Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ROWERY W POLSCE/vs ROWERY NA ZACHODZIE

20.05.05, 09:18
    Dzien Dobry,
    Zauwazylam, ze rowery przez Was cenione marki Wheel.. i Unibike, to jakies
    marki na wschodni rynek (przepraszam, ale nie odbierajcie tego jako obraze).
    Pisze z Francji, jak wrzucilam te hasla na wyszukiwarke francuska, to stronki
    byly tylko po polsku lub pu rosyjsku.
    Czytalam Wasze watki(i to nic mi nie pomoglo w moich poszukiwaniach), bo
    szukam roweru rekreacyjnego, przede wszystkim wygodnego, tak aby sobie
    pojedzic troche dla rozruszania kosci, powiedzmy 2km dziennie na paryskich
    ulicach (Paryz zrobil sie teraz miastem "friendly" dla rowerzystow i duzo
    ulic ma teraz odzielona czesc rowerowa tzw.kuluary rowerowe) i ewentualnie
    jazde na wakacjach, na wsi.
    Czy mozecie mi laskawie polecic jakis rower marki zachodniej, moze z
    Decathlonu, bo sa w Polsce, to moze znajde ten sam model we Francji. Nie chce
    wkladac za duzo kasy, nie ze wzgledu na brak, tylko tu to kradna nawet kola
    od zamocowanych rowerow, wiec powiedzmy, bylby to rowerek na poczatek mojej
    pasji rowerowej.
    Dziekuje za ewentualne odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie
    Obserwuj wątek
      • Gość: beabike Re: ROWERY W POLSCE/vs ROWERY NA ZACHODZIE IP: *.dip.t-dialin.net 20.05.05, 09:36
        Po pierwsze to Weehler nie jest marka na Europe wschodnia ,to b. dobra
        amerykanska firma. Poszukaj KTM ( niemiecki) Cannodale,Scott itd...
        Najlepiej ogladnij sobie jakas gazetke rowerowa w kiosku to sie zorientujesz co
        chodzi we Francji. Pozdrawiam z Niemiec.
      • el_gato_con_botas Re: ROWERY W POLSCE/vs ROWERY NA ZACHODZIE 20.05.05, 09:47
        kazdy rynek ma swoja specyfike;
        specyfika rynku polskiego i okolicznych jest np. obecnosc marek z czech - sa
        dobre, solidne i maja bardzo zacny stosunek cena - jakosc, wiec nie dziw sie, ze
        bardzo czesto to one sa tutaj polecane;
        jaka jest sytuacja na rynku francuskim pojecia nie mam: nie wiem jakie sa cla na
        rowery ze stanow, a jakie na rowery z tajwanu; nie wiem, czy sa firmy, ktore
        robia rowery np. w hiszpanii (np. zdaje sie hiszpanska orbea u nas nie
        zawojowala rynku, ale we francji moze jest ciekawsza cenowo)i dzieki temu we
        francji sa tansze...
        jest cala masa firm dobrych, ktore jednak moga w ogole na rynku francuskim nie
        wystepowac (np. nie spodziewam sie silnej reprezentacji tomaca czy yeti);
        reasumujac: musisz i tak sprawdzic, co na rynku jest, bo rady udzielane zze
        granicy moga dotyczyc co najwyzej jakosci, ale nie za bardzo juz oplacalnosci
        zakupu, a tutaj obie opcje sie licza
        pzdr
        ps. jesli zaczynasz, przejdz sie do decathlonu/go sporta i kup rower firmowany
        ich logo na osprzecie w okolicach acery; jak ukradna - nie bedzie wielkiego
        zalu, serwis bedziesz miala w sklepie, a jak zasmakujesz w rowerowaniu, bedzie
        mozna myslec o rozwijaniu sie w tej materii
        :-)
        • milla22 Re: ROWERY W POLSCE/vs ROWERY NA ZACHODZIE 20.05.05, 14:45
          Dziekuje Wam serdecznie za odpowiedzi, GO Sport ma wskazowke jak kupowac rower
          rekreacyjny, ale nie podaja marek.

www.go-sport.fr/conseils_cycle_route.htm
          Natomiast na stronie Decathlonu podaja tylko ich firmowe rowery, natomiast nie
          ma nic o rowerach innych marek. Wiec troche jestem w kropce.

www.decathlon.fr/Magasin/famille.asp?int_DeptId=25035&int_DeptPereId=33008

Mysle, ze jednak kupie u nich rower, bo prawda, ze maja serwisy. O tym nie
          pomyslalam.
          Pozdrowienia i do zobaczenia na szlakach we Francji.

• spector1 Re: ROWERY W POLSCE/vs ROWERY NA ZACHODZIE 20.05.05, 11:15
        milla22 napisała:

> Dzien Dobry,
        > Zauwazylam, ze rowery przez Was cenione marki Wheel.. i Unibike, to jakies
        > marki na wschodni rynek (przepraszam, ale nie odbierajcie tego jako obraze).
        > Pisze z Francji, jak wrzucilam te hasla na wyszukiwarke francuska, to stronki
        > byly tylko po polsku lub pu rosyjsku.
        > Czytalam Wasze watki(i to nic mi nie pomoglo w moich poszukiwaniach), bo
        > szukam roweru rekreacyjnego, przede wszystkim wygodnego, tak aby sobie
        > pojedzic troche dla rozruszania kosci, powiedzmy 2km dziennie na paryskich
        > ulicach (Paryz zrobil sie teraz miastem "friendly" dla rowerzystow i duzo
        > ulic ma teraz odzielona czesc rowerowa tzw.kuluary rowerowe) i ewentualnie
        > jazde na wakacjach, na wsi.
        > Czy mozecie mi laskawie polecic jakis rower marki zachodniej, moze z
        > Decathlonu, bo sa w Polsce, to moze znajde ten sam model we Francji. Nie chce
        > wkladac za duzo kasy, nie ze wzgledu na brak, tylko tu to kradna nawet kola
        > od zamocowanych rowerow, wiec powiedzmy, bylby to rowerek na poczatek mojej
        > pasji rowerowej.
        > Dziekuje za ewentualne odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie

Na zachodzie milosnik rowerowania za rower uznaje pojazd powyzej $2000.
        W tej cenie znajdziesz wiele marek.Poszczegolne marki roznia sie jedynie
        rama i widelcem.Osprzet maja czesto identyczny.
        Jezeli zejdziesz z cena ponizej $500 to nie oczekuj dobrej jakosci roweru do
        jazdy rekreacyjnej.
        Na Zachodzie znana jest jedynie Merida.Weehler chyba nie istnieje, Willier
        natomiast to pojazd dla zawodowcow.Wspomniane przez ciebie marki jak twierdzisz
        sa cenione w Polsce bo po prostu nie ma w Polsce wyboru.Rzeczywiscie 95%
        rowerow sprzedawanych w Polsce to edycja na E.Wschodnia.
        Prawie kazdy rower ponizej 6000 zl oferowany w Polsce jest niskiej jakosci dla
        zapalonego rowerzysty z Zachodu.
        Nawet od zapalonych rowerzystow nigdy nie otrzymalem odpowiedzi dlaczego
        w Polsce nagminnie tak wiele osob pyta jaki kupic rower.Czegos takiego nie ma
        na Zachodzie.Wg mnie wynika to z nieuczciwosci handlu.
        Sprzedaje sie masowo rowery z mieszanym osprzetem b.niskiej
        jakosci a przy tym drozej niz np. w USA czy Kanadzie gdzie kupujacy nie czuja
        sie oszukani.
        W zwiazku z tym nie szuka oni porad jaki rower kupic.O zakupie decyduje jedynie
        zasobnosc portfela i upodobania kupujacego.
        Z USA i z Kanady mozna przywiezc do Polski super rower bez cla i oplat celnych
        jezeli ma sie znajomego, ktory zgodzi sie zabrac go do Polski
        jako ponadwymiarowy bagaz (okreslone sa wymiary pudla i jego waga do 30kg).Jest
        to w ramach standardowego bagazu, czyli walizka + pudlo z rowerem.
        W Europie nie jest juz tak latwo.Za kilkuset km przelot z rowerem mozna
        zaplacic $400.Na Zachodzie dobre rowery nikt nie przypina do slupa.
        Zawsze jest on zamkniety w bagazniku samochodu.

Spector
        • Gość: KA Re: ROWERY W POLSCE/vs ROWERY NA ZACHODZIE IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 20.05.05, 11:38
          spector1 napisał:
          > Sprzedaje sie masowo rowery z mieszanym osprzetem b.niskiej
          > jakosci a przy tym drozej niz np. w USA czy Kanadzie gdzie kupujacy nie czuja
          > sie oszukani.
          Przegladałem strony firm amerykańskich czy kanadyjskich i faktycznie nie
          spotkałem się by oferowano tam rowery z osprzetem różnych grup, tył deore,
          przód acera, manetki Altus, łańcuch też z inej grupy, korby inne kaseta inna
          wkład suportu inny niż korba i kaset, jeden misz masz po.łoczenia bez sensu a
          cena w góre na maxa bo na chłamie gdzieś jest "perełka" czyli zwykła deorka.
          Ten sam rower i cały osprzęt tylko ze na tyle deore zamiast acery i cena reru
          200-300zł wyższa różnica w cenie przezutek raptem 40- 60 zł. W stanach za dobry
          rower zapłacisz 1000$ za to samo w polsce płacisz 7-10 tys.zł
          KA
      • uruk-hai Re: ROWERY W POLSCE/vs ROWERY NA ZACHODZIE 23.05.05, 10:56
        bardzo śmieszne :), bywamy z żoną od czasu do czasu w Bretanii albo w Normanddi
        i za każdym razem Francuzi robią "gały" widząc nas na góralach (Scott: Vail i
        Kokomo) dwa razy przed hipermarketem (Falaise np) pytano nas "kurcze co to za
        rowery, gdzie takie robią, w życiu takich nie widziałem " zatkało nas ! ....
        o ile w Niemczech i w Austrii jeżdżą watahy ludzi na góralach to we Francji po
        prostu poza szosówami (sporo tego, o wiele więcej niż w Polsce)...... nic !!

bynajmniej nie jest to pomysł kierowany do Europy Wschodniej , zapewniam
        najmocniej - z internetem u was też kiepsko?:) - w Bretanii i w Normandii
        mówili że net to jest chyba tylko w Paryżu :))))
        • lu.ke Re: ROWERY W POLSCE/vs ROWERY NA ZACHODZIE 24.05.05, 13:43
          a w regionie Franche-Comté znaja rowery gorskie. sam sprawdzilem- wypozyczylem
          sobie taki w miejscowosci Metabief i zjechalem po trasie na ktorej odbywaja
          sie zawody w downhillu.nie wiedzialem ze to taka swietna zabawa, chociaz
          ryzykowna.....
      • Gość: adam Droga Milu, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 14:47
        Teraz sa trendy takie, ze we Franci na powrot stały się modne reczy
        amerykanskie, a nie ma nic bardziej amerykanskiego wsrod rowerow niz Gary
        Fischer Tak wiec jesli chcesz być trendy (a nie passe) to nie zaluj kasy i kup
        Gary'e go, a masz jak w banku, ze bedziesz wzudzać szacunek i podziw, a moze i
        jakiegos fajnego Francuza poderwiesz. Zadzwoń oraz sprawdź ponizszy link:

www.scottusa.com/dealers/results.php

FRANCE
        Bikeurope B.V. / Trek France
        T +33 (0) 8 25 00 44 0
        F +33 (0) 8 25 00 05 32

Sunex
        T 33-4.94.19.85.95
        F 33-4.94.45.53.67

• milla22 Re: ROWERY W POLSCE/vs ROWERY NA ZACHODZIE 25.05.05, 18:37
        Dziekuje za odpowiedzi, tylko Pan uruk-hai nieporzebnie sie obruszyl. Jestem
        tymczasowo na kilka lat we Francji, i tu na forum wyborczej prosilam uprzejmie
        o rade, bez obrazania Polakow, bo sama nia jestem. Bylam w GO Sporcie, smiali
        sie, ze chce wlozyc w rower po paryskim bruku 2500 euro, bo pierwszy lepszy
        zlodziej sie nim zainteresuje szybko. Sprzedawca ktoremu zacytowalam marki jak
        Wheeler i Scot, wzial mnie za Amerykanke. Zreszta jak bedziecie w Paryzu, to
        zwroccie uwage, ze tzw. rowery miejskie, to zadne cuda techniki. Jak mi ktos tu
        madrze poradzil, kupie bazowy rower Go Sportu lub Decathlonu. Z kolei
        zainwestuje wiecej pieniedzy w rozne protekcje wlasnej osoby i roweru, i
        ewentualne ubezpieczenie.
        Dziekuje za wszystkie porady
        Milla
        • milla22 Re: ROWERY W POLSCE/vs ROWERY NA ZACHODZIE 25.05.05, 18:40
          Co do garego(roweru), to chetnie bym kupila tylko, czy sa do nich przenosne
          kasy pancerne?
          Milla
          • uruk-hai Re: ROWERY W POLSCE/vs ROWERY NA ZACHODZIE 25.05.05, 19:09
            obojętnie jakiej marki rower kupisz - wszystko jedno czy w Hadze , Paryżu czy
            Krakowie - każdy droższy model przykuwa oko złodzieja i pozostawianie go bez
            opieki to jego utrata
            Droga Millu - nie obruszam się - lubię Francję niezmiernie, konfuduje mnie
            natomiast mina ludzi dowiadujących się że rowery którymi podróżujemy w tamtych
            stronach są amerykańskie
            ale nie chcę wyciągać zbyt - być może - pochopnych wniosków i prowokować off-
            topic
            • dr.rocco Re: ROWERY W POLSCE/vs ROWERY NA ZACHODZIE 27.05.05, 03:00
              Ja tam od zawsze wybieralem Treka , i juz tak pozostanie ,
              Trek to jest to !! ich technologia , zwlaszcza amorka na tyl jest rewelacyjna.
        • el_gato_con_botas Re: ROWERY W POLSCE/vs ROWERY NA ZACHODZIE 27.05.05, 08:24
          milla22 napisała:

> (...) Jak mi ktos tu
          > madrze poradzil, kupie bazowy rower Go Sportu lub Decathlonu. Z kolei
          > zainwestuje wiecej pieniedzy w rozne protekcje wlasnej osoby i roweru, i
          > ewentualne ubezpieczenie.
          > Dziekuje za wszystkie porady
          > Milla

i to jest najlepsze wyjscie, a juz na pewno na poczatek
          :-)
          zycze duzo satysfakcji z jazdy, a jesli bedziesz sie zastanawiac co sobie
          dokupic do roweru - jest tu takowy watek z wypowiedziami sporej grupy
          forumowiczow, mozna poznac kilka punktow patrzenia na 'niezbednik rowerzysty'
          ;-)
          pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka