Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kolarka do 3 tys PLN

23.06.06, 22:31
    co moglibyście polecic? Da sie cos kupic za taką kwotę, zeby mozna bylo np.
    na maratonach kolarskich pośmigac? Gdzie najlepiej kupic? jest jakis dobry
    sklep w Warszawie? Co myslicie o uzywanych rowerach?
    Obserwuj wątek
      • forresty Re: kolarka do 3 tys PLN 24.06.06, 07:51
        jakby nie chodziło o maratony to mozna byłoby wziąć Krossa - za smieszne
        pieniadze sprzedają, ale ten sprzęt duzych obciążeń nie wytrzyma. Do maratonów
        trzeba wziać po prostu rower z dobrym napedem i kołami. dopasować rame i tyle a
        model to sprawa drugorzędna. Na maratony mozna już wziać Campy Veloce i shimano
        105 choć nie wiem jak te nowsze modele się sprawują. kiedyś 105 to byl super
        sprzęt a dziś to już różnie.
        Używane kolarki nie są złe tylko trzeba wiedziec kto jeździł i jak jeździł.
        Generalnie jak bym się nie znał i nie potrefił ocenić stanu zużycia to kupiłbym
        nowy, ale do 3000 w lipcu kupić dobry rower to może być klopot. lepiej na
        allegro poszukać bo tam trafiają sie okazje. W Warszawie jest mnóstwo dobrych
        sklepów. ja z zasady omijam sklepy w których sprzedają rowery, narty, sanki,
        paralotnie, łyżwy, hantle itd... Idź do sklepu w którym skałdają rowery to
        przynajmniej pogadasz i dowiesz sie paru rzeczy.
        Gdybym kupował nowy w sklepie to chyba bym sobie poskładał taki rower. Modele
        firmowe są drogie i beznadziejnie zestawione (przynajmniej na polski rynek). Po
        tym co się dowiedziałem od paru znajomych skreślam pewną znaną markę na "G",
        Kellysa też bym nie kupił, a wyższa półka znana z wyscigów szosowych colnago,
        trek, wilier itd to trochę drogo chociaż sam mam rower dosć dobrej marki.
        Tak wiec poszedłbym do sklepu i poprosił o złożenie takeigo oto zestawu:
        rama (pan ci poleci- i tak prawie wszystko robione jest w Azji więc nie ma co
        się szarpać).
        dobrac mocne kółka - jakieś mavic lepszy naprzykład, dobre szprychy i oponki
        9będziesz dużo jeździł a nie na wycieczki do sąsiednigo miasteczka)
        -piasty dostaniesz albo z kołem albo jeśli ci złożą to zapytaj przy zakupie
        Campy czy tylna jest już łożyskowana na całej długości. Kiedys Campy
        łożyskowanie miała tylko w metalowym korpusie chyba i bębenek przykręcony do
        korpusu "wisiał w powietrzu". Gięły się osie piasty. Nowsze modele juz to
        wyeliminowały. Shimanowskie piasty są lepsze ale nie zamontujesz do nich zębatek
        Campy. Shimanowskie kasety to jeden wielki badziew. Już lepiej przetopić worek
        gwoździ i odlać z formy zębatke. Efekt bedzie bez mała ten sam. Dlatego
        preferuje campy- niechcę co sezon wymieniać napedu. i tylko z tego powodu.
        przednia piasta jakakolwiekszosowa.
        - napęd. jak juz wspominałem z racji użytych materiałów i trwałości preferuję
        starsze grupy Campy. Czasem na allegro mozna dostać Athena, Daytona, dawną
        Veloce. To wszystko super sprzęt na którym pośmigasz pare lat. Nowe tez są dobre
        ale to już nie to. Shimano to poniżej 105 nawet sie nie schylaj - chyba zeza
        jakąś super cenę. Po prostu mało trwały sprzęt. Ultegra jest juz bardzo bardzo
        fajna.
        Musisz dobrać sobie przełożenia i korbę - w zależnosci od predyspozycji.
        - Łńcuch Srama (model w zalżnosci od tego ile będzie przełożeń)
        I to właśnie najważniejsze jest w rowerze majacym służyć do maratonu. Ma być
        wytrzymały i dopasowany na twoją miarę a nie spuer lekki i wybajerzony.
        • mitrof Re: kolarka do 3 tys PLN 26.06.06, 19:10
          wielkie dzieki za info, Tak wiec teraz moze troszke konkretniej jakby bylo
          mozna -

1. Do jakiego sklepu moglbym się wybrac (warszawa), gdbybym chcial, zeby mi
          ktos zlozyl rowerek. Zeby byli wporządku ludzie i pomocni, bo bardzo dokladnie
          nie znam sie na tych sprawach.

2. A gdzie moglbym się wybrać gdybym jednak mial kupowac gotowy nowy?
        • Gość: xxx A co z kasetami SRAM'a do szosty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 17:21
          Chciałem zapytac co myslicie o tym sprzecie do szosy po podobno w XC nieźle
          sobie radza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka