Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Nowa akcja dzielnych policjantów

20.01.05, 12:30
    wklejone z "Życia Warszawy"

Plaga pijanych rowerzystów

Funkcjonariusze z komend powiatowych będą łapać podchmielonych cyklistów

Stołeczna policja wypowiada wojnę pijanym rowerzystom. Każdy będzie musiał
    przy kontroli dmuchnąć w alkomat. Dokładnie sprawdzony zostanie także stan
    techniczny jednośladu.

Już wkrótce na biurka komendantów powiatowych policji trafi specjalne pismo.
    Komendanci znajdą tam wskazówki, jak walczyć z plagą pijanych kierowców
    jednośladów. I tak według zawartych tam wytycznych funkcjonariusze muszą
    każdego zatrzymanego rowerzystę zbadać alkomatem oraz sprawdzić, czy ma
    odpowiednie uprawnienia do kierowania rowerem. Policjanci będą też wlepiać
    mandaty za brak oświetlenia jednośladów oraz za brak odpowiedniego
    wyposażenia.

To prawdziwa plaga

Rowerzyści nie boją się zmasowanych kontroli. Co więcej, nie widzą nic złego
    w tym, że jeżdżą po kieliszku. - Na taki ziąb trzeba zawsze coś łyknąć. Po to
    przecież człowiek pracuje. A że się wypije kilka piw czy winko, to nic złego -
    uśmiecha się Władysław Mareńczuk z Piaseczna. Podobnego zdania są inni
    rowerzyści. - A kto nas będzie sprawdzał. Niech policjanci zajmą się kontrolą
    samochodów - dodaje Tomasz Brzeziński.

Porządek z pijanymi rowerzystami ma zamiar w końcu zrobić Komenda Stołeczna
    Policji. - To plaga. Zarówno pijani rowerzyści, jak i piesi często nie mają
    świadomości, że są uczestnikami ruchu drogowego - mówi kom. Adam Sowiński z
    Komendy Stołecznej Policji. - Wychodzą z założenia, że to kierowca powinien
    ich widzieć z daleka i zwracać na nich uwagę - dodaje.

Pijani cykliści są dużym zagrożeniem na drogach, dlatego też komenda
    stołeczna postanowiła wydać im wojnę. - Rowerzyści muszą wiedzieć, że nie są
    bezkarni. Za jazdę pod wpływem alkoholu na rowerze grozi utrata prawa jazdy
    lub nawet do dwóch lat więzienia - mówi kom. Sowiński.

Potwierdza to kpt. Luiza Sałapa, rzecznik prasowy Centralnego Zarządu Służby
    Więziennej. - W całej Polsce za jazdę po pijanemu skazanych jest ok. 1300
    rowerzystów i kierowców furmanek. Kom. Tomasz Adamczyk, zastępca komendanta
    komendy powiatowej policji w Piasecznie, choć jeszcze nie słyszał o tej
    akcji, ucieszył się.

- Nareszcie coś się zmieni. Wielu rowerzystów nie przykłada uwagi do stanu
    technicznego swoich rowerów - zaznacza. Brak hamulców, zdarte opony, brak
    oznakowania, świateł. To główne usterki. Często są to stare, zdezelowane
    rowery, które powinny być zezłomowane. Policjanci będą też częściej sprawdzać
    trzeźwość cyklistów.

Nic nie poprawią

Władysław Mareńczuk nie przejmuje się zapowiedzią kontroli. - Jak zmienię
    rower na lepszy, to na pewno mi go zaraz ukradną. Nic nie będę poprawiał.
    Złomu przynajmniej nikt nie weźmie - przekonuje.

Mareńczuk, tak jak jego kilkunastu kolegów, dorabia na wysypisku śmieci w
    Łubnej pod Piasecznem. Większość zbieraczy złomu jeździ rowerami. Dla nich to
    jedyny środek lokomocji. Na inny ich nie stać. Każdego dnia pokonują po
    kilkanaście kilometrów w obie strony. Rowery i stan trzeźwości ich kierowców
    budzą jednak zgrozę. Zwłaszcza że mężczyźni pieniądze za zebrany złom
    przeznaczają głównie na trunki.

- Rowerem jedzie się do roboty, a potem do sklepu. Wypiło się wczoraj kilka
    win i stąd ta niemoc. Ale na pewno nie dołożę ani złotówki do roweru. Jest
    tak stary, że się to nie opłaca. Przeznaczę pieniądze na coś bardziej
    potrzebnego - mówi z przekonaniem Mareńczuk. Pijani rowerzyści jeżdżą w
    najlepsze i nie przejmują się, że stanowią zagrożenie dla innych kierowców. -
    O nas się nikt nie martwi, a pieszo chodzić nie będziemy - ucinają rozmowę na
    temat bezpieczeństwa.

Podziękowania dla sklepu rowerowego Kros z ul. Targowej 66 oraz klubu
    rowerowego Trybik.

Działamy też w powiatach
    Data: 2005-01-20

MARIANNA SZOSTAK, mszostak@zw.com.pl DARIUSZ BRZOSTEK dbrzostek@zw.com.pl
    Obserwuj wątek
      • yaroosh Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 20.01.05, 13:18
        Bać sie...??
        Cieszyć...??
        Śmiać ...??

Bać się - no trochę można się obawiać, czasem się po piwku zdarza wracać, ale
        (choć to nie jest usprawiedliwienie) nigdy po więcej niż dwóch.

Cieszyć - jak najbardziej, oprócz nawalonych jak szpadle to jeszcze się
        liczba "batmanów" zmniejszy. Tylko nie wyobrażam sobie badania KAŻDEGO
        rowerzysty alkomatem (podczas ostatniej kontroli przechodziłem takie
        badanie "Było coś pite, choć pan tu, chuchnij.." ;-)) ). Choć można by lepiej
        spożytkować "wolne moce przerobowe" drogówki (więcej kontroli samochodów - nie
        słyszałem, aby rower zrobił krzywdę kierowcy samochodu, odwrotnie - bez
        komentarza, oraz eliminowanie furiatów nie szanujących życia i zdrowia innych),
        to i tak trzeba się cieszyć z tego co jest.

No i..
        Śmiać - tak na "chłopski rozum", może na szosie pod Piasecznem polowanie będzie
        miało jakiś skutek, ale w mieście, jak większość z nas wie, jeśli rowerzysta
        będzie choć odrobinę uniknąć zatrzymania to NA PEWNO to zrobi, polowanie by
        musiało się chyba siecią odbywać ;-))

Na tym kończę, przepraszam za przydługie przynudzanie.
        • olecky Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 20.01.05, 13:23
          yaroosh napisał:

> Bać sie...??
          > Cieszyć...??
          > Śmiać ...??

mnie to smieszy perspektywa tlumaczenia policji, ze moje opony to sa slicki, a
          nie zdarte ;-)

natomiast troche sie boje, ze moge kiedys trafic na taka drobiazgowa kontrole
          jak sie bede gdzie spieszyc...
          • krakers1 Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 20.01.05, 16:11
            Ojjj czarno widze nasza przyszlosc ;) Wypadaloby sobie karte rowerowa wyrobic
            ale troche mi glupio isc do podstawowki zeby sie zapisac na egzamin ;)
            pozdr.
            • roberttak Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 20.01.05, 17:32
              wyrobisz sobie karte i zabiora Ci ja za jazde po isobronxie
              lepiej jezdzic tak szybko by Cie nie dogonili, bo kto ma nas niby zatrzymywac,
              patrole drogowki czy prewencja? ciekawe jak beda nas scigac po osiedlowych
              chodniczkach :D
            • magor Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 20.01.05, 18:06
              Teraz chyba juz nie trzeba miec karty rowerowej zeby legalnie jezdzic na
              rowerze. Wystarczy ze ma sie ukonczone 18 lat. Tak slyszalem. Karta rowerowa
              obowiazuje tylko ponizej tego wieku.

Beda sprawdzac stan techniczny... ciekawe co powiedza na ostre kola kurierow :)
              • roberttak Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 20.01.05, 18:31
                ten przepis ze wystarczy 18 lat obowiazuje od dawien dawna ale mysle ze nie
                tylko pelnoletni maja rowery ;) , no a jak zlapia takiego niedosc ze na
                slickach, ze na ostrym kole bez hamulcow dla policji, bez oblaskow plastikowych
                bo bedzie mial inne, jeszcze oberwie mu sie za diodowe swiatla bo mygaja i
                oslepiaja innych, jeszcze bedzie bez kasku a policjant wymysli przepis ze
                trzeba miec kask, no i po browarkach bedzie, a do tego 17 lat tylko, to jak nic
                skarza go jak doroslego na 25 lat za zbrodnie przeciw ludzkosci, lol
              • kazza Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 20.01.05, 18:43
                no tak jak sie ma skończone 18 lat... Krakers, chcesz coś powiedzieć?? <lol>
                <rotfl> bez komentarza...

a co do akcji:
                - fajnie bo t.j juz kolega wspomnial batmanow moze mniej bedzie
                - śmiać sie chce jak się pomyśli jak bedą zatrzymywać i kogo, i co uznają za
                zdezelowany sprzęt<lol>
                - swoją drogą to może po tej akcji rowery z hipermarketów znikną takie jak mój;)
                pozdrawiam KaZa
                • krakers1 Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 20.01.05, 18:58
                  łohoho bardzo smieszne. Nie wiem co was tak bawi, juz za 1,5 roku bede
                  pelnoletni. W ogole to dzieki chlopaki za akcje z moja legitymacja szkolna
                  krazaca po klubie po ostatnim alleyu. Co ja bym bez was zrobil?
                  ;)
                  pozdr.
                  • olecky Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 20.01.05, 19:10
                    krakers1 napisał:

> łohoho bardzo smieszne. Nie wiem co was tak bawi, juz za 1,5 roku bede
                    > pelnoletni.

nie przejmuj sie maly, oni (i one) Ci tak dokuczaja, bo sami od niedawna nosem
                    ponad blat wystaja ;-)

ja to chcialbym znowu miec 15 lat, piekny wiek.

> Co ja bym bez was zrobil?

chyba musialbys w knajpach zamawiac wode mineralna z lodem, tak jak kazik ;-)
                  • roweroraffi Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 21.01.05, 08:46
                    krakers1 napisał:

> W ogole to dzieki chlopaki za akcje z moja legitymacja szkolna
                    > krazaca po klubie po ostatnim alleyu. Co ja bym bez was zrobil?

Nie ma za co... polecamy się na przyszłość ;-)
              • sebias Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 20.01.05, 19:30
                Witam!

Wystarczy, że ma się ukończone 18 lat.

Niemniej od kolegi (rower sprawny, pełne oświetlenia, kamizelka, kask) chcieli
                jakiś dokument tożsmości, a że nie mial to dostał upomnienie.

Choć w tym wieku to POWINNO się znać przepisy o Ruchu Drogowym bez względu czy
                ma się prawko czy nie - chyba, że ktoś je sobie kupił.

Ale co ma znajomość przepisów do wieku? :] Założenie, że każdy
                osiemnastolatek/ka zna przepisy jest prawdziwe jak to, iż "Ziemia jest płaska a
                komputery są dla ludzi" :D

Chociażby sam fakt codziennego przechodzenia przez ulicę - przechodzi się na
                zielonym a nie przebiega na czerwonym!

"Nieznajomość przepisów nie zwalnia z ich przestrzegania"

Pozatym warto znać przepisy, żeby wiedzieć jak je łamać!

--
                Pozdrawiam
                SeBeQ

..::> Makes Gravity Your Slave <::..
                • roweroraffi Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 21.01.05, 08:50
                  sebias napisał:

> Niemniej od kolegi (rower sprawny, pełne oświetlenia, kamizelka, kask)
                  chcieli
                  > jakiś dokument tożsmości, a że nie mial to dostał upomnienie.

Ceza masz na myśli? Jak się pozwolił zatrzymać Straży Miejskiej, do czego o ile
                  mi wiadomo nie mają prawa (mogą jedynie stojące auta kontrolować albo prędkość
                  ale TYLKO przy użyciu przyrządów stacjonarnych jak FOTORADAR), to taki skutek,
                  że zaczęli się czepiać :-P A Dowód Osobisty to jednak powinien jakieś przy
                  sobie wozić, nie tyle dla Straży, co dlatego, że czasem się przydaje ;-)
                  • sebias Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 21.01.05, 16:19
                    Witam!

>Jak się pozwolił zatrzymać Straży Miejskiej, do czego o ile mi wiadomo nie
                    >mają prawa (mogą jedynie stojące auta kontrolować albo prędkość
                    >ale TYLKO przy użyciu przyrządów stacjonarnych jak FOTORADAR)
                    - Mają już rozszerzone uprawnienia i mogą!

>Dowód Osobisty to jednak powinien jakieś przy
                    >sobie wozić, nie tyle dla Straży, co dlatego, że czasem się przydaje
                    - Mi się jakoś nie przydaje więc nie noszę przy sobie :P

--
                    Pozdrawiam
                    SeBeQ

..::> Makes Gravity Your Slave <::..
            • roweroraffi Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 21.01.05, 08:45
              Krakersiku Drogi... nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś to karty rowerowe
              robiło się na Gwiaździstej ileśtam... tam chyba nie ma szkoły. W tej chwili są
              przepisy, że kartę wydaje Dyr. szkoły, ale nigdzie nie napisano, że
              podstawowej. Poszukaj w przepisach jak to jest i potem męcz Dyrektora swojego
              LO by Ci wydał po tym jak przeprowadzi egzamin :-)
          • roweroraffi Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 21.01.05, 08:42
            olecky napisał:

> yaroosh napisał:
            >
            > > Bać sie...??
            > > Cieszyć...??
            > > Śmiać ...??
            >
            > mnie to smieszy perspektywa tlumaczenia policji, ze moje opony to sa slicki, a
            > nie zdarte ;-)

A jesteś pewien Olo, że przepisy o minimalnej głębokości bieżnika w oponie
            dotyczą także rowerów? Mi się wydaje, że nie. Tak samo przepisy o jeździe na
            światłach w okresie zimowym przez całą dobę, przepisy o zapinaniu pasów i wiele
            innych :-P

> natomiast troche sie boje, ze moge kiedys trafic na taka drobiazgowa kontrole
            > jak sie bede gdzie spieszyc...

No to wciśniesz w pedał, skręcisz w uliczkę pod prąd i będziesz tak, gdzie się
            śpieszysz szybciej niż planowałeś :-)
          • kanihilator Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 21.01.05, 09:10
            Nie dziwie się masz wogule jakiś inny metaboilzm....
            Lepiej zaś uważajcie bo i mase jakąś kontrolą przetrzepią. pojawią się z
            alkomatami a tu popłoch jak by to było pacyfikacja jak za damnych łapanek...
            Czy jest jakiś punkt który by swierdzał by jeżdzić na masie tylko na trzeżwo??
            • xun_vixx Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 24.01.05, 09:37
              kanihilator napisał:

> Nie dziwie się masz wogule jakiś inny metaboilzm....
              > Lepiej zaś uważajcie bo i mase jakąś kontrolą przetrzepią. pojawią się z
              > alkomatami a tu popłoch jak by to było pacyfikacja jak za damnych łapanek...
              > Czy jest jakiś punkt który by swierdzał by jeżdzić na masie tylko na trzeżwo??

W regulaminie przejazdu jest punkt o zakazie przebywania pod wplywem oraz spozywania w trakcie przejazdu napojow alkoholowych.
              • kanihilator Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 24.01.05, 15:10
                poiedz to co niektorym a najlepiej sam poczytaj o czym tu piszą ludzie, może
                przyjadą trzeżwi, tylko że jak masa się kończy to już gdzieś idą.
                Pilnuj może Olka on ci pokaże jak to się robi...
                Pamiętam jeszcze jak wcześniej wielu pisało tu na przeztrzeni roku o tym w
                zypełnie innej atmosferze...
                Na codzień to niekorzy chyba sobie inaczej nie wyobrazają-by nie napiać tego po
                imieniu
      • roweroraffi Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 21.01.05, 09:02
        Hmmm... chce się rzec W KOŃCU. Jest jakaś szansa na wyłapanie tych, co bez
        świateł jadą, albo w inny sposób zagrażają bezpieczeństwu swojemu i innych.

Ale...

1) Już kiedyś o takiej akcji chodziły plotki i chyba nawet Wyborcza pisała. Od
        tamtego czasu wykręciłem dobrych kilka tysięcy km po Wawie i nikt mnie jakoś
        nie zatrzymał do kontroli... a szkoda, bo dla pierwszego, który mnie zatrzyma
        czeka mała nagroda niespodzianka :-)

2) Ta Policja jakoś nie chce mnie zatrzymywać, więc jakoś nie umiem się Ich
        bać. Jak mnie zatrzymali po 4 latach jeżdżenia samochodem w końcu na rutynową
        kontrolę, to zamiast się bać popijałem herbatkę i uspokajałem Bunię. Na rowerze
        nie kontrolowano mnie jeszcze NIGDY, a jak ktoś zatrzymał mnie za jakieś
        wykroczenie (ostatnio na trasie WZ nie zauważyłem Policjanta zatrzymującego
        auta) o ile w ogóle zatrzymają, a nie tylko się uśmiechną, to kończy się na
        rozmowie o bezpieczeństwie, a do tego tematu jestem przygotowany.

3) Czego mam się bać, skoro mój rower jest oświetlony dużo lepiej niż wymagają
        przepisy, ma 2x więcej sprawnych hamulców niż wymagają przepisy, wali
        odblaskami po oczach bardziej niż wymagają przepisy, a pić alkohol zdarza mi
        się na tyle nieczęsto i w takich ilościach, że szansa by alkomat coś wykazał
        jest jak 1/1000000. Co do slicków, to niech pokażą w przepisach paragraf o
        minimalnej głębokości bieżnika w oponach rowerowych, to Im może uwierzę ;-)

4) Nie sądzę, by ktoś z nas gdyby naprawdę miał któregoś dnia coś na sumieniu
        nie byłby w stanie zwyczajnie zwiać... jest naprawde tyle miejsc całkowicie
        niedostępnych dla samochodu, że spokojnie zawsze znajdą się ze trzy, by w nie w
        odpowiednim momencie skręcić... a potem kurtka na lewą stronę, kamizelka pod
        kurtkę itp itd i niech szukają po rysopisie osoby :-P
        • olecky Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 21.01.05, 11:35
          roweroraffi napisał:

> 3) Czego mam się bać, skoro mój rower jest oświetlony dużo lepiej niż wymagają
          > przepisy, ma 2x więcej sprawnych hamulców niż wymagają przepisy, wali
          > odblaskami po oczach bardziej niż wymagają przepisy, a pić alkohol zdarza mi
          > się na tyle nieczęsto i w takich ilościach, że szansa by alkomat coś wykazał
          > jest jak 1/1000000. Co do slicków, to niech pokażą w przepisach paragraf o
          > minimalnej głębokości bieżnika w oponach rowerowych, to Im może uwierzę ;-)

na preclu juz ktos opisal przypadek mandatu za zbyt silne swiatla przednie i
          jazde z sakwami - mozesz byc drugi ;-)
          • buciorbucior Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 21.01.05, 12:23
            Olku, a co to jest "precel"
            • trawers01 Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 21.01.05, 13:31
              Tak w ogóle to bardzo dobrze, że się mają wziąć za podpitych rowerzystów. Na
              pewno są uczestnikami ruchu drogowego i mogą stanowić potencjalne zagrożenie.
              Mam tylko bardzo poważne wątpliwości, czy - ponieważ do korzystania z roweru
              oraz poruszania się nim po drogach nie jest wymagane prawo jazdy ani karta
              rowerowa - na jakiej podstawie prawnej w przypadku zatrzymania policjant ma
              prawo zapytać czy masz prawo jazdy a potem w konsekwencji mogą ci je odebrać?
              Jeśli na ulicę wejdzie pijany pieszy, czy wtedy też policja ma prawo grzebać w
              jego papierach i sprawdzać czy ma prawo jazdy a następnie mu je odebrać???!!!!
              Bardzo mi się ten pomysł nie podoba i obawiam się, że umocowanie prawne
              odbierania prawa jazdy pijanemu rowerzyście jest bardzo wątpliwe. Może ktoś
              bardziej obcykany w prawie zajął by się wyegzekwowaniem wykładni prawnej takich
              przypadków.
              Jeżeli do poruszania się na ulicy nie jest wymagane prawo jazdy, nie powinno
              być możliwości odbierania prawa jazdy, gdyż to przewinienie nie jest w żaden
              sposób związane z uprawnieniami do kierowania pojazdami mechanicznymi.
              Może jak komuś przylutuję, powinni mi odebrać pozwolenie na broń choć nawet jej
              nie miałem przy sobie?
              A jak matka z dzieckiem w wózku wtargnie na przejście dla pieszych, spowoduje
              kolizję hamujących samochodów - też należy jej zabrać prawo jazdy, bo była w
              jakimś sensie uczestnikiem ruchu drogowego?
              Zgodziłbym się z tezą, że można za jazdę po pijanemu na rowerze odebrać kartę
              rowerową ale jeśli jej nie ma? Może gdyby do poruszania się rowerem było
              wymagane prawo jazdy, wtedy na pewno.
              Moim zdaniem, jeśli odnotowuje się praktykę odbierania praw jazdy rowerzystom
              (a słyszy się o tym) to jest to absolutne BEZPRAWIE.
              Żeby wszystko było jasne: nie podoba mi się jak rowerzyści jeżdża podchmieleni
              albo pijani bo z całą pewnością mogą stanowić zagrożenie. Ale to co wyrabiają
              sądy to moim zdaniem CAŁKOWITE BEZPRAWIE.
              Co o tym sądzicie?
              Pozdro
              • olecky Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 21.01.05, 13:39
                trawers01 napisał:

> Może jak komuś przylutuję, powinni mi odebrać pozwolenie na broń
                > choć nawet jej nie miałem przy sobie?

no - to akurat jest uzasadnione. Jesli ktos zachowuje sie agresywnie, to nie
                powinien miec pozwolenia na bron.

> Co o tym sądzicie?

sadze, ze Twoje wywody nie sa do konca spojne. Jesli uwazasz, ze piesi powinni
                byc traktowani jak rowerzysci, to za chodzenie na piechote po wypiciu jednego
                piwa powinni trafiac na rok do wiezienia. Jesli wrecz przeciwnie, rowerzysci
                tak jak piesi - to nie powinno byc kary za sama jazde na rowerze po spozyciu
                alkoholu, a jedynie za spowodowanie konkretnego zagrozenia (np. wykonanie
                niezasygnalizowanego manewru).
              • roberttak Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 21.01.05, 16:10
                poza tym ludzie sa podobno rowni wobec prawa i kary powinny byc rowne:
                dlaczego wiec ten kto ma prawo jazdy ma doznac wiekszej krzywdy niz ten kto go
                nie ma ??
                brak prawa jazdy powoduje ze najciezsza kara cie nie dotyczy.
            • olecky Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 21.01.05, 13:39
              buciorbucior napisał:

> Olku, a co to jest "precel"

news:pl.rec.rowery
          • roweroraffi Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 21.01.05, 14:31
            Ostatnio mi zarzucali, że są za słąbe moje światła, więc to chyba odpada...
            zarzucali mi też, że jak stoję to nie świecą, ale ideę dynama udało mi się
            wytłumaczyć :-)

Za sakwę w takim razie mogłbym być drugi... jeżdżę teraz prawie wyłącznie z
            sakwą. Tylko jakoś nie widzę za to paragrafu, więc pewnie byłaby sprawa w
            Sądzie w stylu 'Pingwin2' ;-P
            • filipwpr Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 22.01.05, 02:16
              kolejny nieżyciowy przepis. ktoś siedząc za biurkiem w jakimś urzędzie mysiał
              wyrobić normę i wpadł na coś takiego. Bo :
              -czy każdy pieszy patrol ma alkomat ( jak nie to czy bedzie je miał-wątpliwe )
              -każdy rowerzysta jest w stanie zwiać samochodowi w mieście, a pieszny za chiny
              ludowego go nie dogoni ( chyba że urządzą blokade miasta, wyślą śmigłowce, psy
              itp )
              -jak będą sprawdzać jasność świateł ( specjalne samochody inspekcji ruchu
              drogowego mają spec. sprzęt ). czasem mam chęć wozić ze sobą ultra jasny
              szperacz żeby oświecać idiotów za kólkiem jadących z przeciwka na długich
              światłach

ale fakt, trzeba walczyć z pijanymi tak za kółkiem jak i za kierą, ale nie
              popadajmy w skrajności
              jak znam życie w tym pięknym kraju to i tak nic z tej akcji nie będzie, wiele
              szumu o nic
      • olecky Re: Nowa akcja dzielnych policjantów 23.01.05, 21:54
        "[...] A poza tym pisze pan tak: >>Wiechetek zmrużył swoje piwne oczyska...<<
        no, panie Olu, w epoce walki z alkoholizmem trzeba to będzie koniecznie zmienić
        na powiedzmy... orzechowe albo kasztanowe [...]"

tak mi sie jakos skojarzylo ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka