Dodaj do ulubionych

Cyklady 2014

29.04.14, 19:43
Witam, po przejrzeniu forum i wstępnym planie wypadu na Cyklady ( z Berlina Easy Jetem na Mykonos - 22.06 -02.07. 2014) mam kilka pytań do znawców tematu:
1) czy rezerwować wcześniej promy z Mykonos - chcemy na Naxos i potem na Santorini, nie wiem może z Naxos na Paros - tu też proszę o porady, co do promów to szukałam połączeń na stronie fatastic.greece. - bo wyszukuje od razu chyba wszystkie połączenia, ale potem pojawia się opłata 8 e - czy w czerwcu można kupować bezpośrednio przed rejsem, bo bez sensu to nadpłacać ? aha i czy bez karty kredytowej można rezerować wcześniej
2) jak sensownie spędzić te 10 dni - maksymalnie na 3 wyspach ?
3 proszę o inne cenne rady. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • morita11 Re: Cyklady 2014 08.05.14, 14:56
      1. W czerwcu generalnie nie trzeba rezerwowac biletow ale 9 czerwca jest swieto i w ten weekend bedzie gesto na statkach.
      • morita11 Re: Cyklady 2014 08.05.14, 14:56
        No dobra, doczytalam, 9 czerwca bedziecie jeszcze w domu wink
    • super_benek Re: Cyklady 2014 08.05.14, 20:39
      Najwięksi mentorzy tego forum zapewne wakacjują, wobec czego czuję się w obowiązku podzielić się wiedzą i doświadczeniem, którą nabyłam właśnie dzięki nimwink
      Chyba najlepsza wyszukiwarka promów to openseas.gr - obejmuje promy większości armatorów, jak i wszystkie koty i inne szybkie puszki.
      Co do wyboru wysp - na Santorini popłynęłabym na max 2 noce. Zobacz co trzeba i uciekaj, bo o tej porze roku szczytu co prawda jeszcze nie będzie, ale i tak będzie głośno i tłumnie. Blisko Santorini jest malutkie, urocze i generalnie boskie Anafi - relaks na pięknych plażach i górskich ścieżkach. Na Anafi lepiej wcześniej rezerwować kwaterę, bo nie jest ich dużo. Naxos natomiast jako trzecią wyspę bym odradzała, bo jest duża i warto jej poświęcić więcej czasu. Ewentualnie sprawdź jeszcze malutką Koufonisię. Połączenia z Mykonos na pewno są, pytanie czy terminy Ci podpasują.
    • kasiak2212 Re: Cyklady 2014 23.05.14, 18:39
      Bilety na lot kupione, lecimy z Berlina 22.06 na Mykonos i stamtąd płyniemy na Naxos , potem na Santorini i ostatnie 2- 3 dni na Mykons. Teraz szukamy noclegów - jaką część Naxos polecacie, aby poplażować ? Podobnie na Santorini - coś z ładnym widokiem. Czy na tych wyspach są bankomaty ? Jak z płatnością kartą?
      • d.biel Re: Cyklady 2014 26.05.14, 18:31
        Ja z czystym sumieniem polecam Agia Anna. W ubiegłym roku mieszkaliśmy w uroczym hoteliku Antonina: www.booking.com/hotel/gr/antonina.html. Baza hotelowa jest tam bardzo bogata, więc jest w czym wybierać. Na pewno znajdziesz coś dla siebie.
        Piękne plaże w okolicy,dobre tawerny.
        Udanych wakacji smile

• kasiak2212 Re: Cyklady 2014 26.05.14, 21:52
          Na Naxos zdecydowałam się właśnie na Agia Anna - studio tuż obok plaży. Mam pytanie o ceny w tawernach na Naxos - nie mamy żadnego wyżywienia - ile średnio należałoby zarezerwować na całodzienne wyżywienie, w tamtym roku na Krecie ceny były przystępne (posiłek dla 2 osób w okolicach 20e) - jak to wygląda na Naxos? Czy poruszaliście się komunikacją miejską po okolicy?
          • d.biel Re: Cyklady 2014 26.05.14, 22:03
            Ceny wydaje mi się, że są całkiem w porządku. Za kolację dla rodziny 2+2 wydawaliśmy ok 30-35 eur. Produkty na śniadania, sałatki itp kupowaliśmy w "marketach" i to zarówno tych dużych jak i lokalnych. Dało się przeżyć. Cen komunikacji miejskiej nie znam, bo byłam swoim samochodem. Bilet do Chory chyba kosztował ok 1,5 eur. Ale nie chcę Cię wprowadzić w błąd.
            Polecić mogę fajną knajpkę, bodaj u Kostasa. Między Agia Anna a Agios Prokopios.
            Fajnie też karmią w "Collosos" albo "Colloseum" Coś w tym stylu wink
            Z atrakcji - popołudniami do portu w Agia Anna przypłwya zółw caretta caretta, ktory nie boi się specjalnie ludzi. Zwłaszcza dzieci, które mają ogromną frajdę pływając z nim.

Ech zazdroszczę, bo spędziliśmy tam cudowne chwile. 3 tygodnie przygody. Pojedź koniecznie do Apairantos. W ogóle wyprawa w góry jest niesamowita.
            Gdybyś miała więcej pytań pisz śmiało smile

Pozdrawiam

Domi
            • amigo50 Re: Cyklady 2014 22.06.14, 18:40
              No to cieszę się, że to nie tylko mi tak Agia Anna i okolice przypadły do gustu smile
              To może i gastronomia też się spodoba? smile
              Podczas pobytu w Agia Anna najchętniej żywiliśmy się w dwóch miejscach.
              Po pierwsze w tym, do którego mieliśmy najbliżej. Nazwy nie pomnę, ale była to malutka tawerna, położona w samym "centrum" AA a wchodziło się to niej z takiego wąskiego chodnika łączącego zatokę z hotelem Agia Anna. Była to malutka, ot, kilka stolików tawerna, mimo tego, że chociaż przecież tuż przy głównej drodze, w miejscu gdzie autobus skręca w kierunku Plaki, to jednak raczej mało rzucająca się w oczy. Widywaliśmy tam praktycznie jedynie miejscowych i parę osób, które mieszkały w tym samym co my hotelu. Za to kuchnia była świetna
              Drugim miejscem, do którego chodziliśmy chętnie, choć był to kawałek drogi, była Tawerna Paradise. Położona bezpośrednio przy drodze prowadzącej do Plaki, kawałek za Agia Anna. W zasadzie to droga przechodziła przez tawernę smile , bo cżęść barowa, kuchenna i główna "sala" znajdowały się po jednej stronie drogi a druga "sala", bodajże pod rozłożystym tamaryszkiem, znajdowała się po drugiej stronie drogi, już na plaży. Fantastyczny klimat i jeszcze lepsza kuchnia.
              Pewne jest, że w tym roku (a w planach rejsowych mamy Naxos), tam właśnie spędzimy wieczór smile
    • kasiak2212 Re: Cyklady 2014 07.08.14, 20:25
      Byłam, wróciłam, zobaczyłam - wszystko zgodnie z planem. Polecam Santorini i Naxos, Mykonos mniej, ale to kwestia gustu - kto co lubi. W razie pytań służę pomocą.
      • amigo50 Re: Cyklady 2014 10.09.14, 20:19
        To już za trzy dni wpłyniemy pod żaglami na boskie Egeo i znów będę mógł zawołać: Witajcie Kochane Cyklady!
        A w planach trasa:
        Ateny - Sounion - Kithnos - Siros - Paros - Ios - Santorini - Milos - Monemvasia - Hydra - Poros - Methana - Ateny smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka