Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

masa pazdziernikowa

26.10.05, 01:38
    jak wiadomo najblizsza masa wypada w okolicach halloween, dlatego zachecam do
    odpowiedniego przebrania sie z wykorzystaniem lampek i odblaskow ;->
    przy okazji polecam linka ze zdjeciami (w formie filmu) z San Francisco z
    halloween 2003:
    cm.chromoly.net/CM-Oct03/
    Obserwuj wątek
      • czarny357 Re: masa pazdziernikowa 26.10.05, 08:17
        Szkoda tylko, że jakoś nic się nie chce wczytać (odświeżanie nic nie daje).
        • lakiana Re: masa pazdziernikowa 26.10.05, 08:40
          dla chętnych wezmę kredkę i będę Wam robić gotyckie makijaże, jeśli Was
          kompletnie zakręci Halloweenowo :P
        • skeler Re: masa pazdziernikowa 26.10.05, 10:37
          trzeba chwile odczekac, az sie caly plik zaladuje - no i trzeba miec
          zainstalowanego quicktime'a
          • mirxx filmik 26.10.05, 11:13
            a miom zdaniem nawet podczas ładowania jest nieźle i na maxa nastrój helołinowy:
            czerń, czerń, czerń,...........

i tak nie mam quicka, więc z tą czernią pozostaję...
            czerń, czerń, czerń,...........

...aby tylko nie zapomnieć o oświetleniu:)
      • czajnik74 Re: masa pazdziernikowa KONKURS 26.10.05, 14:17
        dla trójki najbardziej niepowtarzalnych osób - najcudaczniej przebranych,
        pomalowanych itd. masowiczów - wysoka komisja - przewiduje pamiątkowe masowe
        upominki - a więc czekamy na Was...
        • light_trance IMHO to niemożliwe... 26.10.05, 15:22
          ... by u nas tak się poprzebierali ludzie... U nas jest za poważnie.
          Ja postaram się coś przygotować. A konkurs będzie udany jeżeli zjawi się
          poniżej 100 osób... Inaczej to będzie loteria, a nie konkurs.
          Pozdrawiam.
          • light_trance Re: IMHO to niemożliwe... 26.10.05, 15:23
            A film mi się podoba :]
            Pielęgniarki nawet ;) i krowa ;)
            Fajna muzyka :>
        • tomzoliborz1 Re: masa pazdziernikowa KONKURS 26.10.05, 16:26
          UUHAHA czas zaczac dzialac :)
          I co tu wymyslec - bo mumia to raczej juz sie przejadla hah.....

pozdrawiam Tom
      • kultowy_grzech urghhhh $%^%$^ 26.10.05, 16:01
        ja przepraszam, ale zaraz wypowiem się dosyć radykalnie...
        w tym kraju nie ma czegoś takiego jak helołin... czy już tak tracimy poczucie
        własnej tożsamości, że przejmujemy pseudo-święta z obcej kultury???
        to może na listopadowąą masę każdy przyniesie kawałek indyka i bedziemy
        uskuteczniać święto dziękczynienia... a w lipcu będziemy jechać z ręką na
        serduszku i nucić hum ju-es-ej...
        wybaczcie, ale wkur... mnie to dosyć...
        "cukierek albo psiukus"... kopa w dupę za przeproszeniem moge dać, nie cukierka
        uhhhh... a miałem się nie denerwować...
        ;-)

pozdrawiam (prosząc o wybaczenie za napastliwy ton),
        grzech
        • nattensmadrigal Re: urghhhh $%^%$^ 26.10.05, 19:32
          Dobrze napisane;)

Ja wole przyjsc ze zniczami w miejsce swiatel;)
          • beatboxer Re: urghhhh $%^%$^ 26.10.05, 20:12
            Mnie tez to wku***a. Moze jeszcze sobie poswietujemy independence day? Czy juz
            Polska znizyła sie do takiego poziomy ze juz chce inne swieta obchodzic? Czy
            zapominamy o Swiecie Zmarłych? ...
            • czarny357 Re: urghhhh $%^%$^ 26.10.05, 21:14
              Nie zapominamy, na wszystko jest miejsce i pora, lecz..widać, jak 'chłonnym'
              narodem jesteśmy.
              • lakiana Re: urrrrghhhh $%^%$^ 27.10.05, 08:23
                tia. Wszystko ma być szare i nudne, bo przecież musi być polskie.
                Zaczynacie mi przypominać wypowiedzi siostry Bożeny.
                • nattensmadrigal Re: urrrrghhhh $%^%$^ 27.10.05, 08:48
                  A ja uwielbiam znicze, zwlaszcza czerwone... wole je od swieczek i nie uwazam by
                  to bylo szare bo polskie - aqrat mi ten klimat pasuje do muzyki (gotyk);)

A halloween nie lubie bo jest po prostu glupie - jak cala Ameryka.
                • kultowy_grzech Re: urrrrghhhh $%^%$^ 27.10.05, 10:46
                  lakiana napisała:

> tia. Wszystko ma być szare i nudne, bo przecież musi być polskie.
                  > Zaczynacie mi przypominać wypowiedzi siostry Bożeny.

ależ nie musi byc szare. tylko dlaczego kosztem obcych pseudo świąt zapominamy o
                  naszych... dlaczego nikt nic nie pisał o nocy kupały? czy ktoś jeszcze topi
                  marzanne? lakiano droga może byc kolorowo, nawet musi, ale do cholery jasnej,
                  czy msui też mieć etykietkę "made in usa"

aha...
                  kim jest siostra Bożena?

pozdrawiam,
                  grzech
            • czajnik74 Re: nie wstyd Wam obrońcom ułudy? 27.10.05, 12:38
              beatboxer napisał:
              > Mnie tez to wku***a. Moze jeszcze sobie poswietujemy independence day? Czy
              juz
              > Polska znizyła sie do takiego poziomy ze juz chce inne swieta obchodzic? Czy
              > zapominamy o Swiecie Zmarłych? ...

Rozumiem, że Wasza ignorancja (beatboxera i innych osób) i brak wiedzy w
              kwestii obchodzenia, kultywowania w relligi katolickiej i innych, tego święta
              jest ogromna.
              Ale żeby zaraz klnąć? Kim Wy jesteście? `tłuszczą` spod budki piwa? jakie prawo
              macie do dywagowania na temat kto i jak spędza święto zmarłych?
              W Hiszpani (kraju ultrakatolickim !!)zwyczajowo rodziny zabierają wino i
              jedzenie na cmentarz i wspominają zmarłych przy (właśnie!) lampce wina,
              generalnie na wesoło. U naszych braci słowian w Rosji - zwyczajowo rodzina,
              męźczyźni szczególnie zabierają butelkę wódki i podobnie wspominaja najbardziej
              wesołe wspólne chwile - na cmentarzu!
              Dwa lata temu masa wypadała dzień przed w/w świętem, wspólnie z Miroyem
              stwierdziliśmy, że zakupimy znicze i postawimy je w skupieniu i powadze pod
              grobem Nieznanego Żołnierza. Cała masa podjechała na plac, stanęła i delegacja
              nasza złożyła światło.
              I tyle. Nikt nie przenosi na siłę ameryki, jednak to jak spędzamy święto -
              zostawmy każdemu do rozważenia.
              A wulgaryzmy zostawcie na ulicę, bo wystawiacie właśnie świadectwo swojej
              zaściankowości tylko.
              Bo rozumiem że jesteście aktywnymi katolikami i chodzicie co tydzień do
              kościoła?
              • roweroraffi Re: nie wstyd Wam obrońcom ułudy? 27.10.05, 12:48
                czajnik74 napisał:

> Dwa lata temu masa wypadała dzień przed w/w świętem, wspólnie z Miroyem
                > stwierdziliśmy, że zakupimy znicze i postawimy je w skupieniu i powadze pod
                > grobem Nieznanego Żołnierza. Cała masa podjechała na plac, stanęła i delegacja
                > nasza złożyła światło.

Oj a ile wtedy było krzyku, że się z Masy pogrzeb robi i że lepiej Halloween bo
                wesołe jest.

> I tyle. Nikt nie przenosi na siłę ameryki, jednak to jak spędzamy święto -
                > zostawmy każdemu do rozważenia.

Dokładnie. Kto chce się przebiera, kto nie i koniec.

> A wulgaryzmy zostawcie na ulicę, bo wystawiacie właśnie świadectwo swojej
                > zaściankowości tylko.

Popieram w całej rozciągłości.
              • kultowy_grzech Re: nie wstyd Wam obrońcom ułudy? 27.10.05, 14:50
                mnie też nie interesuje ja kto spędza to święto; czy w ciszy i skupieniu, czy
                też na wesoło (że dorzucę przykałd od siebie - jak Cyganie)... piętnuje jedynie
                bezkrytyczne naśladowanie wielkiego brata... dynie, bal przebierańców,
                obowiązkowy "kip smajling", okrzyki "cukierek albo psikus". to mnie wkurza.
                również to, że kosztem tego wszystkiego zapominamy o naszych barwnych,
                tradycyjnych świętach czy zwyczajach. nie wiem też gdzie tu widziałeś
                wulgarzymy... za tymi trzema gwiazkami mogą się kryć różne - różniaste
                literki... szczerze mówiąć widziałem na tym forum wątki zawierające więcej
                wulgaryzmów... nie ważne...
                no i jeszcze jedno... co ma do tego wszystkiego pytanie, czy jesteśmy
                katolikami??? tego jakoś za grom jasny nie pojmuję moim mały rozumkiem... ja nie
                pisałem tego jako oburzony katolik, który gromi młodzież za bezczeszczenie
                święta, tylko jako obserwator, którego irytuje naśladownictwo wszystkiego co obce...

grzech
                • roweroraffi Re: nie wstyd Wam obrońcom ułudy? 27.10.05, 15:07
                  kultowy_grzech napisał:

> również to, że kosztem tego wszystkiego zapominamy o naszych barwnych,
                  > tradycyjnych świętach czy zwyczajach.

Podaj przykład takiego, które chciałbyś na Masie obchodzić... jak ludzie zgodzą
                  się, to ja nie widzę powodu by nie pójść także w tę stronę. Mam tylko nadzieję,
                  że Dzień Wszystkich Świętych nie uznasz za nasze barwne święto.

> nie wiem też gdzie tu widziałeś
                  > wulgarzymy... za tymi trzema gwiazkami mogą się kryć różne - różniaste
                  > literki... szczerze mówiąć widziałem na tym forum wątki zawierające więcej
                  > wulgaryzmów... nie ważne...

Kwestia podejścia. Ja osobiście nie toleruję i staram się piętnować wszystkie
                  formy wulgaryzmów na tym forum... także te gwiazdkowane, bo i tak każdy nawet
                  małosprytny wie, co autor ukrył pod gwiazdkami i dlaczego. Po prostu ja nie mogę
                  się jakoś zmusić do udawania, że nie widze prawdy i że pod "tymi trzema
                  gwiazkami mogą się kryć różne - różniaste literki".

> no i jeszcze jedno... co ma do tego wszystkiego pytanie, czy jesteśmy
                  > katolikami??? tego jakoś za grom jasny nie pojmuję moim mały rozumkiem...

> ja nie
                  > pisałem tego jako oburzony katolik, który gromi młodzież za bezczeszczenie
                  > święta, tylko jako obserwator, którego irytuje naśladownictwo wszystkiego co ob
                  > ce...

Z obu imperialistycznych rzeczy jakie robi Masa (więcej nie mogę znaleźć) trzeba
                  wyliczyć właśnie obchodzenie Halloween i popijanie Coli, którą po prostu lubię.
                  Z całym szacunkiem, ale dla mnie to jeszcze nie aspiruje do miana "wszystkiego" ;-)
                • arteq Re: nie wstyd Wam obrońcom ułudy? 27.10.05, 17:34
                  > piętnuje jedynie
                  > bezkrytyczne naśladowanie wielkiego brata... dynie, bal przebierańców,
                  > obowiązkowy "kip smajling", okrzyki "cukierek albo psikus". to mnie wkurza.
                  > również to, że kosztem tego wszystkiego zapominamy o naszych barwnych,
                  > tradycyjnych świętach czy zwyczajach.

IMO to wynika z bardzo prostej przyczyny. Po prostu wszystkie (no prawie...)
                  nasze święta są smutne. Odowiązuje powaga i 'zaduma'. I nie ważne czego dane
                  święto akurat dotyczy - czy jest to ś. zmarłych, czy Wielkanoc, Boże Narodzenie
                  czy ś. Niepodległości. Z bliżej niezrozumiałych dla mnie względów wszystkie te
                  święta staramy się obchodzić w Polsce 'na smutno'. Nawet dzień odzyskania
                  niepodległości, który powinien być dniem radosnym u nas wygląda tak, że po raz
                  n'ty wspomina się Piłsudzkiego, przy Grobie Nieznanego Żołnierza odbywa się
                  szereg jakiś nudnych przemówień i defilad... i tyle. Nawet się uśmiechnąć czy
                  zaśmiać nie można, bo przecież 'nie wypada'. Nie twierdze, że należy zapomnieć
                  całkowicie o historii i iść się uchlać do knajpy bo mamy dzień ustawowo wolny od
                  pracy/szkoły, ale może jednak dałoby się jakoś te święta rozweselić.
                  Podejrzewam, że znacznej części społeczeństwa już się znudziło to ciągłe
                  umartwianie i stąd właśnie przyjmowanie różnych świąt/obyczajów z hameryki.
        • razorjack Re: urghhhh $%^%$^ 27.10.05, 10:09
          hej mistrzu,
          jesli wolisz na kierownicy wozic znicze, to Twój problem,
          a może powinieneś zostać w domu lub pójść na cmentarz zamiast jeździć na rowerze ?

skoro inni czują potrzebę radowania się, to się trza radować i cieszyć,
          tudzież przebierać, skakać.
          a dzień sztywnych jest dopiero we wtorek.
          • tomzoliborz1 alez spokojnie ! 27.10.05, 10:27
            Siemka

Nic na sile, jak ktos nie ma ochoty to luz - to nie polityka i nie trzeba nikogo
            napietnowac.
            Takze niech bawi sie kto chce, a smuci kto nie chce...bla bla

pzdr Tom
          • kultowy_grzech Re: urghhhh $%^%$^ 27.10.05, 10:54
            nie mam zamiaru wozić znicza na kierownicy, nie przeszkadza mi też, że ludzie
            chcą się bawić, radować czy cieszyć... tylko przeraża mnie to jak bezkrytycznie
            przejmujemy obce zwyczaje... te dynie, maski... po głowie kołata mi się stara
            piosenka Kukiza "my już są maerykany..."
            jest tyle innych okazji do zabawy, ale my musimy akurać celebrować te "hamerykńnke"

a na cmentarz na pewno pójdę. i na rowerze tez pojeżdżę.
            • kultowy_grzech errata 27.10.05, 10:56
              a'propos piosnki Kukiza powinno być "my już są amerykany..."
            • razorjack @#$%$&() 27.10.05, 15:01
              w polsce niestety jest mało świąt do zabaw.
              wigilia, boże narodzenie, wielkanoc, zaduszki, 1 maja, 3 maja, dzien niepodl.
              większość to jakieś smęty.
              akurat cudny zestaw dla mogerowych babć.
              zostaje tłusty czwartek, lany poniedzialek, prima-aprilis - są radosne, ale nie
              stricte do zabawy.

więc uważam uzasadnionym wprowadzić kilka świąt czysto rozrywkowych,
              mam dosyć mocno wesoły charakter i takich potrzebuje, nie muszą być z USofA,
              znasz inne ciekawe? napisz :)
            • olecky Re: urghhhh $%^%$^ 27.10.05, 15:07
              kultowy_grzech napisał:

> jest tyle innych okazji do zabawy, ale my musimy akurać
              > celebrować te "hamerykńnke"

nie przypominam sobie, zebys rzucal haslo do uczciwej slowianskiej zabawy przy
              jakiejkolwiek innej okazji.

pozdrawiam, olek
              • kultowy_grzech Re: urghhhh $%^%$^ 27.10.05, 15:21
                bom nigdy nie rzucał ;-)
        • rano1 Masa to Masa 27.10.05, 11:23
          W zupełności rozumiem i zgadzam się z osobami, którym polskie małpowanie
          helołin sie nie podoba. Dla mnie to po prostu dysonans z naszą polską tradycją
          Święta Wszystkich Świętych (1 listopada) - taka jest prawdziwa nazwa (Święto
          Zmarłych - to było za peerelu, bo komuchy żadnych świętych nie uznawali) oraz
          Dnia Zadusznego (2 listopada), gdyż to dni zadumy i pamięci o zmarłych z
          naszych rodzin (Ci, co odeszli, żyją dalej dzięki naszej pamięci o Nich).

Z drugiej zaś strony trudno Masę łączyć z tymi świętami, gdyż to 28
          października a nie 1-2 listopada. Masa jest rowerowym happeningiem, więc jak
          ktoś ma ochotę zabawę w przebieranki - jego prawo. To cześć kolorytu Masy.

Co do kolorów - popieram wszystkie kolory, odblaski. Skoro robi się ciemno i
          szaro, trzeba temu się przeciwstawić. Dozwolona cała gama tęczy. Nieprawdaż?

Do zobaczenia na masie,

Rafał
          • lakiana Re: Masa to Masa 27.10.05, 11:43
            Halloween nie gryzie się ze świętem Zmarłych - jest 31 października, a polskie
            święta w kolejnych dniach. Od Masy najbliższym świętem jest jednak Halloween.
            Poza tym - uszanujcie ateistów. Nie ma obowiązku celebrowania świąt
            kościelnych. Jeśli każecie odgórnie olać Halloween, to nie każcie później
            ubierać się w światełka i łańcuchy choinkowe na Masie w grudniu.
            Szanujmy cudzą wolność. Dziękuję.
            • rano1 Re: Masa to Masa 27.10.05, 12:04
              lakiana napisała:

> Halloween nie gryzie się ze świętem Zmarłych - jest 31 października, a
              polskie
              > święta w kolejnych dniach.

Moim zdaniem sie gryzie, ale nie narzucam swojego zdania tylko wygłaszam własny
              pogląd.

> Poza tym - uszanujcie ateistów. Nie ma obowiązku celebrowania świąt
              > kościelnych. Jeśli każecie odgórnie olać Halloween, to nie każcie później
              > ubierać się w światełka i łańcuchy choinkowe na Masie w grudniu.

Ja nic nie nakazuję w swoim poprzednim liście. Święto Wszystkich Świętych to
              święto państwowe a na groby rodzinne chodzą ludzie bez względu na wyznanie czy
              brak wyznania.

Ktoś coś nakazuje na Masie ? Chyba to tylko propozycje, zachęty organizatorów.
              propozycji nie należy interpretować jako nakazów.

Pozdrawiam,

R
            • rano1 Re: Masa to Masa 27.10.05, 12:13
              Dla równowagi:
              na Masie trupie czachy,
              natomiast ALL SAINTS ALLEYCAT :-)
              • roweroraffi Re: Masa to Masa 27.10.05, 12:30
                rano1 napisał:

> Dla równowagi:
                > na Masie trupie czachy,
                > natomiast ALL SAINTS ALLEYCAT :-)

To ja zburzę równowagę... w końcu Masa do nas też przyszła z USA...
                bezkrytycznie kopiujemy Ich pomysły na imprezy :-P
                • tomzoliborz1 Re: Masa to Masa 27.10.05, 14:11
                  no i jak by nie bylo racja :)

tom
      • light_trance Re: masa pazdziernikowa 27.10.05, 14:40
        To wszystko przez to, że kaczyński został prezydentem!!!
        LOL, znów widać grubą nić ironii ;-)
        A tak serio to nie rozumiem o co spór... Pokazujecie jacy jesteście kłótliwi, o
        byle shit się kłócicie dosłownie.
        Mam pomysł. Zróbmy konkurs w 2 odsłonach. 3 najbardziej kolorowe i wesołe osoby
        i 3 najbardziej smutne i szare.
        Ja osobiście zadumę i nostalgię mam tylko na cmentarzu, bo takie właśnie
        uczucia wywołuje we mnie deszcz, cmentarz i miliony zniczów. Na masie nie będę
        pokazywał jaki ze mnie prawdziwy polak, bo to trąci plastikiem. (właśnie widzę
        jaki z ciebie polak... plastik od razu ci się z terroryzmem skojarzył, a ten a
        ameryką, a mi chodziło tylko o synonim sztuczności... <lol>)
        • roborobi Re: masa pazdziernikowa 27.10.05, 19:19
          Dlaczego znikły dwa komentarze??? Były kulturalne i świadczyły o wolności
          wypowiedzi na tym forum.
          Pozdrawiam, Robert
          • roweroraffi Re: masa pazdziernikowa 27.10.05, 19:50
            roborobi napisał:

> Dlaczego znikły dwa komentarze??? Były kulturalne i świadczyły o wolności
            > wypowiedzi na tym forum.

Admin stwierdził, że urażały niesłusznie jedną osobę.
            • roborobi Re: masa pazdziernikowa 27.10.05, 19:59
              OK. Co prawda to prawda. Jednak osoba, która mogła czuć się urażona, sama nie
              raz obrażała innych :-).
              Pozdrawiam, Robert
              • roweroraffi Re: masa pazdziernikowa 27.10.05, 20:01
                roborobi napisał:

> OK. Co prawda to prawda. Jednak osoba, która mogła czuć się urażona, sama nie
                > raz obrażała innych :-).

To już inna bajka i za to niech ta osoba już sama przeprasza. Ja tylko robię swoje.
                • roborobi Re: masa pazdziernikowa 27.10.05, 20:03
                  OK. Dziękuję za wyjaśnienia!!!
                  Pozdrawiam, Robert
      • roborobi Re: masa pazdziernikowa 27.10.05, 15:09
        Witam.
        Czytając wszystkie posty z tego tematu zdecydowałem się na mały komentarz:
        1. Nie widzę nic złego w przenoszeniu fajny pomysłów z innych krajów i kultur -
        np. Walentynki jakoś się przyjeły i nikt nie marudzi, a Dzień Kobiet poszedł
        sobie w zapomnienie i też nikt nie marudzi (oprócz kobiet;-))).
        2. Mamy demokrację i każdy może mieć swoje zdanie na każdy temat, więc kto chce
        niech się przebierze, a kto nie chce jego wola, ważne abyśmy jechali
        wegług "zasad masowych" (czyli nie po chodnikach i nie pod prąd, bo ciekawe
        przebranie nie zwalnia nas z "zasad masowych").
        Pozdrawiam, Robert.
      • kultowy_grzech ZAKOŃCZENIE kwesti "halołin" 27.10.05, 15:38
        jako, że to ja rozpocząłęm ten pod-wątek krytykujący halołin jako zajwisko czuje
        się w obowiązku zakończyć tę dyskusję (bo to przecie nie kłótnia). nie chciałem
        nikogo obrazić - wyraziłem jedynie swoje zdanie na ten temat. nie bronie innym
        tego typu zabawy - różni są ludzie, różne sposoby spędzania wolnego czasu ;-)
        zatem zakończmy bo i tak do niczego nie dojdziemy.
        padło tu jeszcze ciekawe zdanie, skądinąd słuszne, że i masa jako zjawisko
        przyszła zza oceanu - prawda. ale moim zdaniem jest subtelna różnica pomiedzy
        wykorzystywaniem cudzych pomysłów a kopiowaniem ich w całej rozciągłości. nie
        jestem przegięty w drugą stronę - nie uważam, że wszystko co z ameryka jest złe
        - również lubię colę :-D

grzech

• kultowy_grzech Re: ZAKOŃCZENIE kwestii "halołin" 27.10.05, 15:39
          winno być kewestii oczywiście...
        • olecky Re: ZAKOŃCZENIE kwesti "halołin" 27.10.05, 15:56
          to ja mam konstruktywna propozycje: nastepnym razem zaproponuj jakis bardziej
          rodzimy - katolicki badz poganski - sposob na uatrakcyjnienie przejazdu.

pozdrawiam, olek

ps. a propos marzanny:

www.zm.org.pl/?a=brzuch_w_ruch&img=2
          www.zm.org.pl/?a=brzuch_w_ruch&img=3

pps. lanie wosku przez klucze od nypli? e, chyba jednak przebieranie za wampiry
          jest bardziej chwytliwe.
      • jeremigalvanize Re: masa pazdziernikowa 27.10.05, 16:03
        najlepiej przebrac się za kaczyńskiego ;-)

jimmy
      • olecky Re: masa pazdziernikowa 27.10.05, 17:44
        na podstawie
        www.teatry.art.pl

"- Przecież Halloween to nic innego jak stare celtyckie, europejskie obrzędy
        związane z nadejściem zimy przyjęte i obchodzone w USA i Anglii. Takie same
        obrzędy opisał Mickiewicz w swoich Dziadach."

pozdrawiam, olek

ps. rozumiem, ze skelerowi chodzi o obchodzenia "Dziadow", ale nazywa je
        Halloween tylko po to by uniknac posadzenia o upolitycznianie masy ;-)
        • evvcik Re: masa pazdziernikowa 27.10.05, 17:56
          no nareszcie ktos to napisal :):):):):):)
          brawo Olek :)
          • evvcik ciekawe - do poczytania 27.10.05, 18:13
            religia.doc.pl/Czytelnia/zmarlych.htm
            do poczytania - i na tym chyba mozna zakonczyc ta dyskusje
            • stegnex (Oooooo!!!) Dzisiejsze Życie Warszawy!!! 27.10.05, 20:29
              Witam wszsytkich serdecznie...

W dzisiejszym Życiu Warszawy na stronie 9tej przyuważyłem:
              W STYLU HALLOWEEN
              Rowerzyści z Masy Krytycznej zapraszają na przejazd ulicamy stolicy, który
              odbędzie się w piątek. W związku ze zbliżającym się halloween organizatorzy
              zachęcają do przybycia na Masę w strojach nawiązujących do tego święta. Zbiórka
              (...)
              - gdzie i kiedy wszyscy wiemy!!!
              To miłe, że w Ż.W. taka zajawka się pojawiła, fiu, fiu!!

Pozdrawiam cieplutko wszystkich mięśniokołowców!
              VITO - GL 5 Mokotów region Południowy
              • krakers1 swoja droga... 27.10.05, 21:57
                w sobote alleycat wszystkich swietych... no ja wymiekam... jak ktos ostatnio
                trafnie ujal, czekamy na Matki Boskiej Gromnicznej alleycat.
                pozdr
                • rano1 Re: swoja droga... 31.10.05, 14:56
                  Szanowny Krakersie,
                  mam nadzieję, że nie zamierzasz się wyśmiewać z czyichś przekonań religijnych.

Skoro się powołujemy na Halołin to czemu ktoś nie może zorganizować imprezy
                  odwołującej się do 1 listopada. ALL SAINTS chyba brzmi lepiej niż np. ALLEYCAT
                  ALL DEAD

Siemano deore,
                  R
                  • rano1 Re: swoja droga... 31.10.05, 15:00
                    Rower ma łączyć a nie dzielić rowerzystów.
                    Dlatetgo z szacunkiem, ale sprawy religii, polityki lepiej zostawiać w spokoju,
                    na boku, nie wnikając w to.
                    Chyba nikomu nie chodzi np. dla imprezy dla ateistów oraz oddzielnie dla
                    wyznawców jakiejś religii, czy zwolenników jakiejś opcji politycznej.
              • skeler Re: (Oooooo!!!) Dzisiejsze Życie Warszawy!!! 28.10.05, 00:07
                ktos sie pod ta zapowiedzia podpisal? bo w tym miesiacu sie troche spoznilem z
                rozeslaniem informacji prasowej i zrobilem to dopiero dzisiaj - ciekaw jestem
                kto zadal sobie trud, zeby wyszukac to info samemu ;->
              • beatboxer Wrazenia;) 28.10.05, 21:48
                Witam. Wrociłem własnie z pandziernikowej WMK!!! O godzinie 18:00 na placu
                Zamkowym było sprawo (jak na ta pore) ludzi... Około 18:20 masa ruszyła...
                Przyjemna atmosfera utrzyumała sie do konca. Widziałem 3 niepowazne stłuczki.
                Przybyli niestety niskosiodełkowcy ale jakos udawało sie ich z chodnika
                zganiac... Pozdrawiam wszystkich ludzi ktorzy sie przeprali na Hallowen;)
                Gratul;uje " panu lisciowi", batoremu, lakianie oraz Izie.... Było naprawde
                super... tylko mrozno troche(jeszcze nie mam czucia w palcach:). Teraz czekac
                na fotki... Pozdrawiem serdecznie jeszcze raz;)
                • tomzoliborz1 Re: Wrazenia;) 28.10.05, 23:12
                  Oj tak sympatycznie bylo :)
                  DZieki gratulacje przyjete ;)

Pozdrawiam tomzoliborz "lisc"
            • rano1 Re: ciekawe - do poczytania 31.10.05, 14:51
              przykro mi Ewciku, ale na taką lekture musze zareagować>

Po pierwsze - opracowanie rodem z komuny - 1975. Nie tylko data na to wskazuje,
              ale również fakt wymazania oryginalnej nazwy świeta, które obchodzimy 1
              listopada - Święto Wszystkich Świętych. NIE MA ŚWIĘTA ZMARŁYCH - to wymysł
              komunistów !
              Może i teraz część osób kwestionować nazwę "Wszystkich Świętych", ale to taka
              tradycja - nie tylko chrześcijańska, bo po prostu polska, jako że to święto
              narodowe, tak jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc - czy to się komuś podoba czy
              nie.

po drugie: cytuję z tej "propagandowej broszury:

"Następnego ranka - 1 listopada (celtycki Nowy Rok) - zabierali z ognisk kloce
              żarzącego się jeszcze drewna, aby przekazać każdej rodzinie nowe ognie do
              rozniecenia w domowych paleniskach (31 października wygaszano ogień w domach aż
              do świtu 1 listopada, żeby złe duchy przypadkowo nie pojawiły się w obejściach
              przyciągnięte światłem paleniska). Wierzono, że nowe ognie przyniosą domowi
              powodzenie i ochronę od demonów. Tego dnia składano również ofiary dla słońca,
              najczęściej konie, ale zdarzali się i ludzie, przeważnie kryminaliści, których
              palono zamkniętych w wiklinowej klatce pokrytej słomą. Rzymianie zakazali tych
              praktyk, ale do roku 400 n.e. wciąż jeszcze składano ofiary z koni."

W tym miejscu pytanie - czy mamy dosłownie powoływać się na tradycję celtycką,
              czy też jako priorytet pamiętać o tradycji polskiej.

Wystąpienie biskupów w Rzymie pominę, gdyż to już sfera czysto religijna
              (oficjalny stosunek hierarchów do Halołinu) a nie dyskusja na temat tradycji.

31 października - wolna jazda,
              ... ale wara od 1 listopada :-D

Pozdrawiam,
              Rafał

• evvcik Re: ciekawe - do poczytania 31.10.05, 16:07

jako ze to temat kompletnie nie zwiazany z WMK proponuje przeniesc sie na
                priva, ale uprzednio DOKLADNIE poczytac tą "propagandowa broszure" - jak sam
                napisales...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka