Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ścieżka rowerowa

12.09.13, 15:27
    Kiedy wreszcie zostanie zbudowana ścieżka rowerowa z Częstochowy do Olsztyna??? Można przecież przedłużyć tą, która kończy się przy stacji benzynowej. To, że jeszcze jej nie ma, jest świetnym przykładem na to, że Matyjaszczyk ma częstochowian w d....
    Obserwuj wątek
      • stefan4 Re: ścieżka rowerowa 12.09.13, 16:27
        marjez2:
        > Kiedy wreszcie zostanie zbudowana ścieżka rowerowa z Częstochowy do
        > Olsztyna??? Można przecież przedłużyć tą, która kończy się przy stacji
        > benzynowej.

W Częstochowie czy w Olsztynie?

marjez2:
        > To, że jeszcze jej nie ma, jest świetnym przykładem na to, że Matyjaszczyk ma
        > częstochowian w d....

A olsztynian?

Czy bardzo mnie kompromituje to, że nie mam pojęcia, kim jest Matyjaszczyk?

- Stefan
        • bimota Re: ścieżka rowerowa 12.09.13, 16:40
          Skad wiesz,ze nie np. w Lodzi ?
          • jureek Re: ścieżka rowerowa 12.09.13, 16:54
            bimota napisał:

> Skad wiesz,ze nie np. w Lodzi ?

Nie wiem na pewno, ale domyślam się, że założycielowi wątku nie chodziło o Olsztyn na północy Polski, lecz o Olsztyn w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
            pl.wikipedia.org/wiki/Olsztyn_%28wojew%C3%B3dztwo_%C5%9Bl%C4%85skie%29
            • stefan4 Re: ścieżka rowerowa 12.09.13, 18:43
              jureek:
              > Nie wiem na pewno, ale domyślam się, że założycielowi wątku nie chodziło o
              > Olsztyn na północy Polski, lecz o Olsztyn w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
              > pl.wikipedia.org/wiki/Olsztyn_%28wojew%C3%B3dztwo_%C5%9Bl%C4%85skie%29

Jak to dobrze, że Marjez22 znalazł na tym forum kompetentnego egzegetę, potrafiącego spokojnie wyjaśnić jego emocjonalne okrzyki... Dziękuję!

A czy równei prosto możesz zdeszyfrować p.t. Matyjaszczyka, który w tak ciasnym i niehonorowym miejscu ma częstochowian?

- Stefan
              • marjez22 Re: ścieżka rowerowa 13.09.13, 08:37
                Matyjaszczyk rządzi Częstochową, z ramienia SLD.
                Pewnie, że chodziło mi o Olsztyn pod Częstochową, z piękna okolicą jurajską)))))
                Sam Olsztyn. mimo odnowionego rynku (typu- lotnisko) jest smutny, poza wiekszymi imprezami, pusty. Gdyby tak była do niego bezpieczna, rodzinna, asfaltowa ścieżka rowerowa!!! Założę się, że z Cz-wy jeździłoby na rowerach, a nawet łyżworolkach ,masę ludzi!
                • mieciu.trombka Re: ścieżka rowerowa 14.09.13, 07:46
                  a ja troszkę z innego punktu widzenia, nie niedzielnego rowerzysty a tego bardziej terenowego, pasjonata, lubującego się w pieknych, leśnych singletrackach, uwielbiającego wyzwania itd, itp... jeżdżę na fullu ...
                  ostatnio wybrałem się do Żarek bo tam w stronę Złotego Potoku leci kilka szlaków i da sie troszkę kmów nakręcić nie rozjeżdżając się po całej Jurze i co mnie zaskoczyło?! to, że z Żarek do Ostrężnika nie ma już pięknej drogi leśnej a jest piękny tłuczeń, jutro będzie asfalt a potem tak mniej więcej od Trzebiniowa do Żarek już wylany świeży asfalt, szeroki na jedno auto, prowadzący pod kościół i tyle... No i oczywiście znaki piesze przemalowane na rowerowe...
                  Czy na prawdę jest tyle rowerzystów w tej Czestochowie i okolicach, którzy będą tam jeździć i eksplorować zakątki Jury, że te asfalty trzeba lać i to w takiej ilości i w takiej gęstej sieci?! Przecież droga która tam była, to była piękna leśna droga nadającca się idealnie do jazdy rowerem i to zwykłym, w pełni sztywnym haharem...
                  Ja tego nie rozumiem, bo w sumie mam troszkę inne podejście aczkolwiek skala zjawiska jest przeogromna. Jura to tylko przykład, największym horrorem dla mnie jest jak w górach widzę, jak niektóre szlaki zamieniane są w asfalty! PO CO!
                  Przecież jak jadę na łono natury, żeby odpocząć to nie chcę chodzić czy jeździć po asfalcie bo to nie o to chodzi przecież. Chcę prawdziwej, nie zniszczonej natury! Prawdziwego wypoczynku!
                  Tak więc ścieżki rowerowe, owszem, bardzo potrzebne, bo nie tylko ja jeżdżę na rowerze ale te ścieżki trzeba budować z głową, nie gdzie popadnie! To też proszę prezydentowi Matyjaszczykowi przekazać :D
                  • Gość: KLM Re: ścieżka rowerowa IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.09.13, 14:27
                    Pomijając już fakt, że ludzie, którzy decydują o budowie ścieżek rowerowych na rower wsiadają tylko do zdjęcia (niedawny przykład z Warszawy, pani prezydent i całe jej otoczenie wybrało się na rowery w garsonkach i garniturach -tacy luzacy) to regiony atrakcyjne turystycznie chociaż przyciągają wszystkich to zarabiają głównie na rodzinach, a droga dla rodziców z dziatwą musi być wygodna, prosta i dobrze prezentująca się w folderze reklamowym. Niestety atrakcje kształtuje się pod klienta, a rodzina z przychówkiem, który co chwila musi coś zjeść, wypić, zrobić siusiu, pograć na automatach, naciągnąć rodziców na kolejny miecz świetlny z napisem Zakopane, jest dużo lepszym klientem niż pojedynczy człowiek przyjeżdżający tylko po to żeby ukryć się w głuszy.
            • Gość: BIMOTA Re: ścieżka rowerowa IP: *.adsl.inetia.pl 13.09.13, 00:29
              TAK TEZ PRZYPUSZCZALEM, ALEM I TAK CIEKAW SKAD STEFKO BIERZE WIEDZE, NAWET O ZACISNIENIU, CHOC DO ZNAJOMOSCI SIE NIE PRZYZNAJE... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka