Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zardzewiały rower

27.06.06, 09:39
    Moze wiecie jak pozbyć się rdzy z roweru, a może znacie jakiś serwis we
    Wrocku, który dopprowadziłby rower do porzadku. Niestety nie miałam gdzie
    trzymać roweru w ynajmowanym mieszkaniu i stał na balkonie - folia na
    niewiele się zdała. Rower nie jest markowy, ale i tak żal, żeby juz niego nie
    korzystać. Poradzcie czym czyścić lub gdzie oddać do renowacji ;). Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jacu Re: zardzewiały rower IP: *.icpnet.pl 27.06.06, 11:09
        Kup sobie WD-40 w sprayu albo coś podobnego - nanieś niewielką ilość, poczekaj, zetrzyj. (wbrew napisom na opakowaniu nie nadaje sie do smarowania roweru)

Nienajgorzej działa też oliwa do maszyn.

Po zimie na balkonie niestety rowerek wymaga sprawdzenia smarów w łożyskach sterowych, piastach, pedałkach oraz naoliwienia linek. Osobiście radziłbym wymienić linki na nierdzewne jeśli cokolwiek z nimi się stało.
        • Gość: hemina Re: zardzewiały rower IP: 213.25.164.* 27.06.06, 13:28
          dziękuje za rady, wieczorem wezmę się za odrdzewianie mojego pojazdu
      • dr.krisk Folia to zły pomysł.... 27.06.06, 14:19
        hemina napisała:

> trzymać roweru w ynajmowanym mieszkaniu i stał na balkonie - folia na
        > niewiele się zdała.
        Nie wolno trzymać roweru pod folią: para wodna się skrapla przy zmianach
        temperatury i proszę bardzo: rdza aż miło. Najlepiej chyba zabezpieczyć warstwą
        smaru + przykryć brezentem albo innym przewiewnym materiałem.
        Co do rdzy - oprócz zdjęcia jej z widocznych miejsc na ramie, należałoby
        sprawdzić czy nie nadżarła ci łożysk , itp. Sprawdź czy koła i pedały obracaja
        się bez oporu. Starannie przesmaruj łańcuch, poruszając ogniwkami tak aby
        poruszał się swobodnie. Itp, itd. O ile bez problemu jezdzić można na rowerze
        zardzewiały z zewnątrz, jazda na rowerze o zardzewiałych piastach, łańcuchu,
        jest prawie niemożliwa.
        • Gość: hemina Re: Folia to zły pomysł.... IP: 213.25.164.* 27.06.06, 15:49
          dzięki, biorę się do roboty,

musze zapłcić jakoś za swoja głupotę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka