przypadku serwera bierzes > z > sobie "stable".. ale na dekstopie nie zda to zadania. > przede wszystkim bedziesz mial stare paczki czyt. wersje programow. Tak, wiemy że na desktopa "testing". Tyle że ściągnąłem ostatni "weekly snapshot" i instalacja nie działa, bo: "Nie znaleziono modułów jądra. Prawdopodobnie z powodu niezgadzających się wersji jądra używanego przez instalator i tego znajdującego się w archiwum." I nie mogę nawet sformatować partycji na ext3. Pewnie chodzi o to, że zachciało mi się x64. Na forach piszą, żeby zrobić dist-upgrade z wersji stabilnej... Tylko po co ktoś robi te snapshoty? Dla zabicia czasu? To jest właśnie dobre w Ubuntu, że ktoś siedzi nad pryszczersami z batem i goni ich do roboty :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piyoter Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.pub.krusz-lan.pl 23.04.09, 09:50 i taka własnie też mi myśl przyszła - pobawic sie distrami linuxa, a potem nowy komp z sevenem :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NeizD Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.de.ibm.com 23.04.09, 09:58 Pobaw sie Mandriva - spore szanse, ze Se7en juz nie zagosci na Twoim PC, tylko daj sobie te 2 miesiace na przywzyczajenie (wielu moim znajomym przyzwyczajanie sie do Visty zajelo od paru dni do 2 miesiecy wlasnie - musieli sie przyzwyczajac). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piyoter Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.pub.krusz-lan.pl 23.04.09, 10:37 no dokładnie jak piszesz... zainstalowałem własnie mandrive one 2009. I do dzialań jakie wykonuje w kompie to mi wystarcza. tylko aimpa windowsowego zaistalowałem, bo jakoś nie moge strawic tego amaroka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia 23.04.09, 12:25 Gość portalu: piyoter napisał(a): > dzialań jakie wykonuje w kompie to mi wystarcza. tylko aimpa windowsowego Spróbuj audacious, albo xmms. audacious-media-player.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
vojtec_n I znowu będą biadolić Windows czy Linux 23.04.09, 09:33 Tak jak napisał jeden z przedmówców, nie można porównywać tych dwóch OS'ów to tak jak dyskusja co lepsze Ford Mondeo Kombi, McLaren F1 czy Land Rover Defender. Windows (mowa o wersjach domowych) to takie Mondeo do wszystkiego, na zakupy, po torze wyścigowym, na ryby polną drogą i poprowadzi go ciocia Jadwiga z Sandomierza która choć jeździ od 20 lat nie potrafi maski podnieść i do końca nie wie co to jest ta kontrola "FRAKCJI" o której pan w salonie mówił powiedział po prostu, żeby nigdy nie dotykać tego włącznika TC OFF. Pozostałe dwa to są taki linux'y czyli jak twarde i surowe to dobre, ale trzeba mieć co nieco w głowie, żeby je poprowadzić jak zacznie się je zmiękczać i robić coraz bardziej przyjazne użytkownikowi to z czasem powstanie Opel Vectra Kombi z pingwinem na masce. Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: I znowu będą biadolić Windows czy Linux 23.04.09, 14:21 vojtec_n napisał: > tak jak dyskusja co lepsze Ford Mondeo Kombi, McLaren F1 czy Land Rover > Defender. Windows (mowa o wersjach domowych) to takie Mondeo do wszystkiego, > na zakupy, po torze wyścigowym, na ryby polną drogą i poprowadzi go ciocia > Jadwiga z Sandomierza która choć jeździ od 20 lat nie potrafi maski podnieść i > do końca nie wie co to jest ta kontrola "FRAKCJI" o której pan w salonie mówił > powiedział po prostu, żeby nigdy nie dotykać tego włącznika TC OFF. Nie zgodzę się. Posadź osobę zupełnie "zieloną" do komputera z Ms Windows i zobaczysz co się stanie. Sorry, ale wszystkiego trzeba się nauczyć. Jeszcze gorzej, jak takiej "cioci Jadwidze z Sandomierza" zacznie się już wydawać, że coś już na komputerze umie zrobić. Ubuntu jest dla świeżaków o tyle prostszy, że nie trzeba się przejmować bezpieczeństwem i komputer po tygodniu nie stanie się częścią wielkiej, szczęsliwej rodziny spambotów. Albo jeszcze gorzej. I jeszcze raz powtórzę, analogie motoryzacyjne w przypadku komputerów nie sprawdzają się. Aha,zapomniałbym: help.ubuntu.com/community/UbuntuForGrandma :-) Odpowiedz Link Zgłoś
vojtec_n Re: I znowu będą biadolić Windows czy Linux 23.04.09, 19:52 furry napisał: > vojtec_n napisał: > > > tak jak dyskusja co lepsze Ford Mondeo Kombi, McLaren F1 czy Land Rover > > Defender. Windows (mowa o wersjach domowych) to takie Mondeo do wszystkie > go, > > na zakupy, po torze wyścigowym, na ryby polną drogą i poprowadzi go cioci > a > > Jadwiga z Sandomierza która choć jeździ od 20 lat nie potrafi maski podni > eść i > > do końca nie wie co to jest ta kontrola "FRAKCJI" o której pan w salonie > mówił > > powiedział po prostu, żeby nigdy nie dotykać tego włącznika TC OFF. > > > Nie zgodzę się. Posadź osobę zupełnie "zieloną" do komputera z Ms Windows i zob > aczysz co się stanie. Sorry, ale wszystkiego trzeba się nauczyć. Jeszcze gorzej > , jak takiej "cioci Jadwidze z Sandomierza" zacznie się już wydawać, że coś już > na komputerze umie zrobić. > > Ubuntu jest dla świeżaków o tyle prostszy, że nie trzeba się przejmować bezpiec > zeństwem i komputer po tygodniu nie stanie się częścią wielkiej, szczęsliwej ro > dziny spambotów. Albo jeszcze gorzej. > > I jeszcze raz powtórzę, analogie motoryzacyjne w przypadku komputerów nie spraw > dzają się. > > Aha,zapomniałbym: > help.ubuntu.com/community/UbuntuForGrandma > :-) Chyba nie do końca zrozumiałeś mój post, ale wina leży może po mojej stronie troszeczkę chaotycznie napisałem i odbiegłem od meritum. Chodziło mi o to, że tak jak Ty uważasz, że analogie motoryzacyjne nie są odpowiednie, ja uważam, że trudno porównać dwa tak różne OS'y. Co do bezpieczeństwa Ubuntu jak stanie się tak popularne jak Windows i większość użytkowników tego systemu będzie posiadała wiedzę na poziomie statycznego użytkownika Windows posiadając uprawnienie ROOT'a też szybko pojawi niebezpieczne oprogramowanie które myślę będzie bardziej niebezpieczne dla użytkownika niż to Windowsowe (może do części przyłożą ręce chłopaki z Redmond). OK. Można tak skonfigurować Linux'a, że będzie bezpieczny dla "świeżaka" ograniczając jego funkcjonalność, tak też można zrobić z Windą. Moja rada wynikająca z doświadczenia świetnie w komputerach dla "świeżaków" jak i komputerach z tzw. wolnym dostępem sprawdzają się karty HDD Protection jest wiele na rynku. Koszt takiej karty 80zł czyli dwie godziny pracy, na jej konfigurację musisz poświęcić 20 min. i masz święty spokój nawet usunięcie partycji przez użytkownika nie narobi bałaganu. Po restarcie (przywracanie można skonfigurować dowolnie) wszytko wraca do stanu zerowego (z przywracania możesz wyłączyć konkretne obszary danych). Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: I znowu będą biadolić Windows czy Linux 24.04.09, 13:44 Peace :-) chcę powiedzieć tylko że Ubuntu to właśnie takie "Mondeo". Fakt, trzeba go trochę na początku skonfigurować, trochę rzeczy doinstalować, trochę pozamykać, ale zajmuje to mniej czasu i nerwów niż to samo w np. debianie. A parę osób z ubuntu zainstalowanym "na próbę", działa już od wersji 6.06 :-) Jest to cenne, zwłaszcza jeśli masz parę znajomych osób którym składałeś/kupowałeś komputer. I jak się coś dzieje, do ciebie właśnie dzwonią, że nie działa. Dzwonią rzadziej. Fakt, że trochę mniej jest instalowane śmiecia z różnych gazet... Co do zabezpieczeń, polecam takie rozwiązanie: silent.gumph.org/content/4/1/011-linux-on-cf.html Ze slackware działa, knuję teraz właśnie obraz ubuntu na maszynę dla rodziców, ale ciężko upchać sensownego window managera na 256 MB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ubuntu Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.rzeszow.vectranet.pl 23.04.09, 09:43 Przeszedłem na Ubuntu 8.10 jakiś 3 miesiące temu. Najpierw na laptopie zainstalowałem. Fakt, jest inne niż Windows, ale parę dni i się człowiek przyzwyczai. <br /><br /> Teraz czas na PC na którym codziennie pracuję. Nie trzeba mi baz danych Access ani Excela, za to trzeba mi koniecznie Photoshopa, edytora tekstu, przeglądarki internetowej - to wszystko działa i jest na linuxa, czasem trzeba uruchomić tylko Wine. System za darmo, podobnie jak oprogramowanie (poza Photoshopem oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HC Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: 193.201.137.* 23.04.09, 10:42 A ja juz dawno temu przeszedlem cale wszystkie Windows'y od 3.11 do Visty. Ubuntu tez przeszedlem wszystkie do wersji 8.10. Juz zasysam nowa gre Ubuntu 9.04 - mysle ze skoncze ja w tydzien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: 213.76.170.* 23.04.09, 11:07 Powiem szczerze, że przeczytałem połowę komentarzy, większości ów komentarzy to wymieniony sprzęt z którym gada ubuntu (bądź inne distro). Zauważcie że większość "popularnego" sprzętu działa od zaraz w tych systemach, a wynika to właśnie z popularności sprzętu. Polecam też odpalić gdzieś na virtualu ubunciaka pod netbooka www.canonical.com/projects/ubuntu/unr Ciekawe rozwiązanie z pulpitem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Po co instauje sie Linuxa? Po to, zeby szukac do IP: 79.97.203.* 23.04.09, 11:14 niego sterow, cos jak z uzywaniem IE w celu sciagniecia FF Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Po co instauje sie Linuxa? Po to, zeby szukac IP: 213.199.193.* 23.04.09, 12:22 Linuxa instaluje się po to by zobaczyć jak daleko jeszcze do Windows i co działa a co nie działa. Jest coraz lepiej, ale to nie zmienia faktu, że Linszajs zamienia komputer w palmtopa, a nie o to przecież chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alien Linux jest na wymarciu IP: 78.133.245.* 23.04.09, 11:17 Przeciez linux jest już na wymarciu, komu chce sie jeszcze w to inwestowac czas ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maximus Kto idzie na pogrzeb linszajsa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 11:50 Moją przygoda z linszajsem zaczęła się w 1998 roku od RH i Slacka 7 - wiem o tym pseudo systemie naprawdę sporo. Przez pierdyliony dystrybucji, dotarłem mniej lub bardziej szczęśliwe do swojego zdania o tym czymś. Patrząc w jakim kierunku zmierza ten gniot, dochodzę do wniosku, że linszajs kończy swój żywot od mniej więcej 2005 roku, czyli od czasu, kiedy to co roku wmawiano ludziom, że to jest jego rok (hehehe). Linszajs to w tej chwili bajeczka dla lansujących się na hackerów, zasmarkanych gnojków - niestety oni maja największy wpływ na wygląd desktopów i technologiczne rozwiązania, a te nie mogą się równać z komercyjnymi rozwiązaniami MS czy Apple. Poza tym, twórcy serwera X czy środowisk na G czy K przypominają mi swoją mentalnością grupę religijną, która ma boga i uznaje dogmaty "wolności", GNU, FOSS itp. W tym wszystkich zwykły użytkownik linszajsa jest tylko w najlepszym razie "niewiernym". Zresztą już Tishner pisał kiedyś, ze dialog człowieka z kościołem, przypomina dialog dupy z kijem - to uniwersalne stwierdzenie pasuje bardzo do zachowań jakie można spotkać na forach, grupach czy nawet na ubuntowym Launchpadzie - co zupełnie przeczy jego istocie. Dużo można pisać, dlaczego linszajs nie będzie na desktopie w 2050 roku nawet... proponuję poczytać te dwa blogi, goście się naprawdę znają na tym co piszą: linuxhaters.blogspot.com/ oraz linux-haters-redux.blogspot.com/ Jak dla mnie trzeba trupa linszajsa zakopać, dać na mszę i jak ktoś koniecznie musi mieć grepa, ls czy inne mc to niech sobie kupi MacOS. Nie lubię Apple tak samo jak MS, ale w czasach kiedy nie ma nic innego ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubek Re: Kto idzie na pogrzeb linszajsa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 11:59 Maximus sądząc po formie wypowiedzi to ty jesteś takim bardziej "minimusem" ;) Może przekierować ci trochę spamu o powiększaniu tego i owego? Odpowiedz Link Zgłoś
larsen1 Re: Kto idzie na pogrzeb linszajsa? 23.04.09, 12:47 > Linszajs to w tej chwili > bajeczka dla lansujących się na hackerów, zasmarkanych gnojków A jakiego systemy uzywaja "prawdziwi hackerzy"? > wygląd desktopów i technologiczne rozwiązania, a te nie > mogą się równać z komercyjnymi rozwiązaniami MS czy Apple. Faktycznie Vista i OSX na serwery rzadza :)))) No tak, no tak, frustracja to bardzo nieprzyjemne uczucie... Czy myslisz, ze jak na forum publicznym napiszesz kilka nonsensow to ci minie? Get a life! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafik Re: Kto idzie na pogrzeb linszajsa? IP: *.rect.uni.torun.pl 23.04.09, 13:41 Dla twojej informacji istnieje coś takiego jak Windows Server, który ma ponad 50% udziału i coś takiego jak Mac OSX Server (który pewnie ma udział w promilach). Odpowiedz Link Zgłoś
furry Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia 23.04.09, 11:36 Zabawne, że na w miarę nowym laptopie Ubuntu działa znacznie lepiej niż Vista, którą mi wcisnęli. Problemy ze sprzętem? Ha! Ściągnijcie live-cd, potestujcie i wtedy zapraszam do wypowiedzi. 9.04 ściągnąłem w wersji alfa2 i katuję od tego czasu. Właściwie nawet nie ściągnąłem, tylko zrobiłem dist-upgrade z 8.10. W przeciwieństwie do debiana, tu zadziało całkiem sprawnie. Na początku stracznie kaszanił się sterownik grafiki (intel 3100), obraz zwisł z 5 razy w ciągu tygodnia, musiałem wbijac się na laptopa przez ssh :-(. Poprawili. Jedyne, co mi jeszcze do końca nie pasuje, to kiepsko rozwiązana obsługa dwóch monitorów w różnych rozdzielczościach. Tylko dlaczego nowy domyślny wygląd okien jest taki szpetny? No tak, i nie działają niektóre płytki dodawane do gazet. Ale deklarację PIT już wypełniłem, jeszcze muszę ją przesłać elektronicznie do US, z tego co piszą na forach, nie będzie z tym problemu. Pozbywam się starego komputera, nowemu właścicielowi zainstalowałem 8.10 full-wypas-edition, zobaczymy ile wytrzyma :-) Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia 23.04.09, 11:41 linuxtracker.org/index.php?page=torrent-details&id=0c72c8b864a91bfcff9e71dd1829305f6f377f77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghost Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: 195.216.115.* 23.04.09, 12:44 Skoro taki świetny, to działał od początku czy nie. Bo skoro kaszanił sterownik jednegon z podstawowych elementów wizualnych, to wg mnie nie. No i skoro wszyscy linuksowcy mówią, że takie prosty i łatwy w instalacji, to skąd ma wiedzieć nowicjusz, użytkownik OS z MS, co to jest ssh? A tak niestety najczęściej jest, że początkujący zawsze stanie przed problemem, że coś dotychczas pod MS działało, a teraz po etapie instalacji Linuksa nie. I tu jest nasłabszy element tego systemu decydujący o jego słabej popularności na zwykłych PCtach. Dla znawców jego to jest zaleta bo każdorazowo indywidualnie można sobie w nim pogrzebać, a w MS niestety nie za bardzo. ale jak to w życiu na świecie znawców jest niewielu, a przeciętnych wielu i oni decydują o tym, który OS będzie popularny. Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia 23.04.09, 14:59 > Bo skoro kaszanił sterownik jednegon z podstawowych elementów > wizualnych, to wg mnie nie. OK, ale ja piszę o wersji 9.04 ALFA. Po ok. 10 dniach, jeszcze przed ogłoszeniem BETA problem znikł - ktoś poprawił sterownik albo xorg-a. > No i skoro wszyscy linuksowcy mówią, że takie prosty i łatwy w > instalacji, to skąd ma wiedzieć nowicjusz, użytkownik OS z MS, co to > jest ssh? Nie muszą, wystarczy zrestartować komputer. Po prostu byłem ciekawy, czy system zwisł zupełnie, czy tylko ekran "zamarzł". No i okazało się że tylko ekran. > Dla znawców jego to jest zaleta bo każdorazowo indywidualnie można > sobie w nim pogrzebać, a w MS niestety nie za bardzo. Dlatego Ubuntu jest popularny. Bo działa. Ma sporo innych wad, ale działa. Odpowiedz Link Zgłoś
posraldescu Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia 23.04.09, 13:15 Wstydziłbyś się rozprzestrzeniać to gó.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubek Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 11:50 Jest bardzo prosty sposób, aby samodzielnie przekonać się o "wadach" Linuksa. Ściągnijcie po prostu obraz płyty CD z Ubuntu (to jest legalne!) nagrajcie ją (to też jest legalne) i wystartujcie komputer z tej płyty. Jeśli system się spodoba, jednym kliknięciem zainstalujecie go na wolnej partycji OBOK Windows. Linux uprzejmie Windows do menu startowego i od tej chwili macie WOLNOŚĆ wyboru :) Odpowiedz Link Zgłoś
posraldescu Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia 23.04.09, 13:18 Owszem. A potem odpalamy identycznego Firefoxa, wchodzimy na to samo Youtube i nie możemy wyjść z podziwy dlaczego pod Windą wszystko chodzi elegancko, a zachwalany Linux tnie się ja zarzynana świnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makk Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 12:00 Jedyny portal który podał tą informacje, dobrze to o Was świadczy.W Onecie, Interii, WP ani słowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Zrzynka - jak zwykle - z Mac OS X... IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 23.04.09, 12:09 Czy te wszystkie BeOS-y, Warpy, Windowsy i inne Linuksy muszą tak zrzynać z Apple'a? Dlaczego szczędzą grosza na ładną i oryginalną oprawę graficzną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Zrzynka - jak zwykle - z Mac OS X... IP: 213.76.170.* 23.04.09, 12:13 No tak, zapominamy ze makintosz to BSD ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morii0 Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: 194.181.196.* 23.04.09, 12:15 Polecam wszystkim, ja zaktualizowałem z 8.10 i jest odczuwalnie szybszy, szczególnie jesli chodzi o efekty compiza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dft Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia IP: *.net.inotel.pl 23.04.09, 12:21 Jest 23 kwiecień godz. 12:21 a na oficjalnej stronie Ubuntu pod "download" nie ma wersji do pobrania... tylko RC...:-/ Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia 23.04.09, 12:41 I'm Going to Tell You a Secret: Wydanie RC niewiele różni się od wersji końcowej. Po zainstalowaniu RC aktualizujesz system i masz już to, co będzie za chwilę na stronie jako wersja końcowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i tyle fu paskudztwo IP: 84.201.219.* 23.04.09, 12:40 Fu paskudztwo, najbardziej syfiasty linux ever. Może do zabawy ok, ale pracować się na tym syfie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szybkoręki Re: fu paskudztwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 12:46 Jak powszechnie wiadomo z wypowiedzi forumowych eksperŧów "Linux to system dla pryszczatych onanistów" i dlatego 95% facetów powinno go zainstalować :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poke Re: fu paskudztwo IP: *.artnet.pl 23.04.09, 12:52 Pracuje na nim w firmie od roku. Ale skoro twierdzisz ze sie nie da, co ja tam wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juzer Znowu zmiana wersji?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 12:58 Nie wystarczy aktualizacja starej wersji Ubuntu ?? W domu mam Suse 9.xx i aktualizacji do 11.xx juz nie moge zrobic, bo powylaczali serwery z poprawkami. Teraz zeby zaktualizowac Flasha do FF to musze wymienic polowe bibliotek a i tak nie dziala, bo binarka w paczce byla skompilowana pod inna maszyne i tam gdzie video w przegladarce pusty ekran! Prozaiczna sprawa ale trzeba sie nameczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wxqc11h To jest RC a nie oficjalne wydanie, IP: *.171.9.10.static.crowley.pl 23.04.09, 13:17 .ehh, lamerski ten dział technologii jednak. Ale tak to jest jak GW sprzedaje noże kuchenne z gazetami. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Linux Ubuntu 9.04 już 23 kwietnia 23.04.09, 13:37 > No i co z tego że jutro wychodzi...??? i tak nikt nie pisze do tego > sterów...:-(((( Bredzisz... Mam Ubuntu 8.10 na laptopie i działa WSZYSTKO, łącznie z przyciskami multimedialnymi, przy pomocy których mogę sterować dowolnym(!) odtwarzaczem; kamerką internetową, czytnikiem kart pamięci, czytnikiem linii papilarnych(!!) i pilotem zdalnego sterowania. Już dzisiaj zapewne przywita mnie komunikat: jest nowsza wersja dystrybucji, czy chcesz aktualizować. A ja mu na to: ależ oczywiście, z przyjemnością. Try that on Windows! Odpowiedz Link Zgłoś