Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czym nasmarować? [pyta laik]

20.04.04, 14:25
    Otóz po wyciągnięciu roweru z piwnicy po śnie zimowym zauważyłem że w czasie
    jazdy "świszczy" łozysko, w którym umocowane są korby (mam nadzieję, że
    dobrze wyjaśniłem...) Może jakbym tak jakiegoś smarowidłą zaaplikował to by
    pomogło?
    Solennie obiecuję, że na nastepna zimę zakonserwuję rowerek.
    Z góry dziekuję za pomoc.
    Obserwuj wątek
      • dr.krisk Smarem nasmarować! 20.04.04, 18:08
        Tak to jest z tymi eurosceptykami - Polski chcą bronić, a roweru na zimę nie
        nasmarowali!
        Najprawdopodobnie masz korby ułożyskowane na tzw. miseczkach (my,
        euroentuzjaści jeździmy na tzw. wkładach suportowych, które nie wymagają
        smarowania). Należy całośc rozebrać, umyć naftą, ładnie wytrzeć (nie pogubić
        tych cholernych kulek łożyskowych!!!!!), dać grubo smaru łożyskowego LT43
        (rdzennie polski, można stosować), skręcić całość ładnie i jeździć!
        Pozdrawiam!
        KrisK Euroentuzjastyczny
        • Gość: olo Re: Smarem nasmarować! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.04, 18:22
          Albo zainwestować kilka dyszek w bezobsługowy i na kilka latek spoko.
      • lamancza Re: Czym nasmarować? [pyta laik] 21.04.04, 09:42
        Czy rozebranie tego jest skomplikowaną czynnością? Jakieś specjalistyczne
        rowerowe narzędzia będa potrzebne?
        Czy jeśli moje "umiejętności" techniczne każą mi oddawać rower do serwisu aby
        wyregulowac przerzutki to poradzę sobie z tym łożyskiem czy lepiej (dla roweru)
        aby zrobił to serwis?

Nie wiem jakie to typ łożysk - rower MTB firmy trek, kupiony w zeszłym roku.
        • dr.krisk Rozebranie piasty głownej.. 21.04.04, 12:22
          Trochę sprzętu (klucze, itp.) mieć trzeba. Jeżeli nie bardzo chce ci się
          dłubać, to może faktycznie oddaj rower do serwisu?
          Spróbuj przedtem chwytu "niefachowego" - ale czasem skutecznego - położyć rower
          na ziemi i napsikać bezczelnie do piasty jakiegoś oleju w płynie. Potem
          odczekać parę minut (niech olej spłynie), operację powtórzyć z drugiej strony.
          Czasem pomaga, choć to bardzo wbrew rowerowym regułom smarowniczym :)
          KrisK
          • lamancza Re: Rozebranie piasty głownej.. 21.04.04, 14:36
            dr.krisk napisał:

i napsikać bezczelnie do piasty jakiegoś oleju w płynie. Potem
            > odczekać parę minut (niech olej spłynie), operację powtórzyć z drugiej
            strony.

Tak właśnie chciałem na początki zrobić, "na chłopski rozum". A jakiego oleju
            użyć?
            • dr.krisk Re: Rozebranie piasty głownej.. 21.04.04, 15:08
              Hmm.. Najlepszy byłby zwykły samochodowy olej silnikowy. W ostateczności WD40 -
              chociaż ma on kiepskie własności smarne.
              Jeżeli masz Treka (i z tych trochę droższych), to najprawdopodobniej masz
              zamontowany wkład suportu, w którym są łożyska kulkowe w szczelnej osłonie.
              Myślę, że mógłbyś użyć jednak WD40 - na pewno nie zaszkodzisz.
              Przesmaruj też łańcuch (nafta + specjalny smar do łąńcucha). Może to on piszczy?
              KrisK
              • lamancza Re: Rozebranie piasty głownej.. 21.04.04, 15:18
                Dzięki za odpowiedź. Mam treka za ok 1000 zł, osprzęt shimano, bez żadnych
                bajerów.
                A z tym łańcuchem to najpierw naftą i potem (kiedy?) smar czy zmieszać naftę ze
                smarem i wtedy smarować?
                • dr.krisk Smarowanie łańcucha. 22.04.04, 00:04
                  Już to kiedyś pisałem jakiejś sympatycznej dzieweczce, to ci skopiuję:

Należy kupić naftę (może być oświetleniowa, taką do lamp
                  naftowych), pędzel, oraz specjalny smar do łańcuchów rowerowych (w rowerowym
                  sklepie na pewno będą mieli). Za pomocą pędzla i nafty umyć łańcuch, koła
                  zębate oraz elementy przerzutek z brudu.
                  Jak już całośc będzie ślicznie czysta, wytrzeć szmatką do sucha. Następnie
                  starannie nasmarować łańcuch i koła zębate smarem do łańcucha.
                  Ja po nasmarowaniu zostawiam rower na parę godzin, aby smar wlazł we wszystkie
                  zakamarki, szmatką wycieram nadmiar smaru z łańcucha.. i to wszystko.
                  Uwaga - łańcuch nie może ociekać smarem (zaraz przyczepi się góra brudu), ani
                  być suchy. Najlepiej jak cały powleczony jest cienką warstwą smaru.
                  Pozdrowienia - KrisK

• lamancza Re: Smarowanie łańcucha. 22.04.04, 10:00
                    Serdecznie Ci dziękuję, chociaż pewnie wdzięczność sympatycznej dzieweczki jest
                    o wiele wdzięczniejsza ;-)
                  • agulina86 Re: Smarowanie łańcucha. 19.12.14, 22:55
                    można prościej ;p;p;p

www.youtube.com/watch?v=D52TtISBD1o
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka