Gość: kazik IP: *.chello.pl 12.07.06, 12:17 czy jesli mam 180cm wzrostu to za wysoka bedzie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Jacu Re: rama 20cali IP: *.et.put.poznan.pl / *.et.put.poznan.pl 12.07.06, 13:16 MTB będzie za duża, choć da się jeździć bez problemu. typowo 19"-19,5" Jak chcesz sportową sylwetkę przybrać to polecam: wrenchscience.com/WS1/default.asp Po prawej jest link: WS Sizing System :: Get fit for Road and Mountain Bike Link Zgłoś
Gość: kazik Re: rama 20cali IP: *.chello.pl 12.07.06, 14:44 a czy moglbys mi wytlumaczyc co bedzie za duze jesli da sie jezdzic? pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Slav4 Re: rama 20cali IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 12.07.06, 15:47 Jak to co ? Rama :o) A tak na serio, to rozmiar ramy zależy od długości rury podsiodłowej. To oznacza że wsztsykie rury z przedniego trójkąta też będziesz miał dłuższe, bo geometria i kąty muszą być zachowane. Fakt - jeździć się da, ale będziesz jechał jak limuzyną - spadnie zwrotność, a to w MTB bardzo ważne. Klejnotów raczej na płaskim nie obijesz, ale gdy np. zdarzy ci się konieczność zeskoku w terenie i (nie daj Boże) koła będą wyżej niż punkty lądowania stóp, to nie zazdroszczę :o) PS. Sam mam 183 wzrostu i ramę 21'. Ale to cross, nie MTB Link Zgłoś
Gość: kazik Re: rama 20cali IP: *.chello.pl 12.07.06, 17:12 A rama 19.5 cala? bo popatrzylem na taka tabelke na tej stronie www.ppc.phg.pl/index.php?s=7_1 i chyba jeszcze sie mieszcze.. Link Zgłoś
Gość: Slav4 Re: rama 20cali IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 12.07.06, 18:27 19.5 powinna spoko podejść. Najlepiej się kawałek przejechać, ale nie zawsze sklep pozwoli, a po drugie niedopasowanie do rowerka (ból tu i ówdzie) daje o sobie znać - powiedzmy - w trzeciej godzinie jazdy... Test do zrobienia "na szybko" w sklepie (jak sprzedawca leniwy lub niekumaty) 1. Stań okrakiem nad ramą - jeśli pomiędzy "klejnotami" a rurą masz 5-10 cm luzu to jest OK. 2. Ustaw dobrze siodełko (tzn tak żebyś dotykając pedału piętą nogę miał prostą). Teraz połóż na pedale śródstopie (tę część stopy którą naciskasz pedały). I test zasadniczy: Ustaw pedały w pozycji horyzontalnej; pion spuszczony z rzepki kolana powinien przeciąć oś pedału. Jeśli tak nie jest - niewielkie różnice można skorygować przesuwając siodełko w prowadnicach w przód i tył. Jeśli oba testy wyjdą OK to na 99% ramka ci przypasuje. Pozostałe 1% to maniacy którzy ramę "szyją na zamówienie" w Biobike, a potem z tego wychodzi to samo co zwykła 19' z tym że za 1600 PLN :o) Jak znasz angielski to zobacz jeszcze na www. wrenchscience.com (nie pamiętam dokładnie adresu). Wrzuś "wrenchscience" w google'a Link Zgłoś
j666 Re: rama 20cali 23.07.06, 08:16 To jest super strona, tym niemniej mnie wyliczyła ramę18 lub 19 cali, a w sklepie jeździłem na 20 cali i była zdecydowanie za krótka. Nic nie zastąpi krótkiej choć przejażdżki. W wielu dużych sklepach można jeździć w środku, w wielu małych pozwolą na zewnątrz. JaC > Jak chcesz sportową sylwetkę przybrać to polecam: > wrenchscience.com/WS1/default.asp > Po prawej jest link: WS Sizing System :: Get fit for Road and Mountain Bike Link Zgłoś
Gość: beldin Re: rama 20cali IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.06, 20:52 Tyle ze rama ramie nierowna.20 mereidy jest calkiem inna od 20 treka. Link Zgłoś