Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Foteliki rowerowe

IP: *.aster.pl 02.12.09, 23:15
    Witam wszystkich. Moja pociecha w przyszłym sezonie będzie jeździła z nami na
    wycieczki rowerowe. Jestem na etapie poszukiwania fotelika rowerowego ale nic
    ciekawego nie mogę znaleźć. Wszystkie foteliki są takie same. Brzydkie skorupy
    szare i źle wykończone. Chciałbym miękki kolorowy fotelik coś innego niż jest
    dostępne pod hasłem " fotelik rowerowy" Coś co przyciąga wzrok. Coś nie
    tuzinkowego. Jakie są wasze doświadczenia z fotelikami ?? Gdzie szukać?

Pozdrawiam i dziękuję za dyskusje
    Obserwuj wątek
      • Gość: Krys Re: Foteliki rowerowe IP: *.static.maxnet.net.pl 03.12.09, 21:23
        A moze cos takiego:www.nokaut.pl/oferta/przyczepka-rowerowa-
        czerwona.html
        • Gość: da silva Re: Foteliki rowerowe IP: *.aster.pl 09.12.09, 22:00
          Polskie prawo zabrania ciągnięcia jednośladem przyczepki z ludźmi a więc odpada :(
          Wiem że tak się robi no ale... nie można :)
          • tiresias Re: Foteliki rowerowe 10.12.09, 08:35
            Coś co przyciąga wzrok. Coś nie
            tuzinkowego
            ---
            wykonywanie osobistej lanserki kosztem dziecka jest niezgodne z przepisami ruchu
            drogowego i dekalogu
            ps. 'nietuzinkowe'
            • Gość: da silva Re: Foteliki rowerowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.09, 12:11
              A kto napisał że kosztem dziecka??!! Jeśli godzisz się na standard jaki mamy na
              rynku to ok Twoja sprawa. Ja szukam czegoś co będzie i bezpieczne i ładne.
              Plastykowe paskudne foteliki mnie nie interesują.
              Wiadomo kto szuka ten w końcu znajdzie :)

p.s
              Nie lanserka ale ESTETYKA!!
      • kawerna Re: Foteliki rowerowe 10.12.09, 15:33
        No nie przesadzaj, foteliki szare i źle wykończone, wszystkie
        podobne, to były 18 lat temu, kiedy szukałem fotelika dla mojego
        syna. Teraz znajdziesz wszystko. Przepiękne foteliki robią np.
        Hamax i
        Bobike. Ale ceny tych fotelików,
        niestety adekwatne do wysokiej jakości. Z własnych doświadczeń
        pamiętam, że solidna nóżka, która bezpiecznie utrzyma rower wraz z
        dzieckiem w foteliku jest niezwykle przydatna. No i tylny fotelik
        najwygodniej zakładać do damki. W ogóle najbezpieczniej z dzieckiem
        poruszać się na damce.

pozdr.
        • Gość: bob budowniczy Re: Foteliki rowerowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.09, 13:52
          A może ten marudo
          www.allegro.pl/item848302483_fotelik_rowerowy_yepp.html
          Yepp Maxi
          • Gość: marysia Re: Foteliki rowerowe Yepp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.09, 12:21
            Super fotelik!! Jeszcze takiego nie widziałam !! Jakie kolory !
            A do tego te wzornictwo!!
            Na wiosnę kupię taki :)
            • Gość: juri Re: Foteliki rowerowe Yepp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.09, 15:52
              Ciekawe wzornictwo i kolory. Dużo ładniejsze niż np OK baby czy Hamax
              Ciekawe czy można je dostać w Poznaniu ?
              • Gość: tata kazika Re: Foteliki rowerowe Yepp IP: *.aster.pl 16.12.09, 22:49
                znalazłem na bikeforum.pl
                www.bikeforum.pl/showthread.php?t=14758&page=3
                No i jestem po oględzinach. Będę porównywał do Hamaxa bo takiego sprzedawca miał
                do porównania. Czyli z jeden Yepp Maxi z drugiej Hamax.

Fotelik wygląda naprawdę super. Wykonanie i materiały na najwyższym poziomie.
                Materiał z jakiego wykonane jest obicie fotelika to bardzo miękka i miła w
                dotyku pianka. Pomysł na regulacje podnóżek to zapięcie takie jak pod siodłowe
                czyli na mimośród. Bardzo łatwe do regulacji. W Hamax strasznie ciężko było
                zacisnąć i wypchnąć plastykowe zatrzaski trzeba użyć obu rąk do tego zadania.
                Osłony na nóżki, żeby nie wpadły w szprychy, są długie, pełne i zintegrowane z
                fotelikiem . Siedzisko jest szerokie ale zarazem dobrze trzyma dziecko. SOL
                poddał taki argument że nie ma osłon na nogi i oparcia na rączki. Wydaję mi się
                że po tym co pokazał sprzedawca to nawet dobrze. A mianowicie przy przewróceniu
                się ( my położyliśmy rower z dzieckiem w foteliku ) dziecko może niechcący
                włożyć rączkę pod takie oparcie i powiem szczerze że może być ciężko. Te oparcie
                zamienia się w gilotynę. Może rączki nie odetnie ale dużą krzywdę
                wyrządzi.Dzieci nie rajdowcy i nie łapią się za pasy w czasie dachowania. Yepp
                dzięki temu że nie ma oparć jest bezpieczniejszy. Nie potrzeba tych oparć.
                Dziecko rączki trzyma jak na zdjęciach naturalnie na nogach.Fotelik jest szeroki
                u dołu przez co przy upadku pierwszym punktem który zetknie się z ziemią są
                podnózki ale są szerokie więc nózki są bezpieczne. Dzięki temu ze jest szeroki
                górna część fotelika jest daleko od ziemi Do tego pasy pięciopunktowe z miękimi
                nakładkami (będę się upierał że to bezpieczniejsze niż trzypunktowe). Ciekawym
                rozwiązaniem jest adapter mocowany do ramy razem z mocowaniem siodła. W hamax
                jest odwrotnie adapter jest oddzielnie mocowany na ramę a druty są przy siodle.
                W Yepp fotelik ugina się na ok. 4 cm jest sztywny bocznie a zarazem elastyczny i
                dobrze amortyzuje. Hamax buja się góra dół i na boki. Wydaje się że odpowiednia
                amplituda może go nieźle rozbujać. Z tyłu siodła jest rączka do demontowania
                wyposażona w zamek który uniemożliwia zdjęcie siodła. Przydatny rzecz. Z
                właszcze jak rower przypnie się przed sklepem. W Hamax wystarczy nacisnąć jeden
                przycisk i już moża zabrać siodło. Rower zostanie a siodło nie . Potargowałem
                się z gościem i wkońcu kupiłem go razem z wieszakiem za 690 pln. O wieszaku
                kiedy indziej i w innym miejscu. Siedzę teraz i patrzę na niego oczywiście na
                Yeppa . Jestem naprawdę zadowolony. Jak miałem oba foteliki przed sobą to
                różnica w wykonaniu oraz w generalnym pomyślem na fotelik jest uderzająca. Na
                korzyść rzecz jasna Yepp. Idę montować go na rower
                SOL sprzdawca na ten czas nie potrafił odpowiedzieć czy są przyznawane gwiazdki
                lub punkty za bezpieczeństwo.
                • Gość: Kowalski Re: Foteliki rowerowe Yepp IP: *.chello.pl 21.03.10, 15:40
                  Popieram w całej rozciągłosci tekstu:)
                  Doskonale wykonany. Różnica między hamaxem lub ok baby jest naprawde
                  duża. Fotelik droższy od konkurencji ale dostaje się jakość nie
                  będąca w zasięgu innych na rynku.Bardzo ciekawe rozwiąznie z tym
                  kluczykiem do zbezpieczenia przed kradzieżą :) no i pasy 5
                  punktowe :) Teraz na allegro widzaiłem że mają promoceje na Yepp. Ja
                  kupowałem bezpośrednio w sklepie i też wywalczyłem podobną cenę jak
                  teraz na promocji.
                  Konkludując:
                  Fotelik warty swojej ceny
                  • Gość: max Re: Foteliki rowerowe Yepp IP: *.warszawa.mm.pl 23.03.10, 16:26
                    Mimo że prawo o ruchu drogowym tego zabrania, ale przeciez nie
                    odważe sie jezdzic po ulicach, to i tak jestem corz blizszy
                    podjecia decyzji o zakupie przyczepki. Ścieżek rowerowych chyba
                    prawo o rucho drogowym nie dotyczy ?
                    • jan-w Re: Foteliki rowerowe Yepp 23.03.10, 17:00
                      Oczywiście że dotyczy.
                • Gość: daniel Re: Foteliki rowerowe Yepp IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.10, 23:22
                  Tata Kazika dziękuję za opis. Mnie przekonał :)
                  Fotelik jest bardzo dobrze wykonany. Materiał też jest bardzo dobry.
                  Kolega kupował w zesłym roku Hamaxa przy pierwszych oględzinach aż złapałem się
                  za głowę. Jakie to jest badziewie! Kawał plastyku do tego źle odlany w wielu
                  miejscach ten plastyk nie obrobiony. Wyściółka na fotelik ma ok 1 mm grubości do
                  tego pasy tylko 3 punktowe ehh szkoda pisać. Yepp to zupełnie inna bajka. Miękki
                  miły w dotyku no i te kolory :). Ja zamówiłem pomarańczowy :) jak to mówi mój
                  kolega oczojebny :). Jeśli ktoś myśli o kupnie fotelika nie warto oszczędzać
                  tych paru groszy na dzieciaku. Uwierzcie to zupełnie inna klasa. Yepp to Liga
                  Mistrzów a Hamax to nasza ekstraklasa :)

Pozdrawiam z nad morza :)
                  • marekkondracki Re: Foteliki rowerowe Yepp 25.03.10, 23:50
                    Tak he he dokładnie tak Yepp to Liga Mistrzów a Hamax to nasza piękna i
                    widowiskowa extraklasa :)
                    A poważnie to jak w reklamie żywca Hamax to prawie fotelik ale prawie robi
                    wielką różnice.
                    Jak to mówił kiedyś ktoś mądry "Jakość głupcze jakość" się liczy
                    • Gość: janek Re: Foteliki rowerowe Yepp IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.10, 22:01
                      Cześć
                      Marek powiedz jak ugina się ten fotelik w poziomie i w pionie. Widzę że ma
                      bardzo dobre opinie aż podejrzanie dobre.
                      • martakuleszka Re: Foteliki rowerowe Yepp 01.04.10, 23:12
                        Kupiłam po przeczytaniu komentarzy na tym i innych forach.
                        Bardzo dziękuje.
                        Jaśkowi bardzo spodobał się pomarańczowy :) i taki też kupiliśmy. W końcu to on
                        będzie w nim siedział:) przez kilka lat. Wykonanie na najwyższym poziomie.
                        Materiał miękki i przyjemny w dotyku. Fotelik delikatnie się ugina ale nie
                        skacze jak galareta :) . Pasy 5 punktowe to dobry pomysł. Jak jeździliśmy
                        dziecko i my czuliśmy się pewniej.

Dobry wybór:)
                        • j666 Re: Foteliki rowerowe Yepp 05.03.16, 15:58
                          Ciekaw jestem Waszej opinii po latach, bo właśnie jedzie do na Yepp Maxi ;-) Coś trzeba kupić, a każdy model ma i zalety i wady. Mnie przekonało, że Yepp był na pierwszym miejscu w znalezionych w sieci amerykańskich testach. Jakby to był prezent od bogatego wujka, to może wybrałbym Thule.
                          Chcę Was zapytać o jedną rzecz: fotelik jest z tworzywa piankowego, bez wyściółki. Jak się możemy przekonać na własnych stopach, kontakt gołej skóry z Crocsem to mocno spocone stopy. Pytanie brzmi: czy dziecko w foteliku Yepp się zbytnio nie poci (plecy), ewentualnie jak temu przeciwdziałacie?
                          • gom1 Re: Foteliki rowerowe Yepp 05.03.16, 16:37
                            j666 napisał:
                            > Ciekaw jestem Waszej opinii po latach, bo właśnie jedzie do na Yepp Maxi ;-)
                            > Coś trzeba kupić, a każdy model ma i zalety i wady. Mnie przekonało, że Yepp był
                            > na pierwszym miejscu w znalezionych w sieci amerykańskich testach. Jakby to był
                            > prezent od bogatego wujka, to może wybrałbym Thule.

Ja celuję teraz w Hamax Caress z mocowaniem na bagażnik. Przekonał mnie system amortyzacji oraz możliwość ustawienia fotelika w pozycji do spania. No i... nie mam jak fotelika do ramy zamocować ;-)

> Chcę Was zapytać o jedną rzecz: fotelik jest z tworzywa piankowego,
                            > bez wyściółki. Jak się możemy przekonać na własnych stopach, kontakt
                            > gołej skóry z Crocsem to mocno spocone stopy. Pytanie brzmi: czy dziecko
                            > w foteliku Yepp się zbytnio nie poci (plecy), ewentualnie jak temu przeciwdziałacie?

Mojej żonie stopy w Crocsach się nie pocą, mnie owszem - więc to nie reguła :-) Dzieciaki woziłem w Yepp Mini, nie zauważyłem zbytniej potliwości. Zawsze można podłożyć pieluchę tetrową. Zaletą na pewno są otwory wentylacyjne na plecach fotelika.

Przy okazji, jak ktoś by chciał Yepp Mini (z szybą) to mam do sprzedania. W tym sezonie przesiadamy się na tylne foteliki.
                            • j666 Re: Foteliki rowerowe Yepp 16.05.16, 07:57
                              Napisz mi na priv kolor, cenę.

-----
                              > Yepp Mini (z szybą) to mam do sprzedania
                              • gom1 Re: Foteliki rowerowe Yepp 16.05.16, 09:04
                                j666 napisał:
                                > Napisz mi na priv kolor, cenę.

Jak zaczniesz cytować jak człowiek to napiszę.
                            • bullring Re: Foteliki rowerowe Yepp 25.05.16, 21:33
                              Witam,

czy nadal ma Pan do sprzedania fotelik Yepp Mini?
                              Jeśli tak proszę o kontakt. Byłabym zainteresowana kupnem.
                              Z góry dziękuję za odpowiedź.
                              Zofia Ziółkowska
                              • gom1 Re: Foteliki rowerowe Yepp 26.05.16, 09:25
                                bullring napisał(a):
                                > czy nadal ma Pan do sprzedania fotelik Yepp Mini?

Niestety nie. Fotelik sprzedałem tydzień po wystawieniu ogłoszenia.
                                • bullring Re: Foteliki rowerowe Yepp 27.05.16, 02:05
                                  Szkoda. W takim razie szukam dalej. Dziękuję.
      • zenon55555 Re: Foteliki rowerowe 23.03.10, 17:33
        Dotyczy, dotyczy....
        • Gość: max Re: Foteliki rowerowe IP: *.warszawa.mm.pl 25.03.10, 18:30
          Ale tu wszyscy praworządni. Nie sadze bym miał problemy jezdzac po
          sicieszkach lub lesie. W zamysle ustawodawcy przed laty chodzilo
          raczej o wozenie ludzi w przyczepach na budowach bądz na wsi.
          Wozenie dzieci w przyczepkach wydaje mi sie bezpieczniejsze nie w
          foteliku.
      • Gość: Aga Re: Foteliki rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 06:48
        Proszę popatrzeć na foteliki na przód roweru:
        www.strefa2a.com/go/_info/reviews.php?id=900&item=4#menu. Moje dziecko
        jest zachwycone naszymi wycieczkami. Pozdrawiam Aga.
        • Gość: m.m Re: Foteliki rowerowe IP: *.telpol.net.pl 30.03.10, 11:28
          Fotelik super, ale czy bedzie pasować do roweru kross sfx 300
          www.ceneo.pl/347243, czy rama musi byc przy rowerze prosta??
          • marekkondracki Re: Foteliki rowerowe 11.04.10, 19:31
            Nie wiem czy będzie pasować do SFX 300 jak się orientuję to rower podwójnie
            amortyzowany więc może być kłopot. Zapytaj sprzedawcę :)

• monaliza_4 Re: Foteliki rowerowe 16.06.10, 21:08
          Nie jestem przekonana. Fotelik kupiła moja koleżanka, i jak mówi więcej po nim sobie obiecywała. Mała waży 13kg, a i tak podczas wycieczki po leśnych wertepach trudno jej było utrzymać równowagę - listwa jest wysoko zamocowana - zmienił się punkt ciężkości roweru.
          Na przyszły rok trzeba będzie kupić "normalny" fotelik.
          • monaliza_4 Re: Foteliki rowerowe Kangaroo 16.06.10, 21:17
            Przepraszam za zamieszanie - mój wpis dotyczył fotelika Kangaroo. Co do Yeep-a to biorę go pod uwagę, gdy trzeba będzie kupić małej nowy fotelik :-)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka