Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

opony dobre na wszystko

23.05.02, 10:03
    Przyszedł czas na wymianę opon w moim "góralu", zajechałem je doszczętnie - i
    mam teraz dylemat, różne są rodzaje ale nie mam w tym doświadczenia - więc
    poradzę się Was:
    opona musi w terenie sprawdzić się, jak i na drodze - w tym wypadku najbardziej
    zależy mi na tym aby stawiała jak najmniejszy opór na drodze.
    Help me.
    Obserwuj wątek
      • spector1 Re: opony dobre na wszystko 23.05.02, 16:22
        dan72 napisał(a):

> Przyszedł czas na wymianę opon w moim "góralu", zajechałem je doszczętnie - i
        > mam teraz dylemat, różne są rodzaje ale nie mam w tym doświadczenia - więc poradzę się Was:
        > opona musi w terenie sprawdzić się, jak i na drodze - w tym wypadku najbardziej
        > zależy mi na tym aby stawiała jak najmniejszy opór na drodze.
        > Help me.

Srodek bieznika opon przeznaczonych glownie po drodze (asfalcie) powinien byc gladki, bez kolcow.
        Warunek taki spelnia np. opona Kenda Kwest. Opona Panaracer Fire XC Pro nie nadaje sie na droge.

www.supergo.com/itemdisplay.asp?compflag=1&parentid=15653&company=Kenda&secid=7559&subid=75
        65

Opony z gladkim bieznikiem sa tez z reguly lzejsze. Wazna jest jazda po drodze na oponach dobrze
        napompowanych. Wycentrowane kola sa b. wazne jesli chodzi o opory toczenia, hamowanie.
        Zauwazylem, ze nagminnie pomijanym elementem nawet wsrod wyczynowcow jest prawidlowe
        zamontowanie opony. Dobrze zamontowana opona nie powinna pionowo"bic" wiecej niz ok. 1,5 mm.
        Niestety niektore marki opon nie daja sie dobrze ulozyc.
        Przed zamontowaniem opon drutowych nalezy sprawdzic czy drut opony nie jest pogiety
        (wystarczy przylozyc krawedz opony do krawedzi obreczy)
        Bijaca pionowo 4 mm opona na obreczy wycentrowanej z dokladnoscia do 1 mm to jak jazda na
        niewycentrowanym kole. Opona taka ma tez wieksze opory toczenia, zuzywa sie szybciej i nierownomiernie,
        kierowanie jest utrudnione.
        Opon b. dobrych zarowno do jazdy po drodze jak i w trudnym terenie nie ma.
        Idealnym rozwiazaniem jest dodatkowy zestaw kol z oponami do jazdy w terenie.
        Mozna tez miec drugi zestaw opon, ale to rozwiazanie jest bardziej klopotliwe.
        Pozdrowienia
        • spector1 Re: opony dobre na wszystko 23.05.02, 16:29
          www.supergo.com/itemlist.asp?ID=7559&SUBID=7565&company=~ALL~
      • probiker Re: opony dobre na wszystko 27.05.02, 02:04
        A ja polecam z czystym sumieniem Panaracery Mach SK. Znakomite opony na kazdy
        teren. Sa bardzo najezone, ale to powoduje ze na asfalcie stawiaja maly opor.
        Genialne na lesne dukty, niezle na kamienie, poprawne na piach i takie sobie na
        bloto (szybko sie zapychaja). Jestem wierny tej marce, bo nigdy sie nie
        zawiodłem. Polecam szczególnie wersje kevlarowe.
      • ecik4 Re: opony dobre na wszystko 27.05.02, 11:45
        Wedłu mnie opony jakie są Ci potrzebne to semislicki, czyli środek gładki
        boki "najeżone". Sam osobiście takich używam, ponieważ nie lubię jeździć
        podczas deszczu a czasami korzystam ze ścieżek rowerowych. Do tej pory używałem
        dwóch typów takich opon: Ritchey Speedmax i Maxxis Wormdrive (aktualnie). Obie
        mają podobne właściwości, choć nieco wytrzymalsza wydała mi się opona Ritcheya -
        Maxxis, zwłaszcza tył, po jednym sezonie śmigania, straciły sporo bieżnika.
        Ich największa wada to wręcz nieprzyzwoite zachowanie na mokrym błocie i
        głębokim pisaku (jak na lodzie), ale za to gdy jest sucho można śmigać po
        leśnych duktach jak i po asfaltowych ścieżkach bez zbędnych oporów toczenia.
        • stratoos Re: opony dobre na wszystko 28.05.02, 00:28
          jezdzilem kilka miesiecy na semislickach Ritchey Speedmax Alpha i Omega. Az do
          pierwszego wyjazdu w gory spisywaly sie swietnie na "kochanej" mazowieckiej
          rowninie na ktorej mieszkam. Jednak do jazdy, ktora wymieniles w swoim poscie
          wydaja sie bardzo dobre. Poza tym to najlzejsze opony jakie kiedykolwiek mialem
          w swoim rowerze ;)

• adliszew Re: opony dobre na wszystko 29.05.02, 15:15
        Co do opon w miare uniwersalnych to niekoniecznie semislicki, ale jesli
        jezdzisz GLOWNIE po asfalcie to moga byc. Zobacz Panaracery Mach SK i SS, te
        SemiKnob sa troszke bardziej uniwersalne. Aha, nie polecam Wormdrive'ow Maxxisa.
        Sa bardzo cienkie na srodku bieznika, i starczaja na troszeczke wiecej jak
        1000 km. To chyba lepiej dolozyc troche i kupic Panaracery.
      • pawel.szewczyk Re: opony dobre na wszystko 30.05.02, 19:25
        Niestety nie ma opon dobrych na wszystko dlatego decydując sie na oponę o
        mniejszych oprach toczenia tracimy na przyczepności zwłaszcza gdy jest ślisko.
        Generalnie polecam semislicki lub opony posiadające wąski ciągły pasek bieżnika
        na środku co przy odpowiednim ciśnienu zmniejsza opory na drodze zapewniając
        przyzwoitą przyczepność w terenie.Ważnym czynnikiem zmniejszającym opory
        toczenia jest współczynnik TPI-czyli ilość zwojów kordu na cal kwadratowy.Duży
        (np.100)współczynnik to mniejsza masa opony i mniejsza powierzchnia styku
        promieniowego z podłożem i mniejsze opory toczenia.
        Opona przednia może mieć troszkę wyraźniejszy bieżnik tak aby zapewnić lepszą
        przyczepność koła przedniego i kontrolę nad rowerem.
        Moje typy to (kolejność przypadkowa):
        Michelin Jet S,Sprint S,Rock.
        Dębica Orka 2,GT 600,K 2000.
        IRC Mythos XC Slick.
        Maxxis Wormdrive.
        Nokian Bazobeana F,R,S.
        Ritchey Speedmax
        Schwalbe Fast Fred
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka