04.03.07, 21:21
nadszedl czas, by powaznie zaczac myslec o wakacjach.
wiem gdzie i kiedy chce pojechac...

naxos.koniec sierpnia/poczatek wrzesnia, dwa tygodnie.

i tu pojawia sie problem. bo- otoz nie mieszkam w polsce, i w zwiazku z tym
mam mniejsze mozliwosci ze tak sie wyraze, organoleptycznego kontaktu z
biurami podrozy. polskimi, rzecz jasna, bo tutaj ceny sa straszliwe za sam
tydzien, a co dopiero dwa, poza tym oferta malo (mnie) satysfakcjonujaca.

ale:przegladajac nasze polskie strony biur, nie zauwazylam zadnych ofert
dotyczacych wyjazdow wlasnie na naxos.

wiec jak to sie robi?
wink

ja wiem, ze najlepiej osobno kupic bilet lotniczy, osobno zas zarezerwowac
hotel/apartament (w sumie, nawet jesli kupujemy pakiet, to i tak jest to
zawsze tylko przelot +hotel, reszte organizujemy sami).

powiedzcie, czy to sie moze udac, czy moze znacie jakies fajne apartamenty
(miejsce spokojne, niedaleko chory, ale nie w samej ch., rownoczesnie z
dostepem do roznorakich facilities typu wypozyczalnia aut, tawerny, etc...i
nad morzem oczywiscie, inaczej chlop nigdzie nie jedziewink.

czytalam oczywiscie watek wakacyjny, ale on dotyczyl wielu problemow, tym
razem od tych, co byli, uprzejmie dopraszam sie pomocnej dloni.
przy okazji powspominac mozna...

Obserwuj wątek
    • bebicka Re: pomocy... 04.03.07, 22:37
      azulejo, ja tam wybitnym grobloterem nie ejstem, ale akurat w tym roku zerwalam
      z podrozami z biurami...fakt akurat na Naxos zadne ofert nie ma... a tez wlasnie
      tam mnie pognalo tym razem. Znaczy sie dopiero pognasmile
      I tak bilet zarezerwowlam sobie w tanich liniach lotniczcyh, z tym chyba nie
      powinnas miec zadnych problemow. A potem niestety naszperalam sie w necie za
      hotelem, w koncu udalo mi sie znalezc taki, ktory nas satysfakcjonuje...no drugi
      na liscie, ale pierwszy juz sie caly zajalsmile, opinie na www sa bardzo
      pozytywne, wiec licze ze sie nie zawiode.
      teraz tylko czekam na rozklad promow, tym bardziej ze moj wyjazd bedzie troche
      bardziej kombinowany, na Naxos spedzimy tylko jego czesc.
      Generlanie mysle ze uda sie spokojnie, wszystko mozen przez net zalatwic, jest
      tylko wiecej pracy...chcoiaz to przyjemnoscsmile
      Do claej sprawy podhcodzic nalzey z duza dawka optymizmu, liczac slusznie
      zreszta na pomoc naszych doswiadczonych forumowiczowsmile i dzialac...
      Ja Ci tylko podrzuce jeszcze pare linkow, moze sie przydadza...
      Acha tez hotel pierwszy na naszej liscie to byl hotel Plaza beach, gdzies tu w
      linkach sie pewnie znajdzie. W koncu zdecydowalismy sie na Agios Prokopis.
      powinno byc dobrze.
      Wiesz to jeszcze tez zalezy na ile Ci pozwola finanse, kilka hoteli podobalo mi
      sie bardziej, ale ceny...nie na moj urlop neistetysad innym razemsmile
      dobra linki, powodzenia i milego szukania...
      swoja droga Naxos faktycznie dosc popularna w tym roku wydaje sie byc...jakis
      zlocik???
      pozdrawiam
      Maraska
      www.kavurasvillage.gr/
      www.greekhotel.com/cyclades/naxos/agiosprokopios/marandi/home.htm
      www.vacation-greece.com/hotels/cyclades/naxos/agiosprokopis/
      serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,51047,2955360.html?as=2&ias=2&startsz=x
      www.tripadvisor.com/ShowForum-g189431-i1324-o20-Naxos_Cyclades.html
      info.yen.gr/info/page_en.php?id=1618
      www.greeka.com/greece/greece-campings.htm
      • azulejo Re: pomocy... 04.03.07, 23:06
        dzieki maraskawink
        juz sie zabiore za szukanie lokum.

tak sie tylko zastanawiam...moze glupie pytanie, ale -lataja samoloty na
        naxos?chodzi mi o lotnisko miedzynarodowe.
        swoja droga, ja juz myslalam o tej wyspie od ubieglego roku, tyle ze sie nam nie
        zlozylo i wyladowalismy "na szybkiego" na innej wyspie,teneryfie.

ale w tym roku nie odpuszczam!
        jakimi liniami lecisz i na jakie lotnisko?
        • bah77 Re: pomocy... 05.03.07, 12:17
          > lataja samoloty na naxos?chodzi mi o lotnisko miedzynarodowe.

Jeśli nie znajdziesz jakiegoś lotu czarterowego (lotnisko jest oficjalnie
          międzynarodowe), to samoloty latają z Aten (ok. 30'):

www.naxos-island.biz/naxos-airport.htm

www.naxos-greece.net/site/how_to_go.htm

bah77
          • ewamalgorzata Re: pomocy... 05.03.07, 12:19
            Aegean airlines chyba nie lata- na ich stronie nie znalazlam takiego
            połączenia. Lata za to na pewno Olympic.
            • bah77 Re: pomocy... 05.03.07, 13:10
              Dlatego podałem link właśnie do rozkładu lotów "Olympic A." ...

bah77
    • ewamalgorzata Re: pomocy... 05.03.07, 07:36
      O, czyzby w tym roku Naxos swoją popularnością na tej grupie przebiło Kretę?smile
      Ja też planuję - wstępnie Naxos w tym roku.. Amigo, widać masz wielki dar
      przekonywaniasmile
      Jadę na 10 dni, Naxos będzie jedną z dwóch wysp, na które zamierzam zawitać.
      Drugą, póki co - nie wybrana jeszcze. Bilet mam do Aten, a tam.. wszystko
      zależy od promów. Hotelu/pensjonatu nie rezerwowałam - nie przypuszczam, żebym
      pod koniec sierpnia miała jakieś wielkie kłopoty ze znalezieniem noclegu.
      Bywalcy uspokajają, że będąsmile
      Z Polski bezpośrednich lotów na Naxos nie ma, wyczytałam, że można dolecieć z
      Aten lokalnymi liniami (35 min) lub dopłynąć promem - 3,5 do 6 h. Nie
      napisałaś, skąd zamierzasz lecieć - ale popatrz wśród ofert czarterowych w
      biurach podróży - podejrzewam, że w innych krajach muszą być- skądś się biora
      ci wszyscy turyści na wyspie. Mnóstwo ludzi woli podróżować z biuramismile
      • q3a1 Re: pomocy... 05.03.07, 11:53
        Nie mam pewności, ale wrażenie, że na Naxos jest małe lokalne lotnisko. Parę
        razy przejeżdżając zaraz przy jego płocie obserwowałem startujące samoloty i
        powiem Wam że były to małe samoloty turbośmigłowe lub niewielkie samoloty
        Aegana. Na Naxos miło jest się dostać promem z Pireusu np. smile- w moim
        przekonaniu jest to uroczy element wakacji, taka rozbiegówka. Siedzisz sobie na
        deck'u, opalasz się, oglądasz piękne widoki z małymi wysepkami w tle, oglądasz
        porty do których zawija po drodze prom. Polecam,
        q3a
        • bebiak Re: pomocy... 05.03.07, 18:37
          q3a1 napisał:

> Na Naxos miło jest się dostać promem z Pireusu np.

Jestem ZA, zwłaszcza, że na Naxos jeszcze w pierwszych dniach września (moje
          doświadczenia z 2006) promy pływają co najmniej dwa razy dziennie, a może i
          jeszcze coś pływa, jakiś trzeci prom, a może delfinek czy inny szybki?
          B.
          • azulejo Re: transport 05.03.07, 21:41
            swietny pomysl z tym promem-w tym wypadku w gre wchodza jedynie te najszybsze
            (co i tak daje 3.5hwink
            probowalam znalezc loty z aten, i owszem, sa jakies na dzien wylotu (25
            sierpnia), ale juz powrotnych nie ma w olympic! (na 8 wrzesnia)

co do lotow do aten z kolei, to mysle ze cos z londynu znajde, choc musze
            przyznac, ze tez nie wyglada to najlepiej, najatrakcyjniejsze cenowo propozycje
            oznaczaja transfer trwajacy...17 godzin!

takim kamikadze to nie jestem.
            coz, trzeba bedzie pogodzic sie z faktem, ze bedzie kosztowac(chyba jak kazdy,
            wolalabym wydawac juz na miejscusmile

w kazdym badz razie, nie ustaje w poszukiwaniach, i dziekuje wszystkim za cenne
            uwagi.
            • bebicka ceny biletow 05.03.07, 23:25
              Nie chce zaczynac kolejnego watku o Naxos wiec sie podlaczesmile
              Zajrzalam sobie na stronke Olimpic i w interesujacym mnie terminie sa nawet loty...
              Ja wiem ze prom to fajna sprawa...ale po 1) nie lubie wody, nie lubie promow,
              statkow a ni tym podobnych, po prostu tak mamsmile
              po2) polzec sobie na sloneczku podczas rejsu przyjmne...zgoda. Ale latanie 5
              godzin za Mlodym po promie...hmmm chyba juz mniej prawdasmile
              Jak sie nie da ineczje trudno, ale mam pytanie.
              Cena za samolot one way to mi podali ok 160 eurasow...
              Ile moga kosztowac bilety promowe? po 20 euro na lebka? Wtey przezyje, ale jesli
              roznica mialaby byc niewielka... wole poleciec i do tego spedzic wiecej czasu na
              naxos.
              wiec poratujcie mnie info o cenach...

Dzieki wielkie
              Maraska
              • azulejo Re: ceny biletow 06.03.07, 00:06
                bebicka, na stronie podanej przez ciebie znalazlam rozklad promow blue ferries
                atartujacych miedzy innymi z pireusu:

www.bluestarferries.com/ENGLISH/defaultmain.htm
                ceny zroznicowane, w zaleznosci od klasy komfortu, jaka sobie wybierzesz,
                rozpietosc od 10 do bodajze 68 euro w jedna strone. wiec nie jest tak zle.
                tylko nie wiem, czy sa to te zwykle promy, czy te superszybkie (chyba te zwykle
                raczej).ja wolalabym te najszybsze, bo czasu szkoda...a najbardziej wolalabym z
                powrotem juz poleciec do aten. moze jakies bilety sie znajda...a moze jeszcze
                inne linie lataja?

jeszcze pogrzebie w linkach.
                • q3a1 połączenia promowe 06.03.07, 08:50
                  Gorąco polecam tą strone, jeżeli chodzi o rozkłady promowe, wszystkie linie i
                  połaczenia między kontynentem i wyspami:
                  www.ferries.gr/booking/
                  Pozdrawiam,
                  q3a
                  • bebicka Re: połączenia promowe 06.03.07, 12:59
                    azulejo ja wlasnie mysle podobnie, tez wolalabym jezeli juz to szybkim promem a
                    to od razu i koszt wyzszy...stad moje pytania odnosnie cen, bo skoro roznica
                    moze byc niwielka to wole doplacicsmile
                    i wlasnie tez chodzi mi bardziej o powrot zeby tak szybko, raz dwa anie
                    rozwlekac ten zal ze juz koniec juz trzeba wracac...buuu juz mi sie smutnawo
                    robismile
                    a tak a propos to skoro mam juz wakacje w tym roku zaplanowaen zaczelam
                    planowac rok przyszlysmile juz wiem gdzie i jaksmile hehe
                    • bebiak Re: połączenia promowe 06.03.07, 14:20
                      Słuchajcie, nie ma takich cen na prom Pireus - Naxos jak 10 e.
                      Poszukam w chatce - gdzieś mam bilety (albo odgrzebcie w którymś wątku,
                      pisałam tutaj o cenach promów z września 2006).
                      Wydaje mi się [wydaje!], że bilet Pireus ---> Paros to ok. 20e a ja pływam
                      najtańszymi promami i ofkors zawsze deck.
                      B.
                      • bebicka Re: połączenia promowe 06.03.07, 15:19
                        bebiaczku tam na stronce jest jakas cena 10 euro aoe to jakas specjalana
                        promocja czy cus...nie wiem moze w ladowni wiozasmile mi sie tez wydaje ze to za
                        niska cena.
                        Mi sie wydaje ze srednio trzeba policzyc 30 euro...tym bardziej ze ze wzgledu
                        na Mlodego to ja tych najtanszych nie wezme.. chyba...sama nie wiem...
                        ten najtanszy bilet to oznacza po prostu poklad tak?

pozdrawiam
                        maraska
                        • amigo50 Re: połączenia promowe 06.03.07, 17:37
                          Nie wiem czy mnie tu wpuścicie na to forum o Naxos, ale może...???

Jeśli chodzi o cenę biletu z Pireusu do Naxos (zauważcie, że nie NA Naxos), to
                          jest to przedziałod około 23 do 46 euro. Ta najniższa cena to promy wolniejsze
                          i zawijające po drodze do różnych miejsc a 46 euro to cena za HighSpeda (w
                          ubiegłym roku był to bodaj HS2). HS zaija rzadko do portów po drodze i płynie
                          zdecydowanie szybciej (bywa, że nawet dwukrotnie szybciej). Kiedyś zmierzyłem
                          GPS-em prędkość na HS4 równą 44 węzły. Zwykłe trampy płyną 18-22 knotów.

Jeżeli chodzi o bilety, to wszystko jedno który to będzie prom, to jednak nie
                          ma sensu brać biletów innych niż te najtańsze. To tylko hasło, że to bilety na
                          decku. Faktycznie jest tak, że zajmujesz sobie miejsce w wygodnych lotniczych
                          fotelach (i jest tam zdecydowanie luźniej niż w samolocie) w którejś z kilku z
                          reguły sal przeznaczonych dla turystów z takimiż biletami. Częstym obrazkiem
                          jest, że na trasach nocnych ludzie rozkładają w tych salach karimaty na
                          podłogach i mają "kuszetkę".

W sprawie promu do Naxos warto byłoby rozważyć i sprawdzić czy nie ma czasem
                          korzystnych połączeń z Rafiny. Rafina o port położony bardzo blisko od lotniska
                          w Atenach (hłe, hłe - a jakież to Ateny???), z bezpośrednim autobusem z
                          lotniska i z Rafiny na lotnisko i około 30 Mm bliżej do Naxos niż z Pireusu a
                          to zawsze i około półtorej do dwóch godzin krócej (na Zatoce Sarońskiej promy
                          pływają dużo wolniej ze względu na zwiększony ruch statków i konieczność
                          pływania torami wodnymi) i bilet w związku z tym też pewnie tańszy.
                          Ja sam płynąłem kiedyś promem z Naxos do Rafiny, ale było to kilka lat temu i
                          szczegółów nie pomnę.
                          • greeks Re: połączenia promowe-Naxos 07.03.07, 08:21
                            Ponieważ ja już w zasadzie mam wszystko dograne jeśli chodzi o mój wyjazd na
                            Naxos,pozwolę sobie uzupełnić(jesli chodzi o ceny) info podane przez Amigo.
                            Wybieram sie w drugiej połowie czerwca i z mojego rozeznania wynika,ze
                            standardowa cena promów z Pireusu zaczyna sie od 27,50 EUR za osobe(BLUE STAR)
                            Z Rafiny rzeczywiście pływają Highspeedy linii Hellenic Seaways(takze z Pireusu)
                            Oto ceny na ten okres:
                            BASIC FARES
                            CLASS OF SERVICE PRICE
                            BUSINESS TABLE SMOKING 40.50 €
                            BUSINESS TABLE NON SMOKING 40.50 €
                            BUSINESS NON SMOKING 40.50 €
                            BUSINESS SMOKING 40.50 €
                            VIP NON SMOKING 60.50 €
                            VIP SMOKING 60.50 €
                            VIP TABLE NON SMOKING 60.50 €
                            VIP TABLE SMOKING 60.50 €
                            ECONOMY SMOKING 40.50 €
                            ECONOMY NON SMOKING 40.50 €
                            ECONOMY TABLE NON SMOKING 40.50 €
                            ECONOMY TABLE SMOKING 40.50 €

ITINERARY ROUTE
                            RAFINA 11/06/2007 07:25:00 DEP.
                            TINOS 11/06/2007 09:40:00 DEP.
                            MYKONOS 11/06/2007 10:15:00 DEP.
                            NAXOS 11/06/2007 11:15:00 DEP.
                            PAROS 11/06/2007 12:00:00 DEP.
                            MYKONOS 11/06/2007 13:00:00 DEP.
                            TINOS 11/06/2007 13:30:00 DEP.

Czas rejsu HS z Rafiny 3,50 h
                            Blue Stary z Pireusu płyną wg rozkładu 5,15 h
                            Pozdrowionka
                            • bebicka Re: połączenia promowe-Naxos 07.03.07, 10:42
                              greeks a moglbys podac strony www, z ktorych sciagnales rozklad promow i ceny?
                              podajesz cene ok 27 euro a potem w cenniku sa w okolicach 40 euro? to za co sa
                              te niskie ceny??? Ty podales cene na HS, tak??
                              Ja chyba na droge powrotna zarezerwuje samolot, ale TAM poplyne, pod koniec
                              czerwca, wiec tez chetnie dopracowalabym wszystkosmile
                              Ten porm ktorego rozklad podales widze ze plynie do naxos zawijajac po drodze na
                              Tinos. A ja najpierw chce na Tinos na 3 dni , potem do naxos (amigo pilnuje
                              siesmile) myalalam ze bede musiala sie przesiadac na paros...
                              wyplywac musze z Pireusu, inny uklad dosc by nam skomplikowal sprawe , ale to
                              dluzsza historia...
                              licze na wsparciesmile
                              Maraska
                              • greeks Re: połączenia promowe-Naxos 07.03.07, 11:18
                                27,50 to cena za BLUE STAR na linii Pireus-Naxos
                                Wklejony cennik dotyczy zaś Hellenic Seaways z Rafiny....
                                Cennik ze strony

www.hellenicseaways.gr/index.asp?a_id=80
                          • azulejo Re: amigo, 08.03.07, 22:34
                            ty moze chcesz doplynac DO portu naxos, ja zas chce dostac sie NA wyspe naxos...

obojetnie w ktorym miejscu, byle lajba jakas sie znalazla i sternik lajby owej!
                            mam nadzieje ze sie cos w koncu przejasni i rozjasni (mnie w glowie przede
                            wszystkimwink
                            • amigo50 Re: amigo, 09.03.07, 01:52
                              Bez przesady z tym "do" czy "na".
                              Co prawda sam wywołałem temat, ale chodziło mi tylko o podkreślenie, że prom
                              płynie do portu, który nazywa się tak samo jak wyspa. W przypadku greckich wysp
                              jest to dosyć częste (vide: Tinos, Mykonos, Kos, Rodos, Idhra, Poros itd...) a
                              nie wszyscy to łapią (mówię o czytaczach tego forum - dostałem kilka maili, w
                              których pytania o tym świadczyły).
                              Sprawa jest oczywiście prostsza kiedy główny port nazywa się inaczej niż wyspa
                              (vide: Siros - Ermoupolis, Kithnos - Merikha itd...

...a co się tyczy łajby i sternika, to pewnie i jedno, i drugie znalazłoby się,
                              ale jak domyślam się Tobie chodzi jedynie o przerzut na wyspę. Ja raczej
                              chciałbym skompletować załogę na dwutygodniowy rejs. Pewnie, że mógłbym z Aten
                              na Naxos płynąć dłużej nawet niż dwa tygodnie, ale nie chciałbym Cię tam
                              porzucać tak jak Tezeusz porzucił na Naxos Ariadnę smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka