gromanik 29.01.06, 00:46 w związku z katastrofą w Katowicach jest ogromne zapotrzebowanie na krew!!! Link Zgłoś Obserwuj wątek
lakiana Re: potrzebna krew!!! 29.01.06, 01:05 jaką grupę krwi, gdzie się zgłaszać, jakiś kontakt, przeciwwskazania... Link Zgłoś
gromanik Re: potrzebna krew!!! 29.01.06, 01:26 potrzebna krew każdej grupy.Jets bardzo prawdopodobna sttuacja,że na śląsk trzeba będzie sprowadzać krew z innych rejonów kraju(nawet jak nie, to i tak zawsze jej brakuje)wszystkie punkty(w szpitalach)i stacje krwiodastwa(jest na saskiej,przystanek o tej samej nazwie).jesli mozesz oddawac krew-nie cierpisz na zadna chorobe przewlekla, nie jestes przeziebiona, i nie oddawalas ostatnio krwi, to mozesz.Dostaniesz duzo czekolady, zeby uzupelnic magnez. www.krewniacy.pl Link Zgłoś
tvtotal2 Re: potrzebna krew!!! 29.01.06, 01:35 jak na razie nie wystotsowano odzewu dot. zbiórki krwi w całym kraju. skrócone min. wymagania: - wiek 18-65lat /dokument ze zdjęciem/ - ogólny dobry stan zdrowia - zadnych tatuazy i kolczykowania ostatnie 0,5roku wiecej info: www.pck.org.pl www.krewniacy.pl << chwilowo nieczynna /hacks/ www.rckik-warszawa.com.pl Link Zgłoś
gromanik Re: potrzebna krew!!! 29.01.06, 13:25 ale krew i tak potrzebna, co za różnica czy tu, czy tam Link Zgłoś
tvtotal2 Re: potrzebna krew!!! 29.01.06, 21:30 czytałem i slyszalem na TokFm, ze w Wwie również odbywa sie zbiórka krwi.. Link Zgłoś
mario_kl Re: potrzebna krew!!! 29.01.06, 14:29 tvtotal2 napisał: > jak na razie nie wystotsowano odzewu dot. zbiórki krwi w całym kraju. > > skrócone min. wymagania: > - wiek 18-65lat /dokument ze zdjęciem/ > - ogólny dobry stan zdrowia > - zadnych tatuazy i kolczykowania ostatnie 0,5roku i odpowiedni stosunek wzrostu do masy ciała. wysokiej a zarazem lekkiej osoby mogą nie przyjąć... Link Zgłoś
gromanik Re: potrzebna krew!!! 29.01.06, 14:52 pojawiło się oficjalne wezwanie do oddawania krwi dla ofiar katastrofy w Chorzowie Link Zgłoś
roweroraffi Moja prosba na przyszłość... 29.01.06, 20:40 gromanik napisał: > w związku z katastrofą w Katowicach jest ogromne zapotrzebowanie na krew!!! Bardzo się cieszę, że temat został poruszony i liczę, że sporo osób spośród nas krew oddało. Natomiast miałbym prośbę do wszystkich Tych, którzy mogą oddawać krew (ja niestety nie mogę), by robili to od teraz nie tylko w związku z katastrofami raz na wiele lat, ale co miesiąc, z potrzeby serca. W zamian zawsze dostaną smaczną czekoladę ;-) Podobnie prosiłbym o zgłaszanie się jako dawcy szpiku kości. Tutaj procedura pobierania jest podobna i także w zasadzie bezbolesna, a ratuje życie osób chorych na białaczkę. Dodatkowo, o ile grup krwi jest tylko cztery, więc łatwo o dawcę, o tyle kombinacji przy poszukiwaniach dawcy szpiku jest o wiele więcej, dlatego każdy mogący być dawcą bardzo się liczy. Link Zgłoś
tvtotal2 Re: krew & dawcy szpiku 29.01.06, 20:57 > co miesiąc ..no jakby tak wszystkich zdopingować - to HDK szybko by sie wykończyli. Moze na poczatek co 2-3 miesiące. Dawcy Szpiku Dziekuje ze porszyles również ten temat. strona fundacji Urszuli Jaworskiej >> tiny.pl/mxwf << mozemy tam znalezc wszelkie informacje, także ankiete kandydata na dawce >> tiny.pl/mxw1 << oraz /niestety/ informację: INFORMUJEMY, ŻE Z POWODU BRAKU FUNDUSZY BADANIA DAWCÓW ZOSTAŁY WSTRZYMANE DO ODWOŁANIA !!! AKTUALNIE 18 TYS. POTENCJALNYCH DAWCÓW CZEKA NA BADANIA KRWI ZE WZGLĘDÓW EKONOMICZNYCH BADANIA ZOSTANĄ WZNOWIONE PO ZEBRANIU FUNDUSZY NA PRZEBADANIE MIN. 1 000 DAWCÓW O CZYM POINFORMUJEMY NA NASZEJ STRONIE INTERNETOWEJ ZAPROSZENIA NA BADANIA ZOSTANĄ WTEDY WYSŁANE DO 1 000 LOSOWO WYBRANYCH OSÓB POZOSTAŁE OSOBY PROSIMY O CIERPLIWOŚĆ I WYROZUMIAŁOŚĆ W OCZEKIWANIU W MIARĘ DALSZEGO POZYSKIWANIA PIENIĘDZY BĘDZIEMY BADAĆ KOLEJNE GRUPY DAWCÓW ..także widać jak nieudolnie dzialają w tej sferze nasze władze. Obecne, jak i byłe - bo takie info jest wywieszone od hohoho.. :/ Pamiętaj! Oddając krew ratujesz życie - biorcą możesz być także i Ty. Link Zgłoś
rozbik Re: krew & dawcy szpiku 31.01.06, 20:26 Byłem dzisiaj na saskiej (wejście od nobla) oddać krew i przeczytałem ogłoszenie aby zgłaszać się na dawców szpiku. Zadzwoniłem: 022 502 11 78 022 502 11 06 i pani powiedziała że wchwilowo nie ma odczynników ale abym zadzwonił w połowie lutego to zapisze mnie na wstępne badanie. Pobierają próbke krwi i badaja a jak znajdzie się potencjalny biorca to dobiero biorą cię na badania szczegółowe. Ja zadzwonie i sie zapisze - namawiam też żonke Wy też sie zapiszcie Link Zgłoś
rozbik dawcy szpiku 20.02.06, 19:45 Dzisiaj byłem w regionalnym centrum krwiodastwa na Nowogrodzkiej 59 i pobrali mi próbkę krwi w celu zbadania pod kątem szpiku kostnego. Cała wizyta trwała nie więcej niż 30 minutek. No i wpiszą mnie do bazy danych niespokrewinonych dawców szpiku. Może znajdzie się ktoś kto będzie potrzebował takiego szpiku jak mam ja i może uratuje mu życie. Namawiam wszystkich by się zastanowili nad tym czy w razie potrzeby nie chcieli by aby nasze banki szpiku miały jak największą liczbę potencjalnych dawców by ten kto potrzebuje szpiku miał większą szanse na przeżycie. Link Zgłoś