Dodaj do ulubionych

Prosze o informacje

23.01.07, 11:53
Witam wszystkich serdecznie, jest to mój pierwszy post tutaj więc bardzo
prosze o wyrozumiałość.
Nie jestem osobą która ma zamiar mieszkać w Grecji ani nawet nie mam tam
rodziny, natomiast pare lat temu, będąc jeszcze podlotkiem Grecje zwiedziłam
wycieczką objazdową, poznałam cudne Ateny, wspaniałą atosfere jaka tam panuje,
odwiedziliśmy Klasztory mnichów w Meteorach, później pilotka postanowiła w
ramach niespodzianki zabrać nas w tajemnicze miejsce które nie było objęte
programem wycieczki. Pamięć moja niestety nie jest w stanie sprecyzować
szczegółowo nazwy kościółka, ani nawet nazwy miasteczka, zabrała nas w
niezwykłe miejsce, wszędzie było słychać cykady, piękny ogród oliwny a w nim
schowany maleńki kościółek, w którym ciężko byłoby igłę wcisnąć a mimo to
wszyscy się mieścili bez problemu. W kościółku znajdował się obraz Maryi
namalowany przez osobę niewidomą...
Na zewnątrz znajdowało się kilka źródełek z których podobno płynęła niezwykle
uzdrawiająca woda, każde z nich miało przypisaną inna moc, jedno miało dawać
płodność, drugie bogactwo, trzecie radość...a wszystko to działo się w tak
bardzo innej atmosferze...
I tu moi drodzy forumowicze mam do was ogromną prośbe, może ktoś z was wie,
był tam, czytał, chciałabym tam powrócić, zagłębić się bardziej w to wszystko,
zabrać tam moją rodzine bo miejsce dla mnie było niezwykłe, bardzo prosze o
jakiekolwiek informacje.
Pozdrawiam was bardzo serdecznie
Obserwuj wątek
    • flexy Re: Prosze o informacje 31.01.07, 21:03
      naprawde nikt nic nie wie??
    • megalonissos Re: Prosze o informacje 31.01.07, 21:33
      Rozczarujesz się ale ja nie wiem jakie to jest miejsce. Zbyt mało konkretów
      odnośnie lokalizacji. Takich miejsc w Grecji jest wiele. Czy była tam rzeka ?
      • jacek1f nie wiem, ale moze poczytaj to: 01.02.07, 09:54
        gogreece.about.com/cs/health/a/grecianspas.htm
        • jacek1f ooooooooooo 01.02.07, 11:59
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=56530980
          • megalonissos Re: ooooooooooo 01.02.07, 19:44
            Jacek podał link, który wskazuje, że to miejsce to Tembi/Tempe/. Mnie też tak
            się wydaje zwłaszcza jeśli znaleźliście się tu w czasie drogi do Meteorów. Rosną
            tu jednak głównie drzewka laurowe a do cerkiewki dochodzi się przez wiszący most
            nad rzeką Pinios/brzegi rzeki są porośnięte platanami/.Świątynia wydrążona jest
            w skale. W centralnym miejscu znajduje się wizerunek Chrystusa Pantokratora oraz
            Bogurodzicy. Wśród ikon jest patronka św. Paraskewia/Praskewia/- dziewczyna z
            oczami na tacy.Paraskewia z grecka - przygotowanie, piątek / w j.greckim piątek
            to paraskevi/. Św.Paraskewia żyła niedaleko Rzymu w II w.. Po śmierci rodziców,
            którzy byli chrześcijanami rozdała majątek ubogim i sama zaczęła głosić Słowo
            Boże.Została aresztowana przez Rzymian. Mimo tortur nie wyparła się wiary. W 140
            r. została ścięta.Wkrótce została patronką cierpiących na choroby oczu. Kult ten
            rozpowszechnił się w Grecji i nie tylko.Miejscowi natomiast opowiadaja inną
            historię - w czasach niewoli tureckiej w jednej z okolicznych wiosek żyła piękna
            Greczynka Paraskewia, która spodobała się tureckiemu paszy. Postanowił ją zdobyć
            choćby siłą. Dziewczyna odpowiedziała, że prędzej wyłupi sobie oczy niż pozwoli
            pozbawić się czci. Tak też się stało. Zaś źródełka - to źródło Afrodyty
            tryskające spod skały . W wodzie miała kąpać się Afrodyta i od tego czasu ma
            czarodziejską moc- po umyciu się nabiera się piękna, powabu, młodnieje. Nieco
            dalej za źródłem jest wejście do maleńkiej, ciasnej groty, w której znajduje się
            Żródełko Miłości - trzeba dobrze się schylić by dotknąć wody. Wiadomości podaję
            z przewodnika ,,Grecja,, Wiesławy Rusin ale też tam byłam obmywałam się wodą z
            obu źródełek prosząc o poprawę wzroku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka