Gość: janusz
IP: *.internetdsl.tpnet.pl
21.06.10, 16:04
Jakiś czas temu postanowiłem zmienić swój stary rower :) na nowy. Po zapoznaniu się z ofertą rowerów dostępnych na rynku postanowiłem zakupić Kross Level A6. Cena do osprzętu i ramy wydawała mi się najkorzystniejsza. Nie bez znaczenia było to że jest to polska firma. Tak więc jak pisałem wybór padł na Krossa. Czytałem na kilku forach że model 2009 jest lepiej wyposażony. Moja żyłka detektywistyczna zaczęła mocniej pracować :)
Oto rezultat porównania dwóch modeli Kross Level A6 V-break z roku 2009 i 2010. Skupię się tylko na stronie technicznej gdyż testy jezdne zostały już opisane w prasie branżowej. Na pierwszy rzut oka rowery są takie same wizualnie, ale po bliższym przyjrzeniu okazuję się jak bardzo się różnią. Zacznijmy od ramy. Kross postanowił od modelu 2009 zmienić ramę i odświeżyć wygląd. Do tego odświeżenia potrzebował nowej ramy firmy Kinesis. Rama z aluminium 7005 hydroformowana potrójnie cieniowana ze szlifowanymi spawami wygląda jak carbonowa .Jedyne miejsce bez szlifu to tyle haki. Generalnie robi wrażenie. W modelu 2010 już tylko główka ramy jest szlifowana. Do nie oszlifowanych tylnich haków doszedł jeszcze brak szlifu na miejscu łączenia rury pod siodłowej z górną i tylnim widelcem. Zuboża go to wizualnie. W modelu z 2009 roku zamontowany jest Rock Shox Dart 3 ekonomiczny fajny amorek z blokadą obsługiwaną z kierownicy. W 2010 mam już amorek Dart 2. Idźmy dalej. Manetki w 2009 to SLX a 2010 Dore. Klamki hamulców są takie same w obu rocznikach. Kierownica i mostek w modelu 2009 to Truvativ XR a 2010 mamy Truvativ Stylo Race. Plus dal modelu młodszego. Mechanizm korbowy w starszej A6 to Trvativ FIRE-X 3.3 w nowszej wersji mamy Truvativ Iso-Flow 3.0 PS. Przerzutka przód w wersji 2009 to SLX w 2010 Deore. Przerzutka tył w obu modelach taka sama. Opony i piasty również takie same. Obręcze z jednej strony Alexrims X2100 z drugiej Mach 1 EXE. Moim zdaniem porównywalne. Konkludując . Kross zapewne aby z amortyzować znaczną podwyżkę dolara w modelach 2010 postanowił obniżyć specyfikacje względem 2009. Ciekawe jak model A6 będzie wyglądał 2011. Dolar rośnie. Czy Kross znów obniży specyfikacje czy raczej podniesie ceny. Tak czy owak jeśli ktoś chce kupić Krossa Level A6 proponuję rozglądać się za modelami 2009. Za ta samą cenę mamy rower z lepszym osprzętem. Ja tak uczyniłem i jestem szczęśliwym posiadaczem Levela A6 2009 :)