Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

top swing czy down swing?

22.01.06, 17:34
    witam wszystkich.czy to prawda że top swingi chodzą lżej? ma ktoś taką
    przerzutke? sam posiadam w swym rowerze down swinga xt z 2003 roku i nie
    chodzi to za lekko(klamkomanetki też xt).pancerze i linki na pewno ok więc to
    odpada.wcześniej miałem alivio i było to samo.najbardziej zależy mi na opinii
    o takim xt właśnie w wersji top s.(xtr pdpada ze względu na chorą
    cene)oczywiście ciąg górny. I jeszcze jedno,czy jako przód moge zastosować
    srama np.x gen? da sie to połączyć?wiem że z tyłem na pewno sie nie da.jeżeli
    sie da to jak to chodzi?
    Obserwuj wątek
      • uruk-hai Re: top swing czy down swing? 23.01.06, 09:01
        Jeśli masz down swing-a to nie za bardzo wyobrażam sobie jak chcesz
        zainstalować top swing-a, no chyba że rama twojego rumaka posiada przelotki na
        linki również do top swinga w końcu linka w tym rozwiązaniu uruchamia ramię
        przerzutki przedostając się tam z górnych stref naszej ramy i w jakiś sposób
        trzeba ją tam (linkę) przeprowadzić ....

Mam xt '03 ciąg górny która współpracuje z manetką lx, całość działa
        wyśmienicie - dokładnie tak jak zestaw mojej koleżanki: manetka xt i przerzutka
        xt '03 ... ciąg dolny

Nie widzę żadnego problemu a reszta to relatywistyka (IMHO)...
        • Gość: Jacu Re: top swing czy down swing? IP: *.icpnet.pl 24.01.06, 14:33
          Top/down swing to typ mocowania stalowej klatki prowadzącej łańcuch.
          Prowadzenie linki to top/down PULL.

Top/down swing XT'04 posiada prowadzenie typu duall pull (możliwe są oba)
          oraz poszerzone sworznie dzięki czemu nie łapie szybko luzów.

DownSwing jest dużo trwalszy, ale rzeczywiście chodzi nieco ciężej. Zmiana na TopSwinga przyniesie pewną poprawę lekkości działania, ale nie jest to jakaś dramatyczna różnica... za to szybciej złapie luzy. (sam zmieniłem top na downswing - różnica jest wyczuwalna, ale oba typy pod względem oporu są dla mnie OK)

Wyczyść linki i pancerze ze smarów benzyną (w zimnie smar twardnieje i staje sie lepki co dramatycznie zwiększa opory linek) i daj im minimalną procję czerwonego FinishLine. Jak to nie pomoże kup sobie porządne pancerze (np zestaw XTR za 100pln) - to dalece bardziej wpłynie na lekkość pracy od nowej przezutki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka