Dodaj do ulubionych

Z pieknej SERIFOS...

27.08.09, 23:06
...pozdrawiam cieplo!... smile

Dzis udalo nam sie zwiedzic bajkowy klasztor Taksiarchon w polnocnej czesci wyspy. Mielismy wielkie szczescie! Pop, ktory wlasnie zamykal klasztor wpuscil nas jeszcze na przyslowiowe 15 min. smile Wrazenia ogromne!... Fotki wkleje po powrocie... smile

Zwiedzanie wysp - tej i sasiednej Sifnos - jest troche utrudnione. W planach mielismy wypozyczenie samochodu i tu i tam i niestety - nie ma ani jednej sztuki!!! buuuu Zatem zobaczymy duzo mniej...
Kolejna malo mila niespodzianka - silne wiatry!!! Wieje z tak ogromna sila, ze dotad zwiedzenie Chory na Serifos bylo niemozliwe - jutro kolejne podejscie!... Wiatry przyniosly nam rowniez kilka dni temu zapach pozarow...

Obserwuj wątek
    • tomaszkozlowski1 Re: Z pieknej SERIFOS... 27.08.09, 23:30
      Kasiu,
      wypoczywajcie tam wspaniale! I niech egejski Eol już trochę spuści z
      tonu i meltemaki niech Wam wreszcie osłabnie smile

A z tymi samochodami- niesamowite- i to w sezonie...
      Pozdrawiam smile
    • bebiak Re: Z pieknej SERIFOS... 28.08.09, 00:47
      Ojjjj, wierzę, że obejrzą Chorę - toż to jedna z dwóch najpiękniejszych jak nie
      najpiękniejsza Chora w Helladzie (ta druga to na Patmos). Chory na Patmos nie
      widziałam, ale ta na Serifos zwyczajnie zatyka: jest absolutnie piękna i
      godzinami można po niech łazić..
      Wierzę, no wierzę i już: to byłby jakiś kosmiczny pech...
      Szczęściem na Sifnos do końca sierpnia świetnie jeżdżą autobusy KTEL-u (pod tym
      względem to dla mnie wyspa nr 1 - w przeciwieństwie do Serifos właśnie na
      przykład) i może to złagodzi brak samochodu.

A z autkami? Cóż, to się zdarza: ja doświadczyłam w sierpniu:
      - na Tilos, gdzie w ogóle przez 6 dni się nie doczekałam na autko;
      - na Nissiros gdzie dostałam po trzech dniach czekania.
      Myślę, że spowodowane to tym, że w sierpniu Grecy gremialnie spędzają wakacje
      na wyspach a na tyle na ile ich poznałam - to trochę leniwy naród i jeśli nie
      zabiera swojego autka to na cały pobyt od razu autko wynajmuje.

Potężne uściski dla tych, co na klimatycznej Serifos terazsmile smile smile
      B.
    • grecja-ellada Re: Z pieknej SERIFOS... 28.08.09, 08:29
      Jassu ! smile)
      Szalenie cieszę się, że pobyt w Helladzie i na cykladach upływa milusio i jest pełen niezapomnianych wrażeń.
      Uściski Kasiu i niech bogowie sprzyjają smile)
    • bebiak Re: Z pieknej SERIFOS... 28.08.09, 17:01
      A Oni zadzwonili do mnie dziś.. STAMTĄD!
      I słyszałam w telefonie jak strasznie TAM wieje !!!
      I miałam wrażenie, że właściwie już jestem na Cykladach, już...
      już..smile
      DZIĘKUJĘ za tak piękne doznania, bardzo dziękuję za taki świetny
      support!!!!
      • tomaszkozlowski1 Re: Z pieknej SERIFOS... 29.08.09, 11:28
        I ja wczoraj ucieszyłem się szalenie gdy nagle zadzwonił telefon z
        pozdrowieniami ze zdobytej Chory smile I wiatr wiał faktycznie mocno-
        ach, meltemi to i błogosławieństwo i przekleństwo podróżników...
    • katinaki Chora ZDOBYTA!!! :)))))))))) 28.08.09, 21:20
      Dziekuje Kochani!!! smile Za zyczenia i trzymanie kciukow!... smile
      Chora zdobyta smile - wlasnie zjechalismy autobusem do portu... Widoki zapierajace dech i kolejne kilkaset fotek wink A schodzac z gory dostalabym zawalu - tak stromo - czyli STRASZNIE FAJNIE!... hahahaha Koniec koncow zostalam w jednym kawalku, wiec jutro kolejne przygody. Pierwsza wycieczka do miasteczka Panagia z najstarszym kosciolkiem na wyspie a potem wyprawa na poludniowy zachod wyspy...
      Przesylam greckie ciepelko i serdecznosci!!!... smile K.
      • hania_404 Re: Chora ZDOBYTA!!! :)))))))))) 28.08.09, 22:21
        usciski Kasiu i najpiękniejszych wrażeń.... ja tuz przed... nie było
        łatwo....proszę trzymaj kciuki wink
    • bebiak Re: Z pieknej SERIFOS... 29.08.09, 12:06
      A dziś już Kasia meldowała się cała szczęśliwa z wioski Panagia, gdzie pojechala
      taksówką, bo komunikacja na Serifos ... no właśnie i jużsad
      Najstarszy na wyspie kościółek był co prawda zamknięty, ale przychylny innym
      taksówkarz pochodził, popytał i klucz - ku radości Kasi - zdobyłsad
      A na Serifos poza wszystkim nadal wieje i grzejesmile
      • katinaki Re: Z pieknej SERIFOS... 29.08.09, 22:25
        Oj tak! Dotarlam do wioski Panagia smile Huraaaaaaa! Kosciolek z X w. zobaczylam, aparatem go weweos tez potraktowalam... smile Miedzy domkami pospacerowalam, kilka slow z mieszkancami zamienilam, uslyszalam najglosniejsze greckie dzidziki wink a taxowkarz nawet punktualnie zjawil sie po mnie! smile To byla najdrozsza wycieczka wakacji! hahaha ale weweos warto bylo!
        A na wyspie juz Bebiaku nie wieje, do tego zrobilo sie goraaaaaaaaaaaaaco!... ale przeciez zaczyna sie lato! wiec o co chodzi!? hahahaha
        Na poludnie wyspy nie dotarlismy niestety - ani jedna sztuka taksowkarza nie chciala nas tam zawiezc buuuuuuu sad wiec.... zjawilismy sie znow w Chorze! smile Bylo pieknie... Siedzielismy na jakims odlotowym dachu i popijalismy ostatnia grecka kawule... Jutro wracamy do Aten... Szkoda... sad
    • katinaki Zdjęcia z SIFNOS... 01.11.09, 00:58
      Wreszcie udało mi się wrzucić pierwszą część wakacyjnych zdjęć na fotoforum...
      Wybaczcie, że trwało to tak długo...

Na razie fotki z wycieczki na Sifnos:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,102346510,102346510,0,2.html?v=2
      Miłego wspominania dla tych, którzy już tam kiedyś byli i oglądania dla tych, którzy planują tę wyspę odwiedzić wkrótce... może w przyszłym roku!... smile Gorąco polecam!!! Jest piękna!!!... - powiedziała miłośniczka Cyklad!!! wink

...reszta zdjęć [wyspa Serifos] - wkrótce... smile
      • katinaki Bah'u... opis uzupełniony... pozdrawiam!... :) 11.11.09, 22:53
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2028684,1,0,882,Widok-z-Kastro-kierunek-62-wyspa-Paros-na.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka