Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Koszty w serwisie

IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.05.04, 18:40
    Czy mozecie oszacować koszt:
    - regulacji przerzutki (tylko tył)
    - smarowania łańcucha
    - naciągnięcia hamulców
    - wymiany pedałów ??
    Tak w przybliżeniu, zebym sie nie dała okantować w serwisie rowerowym. Zawsze
    takie rzeczy robił mój tata, ale teraz mam go 700 km od roweru :-))
    Dodam, że rower to niemiecka damka retro.
    Obserwuj wątek
      • Gość: olo Re: Koszty w serwisie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.04, 20:41
        1. 5 zł bo mój mechanik i przód sprawdzi i wyreguluje
        2. sam(a) sobie umyj i nasmaruj wd-40
        3. 5 zł
        4. sam(a) sobie wymień - szkoda kasy. Nigdy tego nie robiłem ale gdybym kupił w
        sklepie, w którego serwisie pracuje mój mechanik to wymiana 0 zł. ew. 5 zł.
        Wymiana pedałów to naprawdę prosta czynność.
        • Gość: marcin ha nieprawda! IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 16.05.04, 16:49
          > 2. sam(a) sobie umyj i nasmaruj wd-40

WD-40 nie jest do smarowania łańcucha. W żadnym przypadku.

www.cyfronet.krakow.pl/rowery/lancuch.html
          marcin ha
          rowery.org.pl
      • Gość: Michał Re: Koszty w serwisie IP: *.chello.pl 16.05.04, 00:22
        Cześć

Większość zrobisz sama szkoda kasy wydawać w serwisie.Jak jesteś z Wawa mogę Ci to wszystko zrobić za darmo oczywiście ;).

migusim@go2.pl

pozdrawiam Michał
        • Gość: Olik1980 Re: Koszty w serwisie IP: 5.2.* / *.chello.pl 16.05.04, 08:37
          Dziękuję Warszawiaku, ale jestem z Krakowa :-)))

Boję sie sama ruszać cokolwiek, zeby nie zepsuć zupełnie. Szukałam na google
          poradnika, jak wyregulować przerzutkę, ale jak zaczełam czytać te nazwy, ktore
          mi nic nie mówią, to zrezygnowałam.

Nie posiadam też narzędzi. Mam klucze, nie mam młotka itd.

Pytałam w serwisie w Krakowie i facet powiedział, że za 10 zł wyreguluje i
          nasmaruje przy okazji.
          Z pedałami jeszcze nie jest tak źle, żeby trzeba sie za nie wziąć od razu,
          zwłaszcza że facet przy okazji wczorajszego wypytywania mi je dokręcił i dobił,
          więc już chodzą o niebo lepiej. (zrobił to za friko)

Mam jeszcze pytanie co do WD - 40. Wiem, że to taki smar w spray'u, bardzo
          fajny na skrzypiące drzwi. Ale czy nie jest za "lekki" na łańcuch?? Gdzieś
          czytałam o Vexolu, a sama kiedyś używałam po prostu grafitowego. To który w
          końcu będzie OK ??

No i jeszcze coś przy okazji: nie wiem jaki posiadam rower. Tzn: jakiej firmy.
          Kupowałam go w komisie. Osprzet ma Sachs (podobno nie najlepsza firma??) a na
          ramach naklejki: Turmberg. Mówi Wam to coś?? Może mogłabym fotki przesłać na
          maila w celach identyfikacji ??

Od razu po tych dziwacznych pytaniach zaznaczam: nie jestem blondynką ;-)))
          • stratoos Re: Koszty w serwisie 16.05.04, 09:17
            koszt regulacji, ktore wymieniłaś w swoim poście powinien zamknąć się w cenie
            ok. 20 zł. Możesz poczytać trochę na temat regulacji np. tu
            www.cyfronet.krakow.pl/rowery/ lub
            www.rowery.fr.pl/warsztat/warsztat.html
          • Gość: Michal_II Re: Koszty w serwisie IP: *.chello.pl 16.05.04, 11:01
            WD 40 nie powinno się stosować do smarowania łańcucha WD 40 nie jest smarem.Jego konsystencja się nie nadaje raczej wypłucze to co jest niż nasmaruje.Lepiej kupić albo coś przeznaczonego typo do łańcucha (niestety nie są to koszty małe) ewentualnie Vexol lub coś podobnego czyli smary do pił łańcuchowych.Ludzie tym smarują brudzi chyba bardziej niż typowy smar łańcuchowy ale cena kilku zł za litr badz 5 ? nie pamiętam.Łapie też więcej syfu podobno nie wiem nie uzywałem.Myślę jednak że smar np Finish Line, Pedros itd powinien wystarczyć Ci na cały rok lub dłużej szczegolnie jak nie jeżdzisz zimą lub w deszczu.Jeżeli chodzi o ustawienie przerzutki itd to zrób w serwisie ale łańcuch powinnaś nauczyć się smarować bo bez sensu jest jeżdziź co ok +/- 200 km do serwisu na smarowanie.I umyć co jakiś czas gruntownie by się przydało.Nie kupuj maszynki do mycia łańcucha bo to strata kasy.Jak zrobić to wszystko znajdziesz na stronach które już ktoś podał a jak nie to pewnie ktoś Ci odpowie na forum.

Łańcuch smarujesz wpuszczając po kropelce na każde ogniwo, czekasz 2 godzinki (zostawiasz na noc) i przecierasz szmatką.Łańcuch ma byc nasmarowany wewnątrz ogniw.

Pozdrawiam Michał
            • Gość: Olik1980 Re: Koszty w serwisie IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.05.04, 22:17
              Dziękuję wszystkim za rady. Raczej wybiorę się do serwisu i będę obserwowac
              bacznie poczynania pana od rowerów.
              Później będę wiedzieć co i jak.
              • Gość: Olik1980 Re: Koszty w serwisie IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.05.04, 12:18
                No to będę spamować :-)
                Właśnie wróciłam z serwisu (Kraków, ul. Kalwaryjska 14). Nie dość, że się
                dowiedziałam, że mam b. fajny holenderski rower, który jeszcze pojeździ, że
                hoho, to za:
                - regulacje przerzutek
                - naciągnięcie hamulców (tył i przód, wraz ze skróceniem linek)
                - nasmarowanie łańcucha
                + miła obsługa zapłaciłam...
                10 zł.
                Warto było za ten spokój, który mam teraz. Byłam też w innym serw. gdzie za 5
                zł. zamontowano mi nóżkę.
                • jeremiasz_inny Re: Koszty w serwisie 02.06.04, 02:11
                  Gość portalu: Olik1980 napisał(a):

> No to będę spamować :-)
                  > Właśnie wróciłam z serwisu (Kraków, ul. Kalwaryjska 14). Nie dość, że się
                  > dowiedziałam, że mam b. fajny holenderski rower, który jeszcze pojeździ, że
                  > hoho, to za:
                  > - regulacje przerzutek
                  > - naciągnięcie hamulców (tył i przód, wraz ze skróceniem linek)
                  > - nasmarowanie łańcucha
                  > + miła obsługa zapłaciłam...
                  > 10 zł.
                  > Warto było za ten spokój, który mam teraz. Byłam też w innym serw. gdzie za 5
                  > zł. zamontowano mi nóżkę.

Ooo, to na kalwaryjska trza sie wybrac, bo znalazlem ten topic szukajac info o
                  jakims dobrym tanim serwisie w Krakowku :)

Pozdrawiam!
      • uerbe Jak z Krakowa... 02.06.04, 19:30
        ...to pytaj u <a href="http://www.krowa.org>nich</a>.
        • uerbe Poprawka 02.06.04, 19:31
          KrakRower<a href="http://www.krowa.org">KrakRower</a>
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka