Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ostrobramska czyli kolejna ścieżka-bubel!

18.10.09, 22:33
    Miałem okazję zapoznać się z budową nowej drogi rowerowej biegnącej od węzła
    Marsa wzdłuż ul. Ostrobramska. Niestety jest to kolejny bubel! Dlaczego? Bo:
    1. Mamy na niej latarnie uliczne.
    2. Styka się z jezdnią więc z czasem będzie służyła jako parking samochodowy.
    3. Na skrzyżowaniu z ul. Rodziewiczówny w żaden sposób nie pomyślano o
    ciągłości wzdłuż Ostrobramskiej do Fieldorfa.
    4. Brak połączenia z Realem. Przed remontem był jednokierunkowy wjazd dla
    samochodów. Przydałby się w tym miejscu rowerowy kontra-pas.

Oczywiście zrobiłem zdjęcia i niebawem je opublikuję.

I na koniec mam apel do działaczy. Trzeba ruszyć d... i czym prędzej to
    zmienić przed odbiorami bo póżniej to będziemy musieli się męczyc z tą
    ścieżką-śmieżką.
    Obserwuj wątek
      • kultowy_grzech Re: Ostrobramska czyli kolejna ścieżka-bubel! 19.10.09, 09:42
        punkt 1-3 potwierdzam.
        natomiast rowerowe połączenie z realem uważam za zbędne - jednokierunkowy wjazd
        o którym piszesz (aktualnie w remoncie) jest dosyć wąski - obawiam się, że
        kontrapas nie byłby bezpiecznym rozwiązaniem (zważywszy, że jest tam łuk) -
        trzeba będzie po prostu ten kawałek (od parkingu do ścieżki jest 90 metrów)
        przejechać chodnikiem - tak moim skromnym zdaniem będzie bezpieczniej. bo
        kontrapas może i namalują, ale kierowcy i włodarze o nim szybko zapomną [jak o
        tym przy Oboźnej - dosyć często stoi na nim kontener na śmieci, korzystając z
        niego parę razy zostałem obtrąbiony i opieprzony za jazdę pod prąd ;-)]

g.
      • skeler Re: Ostrobramska czyli kolejna ścieżka-bubel! 19.10.09, 16:46
        ad apelu do działaczy:
        obecnie nie ma działaczy z tamtego rejonu, dla których była by to na tyle ważna
        sprawa aby poświęcić na nią tyle czasu co trzeba - a jest to sprawa trudna, bo
        projekt jest zatwierdzony i budowa w trakcie. Ja wolę poświęcać energię na
        sprawy mnie dotyczące i tras którymi sam się poruszam i na których się znam - a
        i na to nie mam wystarczająco czasu. Węzeł Marsa ostatnio widziałem kilka lat
        temu - i wtedy był też lepszy czas na ewentualne działania w jego sprawie.
        Wszystkiego przy obecnym stanie liczbowym działaczy i liczbie spraw zrobić się
        nie da, a apelować to sobie można do urzędników którzy mają obowiązek budować
        dobre drogi... lub do lokalnych działaczy z tamtego rejonu ;-)
      • roweroraffi Re: Ostrobramska czyli kolejna ścieżka-bubel! 19.10.09, 21:18
        robertrobert1 napisał:

> I na koniec mam apel do działaczy. Trzeba ruszyć d... i czym prędzej to
        > zmienić

Mam nadzieję (podobnie jak Skeler), że jacyś lokalni działacze z Pragi Południe
        się zainteresują tematem. Jeżeli nie - samo się nie zrobi i faktycznie będzie bubel.
        • gromanik Re: Ostrobramska czyli kolejna ścieżka-bubel! 19.10.09, 22:13
          Inspiracji można poszukać tu:
          www.bialoleka.masa.waw.pl/pisma.htm
          • robertrobert1 Re: Ostrobramska czyli kolejna ścieżka-bubel! 24.10.09, 18:54
            Gdybym miał czas to bym na pewno tą sprawą sam się zajął w tym bym napisał
            szereg pism. Niestety ale tego czasu nie posiadam więc liczę na innych.
            • gromanik Re: Ostrobramska czyli kolejna ścieżka-bubel! 25.10.09, 09:16
              robertrobert1 napisał:

> Gdybym miał czas to bym na pewno tą sprawą sam się zajął w tym bym napisał
              > szereg pism. Niestety ale tego czasu nie posiadam więc liczę na innych.

Pewnie i tak będziesz musiał ten czas znaleźć - jeśli nie na pisanie pisma, na
              początek jednego mówiącego o problemach, które tu wymieniłeś, to na zwalnianie
              na pełnej atrakcji ścieżce. Jeśli podasz dane adresowe, to możesz wysłać mailem,
              więc nawet nie będziesz musiał wyjść z domu.
              Wysyłasz do wiadomości Wydziału Transportu Rowerowego i Komunikacji Pieszej,
              który w razie potrzeby popilotuje sprawę i zmotywuje kogo trzeba do działania
      • robertrobert1 Zdjęcia 08.11.09, 17:03
        A oto obiecane zdjęcia ścieżki-bubla

fotoforum.gazeta.pl/a/40288.html
        • tom.krakus Re: Zdjęcia 09.11.09, 13:28
          Wysłałeś coś?
          • robertrobert1 Re: Zdjęcia 09.11.09, 15:03
            tom.krakus napisał:

> Wysłałeś coś?

Nie. Pisałem, że kompletnie nie mam czasu na to. Szkoda.
            • tom.krakus Re: Zdjęcia 10.11.09, 10:22
              Poszło pismo mailem (jak niżej). Do Biura Drogownictwa i KOmuikacji, ZMID i ZDM. Wykorzystałem twoje zdjęcia.

====
              Uprzejmie proszę o interwencję w sprawie będącej w budowie drogi dla
              rowerów, a związanej z inwestycją przebudowy skrzyżowania
              Płowiecka/Grochowska/Ostrobramska.

1. Otóż jak można zobaczyć na załączonych zdjęciach (więcej zdjęć na
              fotoforum.gazeta.pl/a/40288.html), latarnie umieszczono na
              drodze dla rowerów, nie mówiąc już o zachowaniu jakiejkolwiek skrajni.
              Opisane i przedstawione na zdjęciach miejsce znajduje się po północnej
              stronie ulicy Ostrobramskiej pomiędzy skrzyżowaniem
              Ostrobramska/Grochowska/Płowiecka a ulicą Marii Rodziewiczówny
              Jest to niezgodne z między innymi punktem 3.4 dokumentu "Standardy
              projektowe i wykonawcze dla systemu rowerowego w m.st. Warszawie"
              będącego załącznikiem do Zarządzenia Prezydenta Miasta Stołecznego
              Warszawy nr 3618/2009 z 04-09-2009.

2. Uprzejmie proszę o zmianę organizacji ruchu i dopuszczenie ruchu
              "pod prąd" dla rowerów (bez wydzielania kontrapasa), w ulicy Marii
              Rodziewiczówny w kierunku od Marketu Real do budowanej drogi dla
              rowerów w ulicy Ostrobramskiej. Najprostszym rozwiązaniem byłoby
              montaż tabliczki T22 pod znakiem B2 od strony skrzyżowania
              Rodziewiczówny/Jubilerska, jak również pod znakiem D3 od strony
              skrzyżowania Jubilerska/Rodziewiczówny). Celem zapewnienia
              bezpieczeństwa rowerzystom i pieszym na przejściu dla pieszych na
              wlocie ul. Rodziewiczówny w ul Ostrobramską, można by wyznaczyć tzw.
              wyniesione progiem płytowym przejście dla pieszych i przejazd
              rowerowy.

Połączenie takie umożliwi sprawną podróż drogą dla rowerów wzdłuż
              ulicy Ostrobramskiej a także dzięki tunelowi pieszo - rowerowemu pod
              Ostrobramską osiągnięcie znacznej liczbie celów podróży (między innymi
              osiedle Gocław, Mokotów Dolny, Czerniaków, Sadyba).

Zmiana organizacji ruchu zgodnie z w/w wnioskiem będzie w pełni zgodna
              z celem spójności dróg dla rowerów stawianym sobie przez Miasto
              Warszawa w punkcie 2.12 dokumentu "Standardy projektowe i wykonawcze
              dla systemu rowerowego w m.st. Warszawie" będącego załącznikiem do
              Zarządzenia Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy nr 3618/2009 z
              04-09-2009

Proszę o odpowiedź w wersji elektronicznej a jeżeli to niemożliwe
              listem zwykłym bez potwierdzenia odbioru w terminie wynikającym z art
              35KPA, oraz informowanie mnie o działaniach podejmowanych w powyższej
              sprawie.

Adres do ew. korespondencji:
              XXXXXX
              ============
              • tom.krakus Re: Zdjęcia 10.11.09, 11:04
                Walnąłem się i to nieźle.
                To nie jest ul Rodziewiczówny, tylko ulica bez nazwy (wg Google i Zumi).
                Wysłałem sprostowanie z mapką.
                • kultowy_grzech Re: Zdjęcia 10.11.09, 14:14
                  a do tego uliczka te będzie po remoncie dwukierunkowa (do tej pory była
                  jednokierunkowa od Ostrobramskiej do Reala).

grzech
                  • robertrobert1 Re: Zdjęcia 10.11.09, 18:39
                    kultowy_grzech napisał:

> a do tego uliczka te będzie po remoncie dwukierunkowa (do tej pory była
                    > jednokierunkowa od Ostrobramskiej do Reala).

Jeśli tak to będzie wielki problem bo zapewne stanie "nakaz skrętu w prawo za
                    znakiem". I tym sposobem rowerzysta albo będzie musiał łamać prawo skręcając w
                    lewo albo będzie zmuszony do skrętu w prawo by po chwili wjechać na ów przejazd.
                    ABSURD!
                    >
                    > grzech
              • robertrobert1 Dzięki... 10.11.09, 18:35
                ... w imieniu moich dzieci czyli przyszłych użytkowników tej DDR.
        • rano1 Re: Zdjęcia 10.11.09, 15:57
          Łomatko!
          A ja myślałem, że baumokoszmar odszedł do przeszłości...
          Pięknie ustawione pionowe miny nocne !
          • mr_brush Re: Zdjęcia 10.11.09, 21:56
            Trasa taka byłaby świetną wylotówką na Góraszkę i Wiązowną. Byłaby, ale jak to u
            nas bywa, będzie z tego fajny parking i chodnik. Kiedy trasy rowerowe przestaną
            być u nas traktowane po macoszemu. Czasem mam wrażenie, że te wszystkie ścieżki,
            są budowane tak jakby na siłę, w stylu "a niech mają i się odczepią"
            • tom.krakus Re: Zdjęcia 03.12.09, 15:21
              Wg informacji które otrzymałem od ZMiD odnośnie latarni na ddr ostrobramska przy Rodziewczówny:

"ZMiD informuje że przedmiotowe latarnie, przewidziane są do przebudowy i w momencie zakończenia inwestycji będą usytuowane zgodnie z obowiązującymi przepisami"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka