Dodaj do ulubionych

Problem w grupie prywatnej

05.12.18, 20:22
Trafiła mi się w tym roku prywatna grupa 4 klasistów - 2 chłopców i 2 dziewczynki. Od początku borykam się z problematycznym zachowaniem chłopców. Można sobie wyobrazić jak to wygląda: głupie odzywki do siebie nawzajem, okazjonalne kłótnie z dziewczynami, śmieszkowanie, odgłosy, gadanie do siebie i bez pytania. Jestem tym bardzo zmęczona - upominanie, prośby, próby nagradzania i sygnalizowania itd. nie przyniosły skutku. Co ważne, lekcje odbywają się w domu ucznia, więc tym bardziej się czują swobodnie (a do tego w tych godzinach często nie ma nikogo w domu - wtedy jest zdecydowanie gorzej). Obaj są problematyczni, ale ten słabszy wydaje mi się trudniejszy, myślę, ze w szkole jest z nim zdecydowanie problem i do tej pory to z nim miałam "poważne rozmowy". Rodzice wiedzą o problemie i próbują pomóc. Finansowo najbardziej opłaca się żeby chodzili wszyscy, więc mam poważny dylemat. Albo zostawić go i przemęczyć się jakoś (choć po tych lekcjach jestem jak dętka), albo zrezygnować z tego jednego ucznia (chociaż tutaj rodzice trochę się obawiają pogorszenia stosunków między nimi a tymi od ucznia), albo... zrezygnować z całej grupy, bo już za bardzo mnie frustrują. Nie mam już pomysłów na dyscyplinę, nie jest to typowa sytuacja szkolna i odczuwam rosnącą niechęć do tych konkretnych zajęć. Co byście zrobili? Może mieliście np. podobnego ucznia w jakiejś nietypowej godzinie, gdzie faktycznie opłacało się z nim mieć zajęcia, chociaż to było mega wkurzające? Czy bardziej cenicie sobie komfort pracy?
Obserwuj wątek
    • last-green-orange Re: Problem w grupie prywatnej 05.12.18, 21:49
      Dodam jeszcze, że zaproponowali mi zajęcia u tego niegrzecznego ucznia, bo podobno tam ma być jakiś rodzic (który ich w razie czego uspokoi). Jednak oni są pewnie przyzwyczajeni do jego sposobu bycia i podobno nie są zbyt dyscyplinujący, więc nie wiem czy ma to sens.
      • goldf-ish Re: Problem w grupie prywatnej 05.12.18, 22:56
        Ja bym zrezygnowala. Mecza Cie, frustruja. Chcesz sie wypaluc? Na poczatku zawsze szanuj siebie. Jak jestes dobra w tym co robisz to za moment znajdziesz kogos lepszego na ich miejsce
        • last-green-orange Re: Problem w grupie prywatnej 05.12.18, 23:11
          Ucznia na pewno znajdę, ale grupa raczej się trafia rzadko...
          • goldf-ish Re: Problem w grupie prywatnej 05.12.18, 23:14
            Ale Cie mecza, frustruja. Jak bedziesz brala wszystkie zlecenia jak leci nawet te wkurzajace to sie zaraz wypalisz. Szanuj siebie I swoje zdrowie. To jest priorytet.
            • last-green-orange Re: Problem w grupie prywatnej 05.12.18, 23:22
              Pomyślałam, że może spróbuję jedne, dwa zajęcia w innej lokalizacji a potem najwyżej odpuszczę tego chłopca - jak się nie zgodzą, to w ogóle nie chcę ich. Poza tym dziewczynki tam sa bardzo fajne.
    • kocica27 Re: Problem w grupie prywatnej 07.12.18, 14:11
      Czy Ty piszesz o mojej grupie?????????!!!! A nie, przepraszam, u mnie jest 4 chłopców. Raz jest lepiej, raz gorzej, ale geralnie ciągle to samo - chcą się bawić, uczyć im się nie chce, ciągle im coś nie pasuje - a to za dużo ćwiczeń, a to za mało, a to nie mogą się skupić, bo inni gadają i tak w kółko. Straciłam już do nich cierpliwość. Chcę zrezygnować, ale rodzice chcą teraz zorganizować "spotkanie", na którym porozmawiamy i ustalimy zasady (rychło w czas, ja już zasady ustaliłam na początku).
      Mam podpisane z nimi umowy z miesięcznym okresem wypowiedzenia. Każdy w sumie ma prawo do rezygnacji, ale jakoś tak dziwnie, gdy robi to lektor/szkoła, a nie uczeń, tym bardziej, że tu jest grupa. Z rezygnacji z pojedynczych zajęć nie mam żadnego problemu. Po latach jestem już w stanie otwarcie powiedzieć, że nie chodzą regularnie i to dla mnie nie ma sensu ekonomicznego. Tutaj jest inaczej, płacą, chodzą, ale ich zachowanie jest tragiczne. Obawiam się, że jak zrezygnuję, to mi obrobią d...., że nie dawałam sobie rady z dziećmi... Inne grupy są zadowolone i mnie się też bardzo dobrze pracuje z nimi, ale wiadomo, te dobre wieści inaczej się rozchodzą niż te złe. Co robić?
      • goldf-ish Re: Problem w grupie prywatnej 23.12.18, 17:44
        Co robic? Zrezygnowac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka