poleszakalicja 02.10.14, 14:07 Planuję jeździć zimą rowerem. Myślicie że taki da radę alegratka.pl/ogloszenie/rower-cruiser-black-bandit-nowy-24589177.html?h=981c9aac0537219d czy może coś bardziej sportowego? Link Zgłoś Obserwuj wątek
gom1 Re: Rower - zima 02.10.14, 14:17 > czy może coś bardziej sportowego? Raczej coś używanego. Szkoda nowy rower wystawiać na zimowe warunki (błoto, chlapa, sól). Link Zgłoś
2muszelka111 Re: Rower - zima 05.11.14, 21:56 Szczególnie sól niszczy rower, więc nie polecam jazdy jak zaczną sypać solą jezdnie i chodniki. Link Zgłoś
uthark Re: Rower - zima 06.11.14, 08:17 Sól niszczy też samochody, a jakoś te pojazdy jeżdżą. Buty też się niszczą, a jakoś, ludzie chodzą. Nie przesadzaj. Jeżdżę od wielu lat przez cały rok, a jakoś rower mi się nie zniszczył od soli. Zimą trzeba troszkę bardziej dbać o rower niż latem. Link Zgłoś
uthark Re: Rower - zima 02.10.14, 15:53 Fajnie, że coraz więcej ludzi uważa, że sezon rowerowy zaczyna się 1.01 a kończy 31.12 :-) Pamiętaj, żeby ubierac się cieniej niż do chodzenia pieszo. Dobrze jest się ubrać tak, że po wyjściu z domu zrobi się trochę chłodno, ale podczas jazdy się rozgrzejesz. To generalna rada, a szczegóły musisz dotrzeć sama. Link Zgłoś
jureek Re: Rower - zima 04.10.14, 21:44 O, kurcze! Kilkadziesiąt już lat jeżdżę rowerem przez cały rok, a nie wiedziałem, że na zimę trzeba mieć osobny rower. Jak ten głupi jeżdżę i latem, i zimą na tym samym rowerze. Link Zgłoś
zbyfauch Re: Rower - zima 05.10.14, 17:01 Jak jeszcze napiszesz, że tym samym wracasz, którym wyjechałeś, to jednak nie uwierzę. Link Zgłoś
1946zeglarz1946 nie lubi stać w zapomnieniu 14.10.14, 07:56 Mojemu "góralowi" niedługo stuknie trzeci krzyżyk [prezent od córki]. Od 12 lat jeździ i w zimie [wyjątek trzaskający mróz, albo zacinające opady]. Jazda spokojna, spacerowa, średnio 8 km dziennie. Przekładnie i przeniesienie napędu często smarowane. Łańcuch jeszcze nie wymieniany. Link Zgłoś
toxicwaltz Co za róznica, na czy pojedziesz zimą? 12.10.14, 21:30 Przez większość część zimy jezdnie są czarne i nieoblodzone. Jeździ się tak, jak latem. Link Zgłoś
toxicwaltz Re: Co za róznica, na czy pojedziesz zimą? 14.10.14, 09:46 Ile tej soli masz? Brniesz w niej po kostki? Jak niedawno sypano, to trzeba rower przetrzeć po powrocie do domu. Link Zgłoś
ikato Re: Co za róznica, na czy pojedziesz zimą? 14.10.14, 23:15 Ale jak sól wejdzie w ten cały mechanizm łańcucha i przerzutek?To co wtedy?Nie chodzi mi o resztę elementów,bo to można będzie wytrzeć.Ale łańcuch?Chyba że saą jakieś środki zabezpieczające,nie wiem. Link Zgłoś
gom1 Re: Co za róznica, na czy pojedziesz zimą? 15.10.14, 08:12 ikato napisał(a): > Ale jak sól wejdzie w ten cały mechanizm łańcucha i przerzutek? Jest na to rada: wewnętrzna przerzutka i pełna osłona łańcucha. Link Zgłoś
uthark Re: Co za róznica, na czy pojedziesz zimą? 15.10.14, 14:21 Trzeba wyczyścić. Jeśli Twoje miasto jest płaskie, to nie potrzebujesz przerzutek. Możesz mieć rower na dojazdy bez nich. Link Zgłoś
toxicwaltz Re: Rower - zima 14.10.14, 09:48 Ten rower ma jedną dużą wadę - nie ma bagażnika. Sądząc po wyglądzie roweru podejrzewam, że będziesz jeździć komunikacyjnie, a w takim przypadku bagażnik może się przydać, żeby było gdzie powiesić sakwy. Sprawdź też, czy będzie jak powiesić koszyk z przodu. To panie bardzo lubią. Link Zgłoś
azm2 Re: Rower - zima 15.10.14, 12:10 W zimie najważniejsze są opony, a nie kształt ramy. Jeżeli cyklista nie daje rady na szerokich oponach, to kształt rur (proste, wygięte do góry, wygięte do dołu itp.) w ramie roweru nie ma znaczenia. Link Zgłoś
1946zeglarz1946 Re: Rower - zima 15.10.14, 15:17 Opona z kolcami na przód rozwiązuje problem [ekstremalnie złe warunki atmosferyczne mogą zadać temu kłam]. Link Zgłoś
stefan4 Re: I jak jeździ się rowerem w zimie? 17.02.15, 10:40 A jest jakaś zima? Jeździ się zwyczajnie, tylko trzeba wiecej jeść, bo nie można w drodze nałykać się tylu owadów, co w lecie... - Stefan Link Zgłoś