Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Przyczepka-przepisy

31.07.05, 19:41
    Doszły mnie słuchy, że zaszły zmiany dotyczące ciągnięcia przyczepki przez
    rower.Podobno teraz jest to zabronione. Czy ktoś wie coś na ten temat,
    ponieważ posiadam przyczepkę dziecinną i planuje długą wycieczke.
    Obserwuj wątek
      • xun_vixx Re: Przyczepka-przepisy 31.07.05, 20:56
        Tez mi sie cos obilo o uszy, ale w mojej wersji chodzilo o przewoz dzieci w
        przyczepce... Pewnie trza sobie bedzie wyrobic papiery na przewoz osob jakies
        blablabla, nie wiem trza sie dowiedziec na komendzie.
      • old_cyclist Re: Przyczepka-przepisy 31.07.05, 22:38
        Witaj.
        To jest problem. Znalazłem na WP tekst na ten temat. Podaję link i cytuję w
        całości aby nie Skakać po stronach:
        wiadomosci.wp.pl/kat,15811,wid,7457167,prasaWiadomosc.html?ticaid=1
        A oto co napisali:

Mandat za przyczepkę rowerową

Tomasz Pszczółkowski z Wałcza (Zachodniopomorskie) oniemiał z wrażenia, gdy
        dowiedział się od policjanta, że przyczepka rowerowa dla dzieci, w której wozi
        4-letnią córkę Klaudię, jest niebezpieczna w Polsce i za jej używanie grozi 300
        zł mandatu. Sprawa otarła się o Komendę Główną Policji, a nawet parlament -
        podaje "Kurier Szczeciński".

"Dużo podróżuję po Europie i na drogach Unii takich przyczepek jest pełno i są
        legalne" - dziwi się pan Tomasz. Mieszkaniec Wałcza kupił dwukołową przyczepkę
        za 200 euro. Miała gwarancję i była standardowo wyposażona w światła
        odblaskowe, fotelik z pasami bezpieczeństwa, fluoroscencyjną chorągiewkę, a
        nawet małą sygnalizację świetlną (tzw. koguta) - informuje gazeta.

"Zadzwoniłem do Komendy Wojewódzkiej i poprosiłem o interpretację przepisów,
        czyli o obowiązujący całkowity zakaz przewożenia dzieci w przyczepach
        doczepianych do roweru" - mówi dziennikowi asp. sztab. Włodzimierz Mikityszyn z
        sekcji ruchu drogowego Komendy Powiatowej Policji w Wałczu. "Żeby to
        potwierdzić, skonsultowano się z Komendą Główną Policji. Ostateczne stanowisko
        jest takie, że w takich przyczepkach nie wolno przewozić dzieci" - dodaje.

Rowerem z przyczepką nie można się poruszać po drogach publicznych, rowerowych
        i strefach zamieszkania, czyli wszędzie tam, gdzie obowiązuje prawo o ruchu
        drogowym. Zamontowana sygnalizacja świetlna na dachu dwukółki zgodnie z prawem
        w Polsce również nie może być używana, gdyż tego typu sygnał jest zastrzeżony
        dla pojazdów uprzywilejowanych - czytamy w "Kurierze Szczecińskim".

"Pan Tomasz przyjechał do mnie z dzieckiem i pokazał przyczepkę, która bardzo
        mi się spodobała" - podkreśla poseł Bogusława Towalewska. "Rozmawiałam w tej
        sprawie z przewodniczącym komisji infrastruktury. Dokonanie zmian wiąże się z
        badaniami, ekspertyzami, biurem legislacyjnym, biurem sądowym legislacyjnym,
        posiedzeniem rządu i dopiero wprowadzeniem poprawki, która może wejść pod
        obrady Sejmu. A marszałek już nie przyjmuje żadnych ustaw. Trzeba czekać do
        następnej kadencji" - mówi "Kurierowi Szczecińskiemu".(PAP)

Pozdrawiam rowerzystów.
        • xun_vixx Re: Przyczepka-przepisy 31.07.05, 23:27
          <quote>Rowerem z przyczepką nie można się poruszać po drogach publicznych,
          rowerowych
          i strefach zamieszkania, czyli wszędzie tam, gdzie obowiązuje prawo o ruchu
          drogowym. Zamontowana sygnalizacja świetlna na dachu dwukółki zgodnie z prawem
          w Polsce również nie może być używana, gdyż tego typu sygnał jest zastrzeżony
          dla pojazdów uprzywilejowanych - czytamy w "Kurierze Szczecińskim".</quote>

Mam nadzieje ze mowa tu tylko o przyczepce dla dzieci a nie w ogole o
          przyczepce, bo by byla juz taka kaxymalna paranoja...
          Jak by tego co teraz jest bylo malo... NO COMMENT

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka