Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

[ot][tech] Chwalę się...

18.07.06, 17:23
    A to dlatego, że prócz piast SRAMA z trzy- i siedmiobiegową przerzutką
    planetarną, dziś zauczyłem się na piascie Trawersa serwisować siedmiobiegowe
    piasty Shimano, czyli zaopewne także ośmiobiegowe i trzybiegowe, bo jak znam
    życie, to konstrukcja ich jest podobna.
    Pozostaje mi więc już tylko jedno wyzwanie - Rolhoff :-)

BTW jak Wam serwisanci mówią, że piasta Nexus7 jest hermetyczna i nie ma co
    tam smarować czy serwisować po roku używania, to szybko opuśćcie taki serwis -
    to oznacza, że Goście nigdy tej piasty nie widzieli od środka i nie umieją po
    prostu się nią zająć. U Trawersa w dwuletniej piaście było tyle syfu, że mój
    łańcuch po całej zimie bez smarowania wygląda dużo lepiej ;-)
    Obserwuj wątek
      • travers_b Re: [ot][tech] Chwalę się... 18.07.06, 19:18
        Święte słowa...
        Rzeczywiście, te mądrale z serwisów przez cały czas radziły mi,żebym absolutnie
        nie dotykał się do piasty z przerzutkami, bo jest tak hermetyczna,że nic się
        tam nie dostanie.Bzdura totalna!
        Dzięki Raffi :-)
        Teraz rowerek chodzi jak nowy...
        • roweroraffi Re: [ot][tech] Chwalę się... 18.07.06, 22:39
          travers_b napisał:

> Rzeczywiście, te mądrale z serwisów przez cały czas radziły mi,żebym absolutnie
          >
          > nie dotykał się do piasty z przerzutkami, bo jest tak hermetyczna,że nic się
          > tam nie dostanie.Bzdura totalna!

Dokładnie. Ale o jakiej hermetyczności może być mowa, gdy od strony hamulca jest
          średnio tylko spasowany oring, do strony łożyska trybów jest drugi taki sam, a
          przy największym łożysku w piaście, którędy może się dostać najwięcej syfu nie
          ma żadnego zabezpieczenia poza zachodzącym na zakładkę zupełnie beznadziejnie
          spasowanym pierścieniem z alu (identyczne zabezpieczenie jest w składakach z
          torpedo)? Do tego cały system przerzucania biegów jest całkowicie odkryty i
          umożliwia przenikanie brudu dokładnie przy wodziku zminiającym biegi aż do
          najważniejszych części piasty.

Zabezpieczenie hamulca rolkowego przez syfem to oddzielna historia ograniczająca
          się do dwóch słów - NIE MA.

Z resztą o jakości tej piasty świadczyć może chociażby nakrętka służąca do
          dokręcania koła do ramy, której gwint pozostał zwyczajnie na ośce przy
          przykręcaniu koła. I to wcale nie przy mocnym przykręcaniu!

> Dzięki Raffi :-)

Spoko, to było ciekawe wyzwanie, nauka i sporo zabawy. W 8h się zmieściliśmy
          łącznie z szukaniem schematów piasty w necie (są, ale mocno średnie). Myślę, że
          teraz, znając kolejność składania, skróciłbym czas przeglądu takiej piasty
          conajmniej o połowę.

> Teraz rowerek chodzi jak nowy...

Musi. Mnie najbardziej cieszy to, że chodzi cicho, zmienia biegi bezszelestnie i
          nie "tyka" na wolnobiegu. Lubię właśnie tak chodzący osprzęt.

Szkoda tylko, że hamulec rolkowy jest na nit (nierozbieralny niby) i nie można
          Go dobrze wyczyścić przez to. Gdyby nie to, to by nie szurał i całość działałąby
          jeszcze lepiej :-)
          • sebeqx Gdzie fotki? 18.07.06, 23:02
            Witam!

A fotki to gdzie wcięło?
            • travers_b Re: Gdzie fotki? 18.07.06, 23:32
              Shimano zabroniło robić fotki...
              • sebeqx Re: Gdzie fotki? 18.07.06, 23:38
                Witam!

Żeby fachoFcy z serwisów dalej twierdzili, że "niedasie".
                • roweroraffi Re: Gdzie fotki? 19.07.06, 01:39
                  sebeqx napisał:

> Żeby fachoFcy z serwisów dalej twierdzili, że "niedasie".

Tak, i żeby twierdzili, że piasty Nexus są CheIrmetyczne :-)
                  • matolek26 Re: Gdzie fotki? 20.07.06, 19:02
                    Rafi a może wiesz jak wymienić łożysko maszynowe w dualdrive sram-a ???

A co do nakrętek do przykręcania koła to u mnie tez tracą gwint, bo oska jest
                    tak twarda ze może za gwintownik robić

• roweroraffi Re: Gdzie fotki? 20.07.06, 20:55
                      matolek26 napisał:

> Rafi a może wiesz jak wymienić łożysko maszynowe w dualdrive sram-a ???

Niestety, choć pewnie jak bym zobaczył to na oczy to bym coś więcej mógł
                      powiedzieć. W koncu każdą rzecz da się rozebrać :-) I czasem złożyć.

> A co do nakrętek do przykręcania koła to u mnie tez tracą gwint, bo oska jest
                      > tak twarda ze może za gwintownik robić

Twarda ośka nie zrywa gwintu. To słąbe nakrętki powodują to. Choć lepiej że
                      nakrętki, a nie ośka ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka