Dodaj do ulubionych

To gdzie teraz???:-)

16.05.07, 15:18
Kochani sluchajcie na 99% bede miala wolne dwa dodatkowe tygodnie w wakacje do
spedzenia oczywiscie w Grecjismile Pisze zeby sie radoscia podzielic ale i mala
rade zasiegnac.
Termin nie jest za ciekawy bo poczatek sierpnia...ale tylko wtedy. Maz wybywa
na jakis wedkarski sped i mam wolnesmile
Wlasciwie jest mi wszystko jedno gdzie pojade, poza Kreta i Rodos. Byle z
biurem...juz sie teraz tyle nazalatwiam, ze potem mi sie juz po prostu nie
chcesmile czyste lenistwosmile
No dobrze zapytac to ja sie chcialam o jedno o pogode. Wlasciwie mam swoich
faworytow, mysle albo o Kos, albo o Zakynthos, albo o Korfu, ewentualnie
jeszcze Riwiera Olimpijska gdyby cenowo byla bardzo atrakcyjna ...
Jakiej pogody moge sie spodziewac we wspomnianych miejscach? Czy na Kos np
moze byc bardziej goraco niz na Korfu, ktore lezy ciut bardziej na polnoc? Czy
to akurat nie ma znaczenia?
nigdy o tej porze roku nie jezdzilam na greckie wyspy stad moje pytanie, bo na
potowrny skwar trafic bym nie chcialasad
dzieki
pozdrawiam
Maraska
Obserwuj wątek
    • jacek1f Bebicka - Ty nie kompinuj, Ty pisz do Amigo i 16.05.07, 16:19
      na łódkę marsz!!!!!
      • bebicka Re: Bebicka - Ty nie kompinuj, Ty pisz do Amigo i 16.05.07, 18:14
        Taaaaa I Mlodego majtka na poklad tez zabierzesmile
        3 lata ma jakby co....
        poza tym ta wolnosc to wiesz z pewnymi obostrzeniami jest, mam np zakaz wyjazdu
        z rozrywkowa kolezankasmile
        takz eneistey nie ma lekkoo
        Maraska
        • bebicka Re: Bebicka - Ty nie kompinuj, Ty pisz do Amigo i 16.05.07, 23:00
          Ranyyyy Jacek dopiero po godzinie skumalam, ze do amigo mam uderzyc z pytaniami o pogode...fakt aplywal sie po wyspach...to moze cos napisze. akurat nie mam do niego bezposredniego kontaktu.
          Ale ja jestem zakrecona, broni mie jedynie to, ze akurat bylam po slodkiej drzemce i zaraz pedzilam na rodzinna imprezesmile gdzies pomiedzy zajrzalam na forumsmile
          A amigo mam nadzieje ze wypowie tutaj...tylko on zna wyspy pewnie bardziej od strony morza a to zawsze chlodniej...ale kazda porada jest cenna.
          pozdrawiam
          Maraska
        • amigo50 Re: Bebicka - Ty nie kompinuj, Ty pisz do Amigo i 24.05.07, 00:11
          Cholera, tyle się napisałem i wszystko gdzieś diabli wzięli !!!
          Wrrrrrr...!
          No to w skrócie i będę pisał na raty, bo znowu gdzieś diabli to wezmą.

Mój najmłodszy załogant miał 1,5 roku, najstarszy 72 lata. Nie ma więc tutaj
          żadnych ograniczeń wiekowych.
          • amigo50 Re: Bebicka - Ty nie kompinuj, Ty pisz do Amigo i 24.05.07, 00:14
            W sprawie pogody w lipcu i sierpniu nie ma innej możliwości jak tylko upały i
            żadnego deszczu. Pytanie może być tylko ile dni będzie wiało i jak mocno, ale
            tam nie istnieje w tym czasie coś takiego co przytrafia się dość często nad
            naszym morzem. Tam pogoda (czytaj upały 30 do 40 stopni) są pewne.
            • amigo50 Re: Bebicka - Ty nie kompinuj, Ty pisz do Amigo i 24.05.07, 00:17
              ...a wyspy znam zarówno od strony wody jak i od strony lądu, bo pływam głównie
              po to aby zwiedzać. To trochę tak jak z tymi co wspinają się na górskie szczyty
              po to aby popatrzeć jak w dolinach jest pięknie smile)
              Jak macie jakieś pytania o konktrety, to dawajcie, bo choć ostatnio dużo jestem
              w rozjazdach, to czasami jednak tu wpadam smile)
              Ptrzez najbliższe trzy dni nigdzie się nie wybieram smile)
              • bebicka amigo... 24.05.07, 00:37
                dzieki wielkie...
                no to moja na majtka by sie nadawal nawet, 3 lata stuknelysmile
                a co do pogody, czy na ktorejs z tych wysp moge liczyc na lagosniejsze upaly?? czy nie ma to znaczenia i kierowac sie raczej walorami poznawczymi...hihi no i dostepnoscia ofert last minute...
                pozdrawiam
                Maraska
                • amigo50 Re: amigo... 24.05.07, 01:56
                  Zdecydowanie na pierwszym miejscu wybieraj miejsce, w którym chcesz przebywać.
                  Walory klimatyczne wszystkich wysp są praktycznie jednakowe.
                  Można ewentualnie wziąc pod uwagę taką właściwość wysp: gdzie więcej wody - tam
                  więcej zieleni.
                  Najmniej wody jest na Cykladach i tam też zieleni jest najmniej i są one
                  najbardziej surowe i dzikie ( i to właśnie w nich pociąga mnie najbardziej).
                  Zdecydowanie więcej wody jest na Dodekanezie a jeszcze więcej na Wyspach
                  Jońskich. Jest to oczywiście dość duże uogólnienie, bo w każdej grupie wysp
                  można wskazać odstępstwa od tej reguły.
                  ...a najwięcej wody jest na morzu smile) hihi i jak w uwadze powyżej tu też można
                  wskazać odstępstwa od reguły. (czasami może być więcej wina niż wody smile)
    • ursulad Re: To gdzie teraz???:-) 17.05.07, 07:48
      Szczerze mowiac nie wybralabym Zakynthosu...polecam Lefkade, Skopelos.
      Zerknij na strony www.recko.name. - fotogalerie i wybierz zdjecia wysp.
      Pozdrawiam.
    • bah77 Re: To gdzie teraz???:-) 21.05.07, 23:46
      Do podjęcia tej decyzji pomocny jest przewodnik z serii naszej Gazety.

Choć potem bardziej przydatny jest oczywiście Pascal.

Pozdrawiam

bah77
      • bebicka Re: To gdzie teraz???:-) 22.05.07, 13:26
        bah widzisz tak nie do koncasmile
        Ja raczej nie o przewodnikowe atrakcje wybranych miejsc usiluje sie podpytac.
        Chodzi mi w glownej mierze o osobiste wrazenia forumowiczow...szczegolnie w
        zakresie doznan temparaturowych, pogodowych itp.
        A do tego jeszcze dochodza ograniczenia ze strony wolnych miejsc na dany
        kierunek...i chyba z tego wzgledu na Kos nie dam rady. troche mi szkoda bo byl
        moim faworytem...ale najwazniejsze ze w ogole jest szansa na wyjazdsmile
        pozdrawiam
        Maraska
        • bah77 Re: To gdzie teraz???:-) 23.05.07, 10:13
          > Chodzi mi w glownej mierze o osobiste wrazenia forumowiczow...szczegolnie w
          > zakresie doznan temparaturowych, pogodowych itp.

Marasko, czy to znaczy, że jeśli ktoś napisze, że był np. na Kos w środku lata
          i parę dni padało (bo ma niesamowitego pecha) to tam nie pojedziesz?

Bo zazwyczaj wtedy na wszystkich greckich wyspach króluje (po równo!) Wielki
          Błękit:

www.travelplanet.pl/przewodnik/grecja/porady-praktyczne/temperatury.html

Pozdrawiam

bah77
          • bebicka Re: To gdzie teraz???:-) 23.05.07, 15:37
            Bah no nie bez przesadysmile To az taka blondynkom nie jestem zeby sie kierowac
            akurat takim stwierdzeniemsmile
            raczej chodzilo mi o stwierdzenia typu ze np na Kos jest goraco ale wieje
            wiaterek (podobnie jak na Rodos) i to pozwala spokojnie przetrwac najgoretszy w
            sumie okres w rokusmile No albo ze jest calkiem inaczje i np na Korfu z racji
            tego, ze lezy bardziej na polnoc klimat jest lagodniejszy a temperatury nie az
            tak upalne....
            No ale jak nic bede sie musiala kierowac wlasnym wyborem...pewnie tym co
            ciekawego dostane w ofercie last minutesmile
            pozdrawiam
            maraska
            • bah77 Re: To gdzie teraz???:-) 24.05.07, 08:50
              > raczej chodzilo mi o stwierdzenia typu ze np na Kos jest goraco ale wieje
              > wiaterek (podobnie jak na Rodos) i to pozwala spokojnie przetrwac najgoretszy
              > w sumie okres w rokusmile

Marasko, jeśli tym razem chodzi Ci głównie o to, aby spokojnie przetrwać, a
              wiaterek jest najważniejszy, to może przejrzyj w necie strony miłośników
              windsufingu w Grecji, np.:

www.windsurfing.gr/index.php?option=com_google_maps&Itemid=55

W takim przypadku zapewne wybrałbym zieloną Lefkadę.

> No albo ze jest calkiem inaczje i np na Korfu z racji tego, ze lezy bardziej
              > na polnoc klimat jest lagodniejszy a temperatury nie az tak upalne....

Pisałem, że temperatury są wtedy bardzo podobne, a dodatkowo podałem Ci
              odpowiednie tabele...

Pozdrawiam

bah77
    • d.biel Re: To gdzie teraz???:-) 23.05.07, 17:48
      Marasko, a może Lesbos? W Itace mają obecnie fajne lasty na ten kierunek może w
      sierpniu też się uda. Znajoma, która tam byla zachwycała sie urokiem tej wyspy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka