Dodaj do ulubionych

samochodem do grecji

13.03.06, 10:45
witam myślałem nad wczasami samochodem w grecji może ktoś byłby tak miły i napisł jak to wygląda ktoś kto już jechał autem w tamtą strone nie wiem w który region sie wybrać w grecji jeszcze nie byłem a z tego co wiem to warto.
pozdrawiam Grzesiek
Obserwuj wątek
    • grecja-ellada Re: samochodem do grecji 13.03.06, 13:36
      Witaj.

Zobacz tutaj o czym rozmawialiśmy - powinno Cię to zainteresować gdy chcesz
      jechać samochodem do Grecji
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37196&w=37917352&a=37917352
      Samochodem nigdy nie jechałam, nie jestem zmotoryzowana.
      Masz tą wyższość, jeśli o takiej można mówić... a napewno oszczędność, bo nie
      musisz wynajmować na miejscu chcąc zwiedzić. Chyba, że preferujesz leżenie na
      plaży, to wtedy faktycznie trzeba się zastanowić czy warto jechać tyle km.
      Do Włoch jest bliżej, a też ciepłe morze.
      • etaxi Re: samochodem do grecji 16.03.06, 11:06
        jeden warunek ! musisz się przestawić i to szybko, w grecji inaczej się stosuje
        znaczeni8e przepisów drogowych / kierowcy sami pewne sytuacje regulują sobie wink)
        • ortodox Re: samochodem do grecji 16.03.06, 11:46
          Życzyłbym sobie, by Polsce tak szanowano prawo i przepisy ruchu drogowego jak w
          Grecji. W każdym kraju można spotkać wariata, w Grecji jest ich znacznie mniej
          niż w Polsce. Co oczywiście nie znaczy, że nie ma tam żadnych problemów,
          zwłaszcza w dużych miastach jak Ateny czy Saloniki. Co do Trasy przejazdu, to
          moim zdaniem bezpieczniej niż przez Serbię, jest jechać przez Rumunię. Bułgaria
          to rzeczywiście dziwny kraj. Trzeba zacisnąć zęby i przejechać. Banknoty 5-10€
          znacznie to ułatwiają, ale nie jest aż tak źle.
          pozdrawiam
          • chiara76 jeśli chodzi o jazdę autem, to... 16.03.06, 12:07
            napiszę na podstawie naszych doświadczeń.
            Ja , od razu to uprzedzam, kierowcą nie jestem, zawsze pasażerem, ale mam
            świetnego kierowcę najwyraźniejwink
            Pamiętam, że pierwszy raz, kiedy jeździliśmy autem było to na wyjeździe w
            Turcji, tam nas ostrzegano, że jeżdżą, jak wariaci...hmm, owszem, stosowali
            ciekawy sposób jazdy i raczej nie stosowali za częśto kierunkowskazów, raczej
            trąbili, ale po krótkim czasie łatwo się do ich jazdy przystosowaliśmy.
            Potem jak jechaliśmy do Grecji, to samo, znowu krakanie innych, że tam jeżdżą
            fatalnie i że mamy uważać. Wystarczyło trochę ostrożności, której chyba za
            kółkiem nigdy dość i tak, i jeździło się dobrze.
            Potem Portugalia, no, tam nas ostrzegano, że to przecież razem z Grecją kraj, w
            którym jeżdżą najgorzej i jest najwięcej wypadków. I znowu to samo. Uwaga i
            ostrożność z naszej strony i wszystko było OK.
            Może, może ta zła opinia wynika z tego, że pewnie według przestrzegających
            przepisów Niemców rzeczywiście tam jeździ się nieostrożnie i dziwnie.

Cóż, widać przydała się szkoła jazdy na naszych polskich ulicach.

Uważam, że nie jest źle, naprawdę.
      • bob75rob1 samochodem do grecji 16.03.06, 12:26
        Jeśli chodzi o oszczędność to chyba nie jest żadna. Koszty paliwa, autostrad,
        opłat wjadowych (do Bułgarii) wyniosły nas sporo. Dodatkowo jeśli ktos chciałby
        promem na Kretę to koszty promu dla dwóch osób + samochód osobowy to ok. 250
        EUR. Bezcenna dla nas byla spora nizależność i swoboda w podróżowaniu.
    • alns Re: samochodem do grecji 16.03.06, 14:24
      jezdze co roku samochodem o roznych porach roku.W lecie nie jest to zaden
      problem.Przez serbie jedzie sie bardzo wygodnie,jest autostrada,czeste i czyste
      parkingi.Ze wzgledu na bezpieczenstwo lepiej ten odcinek przeskoczyc w dzien.Ja
      zawsze jade ciurkiem z krotkim postojem na Wegrzech.Obecnie zdaje sie Macedonia
      znosla wizy wiec do Grcji wskakuje sie szybko z pominieciem koszmarnej pod
      wieloma wzgledami Bulgarii.Oplaty i ceny paliwa sa podawane na bierzaca w wielu
      turystycznych portalach,nie bede wiec pisac,zeby kogos nie wprowadzic w blad
      • barry_o Re: samochodem do grecji 17.03.06, 15:56
        Można pojechać do Wenecji i stamtąd promem do Patras lub Igoumenitsy. To opcja
        wygodna i bezpieczna. Prom w 2000 kosztował jakieś 1300 zł za samochód i trzy
        osoby w obie strony (Wenecja-Patras, 42 godziny).
    • stainfiest Re: samochodem do grecji 17.03.06, 21:08
      Byliśmy w poprzednie wakacje - trasa wokół Grecji. Dojazd przez Serbię i
      Macedonię (w wakacje było bez wiz) - bez żadnych problemów, paliwo względnie
      tanie + dużo stacji gazowych. W samej Grecji paliwo też było tańsze niż wówczas
      w Polsce a opłaty za drogi niższe niż np. w Serbii, gdzie jest podwójna taryfa
      za autostradę (zdzierka z obcokrajowców).
      Jazda po greckich drogach i miastach wbrew obiegowym opiniom też nie stanowi
      żadnego problemu - trzeba się tylko przyzwyczaić do częstszego uzywania klaksonu
      i zwyczaju parkowania w miastach gdzie bądź, co czasem skutkuje tamowaniem
      ruchu. Kultura jazdy nawet w zatłoczonych Atenach zupełnie przyzwoita (poza
      wszędobylskimi motocyklami, motorowerami, skuterkami itp, na które trzeba
      uważać) - sto razy gorsze było centrum Belgaradu w godzinach szczytu.
      Z moich doświadczeń - sądzę, że warto zajrzeć na płw. Pilio (na pd. wsch. od
      Larissy), Peloponez z rewelacyjnym prawie bezludnym płw. Mani i przylądkiem
      Tenaro (najdalej na pd. wysunięty fragment kontynentalnej Grecji) oraz
      malowniczym miasteczkiem Monnemvassia nieopodal, w północnej Grecji polecam
      kanion Vikos i Zagorię (w pobl. granicy z Albanią) no i oczywiście Meteory z
      "wiszącymi" klasztorami.
      Najlepsza plaża - w dodatku dzika (bez udogodnień dla niemieckich turystów) - w
      pobliżu miasteczka Pilos (pd. - zach. Peloponez). Poza tym oczywiście Ateny i
      wiele mniej lub bardziej znanych miejsc z mniejszą lub większą kupą starożytnych
      kamieni.
      Tak czy inaczej warto.
      Aha, jeśli chcesz trochę pojeździć - kup sobie mapę na miejscu (ok. 6-8 eur) -
      te do kupienia w Polsce są kiepskie i nie sprawdzają się w terenie.
      pozdrawiam
      • halemba Re: samochodem do grecji 19.03.06, 23:46
        Można prosić o jakieś informacje na temat stacji LPG w Grecji?
        • stainfiest Re: samochodem do grecji 27.03.06, 17:25
          Generalnie nie jest z tym najlepiej - trzeba mieć wykaz stacji, bo w Grecji LPG
          to rzadkość.
          .
          Wykaz można znaleźć na niemieckiej stronie:
          www.gas-tankstellen.info/menu.php?language=en_US
          Niestety nie jest do końca aktualny. Np. w ub. roku zlikwidowano stację w Patras.
          Są za to inne - stacje nieujęte w spisie dostępnym na tej stronie a
          wyszczególnione w wykazie który dostałem na stacji LPG w Ioanninie:
          .
          Attiki (Athens and surroundings):
          Shell Gas, Votanikos, Markoni 9, tel. 210 3417 186-8 (Ioakepsidis)
          BP, Votanikos, Markoni 17, tel. 210 3479 445 (I. Ginis)
          BP, Gerakas, L. Marafonoks 150, tel 210 6612 401 (A. Lagos)
          BP, Gerakas, L. Spaton & Vonntsina, tel 210 6616 350 (N&K Lagos)
          Shell-Gas, Koropi, tel 210 6021 536 (Chatzigeorgiu)
          Eko-Petrolina, Metamorfosi, Nafpliou 36, tel 210 2819 177 (T. Emmanouil)
          BP, Moshato, Peiraios 61 & Pirgou, tel 210 4832 229 (Dim. Lagos)
          BP, Moshato, Davaki 16 & Polikrati, tel. 210 4817 689 (K. Kakalikidis)
          Eko-Petrolina, Moshato, Peiraos & Kontoni 27, tel. 210 4815 974 (S.
          Dimitropoulos)
          Jet Gas, Paiania, Leof. Markopoulou 26, tel. 210 6643 731 (S. Panikidis)
          EP, Chalandri, al. Panagouli 39, tel 210 6398 203 (S. Panikidis)
          .
          Thiva:
          Jet Gas, Exodos Fivon, 3 km road Thivon - Mourikou, tel. 22620 22953
          (Stelios Tsokanis)
          .
          Volos:
          EP, Diminio, 7km road Volos - Larissa, tel. 24240 95562
          (Chrisostomos Prapas)
          .
          Thessaloniki:
          Jet Gas, Aerodromio (Thessaloniki airport), tel. 2310 663422 (V.
          Georgiadis)
          BP, Finikas, Poseidonos, tel. 2310 4471177 (L. Stavrakis)
          .
          Crete:
          Avin, Iraklion, D.E.D. Irakliou-Moiron 97 tel. 2810 792192 (N.
          Zarifakis).
          -
          -
          Osobiście tankowałem na sześciu:
          .
          Katerini: Shell Gas, Sea Korinou (autostrada Thessaloniki - Athens) - cena
          0,59 euro
          .
          Volos (Diminio): EP, 5 km drogi Volos - Larissa - 0,55 eur
          .
          Athens: Leon Gas, P. Ralli 44 - 0,49 eur
          .
          Agios Ioannis/Monemvassia (Peloponez): Lakonia Gas - 0,51 eur - dość
          skomplikowany dojazd opisany na niemieckiej stronie + nieuprzejma obsługa
          .
          Ioannina: Petrogas, 5 km drogi w kier Patras - 0,45 eur (wszystkie ceny -
          sierpień 2005).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka