Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rower do piwnicy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.09, 21:19
    Moja piwnica znajduje się w starej kamienicy, około metra poniżej poziomu gruntu. Zastanawiam się jak przy niedużym nakładzie pracy i kosztów można zrobić z takiej piwnicy dobre miejsce do trzymania rowerów. Może ktoś z Was podzieli się informacją, jak zabezpieczyć piwnicę przed włamaniem.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jacu Re: Rower do piwnicy IP: *.icpnet.pl 20.12.09, 22:35
        Ja swoją obiłem płytą wiórową 18mm, mocowanie na śruby zamkowe do oryginalnego
        metalowego szkieletu. Drzwi z tej samej płyty (2 warstwy połączone śrubami),
        kołek antywyważeniowy na górze i na dole. 3 tanie masywne zamki i mała kłódka
        (bez pałąka, z wysuwanym prostym ryglem). Tu i ówdzie wzmocnione stalowym
        kątownikiem.

Konstrukcja przetrzymała dwie mało subtelne próby włamania z niewielkim
        uszczerbkiem. Rygle i duża ilość zamków to podstawa - złodzieje używają łomów i
        haków do odginania i wyłamywania drzwi więc liczy się głównie sztywność i
        masywność. Kłódki z pałąkiem i skoble rozwalają łomem albo nożycami saperskimi.

Rowerów w piwnicy nie trzymam, ale wkurzyło mnie ciągłe plądrowanie piwnicy.
        Słabsze zabezpieczenia nie zdały egzaminu - jak wzmocniłem drzwi rozbili boczną
        ściankę... Jak łup będzie wart zachodu to chętni się znajdą.

Wszystko zależy od okolicy w której mieszkasz - ja bym nie ryzykował.
      • Gość: KLM Re: Rower do piwnicy IP: 94.75.121.* 24.01.10, 01:21
        Ubezpiecz rower na wielokrotność jego wartości ale... przed ubezpieczeniem
        musisz dokładnie przeczytać umowę bo:
        -niektóre obejmują tylko mieszkanie (do którego nie wliczają piwnicy)
        -w niektórych, ubezpieczyciel potrąca połowę wartości ubezpieczenia jeśli rower
        został skradziony z pomieszczenie gospodarczego (piwnica)
        -wysokość ubezpieczenia niezależnie od jego wartości ustala rzeczoznawca firmy
        (ubezpieczasz na 5 tyś. płacisz odpowiednią stawkę, a po kradzieży dostajesz 5
        zł zgodnie z wyceną)
        -podobno jakaś firma uzależnia wypłatę odszkodowania od tego czy był świadek
        kradzież czy nie (po co komu ubezpieczenie, które wymaga wynajęcia całodobowego
        stróża do pilnowania piwnicy?).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka