bebiak W dzisiejszej Wyborczej... 24.04.10, 15:35 ...na str. 29, felieton Pawła Smoleńskiego o tym, jak Kapllani zareagował na to co niedawno zobaczył w przejściu podziemnym w Warszawie przy Placu na Rozdrożu. Felieton zatytułowany został "W przejściu na Rozdrożu": Greja bywa antysemicka prawie tak bardzo jak antyalbańska - mówi Gazi. - Ale to po prostu niemożliwe. Rzecz dotyczy stosunku Greków do Albańczyków i Żydów, a - przypomnę - Gazmend Kapllani stostunkowo niedawno gościł w Polsce (Warszawa i Kraków), o czym Tomek wspominał tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,37196,108866751,108866751,Ksiazka_Kapllaniego_spotkania_w_Krakowie_i_W_wie.html Odpowiedz Link
barbelek Nie brzmi to optymistycznie:( : 25.04.10, 23:38 wyborcza.biz/biznes/1,100897,7807800,Grecy_przezra_pieniadze_z_MFW.html Odpowiedz Link
bebiak W dzisiejszej Wyborczej i w "To Vima" z 25 kwietni 08.05.10, 16:04 W dzisiejszej Wyborczej na str. 15: "Czas zapłacić rachunki" - fragment artykułu Achilesa Hekimoglou opublikowanego w serwisie greckiej gazety "To Vima" 25 kwietnia 2010 roku. Dla tych, którzy znają grecki - link do artykułu w "To Vima": www.tovima.gr/default.asp?pid=84&eid=2660 Odpowiedz Link
bebiak O psie - bohaterze greckich protestów :-) 10.05.10, 13:07 Wyciągnięte dziś z www.gazeta.pl: deser.pl/deser/1,97052,7862189,Pies__ktory_zostal_bohaterem_greckich_protestow__ZDJECIA_.html Odpowiedz Link
tonle sprawca całego zamieszania :) ZDJĘCIA z linka 11.05.10, 00:01 mam nadzieję, że nie dostanę zbyt dużych batów od adminów, ale trudno mi się powstrzymać od wklejenia tego linku. Na swoja obronę mam to, że zapewne Bogowie (bynajmniej greccy, oczywiście) mieszali w tym dziele palce (pisze tak, bo nie dotyczy to Grecji, ale...może dotyczyć turystów chcących lecieć do Grecji) zreszta popatrzcie sami! Czy nie ma usprawiedliwienia dla podzielenia sie tymi zdjęciami ("nie próbujcie raczej tego w domu"): www.collthings.co.uk/2010/04/iceland-volcano-pics.html ps. u mnie już jedno na tapecie Odpowiedz Link
bebiak Wywiad z Gazmendem Kapllani... 11.05.10, 16:28 o którym wspominaliśmy kilkakrotnie choćby z uwagi na jego niedawną wizytę w Polsce. Wywiad w dzisiejszej "Gazecie wyborczej" (strona 17 - część Kultura)) Odpowiedz Link
bebiak "Plaże Dedala, wino Dionizosa" - dziś o Ikarii 12.06.10, 12:10 W dzisiejszym dodatku do Wyborczej pn. Turystyka, całostronicowa opowieść niejakiego Jerzego Samusika o wyspie Ikaria Nie napadajcie sms-owo tłumem na Argiro - już Ją weweos powiadomiłam))) Odpowiedz Link
bebiak Puste plaże greckich wysp - z www.onet.pl 23.06.10, 17:28 Dziś z www.onet.pl: plaze.onet.pl/reportaze/puste-plaze-greckich-wysp,1,3236840,artykul.html Odpowiedz Link
bebiak "Luz pod Akropolem" w Rzeczpospolitej dziś 09.07.10, 16:59 W dzisiejszej Rzepie na stronach B10 - B11 artykuł Danuty Walewskiej "Luz pdo Akropolem": o kryzysie w turystyce, o strajkach generalnych w tym tym sprzed tygodnia i tym, który zaplanowano na 14 lipca, o ich wpływie na tegoroczną turystykę i na obraz turystycznej Grecji AD 2010 w Europie. Informację wrzucę też do wątku kryzysowego - bo mocno przecież powiązane. B. Odpowiedz Link
bebiak "Luz pod Akropolem" w internecie 09.07.10, 17:08 Nawet mi się udało znaleźć wersję elektroniczną (choć ja, człowiek starej daty, wolę wersję papierową ofkors) - proszę, oto jest: www.rp.pl/artykul/449164,505699.html Odpowiedz Link
bebiak "Wyspy leniwe, wyspy szczęśliwe" dziś 10.07.10, 14:03 W dzisiejszym dodatku turystycznym do Wyborczej nieodkrywczy ale miły dla poczytania artykuł: Podróże po Grecji---> Archipelag Dodekanez ---> Wyspy szczęśliwe, wyspy leniwe. Można z autorką zajrzeć na Rodos (przewaga), na Kos i na Nissiros, obejrzeć niewielkie zdjęcia Lindos oraz uliczki na rodyjskiej Starówce. Odpowiedz Link
bebiak O Atenach idealnych na jesień :-) 04.10.10, 19:59 turystyka.gazeta.pl/Turystyka/1,81924,8447839,Czas_na_Ateny.html Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: O Atenach idealnych na jesień :-) 06.10.10, 22:19 I to mi się podoba Tak dokładnie jest, Ateny do zwiedzania są najprzyjemniejsze jesienią i wtedy najłatwiej zasmakować ich niepowtarzalnego uroku. Latem w piekielnym upale może być to trudne albo wręcz niemożliwe (zdarzyło mi się przeżyć 50 stopni mieszkając w centrum miasta, więc wiem co mówię ). A jesienią- bajka! Ja tam zawsze będę powtarzał, że kto mówi,że Ateny to mało ciekawe miejsce, ten po prostu ich nie zna! To miasto niezliczonych możliwości, atrakcji, wydarzeń... Szkoda tylko, że artykuł nie wspomina o magicznym Likavitosie. Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Fotogea- o Chijos i Lesvos 13.10.10, 22:04 Wklejam tu tego linka, bo pojawił się na stronach GW i łatwo możecie na niego natrafić: turystyka.gazeta.pl/Turystyka/1,81924,8493908,Po_greckich_wyspach_na_skuterze__Lesbos_i_Chios.html a niestety wita nas żałosnym błędem: pierwsze zdjęcie u góry wcale nie pochodzi z Mesta na Chijos ale z Molivos (Mithimna) na Lesvos... Odpowiedz Link
bebiak O wyroku za zabójstwo Aleksisa w grudniu 2008 13.10.10, 22:15 Z pewnością wielu z Was pamięta ten dzień kiedy w zamieszkach ateńskich zginął Aleksis Grigoropoulos, co stało się zaczątkiem takich zamieszek (nie tylko w Atenach) jakich Grecja dawno już nie doświadczyła. Wczorajsza Wyborcza napisała o wyroku, który otrzymał policjant uznany za winnego tej śmierci: dożywocie, ale jak rozumiem wyrok jest nieprawomocny. Tutaj więcej: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,81048,8495359,Grecja_Policjant_skazany_na_dozywocie_za_zabojstwo.html Ja odwiedziłam Aleksisa w miejscu jJego wiecznego spoczynku na jednym z ateńskich cmentarzy wiosną tego roku - tutaj możecie choć w taki sposób zrobić to Wy również: fotoforum.gazeta.pl/72,2,1110,112841445,114318416.html Odpowiedz Link
bebiak Imigranci szturmują Grecję - dziś w "Wyborczej"... 26.10.10, 21:36 a i tutaj można również poczytać: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8567063,Imigranci_szturmuja_Grecje.html Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: o Grecji na portalu TokFM 08.11.10, 21:55 Ciekawy artykuł Jorgosa Koinasa, znanego części naszych warszawskich Forumowiczów: www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,8623533,_Ludzie_sa_zniecheceni_do_polityki___Nastroje_przed.html Odpowiedz Link
bebiak "Grecka oliwa na wierzch wypływa" dziś w GW 13.06.11, 10:42 W dzisiejszej Gazecie Wyborczej na stronach 30-31 artykuł pt. Grecka oliwa na wierzch wypływa" i podtytułem: "Twarde lądowanie: ludziom szkoda dziś 3 euro na kawę na mieście, wolą oglądać kryzys w telewizji". Artykułu nie czytałam, bo nie bardzo mam teraz czas, ale sygnalizuję innym. Odpowiedz Link
bebiak Re: "Grecka oliwa na wierzch wypływa" online 13.06.11, 22:00 Tutaj: wyborcza.biz/biznes/1,101562,9771904,Kryzys_finansowy_w_Grecji__Grecka_oliwa_na_wierzch.html Odpowiedz Link
bebiak Dzisiejsze "Palce lizać": "Smaki Grecji" 27.06.11, 19:12 W dzisiejszym dodatku do Gazety Wyborczej pt "Palce lizać" - część pt "Smaki Grecji". Odpowiedz Link
bebiak "Grecy wołają do Europy" - dziś w Dużym Formacie 30.06.11, 22:02 W dzisiejszym DF na czterech stronach reportaż "Bankruci?" - "Grecy wołają do Europy". Pod tytułem: "Chciałbym wygłosić oświadczenie do każdego Europejczyka. To, co się u nas dzieje, spotka również inne kraje Unii". To wypowiedzi przeciętnych i w różnym wieku Greków z Aten w temacie kryzysu, mieszkania, pracy, dostępu do niej, zarobków, kredytów, zasiłków, marzeń, emigracji itp - generalnie absolutnie codziennego, zwykłego życia, które staje się dla tych przeciętnych coraz trudniejsze. Odpowiedz Link
bebiak "Nowe metro i wyznawcy Zeusa" - dziś w Wyborczej 02.07.11, 23:11 W dzisiejszej Wyborczej (Świąteczna) na str. 23 artykuł Krzysztofa Bielawskiego o tytule jak wyżej i podtytule: "Obrońcy ateńskiego Ołtarza Dwunastu Bogów porównują Greków do islamskich fundamentalistów niszczących posąg Buddy". Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: "Nowe metro i wyznawcy Zeusa" - link 04.07.11, 20:43 Bardzo bardzo ciekawy artykuł- jest już link w internecie: wyborcza.pl/1,97738,9879618,Nowe_metro_i_wyznawcy_Zeusa.html Odpowiedz Link
bebiak "Grecki kryzys dotyka Polaków. Wracają do domu" 03.07.11, 19:43 Z dzisiejszej Gazeta.pl: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9884172,Grecki_kryzys_dotyka_Polakow__Wracaja_do_domu.html Odpowiedz Link
bebiak Z Onet.pl: Grecja – bankomaty tylko po grecku 18.07.11, 19:12 Z Onet.pl kopiuję to co dotyczy Grecji: Grecja – bankomaty tylko po grecku Greckie obyczaje dotyczące płatności i kart płatniczych mogą przyprawić cudzoziemca o ból głowy. Teoretycznie Grecja jako kraj europejski, należący do strefy euro, nie powinna mieć żadnych kłopotów z respektowaniem płatności kartowych i to we wszystkich standardach. Ale tylko teoretycznie. Na początek warto zacząć od bankomatów. Na największych lotniskach (w Atenach, na Krecie, Rodos, Korfu i w Salonikach), na przejściach granicznych w ośrodkach turystycznych i samych Atenach jest ich sporo. Ich największą liczbę posiadają banki Ethnikí Trápeza i Emborikí Trápeza. Sieci te akceptują karty Visa, MasterCard, Visa Electron, Plus i Cirrus. Ale z kolei rzadsze – za to częściej spotykane w małych miastach - bankomaty Alfa Trapeza i Ioniki Trapeza przyjmują tylko niektóre karty (American Express, Visa i operatorów powiązanych z Visą, czasem Diners Club). Żeby było jeszcze ciekawiej, większość bankomatów posiada tylko menu w języku greckim – warto więc opanować kilka przydatnych zwrotów, zanim opuści się Polskę. Sieć banków jest dość dobrze rozwinięta, ale poza dużymi miastami ( Ateny) i największymi ośrodkami turystycznymi są one czynne zwykle od 9 do 14. Banki i bankomaty za pobranie pieniędzy z konta liczą sobie prowizję. Zwykle jest to 2 proc., choć w małych bankach bywają czasem większe, np. 5 euro od 100 euro pobranych. Warto pamiętać, że w Grecji króluje gotówka. Na prowincji praktycznie płatność kartą nie istnieje albo bywa sporadyczna, przy czym niekiedy właściciele małych tawern posiadają stare „żelazka” do kart, czyli terminale imprintowe. Akceptują one tylko karty wypukłe. Lepiej nie godzić się na płatność za pomocą tych terminali – bardzo łatwo o oszustwo. Plagą Grecji – tak w jak Bułgarii czy Hiszpanii - jest „nabijanie” rachunków kartowych i skimming. Podróż po Grecji oznacza konieczność posiadania dwóch kart w dwóch różnych standardach (najlepiej oczywiście Visa Classic i MasterCard) oraz gotówki. Cały artykuł tutaj: biznes.onet.pl/nie-daj-sie-oskubac-na-wakacjach,18493,4793278,3314241,209,1,news-detal Odpowiedz Link
bebiak O Kalymnos we wczorajszym dodatku do Wyborczej 24.07.11, 19:02 W dodatku turystycznym do wczorajszej Wyborczej artykuł pt "Na wyspie poławiaczy gąbek", z przedtytułem: "Każda wyprawa z udziałem 40-50 kutrów zaczyna się Festiwalem Gąbki". Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Grecja buduje wielki rów... 04.08.11, 21:21 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,10061233,Grecja_buduje_gigantyczny_row__Ma_powstrzymac_tysiace.html Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Onet- Skarby greckiego kościoła a kryzys 02.10.11, 11:43 Dość ciekawy artykuł, który zauważyłem na Onecie, dotyczący postawy greckiej Cerkwi w obliczu wielkiego kryzysu gospodarczego w kraju. religia.onet.pl/publicystyka,6/ukryte-skarby-greckiego-kosciola,5330,page1.html Odpowiedz Link