Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 13:33
    czesc

przejechałem na swoim rowerze 4 tys. i przestały działać hamulce, tak z przydu
    jak z tyłu (znaczy hamują, ale bardzo słabo). w sumie nic dziwnego - starły
    sie klocki.
    czy musze od razu je wymieniać, czy moge zrobić coś innego, np. skrócić nieco
    linkę, żeby szczęki hamulca przesunęły się bliżej obręczy. wiem, ze to trochę
    nieprofesjonalnie, ale jesli dobrze spojrzałem, to ten cały klocek zrobiony
    jest z jednego rodzaju materiału i mysle, ze jeszcze troche by pohamował.
    szkoda mi wyrzucać taką dużą ilość dobrej gumy;).
    i co konkretnie mogę zrobić (które srubki odkręcic i w ogóle)?

pozdr
    Obserwuj wątek
      • Gość: pegaz Re: hamulce IP: *.simtel.pl 16.08.06, 13:45
        A sprawdzałeś, ile kosztują nowe klocki? Warto skąpić kilku zł na swoim bezpieczeństwie?

Co do linek to mógłbyś jeszcze napisać, jaki masz rodzaj hamulców... Zwykle jest śrubka przy klamkach, wykręcając ją do pewnego stopnia wyregulujesz siłę hamowania.
        • Gość: tomek Re: hamulce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 13:57
          > A sprawdzałeś, ile kosztują nowe klocki?

sprawdziłem

Warto skąpić kilku zł na swoim bezpiec
          > zeństwie?
          nie warto, ale jeśli nie byłoby różnicy, to po co nowe?

> Co do linek to mógłbyś jeszcze napisać, jaki masz rodzaj hamulców... Zwykle jes
          > t śrubka przy klamkach, wykręcając ją do pewnego stopnia wyregulujesz siłę hamo
          > wania.

hamulce v-brake tektro. klamki ef-29, takie zintegrowane z manetkami rapid fire.

pozdr
          • dr.krisk Re: hamulce 16.08.06, 14:02
            Jeżeli na klockach widać jeszcze poprzeczne karby, to od biedy można
            podciągnąc. Ale lepiej kupić nowe, bo stare mają na pewno mnóstwo wbitego
            rozmaitego brudu: drobne ziarna piasku, drobiny aluminium z obręcz, itp - i
            znakomicie ci teraz będa szlifować brzegi obręczy. A wymiana obręczy jest
            znacznie droższa niż klocki.
            • Gość: Jacu Re: hamulce IP: *.et.put.poznan.pl / *.et.put.poznan.pl 16.08.06, 14:33
              w czym problem, syf można usunąć nożem do tapet, tym samym narzędziem odciąć część klocka która nie tarła o obręcz (jeśli taki efekt powstał) i klocek żyje - reanimowany.

jak na całej szerokości klocka są jeszcze poprzeczne wcięcia to można bez stresu wykonać "reanimację". Jeśli nie to ryzyko wyżłobienia w obręczy pięknej szerokiej na 3mm bruzdy jest duże.

Metoda sprawdzona w warunkach polowych - jako taką można ją polecić.
              W warunkach dostępności klocków wymiana jak najbardziej wskazana.

Co do klocków wygodnie posiadać tego typu patent (szufladki):

allegro.pl/item121377437_klocki_hamulcowe_author_abs_3cc_alu_nowe_.html
              allegro.pl/item120358155_klocki_hamulcowe_z_wymiennymi_okladzinami_4sztuki.html
              • Gość: mtbmaniak Re: hamulce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 17:59
                no wymienic warto ja juz sobie porobilem rowki na felgach :P
                a jak to jest z tymi klockami ze ponoc na lato lepsze sa metaliczne niz zywiczne
                czy jakies tam....
      • Gość: Steve Re: hamulce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 00:55
        Sprawdź naciągi linek przedewszystkim i sprawnośc jak linki przemieszczają się
        przez pancerze, bo z tego co napisałeś to pancerze na 1 miejscu sa do wymiany
        bardziej niż same hamulce. po uporaniu się z przemieszczaniem i naciągiem linek
        mozesz sprawdzić czy sprężyny samych v-ek mają jeszcze dobry naciąg jeśli tak
        tylko klocki do wymiany jeśli nie całe v-ki. POZDRAWIAM
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka