Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy rower na balkonie + zima = katastrofa??!!

IP: *.devs.futuro.pl 02.11.04, 11:30
    Przeczytałam już wątek "Gdzie trzymać rowery gdy sie mieszka w bloku", ale
    jeszcze mam niedosyt. Kupuję w tym tyg. rower, chcę jeździć też w zimie po
    parku. Czym go mogę zabezpieczyć, nie licząc nieprzemakalnej plandeki. Na
    100% rower będzie stał na balkonie. Podpowiedzcie mi proszę, jak
    zakonserwować go gdybym chciała go używać i jednocześnie ochronić przed
    wilgocią i mrozem (co dokładnie i czym :)) oraz jak zabezpieczyć rower gdybym
    chciała go wywyeźć do rodziny, gdzie miałby dobre warunki i czekał w
    niezmienionym czasie do zimy?
    Dziękuję za życzliwe posty!
    Zu
    Obserwuj wątek
      • Gość: am Re: Czy rower na balkonie + zima = katastrofa??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 13:01
        guma+mróz=katastrofa Reszta jak ma sucho może stać na balkonie.
      • Gość: aki Re: Czy rower na balkonie + zima = katastrofa??!! IP: 80.51.161.* 02.11.04, 17:52
        musialabys konserwowac po kazdej jezdzie na nowo
      • Gość: aki Re: Czy rower na balkonie + zima = katastrofa??!! IP: 80.51.161.* 02.11.04, 17:52
        • Gość: zuza Ale czym ?! :) IP: *.devs.futuro.pl 03.11.04, 13:30
          Ok. Nigdy nie miałam swojego roweru :( Czym go konserwować i jakie części?
          Konkretnie.
          • Gość: KA Re: Ale czym ?! :) IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 03.11.04, 15:05
            łańcuch, kaseta, linki hamulca i przerzutek, przerzutki. Jeśli pozostałe
            elementy nie są uszczelniane (pisty, suport, stery) to co jakiś czas trzeba te
            łozyska wyczyścić i przesmarować w droższych rowerach te elementy są
            uszczelniane i nie wymagają częstej konserwacji a w wypadku wkładu suportu nie
            ma takiej potrzeby wcale. Radze odwiedzić serwis i tam napewno poinstują cie co
            czym i kiedy należy umyć i przesmarować. Tym bardziej że to pierwszy rower więc
            pewnie i doświadczenia też nie masz.
            KA
            • Gość: zuza Re: Ale czym ?! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 20:36
              oj nie masz, nie masz :))) Nie mam pojęcia np. co to kaseta i pisty? Can you
              tell me? :)) dzięki za odp.
              • Gość: KA Re: Ale czym ?! :) IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 04.11.04, 10:56
                Poczytaj o sprzęcie na str. www.wrower.pl/sprzet/sprzet.htm
                Pozdrawiam KA
                PS Tak czy inaczej by właściwie konserwować rower potrzebna jest cała masa
                narzędzi i odpowiednie przygotowanie więc polecam serwis rowerowy i zakup
                roweru w sklepie który taki serwis posiada. Pamiętaj o tym że jeśli rower ma
                służyć ci długo i niezawodnie i nie ma być używany tylko od wielkiego dzwonu to
                kup coś firmowego i zwróć się o radę do sprzedawcy określ mu do czego ma ci ten
                rower służyć bo jesli tylko do jazdy po twardych drogach turystycznie to rower
                trekingowy, jesli do jazdy miejskiej to miejski a jeśli masz zacięcie sportowe
                i potrzebujesz roweru uniwersalnego to góral.Dobry rower to wydatek średnio
                1200 - 1500zł
                KA
                • dr.krisk Bez przesady! 04.11.04, 11:43
                  Gość portalu: KA napisał(a):

>> PS Tak czy inaczej by właściwie konserwować rower potrzebna jest cała masa
                  > narzędzi i odpowiednie przygotowanie więc polecam serwis rowerowy
                  Oj, bez przesady! Jaki sprzęt? Wystarczy pędzel do mycia łańcucha, szmatki,
                  nafta, oraz zestaw smarów. Przecież nie rozbierasz piast, suportu i sterów po
                  każdej jeździe!!!!
                  Wystarczy dbać o układ przeniesienia napędu: łańcuch (patrz liczne wątki na tym
                  forum) i zębatki. Umyc rower z błota i śniegu po każdej jeździe (i też nie
                  przesadzać - żadne myjki cisnieniowe ani gorąca woda: ot zmyć brud letnią woda
                  za pomoca szczotki). Od lat tak robię, i rower bardzo dobrze się sprawuje.
                  KrisK
                  • Gość: KA Re: Bez przesady! IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 04.11.04, 13:30
                    KrisK przeczytałes dokładnie co napisałem w obu postach?? uważasz że
                    czyszczenie sterów, regulacja przerzutek, jak i ew, regulacje i czyszczenie
                    suportu i piast które jeśli nie są uszczelniane wymagają tego po kilkunastu
                    dniach jazdy w sniegu, błocie i brei śnieżno solnej to pestka dla dziewczyny
                    która własnie kupiła pierwszy rower?? Myć?? snieg i bloto na klatce schodowej??
                    w wannie?? Wybacz wybieram odpowiedzie smary i regularne kontrole nie mam ani
                    miejsca ani czasu na codzienne mycie roweru, łańcuch przerzutki kaseta owszem
                    aż takiej uwagi, natomiast linki już nie i niestety układ ich w moim rowerze
                    powoduje ze woda spływa do pancerza i raz juz zablokowała mi przerzutke więc tu
                    wprowadziłem szczególna kontrole i smar:)))
                    KA
                    • Gość: pyra Re: Bez przesady! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 23:32
                      a skąd wiadomo czy mam uszczelnione czy nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka