Dodaj do ulubionych

Nocleg w Salonikach i Atenach

18.07.07, 11:27
Podróż do Grecji powoli się zbliża. 23 września będziemy w Salonikach.
Wylatujemy do domu po dwóch tygodniach z Aten. Co będziemy robić przez te dwa
tygodnie zapewne wyjdzie w praniu - uwielbiam spontaniczne zmiany planów
podczas podróżysmile
Ale nie o tym chciałam. Myśleliśmy o tym, żeby w Salonikach i Atenach jednak
zarezerwować sobie noclegi przez wyjazdem. Stąd moje pytanie do stałych
greckich bywalców: znacie namiary na coś miłego, niedrogiego (chociaż
wiadomo,że to relatywna sprawa) w tych miastach? Urządzałyby mnie nawet takie
namiary, gdzie nie da się wcześniej zarezerwować noclegu - w razie czego byśmy
tam zawitali i spytali, może akurat coś by się znalazło.

Z góry dzięki za pomocsmile

Natalia
Obserwuj wątek
    • bebicka Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 18.07.07, 14:47
      Hej
      Z noclegiem w Salonikach to nie pomoge, nie byalm, zas jesli chodzi o Ateny to
      faktycznie nie wiem czego szukasz...to znaczy jakiego standardu za jaka cenesmile
      Ja ostatnio nocowalam w Atenach w 3 hotelach, jednego - Joker Hotel nie polecam
      za nic, obskurny, zas dwa pozostale jak najbardziej. Z tym ze jeden Athens
      Golden City Hotel nam sie udalo zlapac w jakiejs extra pormocji, tak jest dosc
      drogi.
      Natomiast z calego serca moge poleici hotel Pireus Dream Hotel, chociaz jak sama
      nazwa wskazuje jest on w Pireusie, ale do metra 10 minut spacerekim a metro w 20
      minut Cie dowiezie do centrum. Hotel moze nie w najpiekniejszej okolicy, ale
      wydaje sie bezpiecznie, cicho, zadnych glownych ulic obok, moim zdnaiem nowy
      albo odnowiony bo bardzo ladne pokoje, czysto, pyszne snaidanie i duzy wybor, za
      friko internet, naprawde dobry hotel. Polecam. My placilismy za 2 dorosle
      _dziecko 60 euro. Nie wiem czy to duzosmile
      Wszystkie hotele znalazlam przez strone
      www.booking.com
      ja tez polecam
      w razie pytan zapraszam
      pozdrawiam
      Maraska
      • grecja-ellada Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 18.07.07, 15:10
        A ja wysłałam Ci maila na gazeta, sprawdź sobie smile
        • horsfieldi Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 18.07.07, 15:59
          Odpowiedziałamsmile Dzięki dziewczyny!

Natalia
        • ewelline Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 18.07.07, 19:58
          grecja_ellada a czy ja również mogę prosić o takie maila, jesli to oczywiście w
          sprawie noclegów w Atenach?
          • grecja-ellada Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 18.07.07, 21:41
            ewelline wysłałam Ci maila tylko z pośpiechu poszdł bez tytułu ale z konta
            grecja-ellada więc rozpoznasz, że top osoba z forum pisze smile
            • ewelline Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 19.07.07, 00:33
              Dziękuję za maila! Już Ci wysłałam odpowiedź smile
        • greczynka7 Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 19.07.07, 00:04
          Witam wszystkie forumowiczki i forumowiczówwink! Przyznaję, że od jakiegoś czasu
          śledziłam Wasze rozmowy i dzięki życzliwości Marty oraz wsparciu matheosa oraz
          tomka kozłowskiego jestem teraz kolejną forumowiczka w gronie...smile) i bardzo
          sie z tego cieszę!smile

ponieważ niedługo wybieram się w 3,5 tygodniowa podróz po Cykladach Centralnych
          i bede przez kilka dni w Atenach, bardzo chętnie skorzystam z porad noclegowych
          Marty via mailsmile))

bardzo dziękuję
          greczynka7
          • grecja-ellada Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 19.07.07, 09:27
            Hotele, w których pomieszkiwałam w Atenach nie są wielką tajemnicą, podam więc
            strony www prezentujące sam hotel jak i możliwość zarezerwowania.
            Jesienią 2006 roku jako miejsce na nocleg wybrałam Aristoteles'a
            www.hostelsclub.com/hostel-pl-3392.html
            kosztował mnie 55 euro za dobę od osoby w 2 os. pokoju w cenę wliczone było
            śniadanie (strasznie monotonne jak ktoś pozostaje dłużej niż 1 lub 2 dni
            sucharki, ser żółty, wędlina, napój i kawa (na życzenie).

Lokalizacja hotelu Aristoteles nie była tak urokliwa jak Student In
            www.polish.hostelworld.com/hosteldetails.php/StudentsTravellersInn-Athens-15729
            Zależało mi wtedy na możliwości połazikowania wieczorem (lub nocą) wśród
            zabudowań plaki, podświetlonych antycznych ruinek jak Akropol takie marzenie,
            które powstało w mojej główce gdy łazikowałam będąc 1 raz w Atenach. Nareszcie
            udało mi się zrealizować je i jeszcze jednym plusem hotelu była lokalizacja -
            znacznie przyjemniejsza i dla dwóch dziewczyn samotnie zwiedzających miasto po
            prostu bezpieczniejsza, takie miałyśmy wtedy odczucie. W cenę hotelu nie było
            wliczone śniadanie.
            • q3a1 Ateny: Hotel Tempi 19.07.07, 09:49
              W zeszłym roku w sierpniu spaliśmy w Hotelu Tempi przy targu kwiatowym (10 minut
              od Plaki i 5 minut od stacji Monastiraki). Tu macie szczegóły:
              www.travelling.gr/tempihotel/index.htm . Za dobę (za dwójkę z łazienką
              płaciliśmy) wtedy jakieś 65e. Hotel bardzo, bardzo sympatyczny i o dziwo w
              bardzo spokojnej okolicy. A hotel znaleźliśmy robiąc spacerek bocznymi uliczkami
              od Syntagmy do Omonii i dalej w kierunku Monastiraki. Odwiedziliśmy chyba z 6
              hoteli zanim wybraliśmy ten. I może warto tak zrobić o ile nie będą wam ciążyły
              bagaże . Można wtedy sprawdzić wszystko organoleptycznie a i potargować jest
              się łatwiej, jak z plecakami stoisz i właściciel ma na wyciągnięcie ręki
              kolejnych parę euro.
              Pozdrawiam,
              q3a
              • greczynka7 Re: Ateny: Hotel Tempi 19.07.07, 20:45
                Bardzo dziękuję za wszystkie adresy i poradysmile Po powrocie z wakacji zdam
                relację z hotelu..wink
    • eridan Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 20.07.07, 21:46
      Powiem krótko, bukować i nic się nie bać. Mała kaucja a pewność, że w Atenach
      nocleg będzie na pewno. Co prawda to jest miasto z setkami hoteli lepszych i
      gorszych lecz lepiej nie czekać na ostatnią chwilę, bo może się okazać, że
      wylądujecie w wieloosobowej sali. Jeśli chodzi o ceny, to sukcesywnie rosną od
      10 Euro. Myślę, że we wrześniu bez problemu traficie noclegi za 20-25 Euro na
      głowę, lecz lepiej teraz sobie wstępnie zorganizować i na kaucję nie
      żałować.Pzdr
      • ewelline Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 20.07.07, 22:12
        To powiedz jeszcze krócej i podaj przykłady fajnych noclegów.
        • eridan Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 22.07.07, 19:13
          Na szybki pobyt dla niewymagających może być zeus przy ulicy sofokleu. Jest
          przy ateńskim targu mięsnym. Standard dość dobry, czysto, cenowo było w stanach
          niskich i wbrew obawom bardzo cicho w nocy. Ale jeśli kto marzy o kondyszerku w
          pokoju lub łazience z prysznicem albo hotelowych rozrywkach, to może się bardzo
          rozczarować.Pzdr
    • m.c.r Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 22.07.07, 11:47
      Kilka chwil temu rezerwowałem na www.hotelneosolympos.com Całkiem dobra cena,
      praktycznie w centrum, jedyny mankament to pobliska Larissa Station.
      • ewelline Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 22.07.07, 12:14
        No rzeczywiście cena całkiem niezła. Tylko może wiesz kiedy w tym hotelu
        jest "low" sezon a kiedy "high" bo w tej tablece z cenami tego nie ma.
        Śniadanie jest w tej cenie? Kiedy tam będziesz? Może wcześniej niż ja więc
        opowiesz jak było? smile
        • ewelline Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 22.07.07, 12:17
          A już widzę ceny i, że bez śniadania.
          • m.c.r Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 22.07.07, 12:24
            Tak, bez śniadania, ale to mi nie przeszkadza (wręcz przeciwnie ;> ). Jest za to
            klima i darmowy internet.
            Będę tam w nocy z 26 na 27 sierpnia (po przyjeździe z Delf i przed wypadem w
            stronę Peloponezu. Dam oczywiście znać co i jak (zdjęcia prezentują się całkiem,
            całkiem) smile
            • ewelline Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 22.07.07, 13:44
              Ja bym wolała ze śniadaniem bo w sumie śniaanie to dla mnie najwązniejszy
              posiłek dnia więc nie chce mi się wstawać rano i szukać jakiegoś sklepu w
              Atenach. Internet jest mi w ogóle niepotrzebny bo w czasie podróży odpoczywam
              od komputera i sieci. Ja lecę dopiero 19 września, także zdążysz mi jeszcze
              napisać co i jak smile Tutaj masz oceny tego hotelu:
              www.booking.com/hotel/gr/neos-olympos.html?sid=367436ebc0a72f29372f731eb940f537;checkin=2007-09-22;checkout=2007-09-23

Też się wybieram do Delf smile Będziesz tam nocować? Masz już na oku jakiś nocleg?
              • m.c.r Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 22.07.07, 16:01
                W Delfach upatrzyłem sobie kemping - www.delphicamping.com/ , na jedną
                noc będzie idealny wink

Wracam do Polski 10 września, więc na pewno zdążę opisać co i jak.
                • ewelline Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 22.07.07, 23:02
                  A jaki masz plan podróży? Fajnie wygląda ten kemping, ciekawe czy łatwo do
                  niego dotrzeć komunikacją publiczną i czy można wynająć przyczepę.
                  • m.c.r Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 23.07.07, 09:02
                    Bardzo napięty smile)

Wrocław, Słowacja, Węgry, Serbia, Macedonia, Grecja:
                    - Saloniki (ale tylko na chwilę),
                    - Delfy - z noclegiem
                    - Ateny - z noclegiem
                    - Korynt, Mykeny, Navplio, Epidavros (bez dociekliwego zwiedzania, są po drodze,
                    więc na każdy z nich przeznaczam po kilka godzin, w Epidavros nocleg na kempingu),
                    - Zakynthos (5 dni w Kavos Psarou)
                    - Kefalonia (5 dni w Spartii - Vigla Village)
                    - jednodniowy wypad na Itakę
                    - powrót do Polski przez Lefkadę, Meteory (z noclegiem w Kalambace)

Co do kempingu, jest, tak wynika z opisu, jakieś 4km od Delf, więc pewnie coś
                    tamtędy jeździ. Z doświadczenia wiem, że kierowca autobusu (KTEL'a) bez problemu
                    zatrzyma się tam, gdzie go o to poprosisz... Co do przyczep nie wiem, pisałem do
                    nich pytanie o możliwość rezerwacji na jedną noc - było to wczoraj, do dziś nic
                    nie odpisali.
                    • ewelline Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 24.07.07, 02:09
                      14 dni samochodem? Masz zamiar zobaczyć te wszystkie miejsca w 14 dni razem z
                      podróżą? Ja chcę zobaczyć mniej miejsc a i tak niektózy na forum uważają, że to
                      niemożliwe ale Twój plan...tyle miejsc...
                      • bebicka Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 24.07.07, 14:16
                        Ewelino ja policzysz noclegi to wychodzi w samej Grecji 14...mysle ze podroz
                        chyba dodatkowo bo inaczje liczba noclegow by sie nie zgadzala.
                        to po pierwsze
                        po drugie oni maja wlasny samochod, wypozyczenie takowego i Tobie doradzalismy,
                        nie wiem czy pamietasz ale wlasnie jako glowne utrudnienie w realizacji Twoich
                        planow to lokalna komunikacja na ktora zapewne stracisz duzo czasusad
                        Wyzej opisana wycieczka przez mcr oczywiscie do zrealizowania, troche w
                        japonskim stylu ale sie da, chcoiaz moim zdaniem ...ale nie nie bede juz
                        wlaczala tutaj swojego zdania, kazdy zwiedza tak jak lubismile
                        Ja akurat na Korynt poswiecialm bardzo malo czasu, na Mykony rowniez bo te
                        akurat w ogole mnie nie zachwycily a cena za wejscie zabojcza (8 euro chyba),
                        Epidauros tez wiele czasu nie wymaga, natomiast Nafplio jest urocze i tam mozna
                        spedzic bardzo wiele godzin spacerujac po uliczkach, popijajac frappe...i nic
                        nie robiac. ja tak lubie wlasnie ale na to trzeba miec czassmile
                        pozdrawiam
                        Maraska
                        • ewelline Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 25.07.07, 00:24
                          Co z tego, że mi doradzaliście wypożyczenie samochodu? Już pisałam, że go nie
                          wypożyczę i się z tego powodu nie zabiję. Dużo więcej aż tego czasu w
                          porównaniu gdybym miała auto to nie strace więc nie dramatyzujcie już tak.
                          PEwnie komunikacja publiczna kursuje tak samo jak i naszym kraju, spóźnia się
                          ale jeździ. Samochodem też można stracić czas, choćby z takiego powodu, że się
                          zabłądzi ale pojedzie złą drogą. Znam to z własnego dośw. podczas podróży przez
                          Sycylię. Mimo map można też stracić kawał czasu. W podróży autobusem
                          przynajmniej tego uniknę i nie sądzę żebym straciła 2 razy tyle czasu w
                          porównaniu z samochodem.
                          Plan, który mam zamiar zrealizować jest na razie wstępny i w dalszym ciągu nie
                          rozumiem dlaczego przez 14 dni miałabym nie zobaczyć Aten, Delf, Meteorów i
                          Santorini. I nie mam zamiaru zwiedzać w jap. stulu ani też w stylu leniwym i
                          siedzieć w Atenach tyzień ponieważ najzwyczajniej w świecie mam tylko w tym
                          roku 14 dni.
                          • ewelline Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 25.07.07, 00:27
                            I jak powiedziałam jeszcze konkretnego planu nie wymyśliliśmy. Zobaczymy jak to
                            będzie. A ty co widziałaś podczas 2 tyg.?
                            • bebicka Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 25.07.07, 02:01
                              Ech znowu zaczynasz sie oburzac.
                              ale niech tam
                              co ja zwiedzilam... Kawalek Peloponezu a dokladniej wspomniane Korynt i Mykeny, potem pojechalam w okolice Loussious, nastepny dzien to szwendanie sie po okolicy i przejazd przez Kalamate i gory do Mistry, potem kolejny dzien zwiedzanie Mistry i objazd mani, kolejny dzien to Monewazja i dojazd do Nafplio, wteszcie ostatniego zwiedzanie Nafplio i Epidauros. Czesc z tych miejsc udalo mi sie ozbaczyc dosc pobieznie niestetysad
                              Na reszte wycieczki poplynelismy na Naxos, skad ktoregos dnia udalismy sie statkiem na Mykonos i Delos, ktoregos dnia na objazdowke po Naxos a reszte czasu byczylismy sie.
                              Na greckim Fotoforum sa zdjecia i skromna relacja
                              gdybys chciala zobaczyc

pozdrawiam
                              Maraska
                              • ewelline Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 25.07.07, 12:53
                                I powiesz, że nigdy Aten, Meteorów i Delf nie widziałaś, tak?
                                • bebicka Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 25.07.07, 22:47
                                  Otoz wyobraz sobie, ze nigdy nie widzialam Delf ani Meteorow. Znaczy na zdjeciach i owszem ale nie bylam tam bo pewnie o to Ci chodzismile W Atenach bylam na dluzszym weekendzie, takze tez innym razem, teraz spedzilam tam tylko krotkie jedno popoludnie. Ja zreszta jestem przeciwniczka zwiedzania miast podczas objazdowych wycieczek po danym rejonie. Zazwyczja po podziwianiu widokow , malych urokliwych miasteczek itp duze miasta mnie przygnebiaja, stad unikma ich na swojej trasie. Ale to tylko moje zdanie.
                                  Faktem jest zas to co napisalam na poczatku. Ale musze tez dodac, ze to nie byla moja pierwsza podroz do Grecji, nie ostatnia, stad zarowno Delfy jak i Meteory zostawilam na inny raz.
                                  pozdrawiam
                                  Maraska
                                  • ewelline Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 26.07.07, 01:01
                                    No więc właśnie, może wkońcu zrozumiesz mnie, że ja jadę do Grecji i nie wiem
                                    czy tam jeszcze wrócę. Tak jak ty kochasz Grecję i do niej wracaszm, tak ja
                                    kocham Sycylię i też będę na nią stale wracać. Dlatego też uważam, że skoro
                                    ląduję w Atenach to głupotą byłoby nie zobaczyc tego miasta i Akropolu. A co do
                                    Santorini - to ta wyspa z opowieście i ze zdjęć tak mi się spodobała, że bardzo
                                    chce na nią popłynąć na te 4-5 dni. Nie przeczę, ze inne wyspy są brzydkie,
                                    pewnie każda jest piękna ale mi się jakoś spodobała Santorini. A Tobie które
                                    wypsy się podobają?
                      • m.c.r Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 24.07.07, 21:00
                        17 dni, w zasadzie nawet 18 (licząc z podróżą). Dobrze napisałaś, bebicka
                        również. Chcę te miejsca zobaczyć, pisząc wprost - narobić sobie nimi smaka.
                        Oczywiście nie ma szans na to, by dokładnie wszystko to obejrzeć, by się
                        delektować, ale z drugiej strony mając do wyboru dwa dni jazdy w jedną stronę,
                        po 6 dni na każdej z wysp i 2 dni powrotu wolę coś takiego.
                        Z pewnością na Peloponez wrócę, z pewnością będzie to kilkanaście dni, ale na
                        dziś nie mam szans na tak długi urlop.
                        Mimo ambicji tego wyjazdu uważam, że będzie to lepsze rozwiązanie niż droga z
                        punktu "A" do punktu "B" wink
              • eridan Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 22.07.07, 19:17
                Śniadanie w cenie to chyba pomysł dla leniwców. Wszystkie ateńskie sklepy i
                knajpki w centrum otwierane są bardzo wcześnie i za niewielkie pieniądze można
                porządnie i smacznie zjeść.Pzdr
                • ewelline Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 22.07.07, 22:58
                  Może i dla leniwców ale ja nie lubie gdziekolwiek wychodzić bez śniadania,
                  nawet do sklepu ale skoro mówisz, że można zjeść za niewielkie pieniądze
                  smaczne śniadania to może się skuszę smile Znasz jakieś sprawdzone miejsca?
                  • m.c.r Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 23.07.07, 09:04
                    Ooo właśnie, z tymi sprawdzonymi miejscami to dobre pytanie.
                    Przy okazji, jak wygląda sprawa parkingów w pobliżu stacji Larissa? Hotel zdaje
                    się nie mieć żadnego własnego, a auto gdzieś zostawić trzeba smile
                  • eridan Re: Nocleg w Salonikach i Atenach 23.07.07, 11:00
                    Przy jatkach ateńskich jest targ warzywny a przy nim na styku ulicy Athinas
                    przyklejone dwie suflaczarnie, bardzo dobre mięsko, atmosfera raczej
                    przelotowa, wsród tubylców. Zresztą nie podam konkretnych nazw, bo wiadomo, czy
                    za chwilę się nie zmienią? W każdym razie robotniczo-plebejska w swej istocie
                    ulica Athinas wraz z przecznicami to handełesowe centrum Aten, gdzie człowiek
                    pracy ma prawo zjeść do syta, bez strachu o stan portfela i żołądka. A polska
                    knajpa mieści się przy ulicy Michail Voda 94 ale o niej tylko słyszałem.Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka