Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

giant cypress dx

IP: *.icpnet.pl 16.12.10, 12:18
    www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/model/cypress.dx/5746/39270/
    chciałbym kupić w/w rower, byłem wczoraj w sklepie, mieli ten model, rama L (mam 188cm), usiadłem, niby ok, mam jednak kilka pytań...
    będę jeździł nim w mieście i trochę po lesie ale tam mam same utwardzone drogi, nie chciałbym górala, chciałbym rower wygodny z kołami 28" - jak myślicie, będzie OK?
    rowerek jest z roku 2010, cena 1600zł (sprzedawca powiedział że coś opuści, ostatecznej ceny jednak nie podał - myślę że na mniej niż 1500 nie zejdzie) i teraz się zastanawiam, czy warto? w sumie ten rower to "golas" nie ma ani błotników, ani lampek, ani bagaznika, co w nim tyle kosztuje??? jestem laikiem jeśli chodzi o rowery ale jego osprzęt chyba nie rzuca na kolana, więc co w nim jest takiego że ma taką cenę?

był też giant x-sport 5, z wygladu podobny, a różnica w cenie moim zdaniem duża, cena 1250zł (pewnie też by coś opuścili)
    www2.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/lifestyle/3310/34652/?collections_id=4
    lepiej tego tańszego czy droższego?

pozdrawiam krzysztof
    Obserwuj wątek
      • Gość: Tomek_Kraków Re: giant cypress dx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.10, 11:54
        Przede wszystkim rozważ ile będziesz jeździł w tzw. "trudnych" warunkach (górki, lasy ect.) Natomiast mogę ci powiedzieć, skąd się bierze ta cena - Giant ma właściwie jedne z najlepszych ram. Są najwytrzymalsze i przy okazji nie szczególnie ciężkie - to wyjaśnienie, skąd bierze się cena takiego roweru :)

Jeśli ma Cię bardzo nadwyrężyć finansowo dopłacenie tych kilku stówek, to może sobie podaruj i weź ten tańszy model (nie sądzę, by była to jakaś szmira). Jeśli jednak 3 stówy nie robią Ci dużej różnicy, to zdecyduj się na model II - nada się w góry.
        • Gość: krzysztof Re: giant cypress dx IP: *.icpnet.pl 17.12.10, 15:56
          dziękuję, w trudnych warunkach będę jeździł mało, powiedzmy raz w tygodniu w weekendy i to po lesie z utwardzonymi drogami (takie mam w okolicy), bez skoków i bez wariacji bo z dzieckiem w foteliku. Zdecydowanie więcej będę jeździł po mieście no i wybieram się latem na jakieś 2-3 tygodnie do Holandii (samochodem, ale rower zabieram) ale tam to juz inna bajka... wszystko jest przystosowane dla rowerzystów.
          3 stówy różnicy nie robią, z tego co się sam dopatrzyłem to ten droższy ma lepszy amortyzator z przodu ;) dzwoniłem i zarezerwowałem do poniedziałku ten rower.
          • j666 Re: giant cypress dx 17.12.10, 19:45
            Jeśli będziesz chciał jeździć po piachu, to w Cypressie będziesz musiał wymienić opony.
        • noctivaga Re: giant cypress dx 28.12.10, 17:46
          Gówno prawda. I ma jeden z najgorszych, jeśli nie najgorszy serwis gwarancyjny. Jakiekolwiek problemy z ramą zawsze kwalifikowane są jako wina użytkownika i możesz pożegnać się z gwarą.
      • snowride Re: giant cypress dx 18.12.10, 18:37
        Rodzaj roweru wybrałeś bardzo dobrze - są to rowery crossowe, które idealnie pasują do charakteru jazdy który opisujesz, są bardzo uniwersalne. Chciałby jednak zwrócić twoją uwagę na to, że oba te rowery mają trochę inny charakter - ten pierwszy jest bardziej komfortowy, ma giętą kierownicę, przez co jest ona wyżej. Jak spojrzysz na oba rowery to zauważysz, że w tym pierwszym siodło jest niżej od kierownicy, zaś w drugim jest odwrotnie - przez co jest bardziej sportowy - przyjmuje się na nim bardziej pochyloną pozycję... sam musisz zdecydować co Ci bardziej odpowiada. Jeżeli jesteś wysportowany to być może ten drugi, a jeśli mniej to może ten pierwszy...
        A co jest w nim takiego, że tyle kosztuje..ogólnie jest tak, że im lepsze komponenty tym rower droższy, a lepsze komponenty przekładają się na jakość jazdy, precyzję obsługi-sterowani, wytrzymałość... W przypadku Gianta płacisz też trochę więcej za markę. W podobnej cenie można mieć rower innej marki na trochę lepszym osprzęcie, zerknij np na tego krossa - www.kross.pl/rower/102-EVADO_1.2.html - ma hamulce tarczowe, które są lepsze od V-brake a kosztuje podobnie. Wszystko w tych rowerach jest takie same od tych samych producentów, a dla mnie argument, że giant ma mocniejszą ramę jest nie na miejscu przy tego rodzaju roweru, te ramy są takie same jakościowo imo i żadna z nich Ci nie pęknie.
      • specjalistagiant Re: giant cypress dx 22.12.10, 23:57
        Giant pracuje nad jakościa swoich ram od początku lat 70-tych. To znacznie dłużej niż większość obecnych producentów. Cieszą się bardzo dobrą opinią i uznaniem na całym świecie. Technologia i jakość wykonania - to powody do zapłacenia nieco więcej za rower. I to nie jest tak, że w Giant płacimy za markę. Mam dwa rowery tego producenta i ani razu nie odczułem dyskomfortu przepłacenia. Podstawą roweru jest rama i to ona wpływa na to w jakim stopniu bedziesz czerpac przyjemnosc z jazdy. Pozostałe elementy zawsze można wymienić. W mojej opinii DX to dobry wybór dla Twoich potrzeb. Także geometria ramy sprawi, że jazda po lesie będzie komfortowa. Pozdrawiam,
        • elpik Re: giant cypress dx 23.12.10, 08:15
          >Podstawą
          > roweru jest rama i to ona wpływa na to w jakim stopniu bedziesz czerpac przyje
          > mnosc z jazdy.
          Zgoda, rama jest ważna jako podstawowy element roweru, najtrudniejszy do wymiany. Jednak do jazdy rekreacyjnej to wg mnie najważniejsze jest odpowiednie dobranie rozmiaru a nie marki ramy. Jeśli ktoś nie katuje roweru to rama każdego szanującego się producenta go przeżyje.
          Natomiast co do przyjemności z jazdy - słaby osprzęt może ją zepsuć (rozregulowujące się hamulce, przerzutki , słaby amortyzator itp.) wg mnie znacznie bardziej niż nieprestiżowy znaczek na ramie.
          • snowride Re: giant cypress dx 24.12.10, 13:14
            W pełni się zgadzam z tą wypowiedzią. Przy tego rodzaju ramie do jazdy rekreacyjnej argumenty o wyższości, czy zaawansowaniu, jednej marki nad drugą nie mają aż takiego znaczenia....
      • bimota Re: giant cypress dx 23.12.10, 21:40
        Drugi jest tanszy, bo jest lepszy. :P

1600 to cena katoalogowa, 100 to powinien spuscic w sezonie, zima conajmniej 200...
        • Gość: krzysztof Re: giant cypress dx IP: *.icpnet.pl 26.12.10, 00:15
          witajcie, dziękuję za odpowiedzi, kupiłem tego cypressa, za cenę 1349zł, oczywiście nie jechałem jeszcze, rowerek stoi i czeka na wiosnę, myślę że będę zadowolony

pozdrawiam krzysztof
          • Gość: Peter Re: giant cypress dx IP: 217.153.175.* 28.05.14, 13:24
            Przy wzroscie 188 rama "L" jest za mała !!! musi być xl !
            • gom1 Re: giant cypress dx 28.05.14, 13:29
              E tam musi, nic nie musi. Zależy do czego rower jest wykorzystywany.

A poza tym spojrzałeś na datę wątku, na który odpisujesz? Myślisz, że autor czekał prawie cztery lata na Twoją odpowiedź?
      • noctivaga Re: giant cypress dx 28.12.10, 17:43
        Na rowerku Cypress DX kręcić będziesz jak emeryt: powoli, statycznie, pod sklep podjechać ale z dobrym samopoczuciem-przecież na rowerze jadę... Na X sport 5- o to już inna sprawa... Tu trzeba się trochę zgiąć... Mięśnie pleców popracują... Na bezdroża można skoczyć... Tłuszczyku trochę naruszyć... Ale w pracy to minus... Tłuszczyk to wyznacznik pozycji...
        Wiesz, kup coś takiego jak to www.ssc.pl/trek2010/roweryhybrydowe.html . Złośliwie, tak. Zlośliwe. Ale jak chcesz poczuć co znaczy jazda na rowerze to się zmęcz. Emeryckie kręcenie pedałami zostaw sobie na później, teraz żyj pełnią życia...
        • bimota Re: giant cypress dx 29.12.10, 14:02
          Ciekawa kwestie poruszyles. Sama zmiana pozycji powoduje, ze rowerem jedzie sie szybciej ? Faktycznie odnosze wrazenie, ze na rowerach sportowych jade bardziej dynamicznie. Kiedys jechlem kolazowka, tam byla pozycja pochylona, ale nie dlatego, ze kierownica oddalona tylko obnizona. Mialem wrazenie, ze rece mam blizej bioder co powoduje, ze staja sie "punktem zaparcia" dla pedalujacych nog co zwiekszalo nacisk na pedaly. Na rowerze tradycyjnym tego podparcia jakby brakowalo, zadek sie jakby podnosi i sila nacisku na pedaly jest slabsza.
          • specjalistagiant Re: giant cypress dx 31.12.10, 10:18
            Gratulacje Krzysiek zakupu :) A co do pozycji... wyprostowana wyklucza dynamiczną jazdę, ze) sportowym zacięciem. Poza tym na rowerach o sportowej charakterystyce (szosa, xc, fr itp) zawsze pracują mocniej ręce, barki, plecy. Zatem szansę na rozruszanie całego ciała i spalenie tłuszczyku są znacznie większe. Ale tu konieczne jest postanowienie, że jeżdzę ostrzej - z dużym wysiłkeim.
            • Gość: Bimota Re: giant cypress dx IP: *.icpnet.pl 31.12.10, 14:17
              Nie jestem Krzysiek.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka