Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    07.04.14, 15:47
    Pamiętam, że ktoś tu niedawno podawał ranking dętek. Niestety nie mogę go już znaleźć. Przepraszam za gapiostwo i proszę o powtórzenie: jakich dętek unikać, a jakich poszukiwać? Moje opony to semislicki 28x1.5 (metrycznie 700x38C lub 700x40C).

- Stefan
    Obserwuj wątek
      • gom1 Re: dętki 07.04.14, 20:30
        Mój prywatny ranking:

- Schwalbe: absolutny nr 1. Trzymają ciśnienie, a dobrej jakości guma ułatwia ew. naprawy. Do tego lżejsze niż konkurencja;
        - Rubena, Author, "no name" z Decatlonu (sic!): nie mam nic do zarzucenia, dobry stosunek ceny do jakości;
        - CST: nie wiem czy trafiłem na jakąś gorszą partię, ale potrafiły strzelić samoistnie przy wyższym ciśnieniu (50+ psi). A przy najmniejszym uszkodzeniu za cholerę nie chciały się ich trzymać łatki. Unikać jak ognia.
      • j666 Re: dętki 08.04.14, 09:32
        A to zależy.
        Np. przy zaworku "samochodowym" "wolę, jeżeli zaworek jest dokręcany do obręczy nakrętką - nie wszystkie dętki tak mają, niektóre zaworki mają tylko gumę w miejscu styku z obręczą.
        Co do kapturków na zaworki, to chyba we wszystkich przy dokręcaniu wypada "dupka" ;-)
        Najlepsze byłyby kapturki metalowe - obecnie rzadkość przy dętkach.
      • Gość: Globo Re: dętki IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.14, 10:01
        Contitube Tour. W wersji z zaworkiem dunlopa ma nakrętkę mocującą zaworek do obręczy. Dostępna z różnymi długościami zaworka. W lokalnym sklepiku kupiłem za 11 pln/szt. Doskonale trzyma ciśnienie. Nie polecam za to kend i v-rubberów. Jakieś porowate, bo dość często trzeba dopompowywać. Nawet myślałem, czy nie wlać w nie jakiegoś zajzajera uszczelniającego, ale puszkę tego specyfiku zapłaciłbym prawie tyle, co za komplet porządnych dętek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka